Naturefriends Greece: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής / World Wildlife Day

Άγρια Φύση
Μοιραστείτε το:

Ανοικτή Επιστολή στην κυβέρνηση «3 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής | World Wildlife Day»

Να αποσυρθεί το άρθρο 219 του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece αξιοποιώντας τις Παγκόσμιες, τις Ευρωπαϊκές Ημέρες και Εβδομάδες που είναι αφιερωμένες στη φύση,  παρεμβαίνει, ενημερώνει, προβάλει τις θέσεις του, ευαισθητοποιεί τους πολίτες.

Η Παγκόσμια Ημέρα  Άγριας Ζωής καθιερώθηκε από το 2013, σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα, αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να σταματήσει το τεράστιο οργανωμένο έγκλημα σε βάρος της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, που συντελείται με κίνητρο το κέρδος.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επέλεξε την 3η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα, γιατί την ημέρα αυτή, το έτος 1973, υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. η «Σύµβαση για το διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων µε Εξαφάνιση Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας» (CITES).

Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των ειδών κινδυνεύει να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ,για την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής για το 2021, «έχει επιλεγεί το θέμα «Δάση και βιοπορισμοί: Διατήρηση των ανθρώπων και του πλανήτη»,  για να επισημανθεί ο κεντρικός ρόλος των δασών, των δασικών ειδών και των οικοσυστημικών υπηρεσιών στη διατήρηση των μέσων διαβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, και ιδιαίτερα των αυτόχθονων και τοπικών κοινοτήτων με ιστορικούς δεσμούς με δασικές και γειτονικές περιοχές. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ1, 12, 13 και 15, και τις ευρείες δεσμεύσεις τους για την ανακούφιση της φτώχειας, τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των πόρων και τη διατήρηση της γης.

Μεταξύ 200 και 350 εκατομμυρίων ανθρώπων ζουν εντός ή δίπλα σε δασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, στηριζόμενοι στις διάφορες υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχονται από δασικά και δασικά είδη για τη διαβίωσή τους και για να καλύψουν τις βασικότερες ανάγκες τους, όπως τρόφιμα, στέγη, ενέργεια και φάρμακα.

Οι αυτόχθονες πληθυσμοί και οι τοπικές κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ανθρώπων και δασών, ειδών άγριας ζωής που ζουν στα δάση και των υπηρεσιών οικοσυστήματος που παρέχουν. Περίπου το 28% της επιφάνειας του πλανήτη διαχειρίζεται σήμερα αυτόχθονες πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πιο οικολογικά άθικτα δάση στον πλανήτη. Αυτοί οι χώροι δεν είναι μόνο κεντρικοί για την οικονομική και προσωπική τους ευημερία, αλλά και για την πολιτιστική τους ταυτότητα.»

Θέσεις των ΦτΦ για την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής:

Οι περισσότεροι από τους Παγκόσμιους Στόχους για την προστασία της Βιοποικιλότητας  τη δεκαετία 2010 – 2020 δεν πιάστηκαν, όπως επίσης και οι υποστόχoι που περιλαμβάνονται στους 17 Στόχους  Βιώσιμης Ανάπτυξης/ SDGs (AGENDA 2030) με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Στην 5η έκθεση Global Biodiversity Outlook 5 που δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι “6 μόνο στόχοι από τους 20 της δεκαετίας, 2010 – 2020, πιάστηκαν “εν μέρει”.

Μετά από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ Κομισιόν κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για παράβαση της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ “για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας”, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τη χώρα μας το 2020.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου [https://bit.ly/3atvCtI]

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, μαζί με 23 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, «ζητούν την απόσυρση του άρθρου 219 του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Βουλή των Ελλήνων επιτρέπει τον κατά παρέκκλιση σχεδιασμό υπό-περιοχών προστασίας εντός των προστατευόμενων περιοχών για την εξυπηρέτηση μεμονωμένων «ήπιων αναπτυξιακών έργων δημοσίου ενδιαφέροντος». «Το άρθρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Ελλάδας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας η οποία τοποθετεί τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.» [η ανακοίνωση https://bit.ly/3bTKQra]

Στο δια ταύτα…

Έχουμε πολλές συμφωνίες, οδηγίες κ.λπ. και δηλώσεις για την προστασία της Βιοποικιλότητας και του κλίματος, σε ανώτατο εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, που με μεγάλη ευκολία, αν όχι υποκριτικά, υπέγραψαν οι ηγέτες των χωρών. Αυτό που δεν έχουμε είναι συνέπεια λόγων και έργων για την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος, και αυτό είναι λυπηρό και απογοητευτικό για τους λαούς.

Καλούμε τους ηγέτες (και την Ελληνική κυβέρνηση) και τα κοινοβούλια (και το Ελληνικό κοινοβούλιο) να σεβαστούν τις υπογραφές τους και τους νόμους που θέσπισαν και τους πολίτες να διεκδικήσουν την εφαρμογή τους.

[Περισσότερα για τις θέσεις των ΦτΦ για την βιοποικιλότητα στην ανακοίνωση του 2020 https://bit.ly/3kzCclk ]

———————

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Ανθέων 72, 12461 | Τηλ. FAX: 215 5257408

  • ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω
  • Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΜ Φορέα: 3358)
  • Περιφέρειας Αττικής – τμήμα Πολιτιστικών Σωματείων (Αριθμός Φακέλου: 20014)
  • Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). https://www.nf-int.org
  • Από το 2018 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Seattle to Brussels και εκπρόσωπός του στην Ελλάδα  http://s2bnetwork.org.
  • Από τον Ιανουάριο του 2020 συνεργάζεται με το Γερμανικό σωματείο Respect for Greece www.respekt-fuer-griechenland.de
  • Οι ΦτΦ είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο  integrated Civil Society Organizations (iCSO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. http://esango.un.org/civilsociety/login.do
  • Οι ΦτΦ/NFGR ήταν εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό και συνεργάζονται με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις και Κοινωνικά Δίκτυα για το περιβάλλον, το δίκαιο εμπόριο, τον πολιτισμό κ.ά.
Μοιραστείτε το:
Tagged