Ξυλοδαρμός «Σταθμάρχη Μετρό»: Συνελήφθησαν οι δράστες της άγριας επίθεσης – Δικογραφία για κακούργημα

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Συνελήφθησαν οι δράστες της άγριας επίθεσης στον σταθμάρχη του Μετρό

Συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής οι δύο δράστες του ξυλοδαρμού του σταθμάρχη στο Μετρό της Ομόνοιας. Σημειώνεται, ότι τα πρόσωπα των δύο δραστών είχαν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας και η ΕΛΑΣ κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να τους ταυτοποιήσει. Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα Ανηλίκων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για δύο ανήλικα αδέλφια, 15 και 17 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία.

Τους αναγνώρισε το θύμα της επίθεσης

Οι δύο ανήλικοι ταυτοποιήθηκαν ως οι δράστες της επίθεσης, καθώς το θύμα τους αναγνώρισε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχουν απασχολήσει ξανά τις Αρχές.

Προσήχθη και αστυνομικός ειδικός φρουρός που τους προστάτευε

Παράλληλα, προσήχθη και αστυνομικός ειδικός φρουρός, ο οποίος φέρεται να γνώριζε τους ανήλικους και να τους συμβούλευε πώς θα προφυλαχθούν.

Ο ίδιος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι δεν κάλυπτε τους ανήλικους. Οπως υποστηρίζει, τον πήρε τηλέφωνο η μητέρα τους και, αντί να τους συλλάβει, δεν το ανέφερε στην υπηρεσία. Ο αστυνομικός προσήχθη και κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν τη σχέση του αστυνομικού-ειδικού φρουρού με την οικογένεια.

Απαντες κρατούνται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών στην Κυψέλη. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν το πρωί στον εισαγγελέα Ανηλίκων, ο οποίος αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες και να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και ταυτοποιήθηκαν δύο ανήλικοι για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του σταθμάρχη του μετρό στις 13.1.2021. Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία».

Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα των δύο δραστών είχαν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας και η ΕΛ.ΑΣ. κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να τους ταυτοποιήσει.

Δικογραφία για κακούργημα σχηματίστηκε σε βάρος των δυο ανήλικων αδελφών για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη

Στην δικαιοσύνη παραπέμπονται σήμερα τα δύο ανήλικα αδέλφια, 15 και 17 ετών από το Περιστέρι, που συνελήφθησαν την Παρασκευή από την Ασφάλεια Αθηνών για τον ιδιαίτερα βίαιο ξυλοδαρμό του 53χρονου σταθμάρχη στις 13-1-20121 στην Ομόνοια, καθώς και ο ειδικός φρουρός που κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη, καθώς έδωσε οδηγίες στους δύο νεαρούς για το πώς θα κρυφτούν για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, σε βάρος των δύο παιδιών σχηματίστηκε δικογραφία για κακούργημα και συγκεκριμένα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, καθώς και απείθεια, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο εισαγγελέας θα μελετήσει τη δικογραφία και θα αποφασίσει αν τελικά θα ασκήσει δίωξη για κακούργημα, οπότε θα τους παραπέμψει στον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικοί πηγή οι δράστες της επίθεσης εντοπίστηκαν αφενός από τις κάμερες που τους είχαν καταγράψει, αφετέρου από πληροφορίες που οδήγησαν στην ταυτοποίηση τους.

Προσήχθησαν χτες και αναγνωρίστηκαν ανεπιφύλακτα από τον παθόντα.

Τα δυο αδέλφια είχαν μπει στο μετρό από τον σταθμό του Αγίου Αντωνίου και διαπληκτίστηκαν με τον σταθμάρχη, γιατί τους έκανε παρατήρηση επειδή δεν φορούσαν μάσκες και είχαν τα πόδια πάνω στο κάθισμα.

Στους αστυνομικούς ισχυρίστηκαν ότι ο 53χρονος τους μίλησε άσχημα για το σπίτι τους κάτι που τους εξαγρίωσε, γι’ αυτό του επιτέθηκαν, όταν βγήκαν στον σταθμό της Ομόνοιας, χωρίς να έχουν συναίσθηση πόσο άσχημα τον χτύπησαν.

Αμέσως μετά μπήκαν σε τρένο του ηλεκτρικού και κατέβηκαν στο Μοναστηράκι, απ’ όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφώνησαν στη μητέρα τους, η οποία πήγε και τους πήρε με το αυτοκίνητο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτή φέρεται ότι ενημέρωσε τον 24χρονο ειδικό φρουρό, ο οποίος κατηγορείται ότι καθοδήγησε τα δύο αδέλφια για το πως να κρυφτούν και έδωσε οδηγίες για την αποφυγή της σύλληψης τους και τι να κάνουν σε περίπτωση που συλλαμβάνονταν.

Ο ειδικός φρουρός ο οποίος είναι φίλος της οικογένειας, συνελήφθη στην Ασφάλεια, όπου πήγε να επισκεφθεί τα δυο παιδιά και για να ρωτήσει σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος τους.

Σημειώνεται ότι τα δυο αδέλφια δεν έχουν απασχολήσει άλλη φορά τις αρχές, ενώ τη νύχτα εστάλη από την Υποδιεύθυνση Ανηλίκων ειδική ψυχολόγος, η οποία συνομίλησε μαζί τους στην Ασφάλεια Αθηνών όπου κρατούνταν.

Το χρονικό του άγριου ξυλοδαρμού του σταθμάρχη

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο σταθμάρχης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στο μετρό από αρνητές της μάσκας, περιστατικό που κατέγραψε βίντεο στο οποίο οι δύο νεαροί τον γρονθοκοπούν, επειδή τους έκανε παρατήρηση να τηρήσουν τα μέτρα, με αποτέλεσμα αυτός να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Ανάλογα φαινόμενα έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες σε βάρος εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και εναντίον εκπαιδευτικών από γονείς που αρνούνταν να φορέσουν μάσκα τα παιδιά τους.

Του άγριου ξυλοδαρμού είχε προηγηθεί σύσταση από τον εργαζόμενο του μετρό στους δύο νεαρούς επιβάτες να φορέσουν τη μάσκα τους και στον έναν εξ αυτών να κατεβάσει τα πόδια του από το κάθισμα και ενώ ο συρμός εκτελούσε την διαδρομή Ανθούπολη – Ομόνοια.

Όταν ο εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ αποβιβάστηκε στην Ομόνοια, εκείνοι τον ακολούθησαν και στην αποβάθρα του σταθμού του επιτέθηκαν, τον γρονθοκόπησαν, τον χτύπησαν με κλωτσιές σε διάφορα άλλα σημεία του σώματός του. Το θύμα παρέλαβε το ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο, ενώ οι δράστες διέφυγαν.

«Πίστεψα ότι θα με αφήσουν ανάπηρο», δήλωσε ο σταθμάρχης του Μετρό

«Θυμάμαι ότι φώναζα “φτάνει” και στη συνέχεια νόμιζα ότι θα μείνω ανάπηρος», είναι τα λόγια του σταθμάρχη της ΣΤΑΣΥ για τον άγριο ξυλοδαρμό του χθες από τους δύο νεαρούς στον σταθμό της Ομόνοιας. «Τους μίλησα όπως στο παιδί μου, ήταν αγρίμια», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας στον ΑΝΤ1 τις λεπτομέρειες του άγριου ξυλοδαρμού.

«Κάθισαν στα καθίσματα και έβαλαν και τα πόδια πάνω στα καθίσματα. Λέω στον ένα “βρε παλικάρι, έτσι κάθεσαι στο σπίτι σου, και χωρίς μάσκα και βάζεις τα πόδια σου στο κάθισμα;”. Γυρνάει τότε και μου απαντάει: “Εγώ έτσι κάθομαι στο σπίτι μου”. Του είπα κι εγώ “ωραίο σπίτι”. Σηκώθηκε ο μεγαλύτερος και μου είπε: “Τι είπες στον αδελφό μου”. Σηκώθηκαν και οι δύο όρθιοι, σηκώθηκα κι εγώ γιατί φοβήθηκα. Επειδή είχε ένα τσαντάκι φοβήθηκα μήπως είχε κάποιο μαχαίρι, κάτι άλλο. Δεν κατέβηκα σε άλλον σταθμό, είπα θα κατεβώ στην Ομόνοια γιατί εκεί έχει πάντα κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε ο σταθμάρχης, «κατέβηκα στην Ομόνοια και την ώρα που ήταν να φύγει το τρένο βγήκαν και οι νεαροί, κρατώντας δύο κουτάκια αναψυκτικά, τα οποία του πέταξαν». «Την ώρα που πήγα να αποφύγω το δεύτερο, ο ένας ήρθε από πίσω, μου τράβηξε μια μπουνιά στο κεφάλι και στο σαγόνι, με ρίξανε κάτω και στη συνέχεια με βάραγαν και με κλώτσαγαν», είπε φορτισμένος ο άτυχος άνδρας.

Στη συνέχεια περιέγραψε ότι θυμάται να τους φώναζα «φτάνει» και πως νόμιζε ότι θα μείνει ανάπηρος από τα χτυπήματα.

«Έφαγα κάτι κλωτσιές μέσα στη μέση και σα να μου κοπήκανε τα πόδια. Από ό,τι έμαθα αργότερα, και ο αστυνομικός-βάρδια, που ήταν εκεί το παιδί, κατέβηκε, αλλά επειδή είναι μεγάλος σταθμός η Ομόνοια και έχει πολλές εξόδους δεν τους πρόλαβε», σημείωσε, για να προσθέσει: «Έβριζαν. Εγώ εκείνη τη στιγμή προτεραιότητα είχα να προστατευτώ όσο μπορούσα και να δω πού θα τελειώσει. Όπως ήμουν πεσμένος, μου χτυπάγανε το κεφάλι από τη δεξιά πλευρά, το σαγόνι, τη μύτη και μου έριξαν κλωτσιά στην πλάτη».

«Μου έκαναν εξετάσεις: δύο κατάγματα στη μύτη, ένα κάταγμα στην κάτω γνάθο δεξιά και τρεις ραγισμένους σπονδύλους και μώλωπες και όλα τα υπόλοιπα στο πρόσωπο… Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μιλήσω. Μιλάω κάπως ψευδά κι έχω συνέχεια νοσοκομεία», τόνισε ο εργαζόμενος στο Μετρό.

«Η κόρη μου είναι 23 χρόνων, άρα ήταν μικρότερα από τα παιδιά μου. Τους μίλησα όπως θα μιλούσα στην κόρη μου: “γιατί βάζεις τα πόδια σου στο κάθισμα και γιατί δεν φοράς μάσκα” και νομίζω ότι οποιοσδήποτε πολίτης έχει μια στοιχειώδη παιδεία πρέπει να ενδιαφέρεται για τον συμπολίτη του», εξήγησε ο 53χρονος

Τόνισε ότι «δεν φορούσαν, ούτε κρατούσαν καν μάσκες. Άλλοι σηκώνουν τη μάσκα και σε κοροϊδεύουν… Αυτοί ήταν αγρίμια, δεν μπορώ να το καταλάβω» είπε και διερωτήθηκε: «Γιατί τέτοιο μένος; Θες να κάνεις αυτό που θες; Δώσε μου μια μπουνιά, ένα χαστούκι και φύγε. Η συνεχόμενη ροή με μπουνιές και κλωτσιές είναι σαν να θες να σκοτώσεις κάποιον, δεν θες μόνο να τον τραυματίσεις».

Παρά το βίαιο περιστατικό, ο 53χρονος εργαζόμενος είπε πως δεν φοβάται να επιστρέψει στη δουλειά του: «Εγώ είμαι σταθμάρχης και μπορώ να πω ό,τι μου αρέσει. Όχι, δεν φοβάμαι να γυρίσω. Πηγαίνοντας στη δουλειά, πηγαίνω στην οικογένειά μου εδώ και 17 χρόνια. Οι σταθμοί που δουλεύω και οι συνάδελφοι που δουλεύω είναι οικογένεια».

Σοκάρει η αγριότητα των δραστών

Βίντεο που σοκάρει από τον άγριο ξυλοδαρμό εργαζόμενου του μετρό από νεαρούς αρνητές της μάσκας. Κόβουν την ανάσα οι εικόνες. Το θύμα χρειάστηκε να διακομισθεί στο νοσοκομείο

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό ενός εργαζομένου του μετρό στην Ομόνοια από νεαρούς αρνητές της μάσκας είδε το φως της δημοσιότητας. Η άγρια επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και αφορμή στάθηκε η σύσταση του εργαζόμενου σε δυο νεαρούς επιβάτες να φορέσουν τις μάσκες τους αλλά και να κατεβάσουν τα πόδια τους από το κάθισμα.

Αρχικά, οι δυο νεαροί, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel, επιτέθηκαν φραστικά στον εργαζόμενο ενώ στην συνέχεια και αφού αυτός αποβιβάστηκε στην Ομόνοια τον ακολούθησαν. Όταν έφτασαν στην αποβάθρα του σταθμού του επιτέθηκαν με γροθιές και κλωτσιές.

Στο βίντεο ντοκουμέντο του Star φαίνονται οι δυο νεαροί να χτυπούν άγρια τον εργαζόμενο του μετρό στο κεφάλι, το στομάχι και την πλάτη.

Το θύμα χρειάστηκε να διακομισθεί στο νοσοκομείο

Η ΣΤΑΣΥ καταγγέλλει πως δύο νεαροί επιτέθηκαν άγρια σε έναν εργαζόμενο του μετρό, ο οποίος τους ζήτησε να φορέσουν μάσκα και να κατεβάσουν τα πόδια τους από το κάθισμα.

Ο εργαζόμενος χρειάστηκε να διακομισθεί στο νοσοκομείο από τα άγρια χτυπήματα των νεαρών.

Τσιάρας: Αυστηρότερες ποινές για όσους βιαιοπραγούν σε βάρος εργαζομένων – Μετά το επεισόδιο με τον σταθμάρχη

Την εξέταση του ενδεχόμενου αυστηροποίησης του πλαισίου ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα, Καθηγητή κ. Λάμπρο Μαργαρίτη.

Με αφορμή το απεχθές περιστατικό στο Μετρό και τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη, από αρνητές της μάσκας επειδή τους έκανε συστάσεις, ο Κώστας Τσιάρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής στον οποίο επισήμανε πως «όσα συνέβησαν αποτελούν εικόνες ντροπής. Οι αρμόδιοι Δικαστικοί Λειτουργοί θα πράξουν τα δέοντα για την απόδοση δικαιοσύνης».

Προέτρεψε, ωστόσο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής να εξεταστούν ενδεχόμενες αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα για περιστατικά όπως αυτό που έλαβε χώρα στο Μετρό, εισάγοντας ρήτρες ειδικών επιβαρυντικών περιστάσεων για τους δράστες που βιαιοπραγούν σε βάρος εργαζομένων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε πως η Επιτροπή απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας προκειμένου να ολοκληρώσει με ψυχραιμία το επιστημονικό της έργο. Σημείωσε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα. «Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει αυστηρότερες ποινές, ειδικά για αδικήματα σε βάρος ανθρώπων που πέφτουν θύματα βιαιοπραγιών στο χώρο εργασίας τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» επισήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

«Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ καταδικάζει απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε σήμερα,  εντός συρμού του Μετρό, εργαζόμενος-  υπεύθυνος σταθμού  της εταιρείας την ώρα που μετέβαινε στο χώρο εργασίας του, επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του και τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2021, όταν κατά τη διάρκεια της διαδρομής από την Ανθούπολη προς την Ομόνοια, ο εν λόγω εργαζόμενος ζήτησε από δύο νεαρούς επιβάτες να φορέσουν τη μάσκα τους και στον έναν εξ αυτών να κατεβάσει τα πόδια του από το κάθισμα.

Οι δύο νεαροί αρχικά επιτέθηκαν φραστικά στον υπεύθυνο σταθμού της ΣΤΑΣΥ, ενώ στη συνέχεια και αφού αυτός αποβιβάστηκε στην Ομόνοια τον ακολούθησαν και στην αποβάθρα του σταθμού τον γρονθοκόπησαν με βιαιότητα, ενώ τον χτύπησαν με κλωτσιές και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματός του.

Το θύμα με πόνους στο πρόσωπο και το σώμα του μεταφέρθηκε σε χώρο του σταθμού, απ΄ όπου τον παρέλαβε μετά από λίγο το ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο, ενώ οι δράστες διέφυγαν.

Ερευνα για το περιστατικό και τον εντοπισμό των δραστών διενεργεί η  Ελληνική Αστυνομία, ενώ η ΣΤΑΣΥ θα συμβάλλει με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στην αστυνομική έρευνα, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να τους καταλογιστούν  οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Παράλληλα  η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ θα συνδράμει στη λήψη όλων των απαιτούμενων  μέτρων για την αποτροπή στο μέλλον ανάλογων βίαιων περιστατικών κατά εργαζομένων της, ενώ προτίθεται να  αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εμπεδωθεί σε όλους τους πολίτες το αίσθημα σεβασμού που απαιτείται να έχουν κατά τη διάρκεια της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως απέναντι στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής σε αυτά».

Σφίγγει ο κλοιός για τους δράστες του ξυλοδαρμού

«Όπως ήμουν πεσμένος, μου χτύπαγαν το κεφάλι…», συγκλονίζει η μαρτυρία του σταθμάρχη

Σοκαριστική ήταν η περιγραφή της επίθεσης που δέχτηκε ο σταθμάρχης του μετρό στην Ομόνοια. Θέμα χρόνου θεωρείται η σύλληψη των δύο δραστών του ξυλοδαρμού σταθμάρχη στο μετρό της Ομόνοιας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι κάμερες ασφαλείας είναι αυτές που βοηθούν το έργο της ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσει τους δράστες της πρωτοφανούς επίθεσης με αφορμή την παρατήρηση που τους έκανε ο σταθμάρχης επειδή δεν τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας.

Οι δύο νεαροί δεν φορούσαν μάσκες και είχαν τα πόδια τους ανεβασμένα στα καθίσματα και μετά από μια σύντομη λεκτική αντιπαράθεση, βγήκαν από το τρένο και επιτέθηκαν στον σταθμάρχη, χτυπώντας τον με μανία, κλωτσώντας τον στο κεφάλι και στο υπόλοιπο σώμα, μπροστά στα μάτια άλλων επιβατών. Οπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ οι αρχές έχουν καταρτήσει μια λίστα υπόπτων με συναφή αδικήματα, από την τράπεζα δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μια προσπάθεια ταυτοποίησης των ατόμων μέσω των προσώπων τους. Οι έρευνες της ΕΛΑΣ εστιάζονται στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και ήδη υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία στη διάθεσή της.

Σημαντική βοήθεια στον εντοπισμό τους είναι και η περιγραφή που έδωσε το θύμα για τους δράστες, κάνοντας λόγο για δύο νεαρούς μεταξύ 18 και 20 ετών.

Ηδη για την επίθεση η εισαγγελία έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για να καταλογιστούν ευθύνες στους δράστες. Πηγές της αστυνομίας αναφέρουν πως αν οι δράστες δεν ταυτοποιηθούν από την τράπεζα δεδομένων, δεν αποκλείεται η δημοσίευση φωτογραφιών τους από τα βίντεο.

Ο σταθμάρχης περιγράφει τον διάλογο με τους δράστες

Το θύμα της επίθεσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έδωσε τις σοκαριστικές λεπτομέρειες από την επίθεση που δέχτηκε, λέγοντας πως φοβήθηκε πως οι δράστες από τα χτυπήματά τους, θα μπορούσαν να του αφήσουν μόνιμη ζημιά.

«Επιβιβάστηκα στην Ανθούπολη. Στον Άγιο Αντώνιο επιβιβάστηκαν δύο νεαροί χωρίς μάσκα. Κάθισαν στα καθίσματα και έβαλαν και τα πόδια πάνω στα καθίσματα. Λέω στον ένα “βρε παλικάρι, έτσι κάθεσαι στο σπίτι σου, και χωρίς μάσκα και βάζεις τα πόδια σου στο κάθισμα;”. Γυρνάει τότε και μου απαντάει: “Εγώ έτσι κάθομαι στο σπίτι μου”. Του είπα κι εγώ “ωραίο σπίτι”. Σηκώθηκε ο μεγαλύτερος και μου είπε: “Τι είπες στον αδελφό μου;”. Σηκώθηκαν και οι δύο όρθιοι, σηκώθηκα κι εγώ γιατί φοβήθηκα. Επειδή είχε ένα τσαντάκι φοβήθηκα μήπως είχε κάποιο μαχαίρι, κάτι άλλο. Δεν κατέβηκα σε άλλον σταθμό, είπα θα κατεβώ στην Ομόνοια γιατί εκεί έχει πάντα κόσμο», τόνισε ο σταθμάρχης, κάτι που όπως φάνηκε δεν πτόησε τους δύο δράστες που κατέβηκαν και μπροστά σε άλλους επιβάτες τον χτύπησαν με μανία.

 «Κατέβηκα στην Ομόνοια και την ώρα που ήταν να φύγει το τρένο βγήκαν και αυτοί, κράταγαν δύο κουτάκια αναψυκτικά. Πρώτα μου πέταξε ο ένας το ένα, ο άλλος το δεύτερο και την ώρα που πήγα να αποφύγω το δεύτερο, ο ένας ήρθε από πίσω, μου τράβηξε μια μπουνιά στο κεφάλι και στο σαγόνι, με ρίξανε κάτω και στη συνέχεια με βάραγαν και με κλώτσαγαν», είπε φανερά φορτισμένος ο άτυχος άνδρας.

Σταθμάρχης: Φοβήθηκα ότι θα μείνω ανάπηρος

Στη συνέχεια, ο σταθμάρχης περιγράφει τις δραματικές στιγμές από τα χτυπήματα που δέχτηκε και τον φόβο που ένοιωσε μην τον αφήσουν με αναπηρία.

«Θυμάμαι ότι φώναζα “φτάνει” και στη συνέχεια νόμιζα ότι θα μείνω ανάπηρος. Έφαγα κάτι κλωτσιές μέσα στη μέση και σα να μου κοπήκανε τα πόδια. Από ό,τι έμαθα αργότερα, και ο αστυνομικός-βάρδια, που ήταν εκεί το παιδί, κατέβηκε, αλλά επειδή είναι μεγάλος σταθμός η Ομόνοια και έχει πολλές εξόδους δεν τους πρόλαβε», ανέφερε με τρεμάμενη φωνή και πρόσθεσε: «Έβριζαν. Εγώ εκείνη τη στιγμή προτεραιότητα είχα να προστατευτώ όσο μπορούσα και να δω πού θα τελειώσει. Όπως ήμουν πεσμένος, μου χτυπάγανε το κεφάλι από τη δεξιά πλευρά, το σαγόνι, τη μύτη και μου έριξαν κλωτσιά στην πλάτη».

Με κατάγματα το θύμα του ξυλοδαρμού στην Ομόνοια -«Ηταν αγρίμια»

Ο 53χρονος εργαζόμενος υπέστη κατάγματα, όπως διαπιστώθηκε από τους γιατρούς του Ερυθρού Σταυρού. «Μου έκαναν εξετάσεις: δύο κατάγματα στη μύτη, ένα κάταγμα στην κάτω γνάθο δεξιά και τρεις ραγισμένους σπονδύλους και μώλωπες και όλα τα υπόλοιπα στο πρόσωπο… Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μιλήσω. Μιλάω κάπως ψευδά κι έχω συνέχεια νοσοκομεία», τόνισε ο εργαζόμενος στο Μετρό.

«Πρέπει να ήταν 18 με 20 χρόνων. Η κόρη μου είναι 23 χρόνων, άρα ήταν μικρότερα από τα παιδιά μου. Τους μίλησα όπως θα μιλούσα στην κόρη μου: “γιατί βάζεις τα πόδια σου στο κάθισμα και γιατί δεν φοράς μάσκα” και νομίζω ότι οποιοσδήποτε πολίτης έχει μια στοιχειώδη παιδεία πρέπει να ενδιαφέρεται για τον συμπολίτη του», εξήγησε ο 53χρονος.

«Δεν φορούσαν, ούτε κρατούσαν καν μάσκες. Άλλοι σηκώνουν τη μάσκα και σε κοροϊδεύουν… Αυτοί ήταν αγρίμια, δεν μπορώ να το καταλάβω» είπε και διερωτήθηκε: «Γιατί τέτοιο μένος; Θες να κάνεις αυτό που θες; Δώσε μου μια μπουνιά, ένα χαστούκι και φύγε. Η συνεχόμενη ροή με μπουνιές και κλωτσιές είναι σαν να θες να σκοτώσεις κάποιον, δεν θες μόνο να τον τραυματίσεις».

Πάντως, όπως είπε, δεν φοβάται να επιστρέψει στη δουλειά του: «Εγώ είμαι σταθμάρχης και μπορώ να πω ό,τι μου αρέσει. Όχι, δεν φοβάμαι να γυρίσω. Πηγαίνοντας στη δουλειά, πηγαίνω στην οικογένειά μου εδώ και 17 χρόνια. Οι σταθμοί που δουλεύω και οι συνάδελφοι που δουλεύω είναι οικογένεια», κατέληξε.

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη μετρό: Ποιες ποινές προβλέπονται -Αίνιγμα η ηλικία των δραστών

Στον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του μετρό από δύο νεαρούς αναφέρθηκε ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

 «Ο Σταθμάρχης έχει παραδοθεί πεσμένος και οι δύο χτυπάνε το κεφάλι του με κλωτσιές λες και είναι μπάλα. Χτυπήματα στο κεφάλι είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, μπορεί να κινδυνεύσεις με βαριά σωματική βλάβη ακόμα και με θάνατο και όμως δεν σταματάνε, τον βλέπουν ανήμπορο και όμως τον χτυπάνε. Από ό,τι πληροφορήθηκα έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο σαγόνι και στα πλευρά, έχουμε δηλαδή βαριές σωματικές βλάβες», λέει ο κ. Δημητρακόπουλος στην ΕΡΤ περιγράφοντας το σοκαριστικό βίντεο από το οποίο, όπως λέει, δύσκολα στοιχειοθετείται απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ανθρωποκτόνος δόλος, δηλαδή πρόθεση για αφαίρεση ζωής, αν και όπως λέει, «προκύπτει χουλιγκανική συμπεριφορά για ανύπαρκτη αιτία σε βάρος εργαζόμενου σταθμάρχη, ο οποίος τους είπε να είναι νομοταγείς χρησιμοποιώντας μάσκα».

Το ερώτημα είναι η ηλικία των δραστών. Σε περίπτωση που είναι ανήλικοι είναι πιο δύσκολες οι προϋποθέσεις κράτησης. Εάν τελικά χαρακτηριστεί βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ή απόπειρα ή τετελεσμένη, η ποινή για ενήλικα είναι 10 χρόνια, αλλά και άτομα ηλικίας από 15 ετών μπορεί να τεθούν υπό κράτηση σε Σωφρονιστικό ανηλίκων.

Κάθε ημέρα τα ποινικά πινάκια είναι γεμάτα από ανάλογες συμπεριφορές. Πρέπει να υπάρξει πλαίσιο που να μην έχει δεμένα τα χέρια του νομοθέτη και να προβλέπει ρητά φυλάκιση, τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Πηγή: iefimerida.gr – newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged