Σήφης Βαλυράκης: Εμπλοκή και δεύτερου σκάφους στον θάνατό του; Η οικογένεια ζητά έρευνα για δολοφονία

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Ποια είναι η αιτία θανάτου του – Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας αναφέρει επίσης στο πόρισμά του ότι συνεπακόλουθο ήταν ο πνιγμός, ενώ δεν διαπίστωσε να είχε υποστεί νωρίτερα έμφραγμα

—————-

Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι η αιτία του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη ενώ ο ιατροδικαστής εντόπισε και κακώσεις στην πλάγια αριστερή πλευρά του λαιμού, το πιθανότερο από την προπέλα του πλοίου.

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας αναφέρει επίσης στο πόρισμά του ότι συνεπακόλουθο ήταν ο πνιγμός, ενώ δεν διαπίστωσε να είχε υποστεί νωρίτερα έμφραγμα. Όπως όλα δείχνουν ίσως από κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο να έπεσε στο νερό και η προπέλα να του προκάλεσε κακώσεις στο κεφάλι και στο λαιμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής από το λιμενικό σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας κοντά στο μικρό νησί Πεζονήσι Ερέτριας.

Νωρίτερα, είχε εντοπιστεί το φουσκωτό σκάφος του προσαραγμένο κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι. Η μηχανή του σκάφους δούλευε κανονικά, ενώ στο εσωτερικό του φουσκωτού βρίσκονταν δύο ψαροντούφεκα.

Ο άτυχος πολιτικός μετά την ανεύρεσή του παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα.

Γνώριζε την περιοχή

Υπενθυμίζεται πως η βάρκα που χρησιμοποιούσε ο 77χρονος εντοπίστηκε στη νησίδα Αγία Τριάδα απέναντι από το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χειριστήριο ήταν σε θέση «πρόσω» ενώ λιμενικοί εξετάζουν μαρτυρίες, βάσει των οποίων πολίτες είδαν το σκάφος ακυβέρνητο να κάνει στροφές στο ίδιο σημείο. Οταν πλησίασαν στον χώρο όπου είχε προσαράξει, η προπέλα δεν λειτουργούσε και εξετάζεται το ενδεχόμενο να κτύπησε κάπου και έτσι να σταμάτησε.

Κάτοικοι της περιοχής έλεγαν πως ο Σήφης Βαλυράκης γνώριζε πολύ καλά το σημείο που συνήθιζε να πηγαίνει για ψαροντούφεκο. Ηταν μια αγαπημένη του συνήθεια όταν βρισκόταν στην εξοχική κατοικία του στην Ερέτρια.

Από τα ως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι λιμενικοί δεν προκύπτει εμπλοκή δεύτερου σκάφους στο δυστύχημα.

Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η αιτία θανάτου του Σ. Βαλυράκη

Οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις οδήγησαν στον θάνατο τον Σήφη Βαλυράκη, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, Νίκου Λαλογριά που εξέτασε το σώμα του πρώην υπουργού, ενώ δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις καρδιακού επεισοδίου πριν τον θάνατο του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση συμπεραίνεται ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη προκλήθηκε από την προπέλα του σκάφους του, καθώς για άγνωστη αιτία έπεσε στη θάλασσα.

Παράλληλα, ο ιατροδικαστής εντόπισε και κακώσεις στην πλάγια αριστερή του λαιμού, καθώς και σημάδια πνιγμού, που όμως χαρακτηρίζεται ως δευτερεύουσα αιτία θανάτου.

Τέλος, σημειώνεται πως αν και η κηδεία του Σήφη Βαλυράκη είχε  ανακοινωθεί ότι θα τελεστεί αύριο στις 13:00 στο κοιμητήριο Παπάγου, με νεώτερη ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντος αναβάλλεται επ’ αόριστο  λόγο των νέων αποκαλύψεων περί εμπλοκής και άλλου σκάφους  στο συμβάν που προκάλεσε τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη…

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος του ανοιχτά της Ερέτριας

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ερέτριας με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής. Αργότερα, και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές. Ο άτυχος 77χρονος εντοπίστηκε σε απόσταση από το σκάφος του, κοντά στη νησίδα Πεζονήσι, λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ.

Το σκάφος είχε εντοπιστεί λίγο νωρίτερα από τις λιμενικές αρχές, όχι όμως και ο ίδιος ο Σήφης Βαλυράκης. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχαν η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φουσκωτό σκάφος βρέθηκε προσαραγμένο, από άλλο σκάφος, κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι, χωρίς μάλιστα να επιβαίνει σε αυτό ο ίδιος. Η μηχανή του σκάφους δούλευε κανονικά, ενώ στο εσωτερικό του φωσκωτού βρίσκονταν δύο ψαροντούφεκα.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, ο 77χρονος πιθανότατα γλίστρησε από κάποια αιτία από το σκάφος και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα το φουσκωτό να συνεχίσει την πορεία του. Πάντως περισσότερο φως στα αίτια του θανάτου του πρώην υπουργού αναμένεται να ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει 2 παιδιά.

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε γεννηθεί το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς.

Κορυφαίο στέλεχος της αντιχουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τρένου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία, ωστόσο για κακή του τύχη το τρένο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

Το 2009 ο Βαλυράκης είχε κρατηθεί από τις αμερικανικές αρχές όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, καθώς είχε ανακληθεί η βίζα του στη διάρκεια της πτήσης. Η κράτηση αυτή συνδέθηκε με την παλιά έχθρα του Σήφη Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση η οποία τη δεκαετία του 1980 τον θεωρούσε «προστάτη» της «17 Νοέμβρη».

Σήφης Βαλυράκης: «Αλιευτικό τον έριξε στη θάλασσα και τον χτύπησε με την προπέλα του», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

Σάλος έχει προκληθεί με τις καταγγελίες της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη, η οποία σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας καταγγέλλει ως αιτία θανάτου του πρώην υπουργού εγκληματική ενέργεια.

Οι καταγγελίες της Μίνας Βαλυράκη εδράζονται σε συζητήσεις που κάνουν «οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας και ίσως καταθέσουν στην τοπική αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή, αν όχι βεβαία η εκδοχή της ανθρωποκτονίας», όπως αναφέρει η ίδια στην επιστολή της.

«Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη», καταλήγει η επιστολή της κυρίας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη.

Η επιστολή της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Πλακιωτάκης σε Μίνα Βαλυράκη: «Ό,τι υπάρχει, θα εντοπιστεί»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, με τη σύζυγο του Σήφη Βαλυράκη, τη διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστεί εξονυχιστικά κάθε πτυχή της υπόθεσης. Ο υπουργός φέρεται να είπε στην κυρία Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη ότι είναι τεράστια η εμπειρία που διαθέτουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και θα διερευνηθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια γύρω από την υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού. «Ό,τι υπάρχει, θα εντοπιστεί», της ξεκαθάρισε ο υπουργός, ενώ η ίδια τον ευχαρίστησε για την κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος και για το προσωπικό ενδιαφέρον του.

Οι καταγγελίες του δικηγόρου της οικογένειας Βαλυράκη

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Γιώργος Σπύρου, μιλώντας στο Mega κατήγγειλε ότι αίτιος του δυστυχήματος είναι ο καπετάνιος ενός επαγγελματικού αλιευτικού. Οπως υποστήριξε, το αλιευτικό πλησίασε το φουσκωτό του πρώην υπουργού. Ο καπετάνιος του σκάφους τσακώθηκε με τον Σήφη Βαλυράκη, καθώς του ζητούσε να μην ψαρέψει στην περιοχή. Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας επικαλέστηκε μάρτυρα που παρακολούθησε τη σκηνή από απόσταση 500 μέτρων. Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι ο καπετάνιος του αλιευτικού μετά τον καβγά άρχισε να κάνει κυκλικές κινήσεις γύρω από το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη, με συνέπεια, από τον κυματισμό που προκλήθηκε, να πέσει στη θάλασσα ο πρώην υπουργός.

Οπως υποστήριξε ο Γιώργος Σπύρου, ο Βαλυράκης είναι απίθανο να χτυπήθηκε από την προπέλα του δικού του φουσκωτού, και το χτύπημα στο κεφάλι προκλήθηκε από την προπέλα του αλιευτικού. Κάλεσε δε τον καπετάνιο να προσέλθει αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη και να πει τα πραγματικά περιστατικά, λυτρώνοντας την οικογένεια Βαλυράκη από το μαρτύριό της, όπως είπε.

Στελέχη του Λιμενικού: Δεν υπάρχουν στοιχεία ή μαρτυρίες για εμπλοκή άλλου σκάφους

Ωστόσο, στελέχη του Λιμενικού Σώματος με τα οποία επικοινώνησε το iefimerida.gr σημειώνουν ότι «μέχρι στιγμής όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και οι έρευνες που διεξάγονται δεν αποκαλύπτουν εμπλοκή άλλου σκάφους. Το σκάφος του πρώην υπουργού δεν φέρει ίχνη σύγκρουσης» και ξεκαθαρίζουν ότι «αναφορικά με τα όσα λέγονται τις τελευταίες ώρες για παρενόχληση του σκάφους με κυματισμό από ένα δεύτερο σκάφος δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία, ούτε μαρτυρίες». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «ο Σήφης Βαλυράκης είχε πάει μόνος του για ψαροντούφεκο και δεν συνοδευόταν από άλλο άτομο».

Σημειώνεται ότι ενώ είχε ανακοινωθεί πως η κηδεία του Σήφη Βαλυράκη θα γινόταν αύριο, Τετάρτη, στο νεκροταφείο του Παπάγου, αργότερα έγινε γνωστό ότι η οικογένειά του την ανέβαλε.

Βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η αιτία θανάτου -Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Οπως έγινε γνωστό, η αιτία θανάτου του Σήφη Βαλυράκη είναι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας εντόπισε κακώσεις στην πλάγια αριστερή πλευρά του λαιμού από θλων και τέμνον όργανο -πιθανόν από την προπέλα της εξωλέμβιας μηχανής του φουσκωτού. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, συνεπακόλουθο ήταν ο πνιγμός.

Ο ιατροδικαστής δεν διαπίστωσε να είχε υποστεί ο πρώην υπουργός έμφραγμα, ωστόσο ίσως από κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο (κάτι που δεν μπορεί να διαπιστωθεί) να έπεσε στο νερό και η προπέλα να του προκάλεσε κακώσεις στο κεφάλι και στον λαιμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής από το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας κοντά στο μικρό νησί Πεζονήσι Ερέτριας.

Νωρίτερα, είχε εντοπιστεί το φουσκωτό σκάφος του προσαραγμένο κοντά στη νησίδα Ασπρονήσι. Η μηχανή του σκάφους δούλευε κανονικά, ενώ στο εσωτερικό του φουσκωτού βρίσκονταν δύο ψαροντούφεκα.

Η επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό του πρώην υπουργού ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής με τη συμμετοχή δύο πλωτών και ιδιωτικών σκαφών, ενός ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού και ομάδας της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Είχε προηγηθεί επικοινωνία της συζύγου με τις λιμενικές Αρχές, κατά την οποία ενημέρωσε ότι αγνοείται.

Πηγή: iefimerida.gr /liberal.gr /in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged