Internet: Οι κανόνες ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού

Παιδιά-Έφηβοι Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Internet: Ασφαλής πλοήγηση του παιδιού

Νέα online έρευνα από το Χαμόγελο του Παιδιού μας προειδοποιεί για τους κινδύνους της πλοήγησης του παιδιού στο Internet αλλά και πώς να το διαχειριστείτε.

Τα παιδιά είναι πλέον το ίδιο ή και περισσότερο εξοικειωμένα από εμάς με τους υπολογιστές και τη χρήση του διαδικτύου. Η τεχνολογία έχει για τα καλά μπει στη ζωή της μέσης οικογένειας και το να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά της είναι ακατόρθωτο και, ίσως, φοβικό. Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι παραμονεύουν -όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή- γι’ αυτό είναι χρέος κάθε σύγχρονου γονιού να μάθει, να συζητήσει και, εν τέλει, να τηρήσει μερικούς βασικούς κανόνες ασφάλειας στη χρήση του ίντερνετ από τα παιδιά. Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι απαραίτητες αρχές που κάθε γονιός πρέπει να έχει υπ’ όψη του και ποιοι οι «χρυσοί» κανόνες που θα κρατήσουν τα παιδιά μας ασφαλή;

Τα παιδιά περιτριγυρίζονται από οθόνες και ήδη από την νηπιακή ηλικία, μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με το Internet, πραγματοποιώντας την πρώτη πλοήγηση. Αν κι αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας αλλά και ενίσχυσης των γνώσεών του είναι σημαντικό να μάθει να πλοηγείται με ασφάλεια σε αυτό.

Σύντομος οδηγός ασφαλούς πλοήγησης

Μερικοί κανόνες για ασφαλή πλοήγηση περιλαμβάνουν:

  • Εμπιστοσύνη

Το πιο σημαντικό στοιχείο για να ενισχύσετε το αίσθημα αλλά και την ουσιαστική ασφάλεια του παιδιού είναι να οικοδομήσετε μια σχέσης εμπιστοσύνης μαζί του, δίνοντάς του να καταλάβει ότι θα βρίσκεστε πάντα δίπλα του για να το βοηθήσετε, ανεξάρτητα από το εάν έχει κάνει κάποιο λάθος.

Το Α και το Ω είναι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, ώστε να μη φοβάται να μας πει τι κάνει στο Διαδίκτυο, και φυσικά να μη σταματάμε να ενημερωνόμαστε για όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με αυτό.

  • Ενημερώνουμε το παιδί για τους κινδύνους

Μιλάμε με το παιδί για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται στο Διαδίκτυο, δίνοντάς του παραδείγματα από την πραγματική ζωή. Του εξηγούμε, για παράδειγμα, γιατί πρέπει να είναι προσεκτικό με την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων παραλληλίζοντας το με το αν θα τα αποκάλυπτε σε έναν άγνωστο άνθρωπο.

Χαρακτηριστική είναι η online έρευνα από το Χαμόγελο του Παιδιού, όπου δείχνει άμεσα ποιοι είναι μερικοί από τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσει.

  • Κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας

Στόχος μας δεν είναι να τρομοκρατήσουμε το παιδί ώστε να μην χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο ή εάν κάνει κάτι λάθος να μην μας το πει. Αντίθετα είναι σημαντικό να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, ώστε εάν το παιδί κάνει κάποια «ζαβολιά» να μας το πει ανοιχτά.

Του εξηγούμε ότι ο κόσμος του Διαδικτύου δεν είναι αληθινός κι ότι στην περίπτωση που αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας ειδοποιήσει.

  • Μιλάμε για τις διαδικτυακές φιλίες

Μιλάμε στο παιδί για τις «φιλίες» μέσω Διαδικτύου, κάνοντάς το να καταλάβει ότι ένας άγνωστος διαδικτυακός φίλος μπορεί να είναι ένας τελείως ψεύτικος και επικίνδυνος χαρακτήρας.

Επίσης το συμβουλεύουμε να μην αποδέχεται οποιοδήποτε αίτημα φιλίας, ακόμα και αν το πρόσωπο που φαίνεται στο εικονίδιο, του θυμίζει κάποιο γνωστό ή φαίνεται οικείο πρόσωπο.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα των social media, ανοίγουμε μαζί με το παιδί μας έναν λογαριασμό, ώστε να γνωρίζουμε τον κωδικό, και τον συνδέουμε με το κινητό μας τηλέφωνο, ώστε να ενημερωνόμαστε αν προκύψει κάτι.

Μερικοί ακόμη κανόνες για το πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από τους κινδύνους του ίντερνετ

Ο υπολογιστής δεν είναι babysitter!

Σε γενικές γραμμές, η ενασχόληση με το διαδίκτυο δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 ώρα ημερησίως για παιδιά έως 5 ετών, τη 1,5 ώρα ημερησίως για παιδιά έως 12 ετών και τις 2 ώρες ημερησίως για μεγαλύτερα παιδιά (αλλά και για τους ίδιους τους γονείς). Μία πολύ ωραία και έξυπνη λύση προτείνεται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την κατάρτηση «φιλικής σύμβασης» των γονιών με τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

  1. για παιδιά από 6 έως 10 ετών.
  2. για παιδιά από 11 έως 14 ετών.
  3. για παιδιά από 15 έως 18 ετών.
  • Ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο

Ο υπολογιστής θα πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο ώστε το παιδί να γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή επιβλέπεται από τους γονείς. Κατάλληλοι χώροι είναι το σαλόνι ή η κουζίνα ανάλογα με τις συνήθειες των γονέων. Απαγορεύεται η χρήση στο υπνοδωμάτιο του παιδιού, στο μπάνιο και γενικότερα σε χώρους που ο γονέας δεν έχει άμεση πρόσβαση και το κυριότερο: το παιδί γνωρίζει ότι δεν υπάρχει άμεση επίβλεψη.

  • Η κουβέντα για τα προσωπικά δεδομένα

Ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τα προσωπικά δεδομένα και τα συμβουλεύουμε να μην ανεβάζουν πληροφορίες σχετικά με τα ίδια, με τους γονείς τους και με την κατοικία τους εξηγώντας τους με απλά παραδείγματα τις συνέπειες σε κάθε περίπτωση.

  • Είμαστε σύμμαχοι, όχι αντίπαλοι

Είμαστε πάντα δίπλα στο παιδί μας και όχι σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η έλλειψη ενασχόλησης με το παιδί αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες στην ροπή των παιδιών σε προβληματικές συμπεριφορές όπως ο εθισμός ή η «εύρεση κατανόησης» σε τρίτους. Ως γονείς οφείλουμε να ενθαρρύνουμε το παιδί να μοιράζεται μαζί μας όλες τις εμπειρίες του στο διαδίκτυο και να νιώθει άνετα να μας γνωστοποιήσει οτιδήποτε το έκανε να αισθανθεί άβολα. Όσα μέτρα προστασίας και αν λάβουμε και όποιον έλεγχο και αν επιβάλουμε, αν δεν υπάρχει επαφή και επικοινωνία με το παιδί μας, θα βρει τρόπο να τα παρακάμψει. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει και από ένα κινητό ή από τον υπολογιστή ενός φίλου.

  • Η σημασία της δικής μας ενημέρωσης

Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε και οι ίδιοι σχετικά με το διαδίκτυο, με τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται το παιδί και τη λειτουργία αυτών, με τους τρέχοντες κινδύνους καθώς και για τον τρόπο επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Χωρίς ιδία κατανόηση και γνώση είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε επίβλεψη αλλά και να συμβουλέψουμε σωστά το παιδί μας.

  • Εγκαθιστούμε προγράμματα επίβλεψης στον υπολογιστή

Εγκαθιστούμε και χρησιμοποιούμε προγράμματα επίβλεψης και περιορισμού (parental control) τα οποία περιορίζουν το περιεχόμενο με το οποίο μπορεί να έρθει σε επαφή το παιδί αλλά και μας προσφέρουν τη δυνατότητα επίβλεψης της συμπεριφοράς του. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με προγράμματα αυτής της κατηγορίας μπορείτε να αναζητήσετε σε παλιότερο άρθρο του mama365 εδώ. Επισημαίνεται ότι κανένα πρόγραμμα δεν προστατεύει 100% και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την επίβλεψη του γονέα.

  • Μιλάμε στο παιδί για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Παροτρύνουμε το παιδί μας να μας ενημερώνει για οποιοδήποτε φαινόμενο διαδικτυακού εκφοβισμού δεχτεί και φροντίζουμε να του κάνουμε κατανοητό ότι δεν οφείλεται σε δικό του λάθος (φαινόμενο που παρατηρείται συχνά). Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε το παιδί μας για τα αποτελέσματα του διαδικτυακού εκφοβισμού όχι μόνο από την πλευρά του θύματος, αλλά κι απ’ αυτή του θύτη.

  • «Δεν μιλάμε σε αγνώστους»

Συμβουλεύουμε το παιδί να μην συνομιλεί με αγνώστους όπως θα έκανε και στον πραγματικό κόσμο και κυρίως το ενημερώνουμε να μην δέχεται σε καμία περίπτωση να συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε μέσω του διαδικτύου παραθέτοντάς του πραγματικά παραδείγματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Σε περίπτωση που κάποιος τους προτείνει να συναντηθούν, τα παροτρύνουμε να μας ενημερώσουν.

  • Κανόνες Ασφαλείας για όλους

Ενημερώνουμε το παιδί σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο: να μην μοιράζεται τους κωδικούς ασφαλείας του, να μην κάνει χρήση των πιστωτικών καρτών των γονιών του, να μην επισκέπτεται άγνωστες ιστοσελίδες που του φαίνονται ύποπτες, να μην ανοίγει συνημμένα αρχεία από άτομα που δεν γνωρίζει και να μην εγκαθιστά προγράμματα αμφίβολης προέλευσης.

  • Δάσκαλε που δίδασκες…

Φροντίζουμε πάνω από όλα να τηρούμε οι ίδιοι τους κανόνες που θέτουμε στα παιδιά μας γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούμε το βασικό παράδειγμα προς μίμηση γι’ αυτά. Δεν ανεβάζουμε φωτογραφικό ή άλλο υλικό των παιδιών μας και δεν αφιερώνουμε υπερβολικό χρόνο στον υπολογιστή, το κινητό μας, το tablet ή το διαδίκτυο -εκτός κι αν είναι απαραίτητο για την εργασία μας.

Πηγή: imommy.gr mama365.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged