Ο Ερντογάν, οι διερευνητικές, το Κυπριακό, οι επιθέσεις σε Μητσοτάκη και η Επιλογή του τελευταίου να κρατά ήπια στάση…

Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν σήκωσε το γάντι στις προκλήσεις Ερντογάν -Η στρατηγική που επιλέγει η Αθήνα

Συνειδητή είναι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μην ακολουθήσει τους υψηλούς τόνους των δημόσιων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, να μη «σηκώσει το γάντι» στις ιδιαίτερα επιθετικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες νωρίτερα.

Δυσαρέσκεια Αγκυρας για το «Φόρουμ Φιλίας»: Αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες με δεδομένη τη στάση του Τούρκου προέδρου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ. Αλλά να σας πω και κάτι, υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά». «Στο κάτω-κάτω, υπήρχαν περίοδοι τα τελευταία 40 χρόνια, μεγάλες περίοδοι, που αυτό συνέβαινε. Αλλά τώρα για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να συζητάμε, έστω κι αν αυτές οι συζητήσεις μπορεί να πάρουν καιρό. Να υπάρχει βασικά μια καλή διάθεση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα παρουσιαστεί μια συνολική έκθεση προόδου για την Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των κυρώσεων εκτίμησε ότι η απειλή επιβολής τους ήταν τελικά αποτελεσματική.

Εν αναμονή καθορισμού ημερομηνιών

Η Αθήνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν αναμονή καθορισμού δύο ημερομηνιών. Η πρώτη αφορά τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών και η δεύτερη τη σύγκληση της Ατυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Οσον αφορά τη νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη αποστείλει σχετική πρόσκληση και βρίσκεται εν αναμονή της τουρκικής απάντησης. Αναφορικά με την ημερομηνία για την Πενταμερή, τα ενδιαφερόμενα μέρη βρίσκονται στο ακουστικό τους. Μέχρι στιγμής, έχουν προταθεί οι ημερομηνίες 17-19 Μαρτίου και 29-31 Μαρτίου, οι οποίες όμως έχουν απορριφθεί, καθώς Γκουτέρες στην πρώτη και Τσαβούσογλου στη δεύτερη περίπτωση, δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής. Όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση, πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της Πενταμερούς είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο Απριλίου.

Οπως γίνεται αντιληπτό, ο Μάρτιος θεωρείται ιδιαιτέρα κρίσιμος μήνας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αγκυρα να επιδιώκει να εξασφαλίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου θετική ατζέντα σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, πάντως, το μέγιστο που μπορεί να εξασφαλίσει η Τουρκία σε αυτό το επίπεδο είναι μια νέα συμφωνία ως προς τη χρηματοδότηση για το προσφυγικό. Η Αγκυρα ζητεί επιπλέον 4 δισ. ευρώ, με το αίτημα μάλιστα αυτά να δοθούν απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση και όχι μέσω προγραμμάτων σε ΜΚΟ, ένα ποσό που δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσουν οι Βρυξέλλες.

Η σημασία του «Φόρουμ Φιλίας»

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα συνεχίζουν την πολιτική των περιφερειακών συνεργασιών, με το «Φόρουμ Φιλίας», που διεξήχθη στην Πέμπτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην ελληνική πρωτεύουσα, να αποτελεί το νέο όχημα σε αυτή την κατεύθυνση.

Παρά το γεγονός ότι στο κοινό ανακοινωθέν, αλλά και στις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών που συμμετείχαν, δεν έγινε ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα είναι απολύτως ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων.

«Υπογραμμίζεται στο πλαίσιο αυτό η ειδική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών της περιοχής, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, σημειώνεται η ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ανεξαρτησίας τους, καθώς και η ανάγκη αποχής από πάσα απειλή (casus belli) ή χρήση βίας. Αν και το ανακοινωθέν δεν κάνει ρητή μνεία σε συγκεκριμένες χώρες ή πρακτικές, είναι σαφές ότι οι εν λόγω αναφορές έχουν ως βασικό αποδέκτη τη μοναδική χώρα της περιοχής η οποία συνεχίζει να μην αποδέχεται τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημείωναν διπλωματικές πηγές το απόγευμα της Πέμπτης.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επέλεξε στις δηλώσεις του να στείλει εμμέσως μηνύματα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια. […] Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό», ήταν οι αναφορές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ο οποίος ταυτόχρονα σημείωσε ότι «το Φόρουμ δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Τείνουμε χείρα φιλίας προς όλες τις κατευθύνσεις μηδενός εξαιρουμένου, με μόνο μία βασική προϋπόθεση: τον σεβασμό του Δικαίου και των βασικών αρχών της διεθνούς συμπεριφοράς».

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατεύθυνση των θετικών προσεγγίσεων, αποφεύγοντας να αφήσει υπόνοιες για την Τουρκία «Πιστεύω ακράδαντα ότι στα περιφερειακά προβλήματα και στις περιφερειακές προκλήσεις απαιτούνται λύσεις που προέρχονται πρώτα και πάνω από όλα από την περιοχή», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι οι διευρυμένες συνέργειες στην περιοχή «δεν έχουν χαρακτήρα παιγνίου μηδενικού αθροίσματος ούτε στοχεύουν στον αποκλεισμό οποιασδήποτε χώρας». «Το αντίθετο, είναι ανοιχτές προς όλες τις χώρες που επιθυμούν πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης να συμβάλλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας και κατ` επέκτασιν της ειρήνης στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ικανοποίηση για τη στάση των ΗΠΑ

Λευκωσία και Αθήνα βλέπουν αυτό το διάστημα με ικανοποίηση και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας αμερικανικής προσέγγισης στο Κυπριακό. Αρχικά ο Σύμβουλος Εξωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν διεμήνυσε στον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν ότι η Ουάσιγκτον δεν συζητά άλλο πλαίσιο λύσης πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια συνολική λύση υπό την ηγεσία των Κυπρίων για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε την Τετάρτη, το αμερικανικό ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος θα έχει προηγουμένως επαφή και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ερντογάν: Τινάζει τις συζητήσεις για Κυπριακό στον αέρα

«Πλέον δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την Κύπρο, εκτός από την λύση των δύο κρατών. Είτε το αποδέχεστε είτε όχι»

Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού από την Λευκωσία για το Κυπριακό, όπου επανέλαβε πως «γνώμονας για την επίλυσή του είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Είπα ότι “μπορώ να συναντήσω τον Μητσοτάκη”. Αλλά με προκαλεί. Πώς μπορούμε να κάτσουμε μαζί τώρα; Πρώτα απ’ όλα να γνωρίζετε την θέση σας [κύριε Μητσοτάκη]. Διαλύσατε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποχωρήσατε. Με αυτό τον τρόπο, δεν καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί σας», ανέφερε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Και πρόσθεσε: «Πλέον δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την Κύπρο, εκτός από την λύση των δύο κρατών. Είτε το αποδέχεστε είτε όχι. Δεν υπάρχει Ομοσπονδία, το ξεπεράσαμε».

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ραγκίπ Σοϊλού ανέφερε επιπλέον: «Κύριε Μητσοτάκη, οι φίλοι που εμπιστευτήκατε σας παράτησαν και σας άφησαν μόνους. Η μόνη λύση στην Κύπρο βασίζεται σε δύο κράτη».

——————–

Ευθεία επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Μάθε πρώτα τη θέση σου

Το ομοσπονδιακό μοντέλο για την Κύπρο απέρριψε ξανά σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Τούρκος πρόεδρος τραβάει πάλι το σχοινί στα άκρα, δηλώνοντας  πως δεν μπορεί να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη διότι τον «προκάλεσε», ενώ είπε, σύμφωνα με το Reuters,  ότι «θα πρέπει να γνωρίζει τα όρια του».

«Αφού μας προκαλείς, πώς μπορούμε να σε συναντήσουμε; Μάθε πρώτα τη θέση σου. Αν πραγματικά θέλεις ειρήνη, μην με προκαλείς. Αν δεν γνωρίζεις τη θέση σου, αυτό σημαίνει πως αναποδογύρισες το τραπέζι και έφυγες από αυτό. Εμείς δεν φύγαμε από το τραπέζι», δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Αν συνεχιστεί έτσι, δεν μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι μαζί σου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα αγνοεί την τουρκική κοινότητα στο νησί και έχει καταδικάσει τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία για 50 χρόνια. «Δεν έχει νόημα να μιλά κανείς για τις παλιές φόρμουλες. Το θέμα της Κύπρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια νέα προσέγγιση προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, σύμφωνα με το πνεύμα της νέας εποχής». Δήλωσε σήμερα ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι να εγκαθιδρυθούν στο νησί δύο κράτη και πως η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα επικείμενων συνομιλιών.

«Οι τελευταίες ανακοινώσεις από την Ελλάδα δείχνουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στην συμπεριφορά της που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους. Τώρα δεν υπάρχει άλλη οδός στην Κύπρο από τη λύση των δύο κρατών», τόνισε.

——————–

ΑΝΑΛΥΣΗ: Να “κατεδαφιστεί” και το διερευνητικό τραπέζι λόγω του αμετανόητου Ρ.Τ. Ερντογάν;

Αυτό που συμβαίνει είναι εκπληκτικό. Η Ελλάδα ίσως και να χρωστά ευγνωμοσύνη στην Τουρκία. Σε καθημερινά σχεδόν βάση οι επίσημες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, ακόμα και στο επίπεδο Ερντογάν, βοηθούν την ελληνική διπλωματία να αποδείξει την ορθότητα όσων υποστηρίζει επί δεκαετίες… Αφορμή της συγκεκριμένης παρατήρησης είναι οι πρωινές δηλώσεις του Ερντογάν ενώπιον εσωτερικού κομματικού ακροατηρίου. Εκεί, για μια ακόμη φορά συμπεριφέρθηκε στην Ελλάδα ως να είναι χώρα εκ προοιμίου υποτελής της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας που θέλει να οικοδομήσει και ως χώρα μειωμένης κυριαρχίας, με φρασεολογία που φλερτάρει τα όρια του ρατσισμού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι “τον προκάλεσε κατεδαφίζοντας το διαπραγματευτικό τραπέζι” με αυτό τον τρόπο. Μάθαμε επίσης από τον υπερφίαλο Τούρκο ηγέτη, ο κάθε χώρα έχει τα όριά της και πως οι δηλώσεις Μητσοτάκη από την Κύπρο… τα παραβίασαν. Ποια ήταν όμως η “παραβίαση”; Ήταν η αναφορά περί απομάκρυνσης από το νησί των κατοχικών δυνάμεων!

Μια εισβολή και κατοχή, η οποία μισόν αιώνα περίπου μετά δεν έχει οδηγήσει σε αναγνώριση των Κατεχομένων από τη διεθνή κοινότητα. Παρόλα ταύτα, η Τουρκία επιμένει σε αυτήν και πλέον ζητά, επισήμως τουλάχιστον, “λύση δύο κρατών”, δηλώνοντας ότι δεν ενδιαφέρεται πια για “ομοσπονδιακή λύση”.

Τι συνιστούσε όμως στην πραγματικότητα η “ομοσπονδία αλά Τούρκα” που προωθούσαν; Αυτό που είχε αποκληθεί “χαλαρή ομοσπονδία”. Η οποία εάν αντιστρεφόταν, θα μπορούσε να αποκληθεί και ως… σφικτή “συνομοσπονδία”, η οποία προφανώς θα χαλάρωνε σταδιακά, εξασφαλίζοντας τον πάγιο τουρκικό στόχο. Τον γεωπολιτικό έλεγχο ολόκληρης της νήσου.

Για το αδιέξοδο μισού σχεδόν αιώνα ο Τούρκος πρόεδρος διέγνωσε “θυματοποίηση” των Τουρκοκυπρίων, το οποίο, όπως ανέφερε, η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει. Ο Ερντογάν είπε πως οι δηλώσεις Μητσοτάκης που συνιστούν “πρόκληση”, ευθύνονται για την απροθυμία από τουρκικής πλευράς για συνάντηση κορυφής των δύο.

Για μια ακόμη φορά η Τουρκία παρουσιάζεται με “μη φυσιολογική” διεθνή συμπεριφορά. Δηλαδή, μια συμπεριφορά κινούμενη εντός κάποιων αποδεκτών διπλωματικά πλαισίων, όπου οι εμπλεκόμενοι αποφεύγουν τουλάχιστον τη χρήση εμπρηστικής ρητορικής και τουλάχιστον βρίσκουν πιο “κομψά” λόγια να περιγράψουν τις αντιρρήσεις τους. όσο δεν καταβάλει κόστος για τη συμπεριφορά αυτή, ασφαλώς θα συνεχίσει αν το κάνει.

Οι εσωτερικές ανάγκες του Ερντογάν σε συνδυασμό με την εκπαίδευση μεγάλου και κρίσιμου εκλογικά μέρους της τουρκικής κοινωνίας να αντιλαμβάνεται μόνο “κραυγές”, ενδεχομένως να παγιδεύει την τουρκική ηγεσία σε αυτή τη ρητορική. Κι αυτό ισχύει μόνο αν προσπαθήσει κανείς πολύ να εντοπίσει κάποια, έστω αμφισβητούμενη, ερμηνεία.

Έχουμε άραγε αντιληφθεί ότι χρησιμοποιώντας τα ίδια λόγια του Τούρκου ηγέτη, η Ελλάδα θα μπορούσε να ρυθμίσει αναλόγως τη συμπεριφορά της στο σύνολο των μετώπων της ελληνικής διπλωματίας με τη γειτονική χώρα. Τουλάχιστον πρέπει να το εξετάσει.

Διότι εάν ο Ερντογάν επιλέγει να υπηρετήσει τις εσωτερικές πολιτικές του ανάγκες δυναμιτίζοντας κάθε προοπτική διαβούλευσης που θα κινείται στο πλαίσιο λογικής, η συμπεριφορά του αυτή θα πρέπει κάθε φορά να συνεπάγεται κόστος.

Ο Τούρκος ηγέτης πρέπει να πειστεί ότι κάθε φορά που θα τη χρησιμοποιεί, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του στο ένα μέτωπο, αλλά θα βλάπτει κάποιο άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να κάνει τα “στραβά μάτια” και αν τον διευκολύνει.

Εάν η αναφορά περί αποχώρησης από την Κύπρο των κατοχικών στρατευμάτων είναι επαρκής αιτιολόγηση απροθυμίας διεξαγωγής συζητήσεων για το Κυπριακό, τι θα έπρεπε να συνεπάγεται για την ελληνική πλευρά και τις διερευνητικές συνομιλίες, το “τουρκολιβυκό Μνημόνιο”;

Επιπρόσθετα, η σταθερή αμφισβήτηση ξεκάθαρα προβλεπομένων από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας κυριαρχικών ελληνικών δικαιωμάτων; Η σταθερή αλλά απαγορευμένη από την χάρτα του ΟΗΕ απειλή χρήσης βίας το παρελθόν διάστημα;

Μήπως λοιπόν η ελληνική πλευρά οφείλει να επανεξετάσει τον δεύτερο γύρο των “διερευνητικών”, ως αποτέλεσμα των δηλώσεων Ερντογάν; Μήπως πρέπει να διαμηνύσει στον Τούρκο ηγέτη και το διεθνές ακροατήριο, ότι αυτές εξυπηρετούν τη δική του στρατηγική διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει; Αδιέξοδο, συνεπεία της δικής του μεγαλοϊδεατικής πολιτικής. Της περιφρόνησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμα και της ίδιας της κυριαρχίας γειτονικών χωρών.

Όπως η Ελλάδα αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι υπό το βάρος στρατιωτικού τύπου προκλήσεων, μήπως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα και προς πάσα κατεύθυνση ότι προφανώς δεν έχει νόημα να χάνουμε τον χρόνο μας με μια Τουρκία που το στρατιωτικό “bullying” το μετέτρεψε σε φραστικό – διπλωματικό; Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζει κανείς να συζητά με μια χώρα, της οποίας ο ηγέτης της δεν αναγνωρίζει μέσω δημοσίων δηλώσεων ως ίσο τον Έλληνα πρωθυπουργό;

Κι αν στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμηθεί πως η Ελλάδα δεν πρέπει να “τραβήξει το σκοινί” εξακολουθώντας την πολιτική μιας χώρα χαμηλών τόνων και ειρηνικού – νομοταγούς μέλους της διεθνούς κοινότητας, μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί τουλάχιστον το ενδεχόμενο φραστικής διατύπωσης των ανωτέρω;

Δηλαδή, ότι η Τουρκία διακινδυνεύει ενδεχόμενα ελληνικά αντίμετρα σε περίπτωση συνέχισης ή/και κλιμάκωσης της εν λόγω συμπεριφοράς. Το δικό μας… “διερευνητικό” τραπέζι γιατί δεν “κατεδαφίστηκε κατά τα πρότυπα αυτού που επικαλείται ο Ερντογάν, αλλά “χτίστηκε”; Η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι είναι η Τουρκία που δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης των όποιων πραγματικών διαφορών υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στο Κυπριακό.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τις διερευνητικές και τη διαδικασία της πενταμερούς αποκλειστικά και μόνον για να προφανείς λόγους: Αφενός για να αποφύγει τις κυρώσεις του Μαρτίου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για να κερδίσει λίγο χρόνο, μήπως μπορέσει να επηρεάσει τη στάση της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ για να αποφύγει τα χειρότερα που βρίσκονται επί θύραις.

Όμως, οι στόχοι της Τουρκίας παραμένουν οι ίδιοι και δεν είναι σε θέση ούτε καν να υποκριθεί για πολύ καιρό, εκθέτοντας και όσες χώρες στηρίζουν τον υπερφίαλο “σουλτάνο”, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ /(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Πηγή: ΑΜΠΕ /defence-point.gr /liberal.gr /iefimerida.gr

Tagged