«Ηλία, ρίχ’ το» – Το όνομα στη μαρκίζα ως έπαθλο και ο Αλέξης…

Άρθρα Πολιτικά Κόμματα

Το όνομα στη μαρκίζα

Οι ταμπέλες συνεχίζουν να έχουν σημασία. Ο Μητσοτάκης επενδύει στο ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος της δικής του: πιάνεται άλλωστε συνεχώς αδιάβαστος σε κομμάτια της αριστερής παράδοσης. Αντίστοιχα, ο Τσίπρας ελπίζει πως η σκιά της ταμπέλας της ΝΔ θα σταθεί στο τέλος μεγαλύτερη από το ανάστημα του Μητσοτάκη.

της Μυρτώς Λιαλιούτη

Υπάρχουν ακόμα πρόοδος και συντήρηση, Αριστερά και Δεξιά; Πολλά πολιτικά πρόσωπα πιστεύουν ότι οι γραμμές έχουν ξεθωριάσει τόσο, που δεν έχουν πια σημασία οι ταμπέλες. «Σημασία έχει να είσαι πραγματικά προοδευτικός, να μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει, να είσαι έτοιμος να αποδεχθείς με ρεαλισμό αλλά και με ευαισθησία τις νέες καταστάσεις», είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Βαγγέλης Βενιζέλος (Mega), αφήνοντας την πολιτική γεωγραφία στους υπόλοιπους. 

Η τελευταία σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή έδειξε ότι δεν έχει απόλυτο άδικο –ούτε όμως απόλυτο δίκιο. Ο πολιτικός με τη δεξιά καταγωγή υπερασπίστηκε την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έκανε επίκληση στους Λαμπράκηδες και διόρθωσε την αναφορά του Τσίπρα στο «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.

Εκείνος, με την αριστερή, στην ομιλία του προσπάθησε να μετριάσει την εντύπωση που είχε δοθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες, ενός κόμματος που δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα και κλείνει το μάτι στη βία.

Ο πρώτος δεν έκανε ούτε ένα βήμα για να πετύχει τη συναίνεση, ο δεύτερος έχει αποφασίσει πως δεν θα τον συναντήσει ποτέ στη μέση. Ποιος είναι ο προοδευτικός και ποιος ο συντηρητικός σε αυτήν την εξίσωση; 

Εστω κι έτσι, το παιχνίδι είναι κατά κύριο λόγο επικοινωνιακό: οι αριστερές «βουτιές» του Μητσοτάκη, η επιμονή του στις μεταρρυθμίσεις και τη μετριοπάθεια που τον κάνει πιο συμπαθή (ή, έστω, ανεκτό) σε ένα κοινό που δεν έβλεπε ποτέ με καλό μάτι τους κεντροδεξιούς πρωθυπουργούς, δεν επεκτείνεται στο κόμμα του.

Η ΝΔ δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα της, και η κυβέρνηση ενίοτε δείχνει παλιά και μπερδεμένη –η στρατηγική του Πρωθυπουργού είναι κατά κύριο λόγο προσωπική, γιατί μπαίνει σφήνα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τον εξομοιώσει με το παρελθόν της παράταξής του.

Και η πλευρά του Τσίπρα που είδαμε την Πέμπτη, η (ανεπιτυχής) προσπάθειά του να ισορροπήσει ανάμεσα στους πιο ψύχραιμους και σε εκείνους που εν μέσω πανδημίας επέλεξαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας, είναι κι αυτή επικοινωνιακή. Δεν μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός χωρίς τους μετριοπαθείς. 

Οι ταμπέλες συνεχίζουν να έχουν σημασία, γιατί ο Μητσοτάκης επενδύει στο ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος της δικής του: πιάνεται αδιάβαστος σε κομμάτια της αριστερής παράδοσης, επιλέγει να αγνοεί βασικά σημεία της μεταπολιτευτικής διαδρομής και πολιτικής παρουσίας της Αριστεράς της οποίας εξελέγη πρόεδρος το 2008 και κοπιάρει άτσαλα, φωναχτά, μια άλλη ταμπέλα που του φόρεσε η ανάγκη.

Αντίστοιχα, ο Τσίπρας ελπίζει ότι η σκιά της ταμπέλας της ΝΔ θα σταθεί στο τέλος μεγαλύτερη από το ανάστημα του Μητσοτάκη. Επενδύει στη στιγμή που ο Μητσοτάκης θα κληθεί να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει και στο ότι, όταν η αυτή η στιγμή έρθει, θα λειτουργήσει ως πρόεδρος του κόμματος που τον έφερε στην εξουσία.  Δύσκολα ξεφεύγει κανείς από τις ταμπέλες που επέλεξε ή αυτές που επέλεξαν γι’ αυτόν.

Η ευκολία του Μητσοτάκη να εντοπίζει τις αριστερές (αν)ισορροπίες είναι, μεταξύ άλλων, προϊόν μιας οικογενειακής παράδοσης, που έφερε κάποτε στο ίδιο κυβερνητικό τραπέζι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Η δυσκολία του Τσίπρα να γίνει Ανδρέας πηγάζει από τον ρόλο που επέλεξε για τον εαυτό του στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν καβάλησε το αντιμνημονιακό άρμα και ντάντεψε τους Αγανακτισμένους, για να καταλήξει να παίζει στα ζάρια τις τύχες της χώρας το 2015.

Μια ταμπέλα δεν μπορούν να ξεπεράσουν οι αντιδεξιοί πασόκοι που δεν μετακόμισαν στη ΝΔ και «ψάχνονται» στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο Κίνημα Αλλαγής, μια ταμπέλα που ξηλώθηκε θρηνούν ακόμα οι «άλλοι» αριστεροί που βλέπουν στον Τσίπρα τον άνθρωπο που την ξήλωσε. 

Μέχρι κάποιος να φωνάξει «Ηλία, ρίχ’ το» και να το εννοεί, η μαρκίζα θα έχει αξία. 

——————-

Η μάχη στη Βουλή: «Αλήτες με πρησμένα πόδια», Νεολαία Λαμπράκη, Κέιμπριτζ, τένις και… ΕΡΤ

Μετά τις ειρωνείες περί τένις και mountain bike, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα μπέρδεψε λίγο στην προσπάθειά του να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι αποκαλεί αλήτες τους διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ… Τελικά το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια έγινε νόμος του κράτους με 166 ψήφους

Όπως αναμενόταν, η πολυήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια κατέληξε την Πέμπτη σε μια μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Ναι μεν η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να χωθεί στη μέση κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι γίνεται «γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ», αλλά τελικά αυτά που έμειναν ήταν οι ανταλλαγές αιχμών μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αργά το βράδυ εξάλλου, το νομοσχέδιο έγινε και νόμος του κράτους: ψηφίστηκε από 166 βουλευτές, από ΝΔ και Ελληνική Λύση.

Τι μας έμεινε λοιπόν; Μια σειρά από αψιμαχίες μεταξύ Πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ξανά μια αίσθηση βουτιάς στο παρελθόν, με αναφορές στους Λαμπράκηδες, στην Κατοχή, στο «προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία», διανθισμένες με αιχμές για άσχετα με το νομοσχέδιο θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως το ταξίδι στην Ικαρία του κ. Μητσοτάκη και η ΕΡΤ.

Ναι, φτάσαμε με κάποιο μαγικό τρόπο και στην ΕΡΤ και έτσι στην Ολομέλεια, σε μια κατά τα άλλα συζήτηση για την αναβάθμιση των ΑΕΙ, ακούσαμε για την Κατερίνα Ακριβοπούλου και τον Σωτήρη Καψώχα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έμεινε, πέρα από την αυτή καθαυτή ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης, ήταν μια αντιπαράθεση με φόντο τη Νεολαία Λαμπράκη.

Ήταν ο κ. Μητσοτάκης που κλείνοντας την πρωτολογία του στη Βουλή αναφέρθηκε σε κείμενο της Νεολαίας Λαμπράκη, στη βάση του οποίου κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν πρότασή του για υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές -μια μομφή του Πρωθυπουργού για την απέχθεια στην αριστεία που έχουν οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν δεν συμφωνείτε με εμάς, συμφωνείστε μαζί τους. Με τις εμβληματικές προσωπικότητες μιας άλλης Αριστεράς με την οποία δεν έχετε καμία σχέση», σχολίασε με νόημα, ο κ. Μητσοτάκης.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσίπρα που κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για άκρως διχαστική ομιλία και «λαθροχειρία» των αγώνων της Νεολαίας Λαμπράκη. «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε “αλήτες με πρησμένα πόδια”, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν», ανέφερε στην απάντησή του ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το θράσος όμως το έχετε εσείς να μιλήσετε για τους αγώνες της Αριστεράς για την παιδεία σε αυτόν τον τόπο. Η παράταξή σας ήταν πάντα απέναντι», παρατήρησε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας, εμφανώς ενοχλημένος από τη συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός όμως επανήλθε στο θέμα, κατά τη δευτερολογία του, λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα  ότι κάποια από τα συνθήματα των ημερών “πρώτοι στα μαθήματα πρώτοι στους αγώνες”, δεν σας εκφράζουν πια πολιτικά, και επισήμανα το γεγονός ότι μια άλλη γενιά Αριστερών προέτασσε την ακαδημαϊκή αριστεία ως  στόχο που δεν συγκρούεται επί της αρχής με  το δικαίωμα στον αγώνα, εσείς όμως επιμένετε να πυροβολείτε συστηματικά και ιδεολογικά την έννοια της αριστείας».

Οσο για την αναφορά του κ. Τσίπρα «στους αλήτες με τα πρησμένα πόδια», ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι προφανώς επρόκειτο για παράφραση από το «Αξιον Εστι», «νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες». «Ο Ελύτης όμως το έγραψε για τους νέους της Κατοχής, όχι για τους νέους της Νεολαίας Λαμπράκη, πέσατε λίγες δεκαετίες έξω, δεν πειράζει. Μας έχετε συνηθίσει κ.Τσίπρα σε ανιστόρητες αναφορές από το βήμα της Βουλής», συμπλήρωσε στο καυστικό σχόλιό του.

Και έπειτα κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  να αναθεωρήσει και την άποψή του περί «αποχαυνωμένων πολιτών». «Αποχαυνωμένος σημαίνει αποβλακωμένος, φαντάζομαι δεν εννοείτε ότι οι πολίτες δεν έχουν κρίση να κρίνουν αυτά που ακούνε στη Βουλή», ήταν η επισήμανση του Πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος γενικά δεν βρέθηκε σε καλή μέρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι:

α) αφιέρωσε μέρος της πρωτολογίας του για να κατηγορήσει μεταξύ άλλων τον κ. Μητσοτάκη για την Ικαρία και ότι τα Σάββατα παίζει… τένις (εδώ). και

β) έφτασε σε σημείο φαιδρότητας να αμφισβητήσει το ότι έχουν υπάρξει περιστατικά βιασμών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα –«Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες σαν των δικών μας πανεπιστημίων, με ιστορικά κτίρια να βανδαλίζονται, εξοπλισμούς να λεηλατούνται και κυρίως ανθρώπους να απειλούνται, καθηγητές να χτυπιούνται, κοπέλες να βιάζονται, ναρκωτικά να διακινούνται» είχε πει στην πρωτολογια του ο Πρωθυπουργός– λέγοντας το εξής: «Μας είπατε σήμερα, κ. Μητσοτάκη, ότι γίνονται βιασμοί στα πανεπιστήμια. Μήπως τα μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο;»… «Θα τα ακούσετε από εδώ».

Στα παραλειπόμενα της συζήτησης, ένα περιστατικό όταν ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του από τα υπουργικά έδρανα. Όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διαμαρτύρονται και να του φωνάζουν να φορέσει μάσκα. Μετακινούμενος στο κεντρικό βήμα, ο Πρωθυπουργός τούς απάντησε λέγοντας «αφού θέλετε να τα ακούσετε από εδώ, θα τα ακούσετε από εδώ»…

Μιλώντας από εκεί και αναφερόμενος στα ζητήματα ανομίας και βίας στα πανεπιστήμια ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε αλλαγή στάσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα και πρόσθεσε ότι «πρέπει κάτι να κάνουμε γι αυτή την πραγματικότητα που αδικεί τα πανεπιστήμια και υπονομεύει το χώρο στον οποίο διεξάγεται δημοκρατικός διάλογος. Δεν μπορούμε μόνο να την κοιτάμε». «Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», σημείωσε.

Επέδειξε δύο φωτογραφίες που όπως είπε είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. «Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε «σε όλα τα διεθνή πανεπιστήμια υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα ένοπλη. Εσείς πείτε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει η εικόνα που έχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια με το χάος που εσείς δημιουργήσατε κι εσείς συντηρήσατε».

Πηγή: Protagon.gr

 

Tagged