Βορίδης-Πέτσας: Ναι στην αύξηση της θητείας των Αιρετών ΟΤΑ σε 5 χρόνια και σταθερή ημερομηνία εκλογών…

Υπουργείο Εσωτερικών
Μοιραστείτε το:

Με απόλυτο και σαφέστατο τρόπο, ο Υπουργός Εσωτερικών έκοψε κάθε κουβέντα για το ζήτημα εκλογής των αιρετών οργάνων των Κοινοτήτων σε ξεχωριστή κάλπη, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί «ΕΙΛΗΜΜΈΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Κυβέρνησης για κατάργηση της 4ης κάλπης».

Επιπλέον, έδωσε στο φως ακόμα μια σημαντική παράμετρο, ότι εξετάζουν αύξηση της θητείας των Αιρετών (εννοείται της επόμενης θητείας, όχι της τρέχουσας). 

«Βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους Δημάρχους και εξετάζεται η αύξηση της θητείας τους από 4 σε 5 έτη με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών». 

Ουσιαστικά, δηλαδή, προανήγγειλε ότι η δημοτική θητεία θα επανέλθει στη χρονική διάρκεια που τη θέσπισε το ΠΑΣΟΚ το 2010, όταν στην αρχική μορφή της παρ.1 του αρ.9 του Καλλικράτη (ν.3852/2010) είχε ορίσει ότι «Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σύμβουλοι της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και οι Εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας εκλέγονται κάθε 5 χρόνια».

Κατά τα λοιπά, επανέλαβε σημεία του επικείμενου Νομοσχεδίου, τα οποία είχαν ξανά ανακοινωθεί:

  • « ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μείωση των Δημοτικών Συμβούλων, ενδεχομένως και των Περιφερειακών »
  • « Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με πολύ μικρότερο ποσοστό από τον πρώτο γύρο και θα παίρνει τα 3/5 των δημοτικών εδρών που θα του εξασφαλίζουν την πλειοψηφία »
  • «Θα προβλέπεται και ένα ελάχιστο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι ανάλογο με το 3% που προβλέπεται στις εθνικές εκλογές».

Σημείωσε, επίσης, ότι «εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν και τα ποσοστά και συνολικά η θέση της κυβέρνησης».

———————-

Ακολουθεί, η ΕΠΙΣΗΜΗ Ανακοίνωση του Υπουργείου:

“Τις πτυχές του νομοσχεδίου το οποίο θα αναμορφώσει τον εκλογικό χάρτη της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιέγραψε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5». Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι πρόκειται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη εμπειρία του ισχύοντος εκλογικού νόμου χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καταδείξει την αποτυχία του εγχειρήματος καθώς, όπως παρατήρησε, προκάλεσε τον κατακερματισμό της διοίκησης.  «Πριν εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της συνεργασίας, θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στην κουλτούρα της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εμείς – όλες οι πολιτικές δυνάμεις – οφείλουμε να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησης μας τον πολίτη. Εμείς υπάρχουμε για να υπηρετούμε τον πολίτη και τους στόχους του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Σταχυολογώντας τις επικείμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με πολύ μικρότερο ποσοστό από τον πρώτο γύρο και θα παίρνει τα 3/5 των δημοτικών εδρών που θα του εξασφαλίζουν την πλειοψηφία ενώ θα προβλέπεται και ένα ελάχιστο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι ανάλογο με το 3% που προβλέπεται στις εθνικές εκλογές».

Ερωτηθείς για τα ακριβή ποσοστά σημείωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν και τα ποσοστά και συνολικά η θέση της κυβέρνησης» προαναγγέλλοντας παράλληλα την ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση της 4ης κάλπης με Κοινότητες και Διαμερίσματα να μοιράζονται κοινό ψηφοδέλτιο. Ο Υπουργός πρόσθεσε πως ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει μείωση των Δημοτικών Συμβούλων, ενδεχομένως και των Περιφερειακών, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους Δημάρχους και εξετάζεται η αύξηση της θητείας τους από 4 σε 5 έτη με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.”

Βορίδης στην ΚΕΔΕ για τον νέο εκλογικό νόμο. Τι αλλάζει

Στις «ράγες» του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, που τόσο είχε επικριθεί από όλες σχεδόν τις πλευρές, θα κινείται ο νέος εκλογικός νόμος, που θα ψηφίσει και η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σκιαγράφησε, όπως είχαμε προαναγγείλει, στη συνεδρίαση ( 25/1) του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τις σημαντικότερες αλλαγές που θα περιέχει ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση, τον οποίο από την επομένη του ανασχηματισμού είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης.

Όπως είπε θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο σύνολο του , να αποσταλεί στην ΚΕΔΕ, πριν και τη συνεδρίαση .

Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι τα εξής:

  • Καταργείται η απλή αναλογική που όπως υπενθύμισε αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
  • Οι δήμαρχοι στο Α΄γύρο θα μπορούν να εκλέγονται με μικρότερο ποσοστό από το 50 συν 1 ψήφο, που είναι σήμερα . Δεν αποκάλυψε ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό .Άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη και πως θα « κλειδώσει» μετά από συζήτηση που θα έχει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο Παυλόπουλου , το όριο άμεσης εκλογής από τον Α΄γύρο, ήταν το 42%.
  • Ο συνδυασμός του νικητή των εκλογών θα παίρνει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν όμως το ποσοστό τους είναι πάνω από 60%, είπε, τότε η κατανομή των εδρών θα γίνεται με βάση την απλή αναλογική
  • Τίθεται πλαφόν για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο των παρατάξεων. Θα είναι είπε, αντίστοιχο μ΄ εκείνο των βουλευτικών εκλογών, δηλαδή 3%
  • Καταργείται η Δ΄κάλπη για Δημοτικές Κοινότητες.

Ο Πέτσας επιβεβαίωσε ότι θα μειώσουν τους Αιρετούς

Έναν από τους τέσσερις «άξονες» του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί η «μείωση του αριθμού των συμβούλων που εκλέγονται», σύμφωνα με άρθρο του -αρμόδιου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Τα Νέα» στις 25/1/2021.

Επισημαίνουμε ότι, όπως θα δείτε κατωτέρω, ο Αναπλ.Υπουργός αναγράφει μείωση γενικά των «συμβούλων που εκλέγονται», χωρίς να εξειδικεύει εάν αναφέρεται μόνο στους Δημοτικούς ή και στους Περιφερειακούς και στους Συμβούλους Κοινοτήτων.

 (Υπενθυμίζεται ότι η μείωση των Δημοτικών Συμβούλων έχει προαναγγελθεί από τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη, σε δύο επίσημα Δελτία Τύπου στις 21/1  και 22/1  , με τον χαρακτηρισμό ότι ο αριθμός τους είναι «υπερβολικά μεγάλος».  Για τις Περιφέρειες, όμως, ο Βορίδης έχει πει ότι «εξετάζεται και ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων»).

——————–

Ακολουθεί το άρθρο του Στέλιου Πέτσα:

«Γιατί αλλάζουμε τον νόμο»

Η κυβέρνηση απέδειξε ότι παρά τις κρίσεις ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν συνεχίζουμε τις τομές για να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη. Όραμά μας είναι μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ώστε με σχέση εμπιστοσύνης και πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό μέσα από τη γόνιμη διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ προχωρούμε άμεσα στη διαμόρφωση ενός νέου εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τους εξής άξονες:

  • Κατάργηση της απλής αναλογικής του νόμου Σκουρλέτη που απέτυχε παταγωδώς
  • Εκλογή από τον πρώτο γύρο του συνδυασμού που θα συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο σίγουρα θα είναι πάνω από 40 %. Το ποσοστό αυτό θα αποφασιστεί ύστερα από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ
  • Θέσπιση ορίου εισόδου. Για το ελάχιστο εκλογικό όριο εκπροσώπησης στα Συμβούλια συζητούμε ένα ποσοστό από 3% έως 5%. Είναι κάτι που τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής από τους θεσμικούς παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησα την προηγούμενη εβδομάδα σε Ιωάννινα Θεσσαλονίκη και Λάρισα.
  • Μείωση του αριθμού των συμβούλων που εκλέγονται με γνώμονα την καλύτερη δυνατή λειτουργία των Συμβουλίων για να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα οικοδομηθεί ο νέος εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνησιμότητα, έτσι ώστε να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των πολιτών. Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα και υλοποιεί άλλη μια προεκλογική μας δέσμευση. Με έναν και μόνο στόχο: Να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη.»

Πηγή: airetos.gr /news-ta.gr/

Μοιραστείτε το:
Tagged