Κεραμέως: Κρας τεστ το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων – Τι είπε για την Γ’ Λυκείου

Α/θμια
Μοιραστείτε το:

Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα μίλησε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «είμαστε απόλυτα έτοιμοι», καθώς υπήρχαν συγκεκριμένα μέτρα και προϋποθέσεις από την αρχή της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, Δευτέρα, ανοίγουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής και σύμφωνα με την υπουργό, «όλη η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή τήρηση των μέτρων», ενώ υπενθύμισε ότι «η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω».

Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε επίσης τα νέα μέτρα που θα ισχύουν με το άνοιγμα των σχολείων, ξεκαθαρίζοντας ότι για τον περιορισμό του συγχρωτισμού των γονέων, θα ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης, ενώ η αναχώρηση των μαθητών θα γίνεται ανά ομάδες στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, όπως θα ορίσει ο διευθυντής του εκάστοτε σχολείου.

Επιπλέον, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις από τα σχολεία για τους γονείς που έχουν παραπάνω από ένα παιδί σε ένα σχολικό συγκρότημα, ενώ για τη μετακίνηση των γονέων και των κηδεμόνων, θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033.

Παράλληλα, όπως είπε η υπουργός έχει ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών, ώστε να δηλωθούν για να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.

Όσο για το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, η υπουργός υπογράμμισε ότι «πηγαίνουμε βήμα-βήμα και πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», ανέφερε, τονίζοντας ότι πάντα εξετάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Η κ. Κεραμέως, επίσης ξεκαθάρισε ότι «το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητά μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως» και συμπλήρωσε ότι «μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί, ενώ η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για την Γ’ Λυκείου» πρόσθεσε η υπουργός, ενώ σε ερώτηση για το πότε προβλέπεται το άνοιγμα των λυκείων, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι στην Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και σε Α’ και Β’, άρα δε μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και δια ζώσης και εξ αποστάσεως μαθήματα. «Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προτού αποφασιστεί το άνοιγμα», κατέληξε η υπουργός.

Κρας τεστ το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων τη Δευτέρα -Ολα τα νέα μέτρα

Κρας τεστ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και για την έστω και μερική άρση του lockdown αποτελεί το αυριανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.

Οι μικροί μαθητές επιστρέφουν αύριο στις σχολικές μονάδες με μια σειρά αυστηρών μέτρων, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τόσο των ιδίων όσο και των εκπαιδευτικών, και το αποτέλεσμα από το άνοιγμα των σχολείων θα κρίνει πολλά όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της άρσης των αυστηρών περιορισμών που έχουν τεθεί.

Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται πλέον κάθε εβδομάδα και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, πάντα και σε συμφωνία με την άποψη της επιτροπής των ειδικών.

Για τη διά ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής τίθενται εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα που είχαν «επιστρατευθεί» τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά θα είναι ακόμη πιο αυστηρά. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους -εσωτερικούς και εξωτερικούς-, ενώ οι υπεύθυνοι των μονάδων θα πρέπει να φροντίζουν για την προμήθεια αντισηπτικών υγρών, που θα βρίσκονται στις αίθουσες.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Πέραν των παραπάνω ήδη γνωστών μέτρων, από αύριο η προσέλευση και -κυρίως- η αποχώρηση των μαθητών θα γίνονται κλιμακωτά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού των γονέων που θα πηγαίνουν και θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τις σχολικές μονάδες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το κλιμακωτό ωράριο αφορά στην αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες σχολικές μονάδες που έχουν υιοθετήσει και τη διαφορετική ώρα προσέλευσης για τους μικρούς μαθητές.

Για τη σημαντικότητα της επιστροφής των μαθητών σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία μίλησε και ο νέος υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, ο οποίος ανέφερε, μιλώντας στο Mega, ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βασικό βήμα για την επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες δείχνουν πως δεν θα κινδυνεύσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Σε επόμενο χρόνο, όπως είπε ο ίδιος, θα εξεταστεί το τι θα γίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς και για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα πανεπιστήμια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Σχολεία: Τα προγράμματα για το «κουδούνι» της Δευτέρας

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, μια δυνατότητα που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει εκατοντάδες.

Με τη νέα ΚΥΑ που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζονται εκτενώς όλα τα μέτρα, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους, εφόσον αυτές υφίστανται, με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων, με στόχο τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων/κηδεμόνων.

Οι διοικήσεις των σχολείων τα τελευταία εικοσιτετράωρα έστελναν emails στους γονείς με τα αναλυτικά προγράμματα προσέλευσης και αποχώρησης, στα οποία τονίζεται η ανάγκη να μη συγχρωτίζονται (οι γονείς) την ώρα που φέρνουν και παραλαμβάνουν τους μαθητές από το σχολείο.

Σε περίπτωση που δεν έχουν λάβει email, οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν την ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας ή να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με το σχολείο.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων

Να σημειωθεί ότι σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ορίζεται ότι θα πρέπει:

  1. Οι αίθουσες να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους
  2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.
  3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων -που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά- ισχύει η τηλεκπαίδευση, η οποία ήδη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή για το νέο έτος.

Κεραμέως: Προτεραιότητα στη Γ’ Λυκείου

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στον ΣΚΑΪ και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως τόνισε η κυρία Κεραμέως, υπάρχουν μέτρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, τονίζοντας πως η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων, ενώ υπενθύμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω. Επίσης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ, όπως είπε, θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις από τα σχολεία για αυτούς που έχουν πολλά παιδιά.

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, και οι μαθητές του Λυκείου θα μπορούν να δηλώνουν πως θέλουν να κάνουν τεστ κορωνοϊού μέσα από την ειδική πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως οι μαθητές του Λυκείου θα μπορούν, όταν ανοίξουν τα Λύκεια, να μπαίνουν στο edu.testing.gov.gr που έχει σχεδιαστεί για τους εκπαιδευτικούς, και να δηλώνουν πως θέλουν να κάνουν τεστ κορωνοϊού.

«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», είπε η κυρία Κεραμέως, τονίζοντας ότι εξετάζονται συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητά μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ειδική μέριμνα για τη Γ’ Λυκείου, συμπλήρωσε η υπουργός. Ερωτηθείσα για το πότε προβλέπεται το άνοιγμα των λυκείων, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί που είναι στη Γ’ Λυκείου είναι ταυτόχρονα και στην Α’ και Β’, άρα δε μπορούν να είναι ταυτόχρονα και διά ζώσης και εξ αποστάσεως. Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί προτού αποφασιστεί το άνοιγμα.

Σχολεία: Το SMS που πρέπει να στέλνουν οι γονείς

Υπενθυμίζεται ότι για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033. Παράλληλα, έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ covid. 

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged