Γιώργος Καπλάνης: Όλη η αλήθεια για τα νούμερα (Μέρος 3ο): «Τα Δάνεια» του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

Aγία Βαρβάρα
Μοιραστείτε το:

κ. Μίχο, Ο δικός μας ανένδοτος αγώνας για την αποκατάσταση της αλήθειας συνεχίζεται και το 2021 κι ήρθε η ώρα να αποκαταστήσουμε άλλη μια αλήθεια στα μάτια και τη συνείδηση του κόσμου που δεν γνωρίζει.

Καταρχάς να θυμηθούν όλοι τι παραλάβαμε στο τέλος του 2009 από εσάς, στηριζόμενοι πάντα στα επίσημα στοιχεία που αναγράφονται στους εγκεκριμένους ισολογισμούς του Δήμου. Δεν πιστεύουμε να τα αμφισβητείτε; Εσείς εξ άλλου προσφάτως δηλώσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε επίσημη ανακοίνωσή σας προς τον τύπο ότι: «ο ισολογισμός είναι η αποτύπωση της ακριβούς οικονομικής διαχείρισης κάθε δημοτικής αρχής. Και για την ακρίβεια της αποτύπωσης προσυπογράφουν οι ορκωτοί λογιστές, ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου και ο νυν δήμαρχος»!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ισολογισμό του 2009 μου παραδώσατε: Μακροπρόθεσμες (δανειακές) υποχρεώσεις:  8.648.877,97 €, Βραχυχρόνιες υποχρεώσεις: 2.714.788,52 €, Ελλείμματα προηγούμενων χρήσεων: 6.476.554,99 €, Έλλειμμα χρήσεως: 598.860,31 €! Άρα:  Σύνολο ελλειμμάτων εις νέο: 7.075.415,30€ και Σύνολο Υποχρεώσεων (Μακροχρόνιων και Βραχυχρόνιων): 11.363.666,49 €!

Αναλυτικότερα, ας δούμε σήμερα τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που μας αφήσατε, δηλαδή τα δάνεια! Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι το 2004 πήρατε δύο δάνεια (όχι ένα) από την τράπεζα Πειραιώς! Το ένα ύψους 5.870.000 € για την αγορά πράγματι της π. ΒΙΟΧΡΩΜ, ενώ το άλλο ύψους 2.800.000€  το πήρατε για τη μερική ανατροφοδότηση προηγούμενων δανείων από το Τ.Π.&Δ.  Το σύνολο των δανείων στην Πειραιώς τελικά έφτασε στο ύψος των 8.670.000€, με δόλωμα το μικρό δελεαστικό επιτόκιο της τότε εποχής των τραπεζών και δίχτυ (μα τι δίχτυ!) την εκχώρηση των Κρατικών Αυτοτελών Πόρων, δηλαδή τους μισθούς των εργαζομένων, και τελικό έτος αποπληρωμής το 2019! Προφανώς, δεν περιμένατε ποτέ πως θα εφαρμοζόταν η ενεχυρίαση των μισθών των εργαζομένων μας. Πώς γίνεται, όμως, ένας «εμπνευσμένος οραματιστής» να μην το υπολόγισε αυτό;    

Από το 2004, κατά τη θητεία σας, μέχρι την αποχώρησή σας, τέλη του 2009, ο Δήμος δεν είχε καταβάλει ούτε ένα ευρώ από το κεφάλαιο του δανείου! Μόνο ζητούσατε και λαμβάνατε διαδοχικές 24μηνες περιόδους χάριτος και τα φορτώνατε όλα στο μέλλον, με το σύστημα της συσσωρευμένης οφειλής, αφού ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής ουσιαστικά παρέμενε ο ίδιος, το τελικό έτος αποπληρωμής 2019 πλησίαζε επικίνδυνα! Δεν πληρώθηκε, μάλιστα, ούτε ευρώ σε μια εποχή που χαρακτηρίστηκε ως «εποχή των παχιών αγελάδων» και της «ευημερίας»! Πώς γίνεται, όμως, ένας «απόλυτα τελειομανής» να προχώρησε σε τέτοιες επιλογές; 

Με «προικίσατε», λοιπόν, κατά την αποχώρησή σας, με δάνεια ύψους περίπου 9.000.000€! Κι άρχισε η οικονομική κρίση της χώρας και τα μνημόνια που τόσο καλά γνωρίζετε! Κι άρχισαν οι περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων κατ’ εντολή «τρόικας», «θεσμών» κλπ, φτάνοντας σχεδόν στο -65%! Κι άρχισε κι η Πειραιώς να εφαρμόζει την ενεχυρίαση των μισθών των εργαζομένων μας, όπως μας δέσμευε η σύμβαση που είχατε υπογράψει το 2004! Και τρέχαμε να μαζέψουμε τα «έργα και τις ημέρες» σας! Και νοικοκυρεύαμε όλες τις σπατάλες, κι αρχίσαμε να ξεπληρώνουμε το δάνειο, και τρέχαμε, και παρακαλούσαμε, και ψάχναμε βοήθεια, και τελικά δικαιώθηκε και πάλι ο αγώνας μας!

Καταφέραμε να μεταφέρουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις στο υπό την αιγίδα του κράτους Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, κάνοντας όχι μόνο βιώσιμο το δάνειο, αλλά και τη συνέχεια του ίδιου του Δήμου μας! Οι επιλογές σας ήταν αυτές που έκαναν τον Δήμο μας να «κοκκινίζει», σύμφωνα με τον τότε Υπ.Εσ. κ. Ραγκούση. Οι επιλογές μας ήταν αυτές που ξαναχάρισαν στον Δήμο μας το χρώμα του, την επιβίωση των συνδημοτών μας και τη συνέχεια της πόλη μας.

Κι είναι απορίας άξιο πως, όλως συμπτωματικώς (;), μόλις έγινε η αποκατάσταση της ορθής οικονομικής λειτουργίας του Δήμου μας και το νοικοκύρεμά μας απέδωσε, αμέσως μετά να θέσετε και πάλι τον εαυτό σας στην «ανιδιοτελή» υπηρεσία της πόλης και των «ξεβολεμένων» υποστηρικτών σας; Και επιστρέψατε για να μας σώσετε (;) ως «πρώτος ξανά» και να αποκαταστήσετε τη γνωστή «τάξη πραγμάτων» και τη «δικαιοσύνη» που όλοι πλέον βιώνουμε!  Αλλά για πείτε μας, αλήθεια, το 2019 (έτος αποπληρωμής των αρχικών δανείων στην Πειραιώς), αν δεν είχαμε ρυθμίσει και νοικοκυρέψει τις υποχρεώσεις του Δήμου, θα ερχόσασταν ως «σωτήρας» ή θα συνεχίζατε να παρακολουθείτε αφ’ υψηλού την καταστροφή της πόλης από τις δικές σας λανθασμένες επιλογές;

Δείτε, λοιπόν, στην εικόνα ότι εμείς «κατεβάσαμε» τα 9 περίπου εκατ. ευρώ των δανείων, που μας αφήσατε, στα 5,5 εκατ. €! Σχεδόν δηλαδή στα μισά! Κι αυτά ξαναλέω, δεν είναι «μπακαλονούμερα», αλλά επίσημα στοιχεία καταγεγραμμένα στους ισολογισμούς του Δήμου, δημοσιευμένοι, ελεγμένοι και πιστοποιημένοι από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών! Κι είμαστε υπερήφανοι που ένα κομμάτι από τα 34 στρέμματα της π. ΒΙΟΧΡΩΜ, επί των ημερών μας πληρώθηκε κι ανήκει στον Δήμο μας πια! Όχι στα λόγια και με ξένα «κόλλυβα», αλλά με πράξεις!          

Κοντολογίς,  κ. Μίχο, καλύτερα θα ήταν να μην μας προκαλείτε και να μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη όλων των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων της πόλης αυτής, διότι η αλήθεια είναι μια και είναι καταγεγραμμένη! Τις δικές σας «αλήθειες» να τις λέτε σε αυτούς που θέλουν, ζητούν και παίρνουν ανταλλάγματα για να σας αγαπούν, να σας χειροκροτούν, να σας πιστεύουν και να γεμίζουν τις πληρωμένες πένες τους με λάσπη για να γράφουν συκοφαντίες, ύβρεις και ψέματα!  

Αυτή είναι η αλήθεια για τα νούμερα!

Κι εσείς, μετά απ΄ αυτά, προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο ότι μένω σε ένα «παλάτι» στην Πεντέλη, το οποίο, μάλιστα, με θράσος λέτε εσείς και οι «παρατρεχάμενοι ομοτράπεζοί σας» ότι απέκτησα με όχι καθαρό τρόπο. Δεν υπάρχει χαρακτηρισμός που να εκφράσει τα συναισθήματά μου για την κατάντια σας, διότι:

1ον) Όλοι γνωρίζουν ότι από τη μέρα που γεννήθηκα μέχρι σήμερα μένω στην Αγία Βαρβάρα, και θα συνεχίσω να μένω, αν δεν έχετε αντίρρηση!

2ον) Το σπίτι, στο οποίο αναφέρεστε εσείς, το αγόρασα το 2007 με δάνειο, όπως πολύς κόσμος εκείνα τα χρόνια έκαναν, και το χρωστάω ακόμα! Ως εκ τούτου, δεν είναι μέχρι σήμερα δικό μου, αν αυτό σας κάνει να νιώσετε λίγο καλύτερα. Την εποχή εκείνη, μάλιστα, αν θυμάστε, ήμουν αντιδήμαρχός σας και σύμφωνα με τις «αρετές», που σας χαρακτηρίζουν, «δεν σας ξεφεύγει τίποτα», όπως λέτε! Πώς, λοιπόν, εγώ σας «ξέφυγα» κι έκανα μια ολόκληρη «ύποπτη» αγορά, χωρίς να με πάρετε χαμπάρι;

3ον) Πώς είναι δυνατόν, εσείς να μπορείτε να χτίζετε σπίτια για τα παιδιά σας, όπως κι  ο καθένας εν δυνάμει, ενώ για τον Καπλάνη να απαγορεύεται;

4ον) Υπαινίσσεστε ότι γνώριζα τον κατασκευαστή, κ. Δρούτσα, συνιδιοκτήτη του αναψυκτηρίου Πάνθεον, και ως εκ τούτου υπάρχει θέμα με τις οφειλές του προς τον Δήμο. Μα τι λέτε πια; Εσείς δεν τον γνωρίζατε; Ούτε τον συγχωρεμένο τον Μαλανδράκη; Κανέναν δεν γνωρίζατε; Κανείς δεν τους γνώριζε; Μήπως δεν είχατε πάει και ποτέ στο Πάνθεον; Μόνο ο Καπλάνης; Τι να πω και τι να πρωτοθυμηθώ! Πόση λογική έχει να με κατηγορείτε για μια αγορά που έκανα από τον εν λόγω κύριο το 2007, για μια οφειλή του προς τον Δήμο που δημιουργήθηκε χρόνια μετά; Ή μάλλον έχει τη λογική της συκοφαντίας, της λάσπης και της παραπληροφόρησης για να γίνετε «πρώτος ξανά»! Γίνατε όμως;

5ον) Προσπαθείτε εδώ και πολύ καιρό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, αξιοποιώντας το «επαγγελματικό σας ταπεραμέντο», να με σέρνετε στα δικαστήρια για πολύ μικρότερης σημασίας θέματα, στα οποία βεβαίως πάντα δικαιώνομαι! Ποιος θα πιστέψει πως, αν είχατε ανακαλύψει έστω κι ένα ψεγάδι στην ηθική μου ακεραιότητα, δεν θα με είχατε ήδη όχι μια, αλλά 1001 φορές παραπέμψει στη δικαιοσύνη; Όχι στην κατ’ ευφημισμό «Δικαιοσύνη» του «πολυτάλαντου» αντιδημάρχου σας, εκεί το έργο παίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην άλλη, την κανονική λέω!   

Επιτέλους, πότε θα καταλάβετε ότι δεν φοβάμαι την αλήθεια; Υπηρετώ την αλήθεια, τις αρχές μου, τις αξίες μου και την πόλη που μεγάλωσα! Για να μπορούν να μεγαλώσουν και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας σε αυτήν! Οφείλετε να το καταλάβετε!   

 

————-

Υ.Γ.: Αλήθεια ποια είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου των ορκωτών λογιστών που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 08/10/2019, ένα χρόνο πριν, μετά από δική σας εισήγηση και δική μας αποδοχή, για την οικονομική κατάσταση του Δήμου τον Αύγουστο του 2019, όταν σας παρέδωσα εγώ;  Θυμάστε ότι αρνηθήκατε τότε στο δημοτικό συμβούλιο να ελέγξουν οι ίδιοι λογιστές και τη δική σας περίοδο!  Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να  συγκρίνουμε τα αποτελέσματα του καθενός μας!

Γιώργος Καπλάνης

Επικεφαλής παράταξης «Η δική μας πόλη»

Μοιραστείτε το:
Tagged