ΔΔΗΕ ΕΛ.ΑΣ.: «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας»

Κατάρτιση
Μοιραστείτε το:

Ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι «ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, διαδικτυακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, με τίτλο:

«Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας».

Στόχος της φετινής εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών, από αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας των παιδιών από επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το παραμύθι «ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, όπου αποδίδονται με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειρίζεται καθημερινά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το νέο οπτικοακουστικό υλικό της καμπάνιας «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας», που αφορά γονείς παιδιών της ευαίσθητης αυτής ηλικίας.

Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, κήρυξε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Ράνια Τζίμα.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο σύμβουλος Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα Γκίκα Αναστασία-Σίσσυ, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής.

Επιπρόσθετα, απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αρεοπαγίτης κα Μαρία Κουβίδου, εκ μέρους του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης κ. Λάμπρος Τσόγκας, ο Πρόεδρος Δ.Σ. «Το Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός κα Κάρμεν Ρουγγέρη, ο εικονογράφος κ. Γιάννης Σπανόπουλος και η γραφίστρια κα Νατάσα Πολύζου.

Ως ομιλητές στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν η κα Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου – Μέλος Ε.Σ.Ρ., η κα Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (2013-2016), ο Καθηγητής Γεράσιμος Κολαΐτης, Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Γ. Ν. Παίδων “Η Αγία Σοφία” και Διευθυντής ΠΜΣ “Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών & Εφήβων” και η Δρ. Κωστάκου Κωνσταντίνα, Αστυνόμος Β’ (ΥΓ), Ψυχολόγος, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνδεση, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με δημοτικά σχολεία ανά την επικράτεια, όπου η κα Κάρμεν Ρουγγέρη ανέγνωσε στους μαθητές το παραμύθι «Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο».

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με εξειδικευμένο αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους προβληματισμούς που απορρέουν από το παραμύθι και συνάδουν με αυτούς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Η διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας (live streaming) μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), του καναλιού “CYBER ALERT” της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο YouTube, της σελίδας “www.cyberkid.gr” καθώς και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, σχετική ενημερωτική ημερίδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε κατοίκους της Γενεύης Ελβετίας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης από το Σύλλογο Ελλήνων Γενεύης.

Υπενθυμίζεται ότι, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση του διαδικτύου και της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια προγράμματα δράσεων με στόχο την ενημέρωση των μαθητών αλλά και των ενηλίκων για τα θετικά και αρνητικά του Διαδικτύου και συνακόλουθα τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.

—————

Διαδικτυακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Γονείς και παιδιά μπορούν να την παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση (livestream) μέσω YouTube ή ειδικού banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:

«Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, και ώρα 10:30 π.μ., ενώ θα υπάρχει δυνατότητα να την παρακολουθήσουν γονείς και παιδιά σε απευθείας μετάδοση (livestream) μέσω YouTube ή ειδικού banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.

Κεντρικός άξονας της θεματικής εκδήλωσης είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να παραμείνουν ασφαλή στο διαδικτυακό κόσμο. Οι γονείς, ακόμα και οι παππούδες των παιδιών, που δεν είναι μυημένοι στην τεχνολογία, μπορούν να τα βοηθήσουν να γίνουν ψηφιακοί πολίτες τους μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναλυθούν τυχόν επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές, αλλά και χρήσιμες συμβουλές που θα προσφέρουν στα παιδιά τις απαραίτητες γνώσεις και τα κατάλληλα εφόδια προκειμένου να συμπεριφέρονται υπεύθυνα στο διαδίκτυο και με σεβασμό στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η παρουσίαση του παραμυθιού με τίτλο: «Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποδίδοντας με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειρίζεται καθημερινά η Υπηρεσία.

Τέλος, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, δημιουργήθηκαν (3) τηλεοπτικά και ραδιοφωνικό spot– κοινωνικά μηνύματα (για προβολή πατήστε εδώ), τα οποία προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, μετά από σχετική Απόφαση του Ε.Σ.Ρ.

Μοιραστείτε το:
Tagged