Ανατροπές ισότητας των δύο φύλων: Γονικές άδειες πατρότητας και στους άνδρες-γονείς πλέον

Απασχόληση Παιδιά-Έφηβοι
Μοιραστείτε το:

Οι μπαμπάδες αποκτούν επιτέλους πατρική άδεια: Μετ’ αποδοχών και για 14 ημέρες

Ενα από τα πρώτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό νόμο είναι η άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών, την οποία θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άδεια θα μπορεί να χορηγείται δύο ημέρες πριν από τον τοκετό και 12 ημέρες μετά από αυτόν, είτε τμηματικά είτε όλες οι μέρες μαζί, αλλά πάντοτε μέσα στον μήνα του τοκετού.

Επίσης, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, αυξάνεται από τέσσερις σε έξι μήνες και για τους δύο γονείς η γονική άδεια ανατροφής, η όποια μέχρι σήμερα δινόταν μόνο στις μητέρες.

Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

Από τους έξι μήνες οι τέσσερις θα είναι άνευ αποδοχών και οι δύο πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ. Και αυτή η άδεια θα δίνεται ολόκληρη ή τμηματικά μέχρι τη συμπλήρωση του όγδοου έτους του παιδιού.

Τις σχετικές εξαγγελίες έκανε χθες στη Βουλη  η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Όπως ανέφερε η κ. Συρεγγέλα «τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, που επωμίζονται ανισομερώς τις οικογενειακές ευθύνες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Επίσης, θα γεφυρώνουν τα χάσματα που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων-γονέων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ /ΣΚΑΙ /hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged