Εξωπραγματική «επένδυση» από τους συμμορίτες των λαθραίων τσιγάρων – Ο «Σάκο» και ο μεγαλο-«επενδυτής» τσιγαράς

Επιχειρηματικότητα Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Εξαρθρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες σπείρες λαθραίων τσιγάρων με τζίρο πολλών εκατομμυρίων (βίντεο-εικόνες)

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Εξαρθρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει «επαγγελματικού» τύπου υποδομή για την παρασκευή, επεξεργασία, συσκευασία και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο από το έτος 2016, με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να υπολογίζονται τουλάχιστον σε 19.500.000 ευρώ.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση προχθές, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, υπό το συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 39 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε η δράση τουλάχιστον ακόμα 8 μελών της.

Εντοπίστηκαν ακόμα 22 συνολικά χώροι που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο αλλά και στη Βοιωτία.

Πρόκειται για:

  • εγκαταστάσεις δυο εργοστασίων, το ένα για παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων, με δυνατότητα παραγωγής 1,1 δισ. τσιγάρων το έτος και το δεύτερο για επεξεργασία καπνού,
  • εγκαταστάσεις εκτυπωτικού κέντρου (τυπογραφείου), με δυνατότητα παραγωγής ετικετών για 19 δισ. τσιγάρα το έτος,
  • 11 στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους και 5 υπαίθριους βοηθητικούς χώρους, στάθμευσης φορτηγών κ.λπ.

Συνολικά στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • 91.828.440 τσιγάρα,
  • 112.415 κιλά κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού,
  • 500 παλέτες περιέχουσες 75.000.000 ετικέτες πακέτων τσιγάρων, που αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. τσιγάρων
  • πληθώρα υλικών και μηχανημάτων της παραγωγικής διαδικασίας
  • 12 φορτηγά-ημιφορτηγά
  • 10 τράκτορες,
  • 23 τρέιλερ,
  • 9 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
  • 10.740 ευρώ και πιστόλι

Όπως προκύπτει η εγκληματική οργάνωση διέθετε καθετοποιημένη παραγωγή, κατά τα πρότυπα νομίμων επιχειρήσεων και ήλεγχε όλα τα στάδια της παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής των λαθραίων τσιγάρων, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Ειδικότερα:

  • ο «αρχηγός» συντόνιζε όλη την παραγωγική διαδικασία λαθραίων καπνικών προϊόντων, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής ως και την τελική διανομή τους,
  • για τη μίσθωση των χώρων χρησιμοποιούσαν εικονικές εταιρείες, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο και διαχειριστές άτομα με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας,
  • για την επιτήρηση των χώρων και των γειτονικών δρόμων εγκαθιστούσαν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης,
  • η μεταφορά των παραγόμενων λαθραίων καπνικών προϊόντων γινόταν με τράκτορες και επικαθήμενα, τα οποία έφεραν κυρίως πινακίδες Βουλγαρίας,
  • ως συνοδευτικά έγγραφα ( CMR ) χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά έγγραφα νομιμοφανών ή νομίμων εταιρειών,
  • για τις μεταβάσεις από και προς τους χώρους χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καταχωρημένα σε ανύπαρκτα άτομα ή αλλοδαπούς με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας.
  • επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε «αχυράνθρωπους» (ghost phones), τις οποίες άλλαζαν συχνά,
  • ως επιπρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης, επέλεγαν οι χώροι που χρησιμοποιούσαν να μην συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ για κάθε χώρο υπήρχε σταθερή υποομάδα ατόμων-μελών που ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την διαχείριση του,
  • κάθε υποομάδα είχε συγκεκριμένα καθήκοντα και οι κατώτεροι στην ιεραρχία δεν γνώριζαν τα μέλη των έτερων υποομάδων. Οι υποομάδες διαχωρίζονταν με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας, σε υποομάδες γραμμών παραγωγής, διαχειριστές χώρων αποθήκευσης και υποομάδες διαχείρισης χώρων στάθμευσης.

Λαθραία τσιγάρα: Η μεγαλύτερη εξάρθρωση συμμορίας στην Ευρώπη από την ελληνική αστυνομία

Εξαιρετικά σοβαρή, με πολλές εκπλήξεις που μόλις αποκαλυφθούν θα προκαλέσουν επιχειρηματικό και πολιτικό σεισμό, χαρακτηρίζουν αστυνομικές πηγές την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε το Σάββατο για την εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίου καπνού.

Όταν συλλαμβάνονται 39 άτομα και κατάσχονται σχεδόν… 100 εκατομμύρια τσιγάρα αλλά και 112 τόνοι ακατέργαστου καπνού, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή σπείρα.

Στην Αστυνομία μιλούν για τη μεγαλύτερη υπόθεση με λαθραία τσιγάρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγαλύτερο χτύπημα σε Ευρώπη και Ελλάδα που πέτυχαν οι αστυνομικοί κατά της συγκεκριμένης λαθρεμπορικής δραστηριότητας.

Αλλωστε, πέραν των συλλήψεων και των κατασχέσεων σε 22 χώρους στις περιοχές Ασπροπύργου, Περάματος, Άνω Λιοσίων, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Αχαρνών, Κορωπίου, Μαρκόπουλου, φαίνεται ότι εκτός των δύο εργοστασίων καπνού και τσιγάρων που αποκαλύφθηκαν υπήρχαν έτοιμες άλλες δύο αποθήκες για την παραγωγή λαθραίων τσιγάρων.

Η δε εκτυπωτική μονάδα που βρέθηκε με 75 εκατομμύρια ετικέτες τσιγάρων, είχε τη δυνατότητα για παραγωγή παράνομων τσιγάρων περισσότερων από τα νόμιμα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος από τα πακέτα είχαν σημάνσεις της εταιρείας ΣΕΚΑΠ

Ο «Σάκο»

Εκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί από όσα βρήκαν στα παράνομα εργοστάσια, με την σπείρα να κάνει εξαγωγές σε 5 χώρες. Οι αποκαλύψεις, όμως, δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή στην υπόθεση φέρεται να έχει ο Ι.Α. γνωστός με το ψευδώνυμο «Σάκο», ο οποίος εκτιμάται ότι πρόκειται για τον «εγκέφαλο» αλλά με πολύ ισχυρές… πλάτες στο παρασκήνιο.

Η Οικονομική Αστυνομία φέρεται να έχει εδώ και καιρό πληροφορίες ότι ο «Σάκο» συνδέεται φιλικά με πασίγνωστο επιχειρηματία που εμπλέκεται στο χώρο των τσιγάρων και πλούτισε από την παραγωγή και εμπορία τους τα τελευταία 30 χρόνια, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει οτιδήποτε.

Ο «Πόντιος» εγκέφαλος της τεράστιας αυτής «μπίζνας» μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση σε απίστευτες προεκτάσεις οι οποίες φτάνουν και σε άλλες χώρες με «παράδοση» στο λαθρεμπόριο.

Κάποιες αστυνομικές πηγές, μάλιστα, δεν απέκλειαν το γεγονός αυτή η υπόθεση να συνδέεται και με πλοία που έχουν βρεθεί και κατασχεθεί τον τελευταίο καιρό. Πλοία με αμπάρια γεμάτα παράνομα τσιγάρα που μεταφέρονταν σε άλλες χώρες.

Θυμίζουμε την υπόθεση του πλοίου RS 300 No 97 το οποίο είχε πιαστεί στην Κρήτη. Επρόκειται για ένα ουκρανικό αλιευτικό που στα αμπάρια του είχε πάνω από 10 εκατ. πακέτα με τσιγάρα τα οποία είχαν τη σήμανση ΣΕΚΑΠ που τότε ανήκε στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τυχαία στην Κρήτη

Η Ελλάδα φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς κυκλώματος λαθρεμπορίου τσιγάρων, είτε λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είτε επειδή οι «εγκέφαλοι» γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη χώρα μας και μπορούν να ελέγχουν τις αρχές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την υπόθεση του πλοίου Goledri που βρέθηκε με 31 εκατ. τσιγάρα και ο καπετάνιος είχε υποστηρίξει ότι μέρος του φορτίου είχε αγοραστεί από την ΣΕΚΑΠ. Ανάλογες υποθέσεις αφορούν στον εντοπισμό ανοικτά της Γυάρου ενός μικρού φορτηγού πλοίου με την επωνυμία «Daslis» με 25 εκατ. λαθραία τσιγάρα.

Μετά και την τεράστια επιτυχία της Αστυνομίας να χτυπήσει τα δύο παράνομα εργοστάσια και να κατασχέσει τόσο μεγάλες ποσότητες, γίνεται αντιληπτό ότι κάποιος πανίσχυρος «εγκέφαλος» συντονίζει το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα. Κάποιος που έχει άμεση σχέση με την παραγωγή και διακίνηση καπνού και είναι σε θέση να «στήνει» εργοστάσια και εκτυπωτικές μονάδες για ετικέτες που καθιστούν νόμιμα τα λαθραία τσιγάρα.

Και κάποιος φυσικά που συντονίζει μια τέτοια συμμορία δεν μπορεί να είναι ένας από τους 22 που συνελήφθησαν στην επιχείρηση της Αστυνομίας. Αλλά ένας πολύ ισχυρός επιχειρηματίας που έχει βάλει αχυρανθρώπους και αυτός κρύβεται.

Η «μαφία» των τσιγάρων είναι φανερό ότι έχει έδρα κάπου στο εξωτερικό, σε κάποια ανατολική χώρα, λόγω της δυνατότητας παραγωγής μεγάλης ποσότητας καπνού. Κι εδώ στην Ελλάδα φέρεται να βρίσκονται εργοστάσια κι εργαστήρια που «νομιμοποιούν» τα λαθραία τσιγάρα τα οποία αποφέρουν εκατομμύρια στους «εγκεφάλους» αποστερώντας επίσης εκατομμύρια από το ελληνικό κράτος.

Οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας

«Εξαρθρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει «επαγγελματικού» τύπου υποδομή για την παρασκευή, επεξεργασία, συσκευασία και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο από το έτος 2016, με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να υπολογίζονται τουλάχιστον σε 19.500.000 ευρώ.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση προχθές (Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020), υπό το συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 39 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε η δράση τουλάχιστον ακόμα 8 μελών της.

Εντοπίστηκαν ακόμα 22 συνολικά χώροι που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση σε Ασπρόπυργο, Πέραμα, Άνω Λιόσια, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Αχαρνές, Κορωπί, Μαρκόπουλο αλλά και στη Βοιωτία.

Ειδικότερα:

  • ο «αρχηγός» συντόνιζε όλη την παραγωγική διαδικασία λαθραίων καπνικών προϊόντων, από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής ως και την τελική διανομή τους,
  • για τη μίσθωση των χώρων χρησιμοποιούσαν εικονικές εταιρείες, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο και διαχειριστές άτομα με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας,
  • για την επιτήρηση των χώρων και των γειτονικών δρόμων εγκαθιστούσαν κλειστά κυκλώματα εικονοσκόπησης,
  • η μεταφορά των παραγόμενων λαθραίων καπνικών προϊόντων γινόταν με τράκτορες και επικαθήμενα, τα οποία έφεραν κυρίως πινακίδες Βουλγαρίας,
  • ως συνοδευτικά έγγραφα ( CMR ) χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά έγγραφα νομιμοφανών ή νομίμων εταιρειών,
  • για τις μεταβάσεις από και προς τους χώρους χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καταχωρημένα σε ανύπαρκτα άτομα ή αλλοδαπούς με ενεργό Α.Φ.Μ. στην χώρα μας,
  • επικοινωνούσαν μεταξύ τους με τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιημένες σε «αχυράνθρωπους» (ghost phones), τις οποίες άλλαζαν συχνά,
  • ως επιπρόσθετα μέτρα αντιπαρακολούθησης, επέλεγαν οι χώροι που χρησιμοποιούσαν να μην συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, ενώ για κάθε χώρο υπήρχε σταθερή υποομάδα ατόμων-μελών που ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την διαχείριση του,
  • κάθε υποομάδα είχε συγκεκριμένα καθήκοντα και οι κατώτεροι στην ιεραρχία δεν γνώριζαν τα μέλη των έτερων υποομάδων. Οι υποομάδες διαχωρίζονταν με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας, σε υποομάδες γραμμών παραγωγής, διαχειριστές χώρων αποθήκευσης και υποομάδες διαχείρισης χώρων στάθμευσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση».

Βρέθηκαν:

  • Παράνομο εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού που βρισκόταν σε λειτουργία
  • Παράνομο εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας πακέτων τσιγάρων, που βρισκόταν σε λειτουργία, με 2 μηχανές παραγωγής τσιγάρων και μια μηχανή παρασκευής πακέτων τσιγάρων
  • Παράνομο υπερσύγχρονο τυπογραφείο με πλήρη εξοπλισμό
  • Αποθηκευτικός χώρος με πλήρη εξοπλισμό για εγκατάσταση και λειτουργία δύο εργοστασίων παρασκευής τσιγάρων και πακέτων τσιγάρων.

Κατασχέθηκαν:

  • Σχεδόν 92 εκατ. (91.828.440) τεμάχια τσιγάρων
  • 112 τόνοι (112.415 κιλά) κατεργασμένου και ακατέργαστου καπνού
  • 500 παλέτες με 75 εκατ. ετικέτες πακέτων τσιγάρων
  • πληθώρα υλικών της παραγωγικής διαδικασίας
  • 12 φορτηγά – ημιφορτηγά
  • 10 τράκτορες
  • 23 τρέιλερ
  • 9 ΙΧΕ αυτοκίνητα
  • χρηματικό ποσό 10.740 ευρώ
  • πιστόλι

Πηγή: tanea.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged