Εμβολιασμός κατά κορωναϊού: Πώς κλείνετε ραντεβού – Κατάταξη σειράς εμβολιασμού. Ποιοι προηγούνται

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την covid-19 ξεκίνησε. Ο εμβολιασμός, είναι δωρεάν για όλους. Πώς κλείνετε ραντεβού για εμβολιασμό. Δείτε αν ανήκετε στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5723/Β/24-12-2020 η Υπουργική Απόφαση, για τη λειτουργία του Συστήματος και της Πλατφόρμας Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19. Η άφιξη των εμβολίων στη χώρα μας σηματοδοτεί την έναρξη των εμβολιασμών αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, Ευαγγελισμό, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο και Ασκληπιείο της Βούλας (Για να δείτε ή κατεβάσετε το ΦΕΚ κάντε κλικ εδώ)..

Οι πολίτες θα μπορούν να ελέγξουν αν ανήκουν σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  1. Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  2. Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο του 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

————————

Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 5230ΦΕΚ 5723/Β/24-12-2020 Το θεσμικό πλαίσιο βάσει του εμβολιασμού

Το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί στη χώρα ο εμβολιασμός του πληθυσμού, κατέθεσε στη Βουλή με τροπολογία, το υπουργείο Υγείας.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1.α. Τίθεται σε ισχύ Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19.

β. Συστήνεται Τριμελής Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων εμβολίων και την ταχύτερη δυνατή διάθεσή τους,

γ. Διενεργείται η προμήθεια από το Υπουργείο Υγείας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού είτε μέσω του ενιαίου μηχανισμού στήριξης έκτακτης ανάγκης με αντικείμενο την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Emergency Support under Regulation) είτε μέσω της εταιρείας «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.» (Ι.Φ.Ε.Τ. Α.Ε.).(άρθρα 1-3)

2.Παρέχεται η δυνατότητα στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας να διαθέτουν προσωπικό τους και το προσωπικό οποιουδήποτε εποπτευόμενου φορέα τους, για τον συντονισμό και τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ειδικής ή γενικής διάταξης.(άρθρο 4)

  1. α.Συστήνεται και λειτουργεί στην εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού με αντικείμενο την ακριβή καταγραφή των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

β. Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, η οποία λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) με σκοπό την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού.

γ. Δημιουργείται σύστημα προτεραιοποίησης εμβολιαζομένων κατά του κορωνοϊού, το οποίο σχεδιάζεται και λειτουργεί υπό την ευθύνη και εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) με σκοπό, αφενός την υλοποίηση της σειράς προτεραιότητας των πολιτών στη διαδικασία του εμβολιασμού, και αφετέρου τον προγραμματισμό, ως προς τον τόπο και χρόνο, των προτεινόμενων συνεδριών εμβολιασμού.

δ. Δημιουργείται σύστημα προγραμματισμού συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, το οποίο σχεδιάζεται και λειτουργεί υπό την ευθύνη και εποπτεία της Η.Δ.Ι.Κ.Α Α.Ε. με σκοπό τον προκαθορισμό της ημερομηνίας εμβολιασμού των προσώπων που έχουν εγγραφεί στο σύστημα προτεραιοποίησης εμβολιαζομένων κατά του κορωνοϊού. ε. Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) με σκοπό την οριστικοποίηση του προγραμματισμού των εμβολιασμών.(άρθρα 5 – 7 )

4.Παρέχεται η δυνατότητα για χρονικό διάστημα έως την 30η.6.2021 και εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού:

  • στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) να διενεργεί εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του σε πολίτες που διαμένουν σε δομές αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας και Εσωτερικών,
  • στον Υπουργό Υγείας να αποδέχεται κάθε δωρεά ΐ) υπηρεσιών φύλαξης, ασφαλούς αποθήκευσης και μεταφοράς και ϋ) ειδών ασφαλούς φύλαξης και αποθήκευσης και μεταφοράς φαρμάκων και εμβολίων πάσης φύσεως, από τρίτους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στην Ι.Φ.Ε.Τ. Α.Ε., κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, να διενεργεί διαγωνιστικές διαδικασίες για την εξασφάλιση υπηρεσιών διάθεσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα εμβολιαστικά κέντρα. (άρθρα 8 -10)

5.α. Επανέρχεται σε καθεστώς αυτοτέλειας η αποκεντρωμένη οργανική μονάδα «ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ» του ενιαίου Νοσοκομείου «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ», την 31η.01.2021, αποτελώντας εφεξής ανεξάρτητο, αυτοτελές και αυτόνομο ν.π.δ.δ. του Ε.Σ.Υ., που φέρει την επωνυμία «ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ».

β. Το νοσηλευτικό ίδρυμα «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ» μετονομάζεται, από την ανωτέρω ημερομηνία σε «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ».

γ. Τίθενται μεταβατικές διατάξεις αναφορικά με το όργανο διοίκησης των παραπάνω νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ρυθμίζονται θέματα διαδοχής υποχρεώσεων και δικαιωμάτων μεταξύ των δύο νοσοκομείων, δ. Προβλέπεται έως και την 3 Ιη.01.2021, η έκδοση, με κ.υ.α, νέων οργανισμών λειτουργίας για τα προαναφερόμενα αυτοτελή Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία, κ.λπ.(άρθρα 11 και 12)

6.Παρατείνεται μέχρι τις 30.6.2021, από τις 31.12.2020 που ισχύει τώρα, η προθεσμία ως προς την επιλογή των υποψηφίων για τη λήψη νοσηλευτικής ειδικότητας για τη χρονική περίοδο 2020-2021.(άρθρο 13)

  1. α. Προβλέπεται η δημιουργία ειδικού εθελοντικού προγράμματος απασχόλησης ενήλικων πολιτών, που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε δομές δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

β.Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται έως τις 30.6.2021 και προβλέπεται μεταξύ άλλων, με κ.υ.α., ο καθορισμός τυχόν εξόδων κίνησης ή άλλων αποζημιώσεων στους απασχολούμενους σ’ αυτό.

γ.Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ειδικού ηλεκτρονικού αρχείου συμμετεχόντων, υπό τις ειδικώς οριζόμενες ρυθμίσεις, για θέματα όπως ο ορισμός υπεύθυνου επεξεργασίας για τη συλλογή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι αποδέκτες των δεδομένων καθώς και τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων.(άρθρο 14)

8.Θεωρούνται νόμιμες, εκκαθαρίζονται και πληρώνονται, κατ’ εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων, οι δαπάνες αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης του αναφερόμενου προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) του Υπουργείου Υγείας, για το χρονικό διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2020, υπό συγκεκριμένες οριζόμενες προϋποθέσεις.(άρθρο 15)

9.Προβλέπεται η δυνατότητα διάθεσης ιατρικού προσωπικού του Ε.Ο.Δ.Υ., με εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο των λοιμώξεων, σε Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων Νοσοκομείων του ΕΣΥ, έως τις 31.3.2021, για την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκόψει από τη διάδοση του κορωνοϊού. (άρθρο 16)

10.Παρέχεται η δυνατότητα:

  • στις αναφερόμενες ειδικότητες ιατρών που υπηρέτησαν, κατά το οριζόμενο χρονικό διάστημα, ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) Ενηλίκων και Παίδων και στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.), να διορίζονται, σύμφωνα με την περιγραφόμενη διαδικασία, σε οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. των μονάδων Μ.Ε.Θ. και Μ.Ε.Ν.Ν., με βαθμό επιμελητή Β, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.
  • στους ιατρούς, που δεν έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, να τοποθετούνται μέχρι τις 31.01.2021 σε νοσοκομείο αρμοδιότητας των οριζόμενων Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε.), σύμφωνα με την περιγραφόμενη διαδικασία, για την κάλυψη των υφιστάμενων ή προκυπτουσών αναγκών δημόσιας υγείας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.(άρθρα 17 και 18)

11.Παρατείνεται έως και την 31η. 12.2021 (ισχύει μέχρι και την 31η. 12.2020) η απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, για τους ιατρούς που επιθυμούν να αποκτήσουν τον τίτλο ειδικότητας Αναισθησιολογίας ή Πνευμονολογίας/Φυματιολογίας, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.(άρθρο 19)

Ρυθμίζονται ζητήματα στελέχωσης των αναφερόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας με τη συμπλήρωση των διατάξεων για τους κλάδους και τις ειδικότητες υπαλλήλων που δύνανται να προΐστανται σε αυτές, (άρθρο 20)

13.Θεσπίζεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις απουσίας από την εργασία, καθώς και μετάβασης στο σημείο διενέργειας δωρεάν ελέγχου για COVID-19, εργαζομένου που επιλέγεται για τον σκοπό αυτό, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής του σε ειδική πλατφόρμα.(άρθρο 21)

14.Διατίθενται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» υπό τη μορφή δωρεάς υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ύστερα από σχετικό αίτημα του Υπουργού Υγείας, κινητές φορητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και συνοδός αναγκαίος εξοπλισμός για τη λειτουργία τους.(άρθρο 22)

——————-

Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 5230 ΦΕΚ 5723/Β/24-12-2020

Ρύθμιση τεχνικών και οργανωτικών ζητημάτων για τη λειτουργία του Συστήματος και της Πλατφόρμας Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, της διαδικασίας επιβεβαίωσης της προγραμματισμένης συνεδρίας, των απαιτούμενων διασυνδέσεων του Συστήματος και της Πλατφόρμας με άλλα πληροφοριακά συστήματα, της διαδικασίας αυθεντικοποίησης, καθώς και κάθε αναγκαίας τεχνικής ή άλλης λεπτομέρειας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις:

α) του ν. 4764/2020 «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (Α’ 256), και ιδίως της παρ. 4 του άρθρου 57, β) του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ),

γ) του ν. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27 ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α’ 137), δ) του ν. 4727/2020 «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/ 2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α’ 184),

ε) του ν. 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» (Α’ 134), και ιδίως των άρθρων 47 και 56, στ) του ν. 3607/2007 «Σύσταση και καταστατικό της “Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.” (Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε.) και λοιπές ασφαλιστικές και οργανωτικές διατάξεις» (Α’ 245),

ζ) του ν. 3469/2006 «Εθνικό Τυπογραφείο, Εφημερίς της Κυβερνήσεως και λοιπές διατάξεις» (Α’ 131), η) του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98), σε συνδυασμό με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

θ) του π.δ. 40/2020 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α’ 85).

ι) του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους. – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119), ια) του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

2.Την υπό στοιχεία Υ6/9.7.2019 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (Β’ 2902).

3.Την υπ’ αρ. 118944/23.10.2019 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Λειτουργία Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Β’ 3990).

4.Την υπ’αρ. 3981/25.2.2020 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Παροχή Υπηρεσίας Αυθεντικοποίησης Χρηστών oAuth2.0 σε Πληροφοριακά Συστήματα τρίτων Φορέων» (Β’ 762).

5.Το γεγονός ότι με την παρούσα δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1  Λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19

1.Το Σύστημα Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, που σχεδιάζεται και λειτουργεί

υπό την ευθύνη και εποπτεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. έχει ως σκοπό τον προκαθορισμό της ημερομηνίας εμβολιασμού των προσώπων που έχουν εγγραφεί στο Σύστημα Προτεραιοποίησης Εμβολιαζομένων κατά του κορωνοϊού COVID-19.

2.Το Σύστημα Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 διασυνδέεται με το Σύστημα Προτεραιοποίησης Εμβολιαζομένων κατά του κορωνοϊού COVID-19 από το οποίο αντλεί, με ηλεκτρονικό τρόπο, εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικά μέτρα κρυπτογράφησης, τα ακόλουθα στοιχεία των προς εμβολιασμό προσώπων: α) όνομα, β) επώνυμο, γ) πατρώνυμο, δ) μητρώνυμο, ε) ημερομηνία γέννησης, στ) ΑΜΚΑ, ζ) ομάδα προς εμβολιασμό και η) στοιχεία επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικό κώδικα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και αριθμό κινητού τηλεφώνου), ανάλογα με τα κριτήρια και την κατηγοριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Στη συνέχεια, το Σύστημα επεξεργάζεται τα ανωτέρω στοιχεία και προβαίνει, αυτόματα, στον προκαθορισμό των συνεδριών εμβολιασμού.

3.Μετά τη διενέργεια της συνεδρίας του εμβολιασμού, τα στοιχεία των προσώπων που εμβολιάστηκαν, η ημερομηνία εμβολιασμού, το είδος του εμβολίου και τα στοιχεία συσκευασίας του, ο επιβλέπων ιατρός του εμβολιαστικού κέντρου ή ο συμβεβλημένος ιατρός των δομών και το εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή αποστέλλονται, με ηλεκτρονικό τρόπο, εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικά μέτρα κρυπτογράφησης, στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19.

4.Η Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων στοιχείων και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή, ενεργώντας σύμφωνα με το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και, ιδίως, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 (ΕΕ L 119) (Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων – ΓΚΠΔ) και του ν. 4624/2019 (Α’ 137).

Άρθρο 2 Λειτουργία της Πλατφόρμας Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 και διαδικασία επιβεβαίωσης της προγραμματισμένης συνεδρίας

1.Η Πλατφόρμα Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και έχει ως σκοπό την οριστικοποίηση του προγραμματισμού των εμβολιασμών.

2.Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποια από τις ομάδες προς εμβολιασμό, σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και την αντίστοιχη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

3.Τα φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού εμβολιασμού:

α) μέσω της ιστοσελίδας http://emvolio.gov.gr κατόπιν αυθεντικοποίησής τους με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο ΣΤ’ του Μέρους Α’ του ν. 4727/2020 (Α’ 184), όπου θα μπορούν: i) να επιβεβαιώνουν τη διαθεσιμότητά τους ως προς την προγραμματισμένη ημερομηνία της συνεδρίας εμβολιασμού που εμφανίζεται στην οθόνη, ή ii) να δηλώνουν, σε περίπτωση έλλειψης διαθεσιμότητας εκ μέρους τους, διαφορετική ημερομηνία, επιλέγοντας μια εκ των προτεινόμενων από το σύστημα διαθέσιμων ημερομηνιών.

β) επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Το φυσικό πρόσωπο λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό- αριθμό ραντεβού, καθώς και μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης (QR Code), ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

4.Η Πλατφόρμα Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού προγραμματίζει ταυτόχρονα και τον επαναληπτικό εμβολιασμό του φυσικού προσώπου.

5.Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, το φυσικό πρόσωπο λαμβάνει μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (e-mail) και γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με ειδικό σύνδεσμο (link) για την ιστοσελίδα με κατάλληλες οδηγίες προετοιμασίας για τη συνεδρία εμβολιασμού.

6.Κατά την προσέλευσή του στο εμβολιαστικό κέντρο, το φυσικό πρόσωπο δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή τον μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης (QR Code) και το απαραίτητο ταυτοποιητικό έγγραφο στο προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου. Το προσωπικό, αξιοποιώντας το Σύστημα Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού, σαρώνει τον μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης (QR Code) ή αναζητά με βάση τον κωδικό- αριθμό το ραντεβού και το επιβεβαιώνει.

Άρθρο 3 Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας

Η παραγωγική λειτουργία του Συστήματος και της Πλατφόρμας Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 εκκινεί από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

Άρθρο 4 Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2020

Μοιραστείτε το:
Tagged