Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Αρνούνται οι συλληφθέντες την ενοχή τους – Οι κατηγορίες, τα στοιχεία και η προφυλάκιση…

Άμυνα
Μοιραστείτε το:

Υπόθεση κατασκοπείας: Τρεις οι κατηγορίες που αποδίδονται στους δύο συλληφθέντες – Τη Δευτέρα η απολογία τους – Τι λέει ο Σύλλογος Μουσουλμάνων Ρόδου

Σύλληψη του γραμματέα τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και 56χρονου στην Κομοτηνή.

Με τρείς κατηγορίες να τους βαραίνουν, ασκηθείσες από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, απολογούνται την Δευτέρα ενώπιον της Ανακρίτριας Ρόδου ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας «SAOS FERRIES», των οποίων η σύλληψη έγινε χθες, του ενός στη Ρόδο και του δεύτερου στην Κομοτηνή μετά από το σχετικό ένταλμα.

Συγκεκριμένα κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά (σχετικά ρεπορτάζ δημοσιεύουν οι τοπικές εφημερίδες Δημοκρατική και Ροδιακή) ο 35χρονος μεταξύ άλλων στις έγγραφες εξηγήσεις του, αρνείται τα όσα του αποδίδονται.

Παραδέχτηκε, πως γνωρίζει τον 52 άχρονο, αλλά αρνείται, ότι ελάμβανε από αυτόν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό. «Όλα αυτά, που διαρρέουν τώρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο είναι ανεβασμένα εδώ και καιρό στο διαδίκτυο», φέρεται να σημειώνει εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία του διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ένας κατασχεθείς υπολογιστής και το κινητό είναι ιδιοκτησίας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου.»

Πάντως από την πλευρά του ο 52άχρονος στην πρώτη του κατάθεση είχε ομολογήσει, πως ήταν στρατολογημένος από τον 35άχρονο, δίνοντας πολλές πληροφορίες, όπως για το τι φωτογράφιζε και τι κατέγραφε ακόμα και τον τρόπο και τον τόπο, που επικοινωνούσαν.

Η εφημερίδα «Δημοκρατική», είχε αποκαλύψει νωρίτερα, πως το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου 2020 ο Τούρκος πρόξενος στην Ρόδο αιτήθηκε με επιστολή του να του αποδοθούν δύο εκ των κατασχεθέντων πειστηρίων, που βρέθηκαν κατά την έρευνα στην οικία του 35χρονου, υποστηρίζοντας, ότι «αποτελούν συσκευές, που ανήκουν στο Γενικό Προξενείο Ρόδου.»

Σύλλογος Μουσουλμάνων Ρόδου: «Είμαστε Έλληνες πολίτες και τιμούμε τη χώρα μας»

«Δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση ή αρμοδιότητα να εκφράσουμε γνώμη για τη δικογραφία. Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος», αναφέρει από την πλευρά του ο πολιτιστικός σύλλογος μουσουλμάνων Ρόδου «Η ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ» σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας. Δηλώνει δε κατηγορηματικά, πως «οι επαφές μας με την Τουρκία είναι επαφές, που εξαντλούνται σε ζητήματα κοινής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικών παραδόσεων. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.»

Ο Σύλλογος διευκρινίζει, πως «εάν κανείς θέλει να αναζητήσει «κρυφούς» σκοπούς στη δράση του συλλόγου και των μελών μας δεν θα βρει τίποτε άλλο από την επιθυμία μας για προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας των δυο λαών. Ο,τιδήποτε διαφορετικό τυχόν αναφέρει κάποιος άλλος για εμάς είναι εκ του πονηρού και δεν μας εκφράζει. Είμαστε Έλληνες πολίτες, σεβόμαστε και τιμούμε τη χώρα μας και του Νόμους της. Πολιτικά παιχνίδια και εθνικιστικές αναφορές στην πλάτη μας δεν είναι αποδεκτές, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Όποιος δεν τιμάει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη δεν είναι και άξιος να φέρει την ελληνική υπηκοότητα. Και εμείς είμαστε περήφανοι ως Ροδίτες και ως Έλληνες».

Προσθέτει δε, πως με αφορμή αυτή την υπόθεση «για ακόμη μια φορά κάποιοι από ελληνικής πλευράς βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων ενώ, την ίδια ώρα, κάποιοι επιτήδειοι από τουρκικής πλευράς βρήκαν την ευκαιρία να καπηλευτούν την παρουσία και τη δράση του συλλόγου μας και να μας «εκμεταλλευθούν» προς εξυπηρέτηση εθνικών και πολιτικών σκοπών τους, που σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζουν. Ο Σύλλογός μας υφίσταται νομίμως και λειτουργεί νομίμως κατά τους κανόνες της ελληνικής πολιτείας. Μέλη μας είναι αποκλειστικά και μόνο ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες. Το συνεκτικό στοιχείο των μελών τους συλλόγου μας είναι το μουσουλμανικό θρήσκευμα και τίποτε άλλο.»

Έρευνες των Αρχών προς πάσα κατεύθυνση

Σε δυο συλλήψεις προέβη σήμερα το πρωί η ΕΛΑΣ για την υπόθεση κατασκοπείας. Πρόκειται για τον γραμματέα του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο κι έναν 56χρονο μάγειρα πλοίου που συνελήφθη στην Κομοτηνή.

Νωρίς το πρωί σήμερα συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου   σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου ο 35χονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Φέρεται να είχε στρατολογήσει τον  56χρονο μάγειρα πλοίου, ο οποίος φωτογράφιζε και έδινε πληροφορίες για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πλησίον του Καστελόριζου.

Ο μάγειρας συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στην Κομοτηνή όπου είχε μεταβεί μετά την απόλυσή του από την εταιρεία στην οποία εργαζόταν.

Και οι δύο άντρες – οι οποίοι είναι Έλληνες στην υπηκοότητα- είχαν συλληφθεί το Σάββατο αλλά είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Η έρευνα συνεχίζεται και αυτή τη φορά στο στόχαστρο των αρχών έχουν βρεθεί τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην περίπτωση οι δύο κατηγορούμενοι να έχουν καταγράψει τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο.

Χιλιάδες φωτογραφίες και πρόσωπα – Ήθελαν να στρατολογήσουν και άλλους οι συλληφθέντες

Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο. Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση κατασκοπείας στην οποία εμπλέκονται 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και 56χρονος μάγειρας, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές.

Όπως αναφέρει ο 56χρονος μάγειρας, ήθελε ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου ήθελε να στρατολογήσει και άλλους ναυτικούς ή εργαζόμενους σε άλλα πλοία της γραμμής, προκειμένου και εκείνοι να του στέλνουν υλικό από ελληνικούς στόχους και κινήσεις ελληνικών πλοίων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν, ίσως είναι και σίγουροι, για ένα ευρύτερο, έστω και «ερασιτεχνικό» αρχικά, δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.

Η έρευνα της ΕΥΠ και Κρατικής Ασφάλειας έχει επεκταθεί και σε ενδεχόμενη «συνεργασία» των δύο ανδρών που αφορούσε την καταγραφή πληροφοριών για εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο, καθώς το πλοίο του 56χρονου πραγματοποιούσε δρομολόγια και στα συγκεκριμένα νησιά.

Από την άλλη, στις έγγραφες εξηγήσεις του ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου επικαλείται μια Ευρωπαϊκή Συνθήκη και συμβάσεις της Βιέννης για να μην χρησιμοποιηθούν έγγραφα και υλικό από έναν φορητό υπολογιστή του, επικαλούμενος ότι είναι υλικό άλλης χώρας.

Ωστόσο, αυτή η συνθήκη, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η κατάσχεση συμβεί σε διαπιστευμένο χώρο, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσα στο Τουρκικό Προξενείο, και όχι στο σπίτι υπαλλήλου του όπως συνέβη.

Σε αντίστοιχη κίνηση έχει προβεί και ο Τούρκος πρόξενος, ο οποίος έχει αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου προκειμένου να επιστραφούν ένας υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο κάτι όμως που θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, πως σε αυτόν υπάρχουν στοιχεία που ενδεχομένως επιβεβαιώνουν την παράξενη έως κατασκοπευτική δράση του.

Tα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούν 2 στενές επαφές του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου στην Ελλάδα και μία ακόμη στην Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα ανασύρουν όλο και περισσότερα στοιχεία από το μεγάλο όγκο των ψηφιακών πειστηρίων μεταξύ αυτών και 8 υπολογιστών. Από τις πρώτες αναλύσεις έχουν προκύψει κάποια στοιχεία επικοινωνίας, μέσω MMS, SMS, e-mails, της εφαρμογής WhatsAPP, αλλά και υλικό από χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κινήσεις ελληνικών πλοίων, αριθμούς, ονόματα, αλλαγή φρουράς, ελλιμενισμό υποβρυχίων στο λιμάνι της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι μετά την σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου αναμένεται να αιτηθούν την άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και οικονομικά «ανταλλάγματα» ανάμεσα στους δύο άνδρες ή τρίτους.

Ζητά και τα ρέστα η Τουρκία

Η Τουρκία καταδίκασε τη σύλληψη υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, κατηγορώντας την Αθήνα για παραβίαση των διεθνών συμβάσεων.

«Η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις παραβιάσθηκε από την Ελλάδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ανησυχούμε για τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου που βάζουν στο στόχαστρο τον υπάλληλό μας, την οικογένειά του και το προσωπικό των αποστολών μας στην Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπάλληλος του προξενείου δεν καλύπτεται με διπλωματική ασυλία – Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες

Χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο διορισμός των μελών μιας διπλωματικής αποστολής σε ξένη χώρα, τοποθετήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου ο Γραμματέας του, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, ο οποίος και έχει συλληφθεί για την υπόθεση κατασκοπείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τοποθέτηση του έγινε με παράκαμψη των απαιτούμενων διαδικασιών, χωρίς δηλαδή να έχει ανακοινωθεί ο διορισμός του με ρηματική διακοίνωση, όπως επιβάλλεται για τα μέλη κάθε διπλωματικής αποστολής, τα οποία και απολαμβάνουν διπλωματική ασυλία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο Σ. Μπαιράμ, ο οποίος έχει ελληνική ιθαγένεια, δεν απολαμβάνει την διπλωματική ασυλία που ισχύει κανονικά για τα μέλη μιας αποστολής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται επιτόπιο προσωπικό για το οποίο ο νόμος ορίζει πολύ περιορισμένη προστασία και με την στενή έννοια της άσκησης των καθηκόντων του. Ακόμη επομένως κι αν του εκδοθεί εκ των υστέρων διπλωματικό διαβατήριο, αυτό από μόνο του δεν θα αρκεί προκειμένου να του προσφέρει διπλωματική ασυλία.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό υπ. Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει κατασκευασμένη υπόθεση τη σύλληψη του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, «από κύκλους που», όπως υποστήριξε, «θέλουν να αυξήσουν την ένταση με την Τουρκία».

Η Άγκυρα καταδίκασε τη σύλληψη και κατηγόρησε την Ελλάδα για «παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Βιέννης», καθώς και «του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, όπως και τον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Στην ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε πως δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και «στοχοποιούν το προσωπικό μας και την οικογένειά του».

«Τα απαραίτητα διαβήματα έγιναν προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις έρευνες που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από συγκεκριμένους κύκλους πρόθυμους να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες

Στοιχεία επικοινωνίας, μέσω MMS, SMS, e-mails, εφαρμογής WhatsAPP, αλλά και υλικό από χιλιάδες αρχεία φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κινήσεις ελληνικών πλοίων, αριθμούς, ονόματα, αλλαγή φρουράς, ελλιμενισμό υποβρυχίων στο λιμάνι της Ρόδου, κατέγραψαν στα ευρήματά τους οι αρχές ασφαλείας από την κατάσχεση υλικού των συλληφθέντων για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΣΚΑΪ η έρευνα της ΕΥΠ και Κρατικής Ασφάλειας έχει επεκταθεί και σε ενδεχόμενη «συνεργασία» των δύο ανδρών που αφορούσε την καταγραφή πληροφοριών για εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο, καθώς το πλοίο του 56χρονου πραγματοποιούσε δρομολόγια και στα συγκεκριμένα νησιά.

«Ήθελε να στρατολογήσω και άλλους ναυτικούς ή εργαζόμενους σε άλλα πλοία της γραμμής προκειμένου και εκείνοι να του στέλνουν υλικό από ελληνικούς στόχους και κινήσεις ελληνικών πλοίων», φέρεται να υποστηρίζει ο 56χρονος μάγειρας για τις δραστηριότητες του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ στο ΣΚΑΙ προσθέτοντας ότι «οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν, ίσως είναι και σίγουροι, για ένα ευρύτερο, έστω και «ερασιτεχνικό» αρχικά, δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών».  

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται  «στις έγγραφες εξηγήσεις του ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου επικαλείται μια Ευρωπαϊκή Συνθήκη και συμβάσεις της Βιέννης για να μην χρησιμοποιηθούν έγγραφα και υλικό από έναν φορητό υπολογιστή του, επικαλούμενος ότι είναι υλικό άλλης χώρας».

Ωστόσο, συνεχίζει «αυτή η συνθήκη, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που η κατάσχεση συμβεί σε διαπιστευμένο χώρο, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση μέσα στο Τουρκικό Προξενείο, και όχι στο σπίτι υπαλλήλου του όπως συνέβη», με τις αρχές να εκτιμούν ότι σε αυτόν υπάρχουν στοιχεία που ενδεχομένως επιβεβαιώνουν την παράξενη έως κατασκοπευτική δράση του.

Σε αντίστοιχη κίνηση έχει προβεί και ο Τούρκος πρόξενος, ο οποίος έχει αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου προκειμένου να επιστραφούν ένας υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο κάτι όμως που θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Ρόδο.

Ακόμα, με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κρατικής Ασφάλειας ερευνούν 2 στενές επαφές του 35χρονου Γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου Ρόδου στην Ελλάδα και μία ακόμη στην Τουρκία», ενώ τις επόμενες ημέρες, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα ανασύρουν όλο και περισσότερα στοιχεία από το μεγάλο όγκο των ψηφιακών πειστηρίων μεταξύ αυτών και 8 υπολογιστών.

Σημειώνεται ότι μετά την σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου αναμένεται να αιτηθούν την άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και οικονομικά «ανταλλάγματα» ανάμεσα στους δύο άνδρες ή τρίτους.

«Καίγονται» οι Τούρκοι για τα μυστικά που κρύβει το laptop του γραμματέα

Στο κενό αναμένεται να πέσει το αίτημα του επικεφαλής του τουρκικού προξενείου Ρόδου για να επιστραφούν το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο και ο υπηρεσιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής του 35χρονου γραμματέα, ο οποίος έχει συλληφθεί και κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας.

Αυτό καθώς με βάση την κείμενη νομοθεσία τα αντικείμενα δεν κατασχέθηκαν σε χώρο όπου υπάρχει διπλωματική ασυλία (π.χ. στο προξενείο) αλλά στο σπίτι του 35χρονου στη Ρόδο. Η οριστική απόφαση, βέβαια, θα εκδοθεί από το δικαστικό συμβούλιο όπου θα συνεδριάσει εντός των ημερών. Το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι ότι πρόκειται για υλικό το οποίο ανήκει σε άλλη χώρα, παρότι δεν κατασχέθηκε από διαπιστευμένο χώρο.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου Ρόδου φέρεται να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και ότι ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με διοικητικά και πολιτιστικά θέματα. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι πέραν της κοινωνικής γνωριμίας με τον 56χρονο μάγειρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πολλώ δε μάλλον εμπλοκή του σε υπόθεση κατασκοπείας. Από την πλευρά του ο πρώην πλέον ναυτικός, φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι στρατολογήθηκε από τον 35χρονο, ότι επικοινωνούσαν μέσω κρυπτογραφημένων διαδικτυακών εφαρμογών και δια ζώσης σε κάποια απομονωμένα καφενεία.

Τέλος, σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ για τυχόν δίκτυο στρατολογημένων, τόσο στη Ρόδο όσο επίσης και στη Θράκη. Επίσης, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 56χρονος μάγειρας να τραβούσε οπτικό υλικό από τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς στην Κω και τη Νίσυρο, όπου πήγαινε δρομολόγια με το καράβι όπου εργάζονταν.

Τα αρνείται όλα τώρα ο μάγειρας, δηλώνει αθώος

Ανατροπή στην υπόθεση κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο, καθώς ο 52χρονος μάγειρας δηλώνει αθώος και αρνείται ότι έχει καταθέσει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο 52χρονος βρίσκεται από χθες στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου και τη Δευτέρα το μεσημέρι θα περάσει την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου προκειμένου να απολογηθεί. Λίγες ώρες νωρίτερα, δηλαδή αύριο το πρωί, την ίδια διαδικασία θα περάσει και ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου και συγκατηγορούμενός του, που επίσης κρατείται.

Τους δύο Έλληνες μουσουλμάνους βαραίνουν τρεις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού
  • Παραβίαση μυστικών της πολιτείας
  • Κατασκοπεία.

Άλλωστε με αυτές εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης από την ανακρίτρια Ρόδου βάσει των οποίων και έγιναν προχθές οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων. Ειδικότερα, ο 52χρονος μάγειρας μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή, απολύθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία που εργαζόταν και μετέβη στη Ροδόπη. Εκεί προχθές λίγο πριν το μεσημέρι εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Κομοτηνής, συνελήφθη, το βράδυ μεταφέρθηκε στην Αθήνα και χθες το πρωί έγινε η μεταγωγή του στη Ρόδο.

Σε ό,τι αφορά τον 35χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου, εκείνος εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου προχθές (Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου) το πρωί προκειμένου να καταθέσει τις γραπτές εξηγήσεις που όφειλε να δώσει στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που τηρήθηκε από τους αστυνομικούς για το σχηματισμό της δικογραφίας και καθώς ήδη είχε γίνει η έκδοση των ενταλμάτων, ο Έλληνας μουσουλμάνος συνελήφθη προς εκτέλεση αυτού.

“Είμαι αθώος”

Αν και προανακριτικά εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς κατά την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο 52χρονος μάγειρας φέρεται να αποδέχτηκε τις πράξεις του και μάλιστα να ανέφερε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο “δούλευε”, εντούτοις τώρα τα αρνείται όλα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ροδιακής” ο 52χρονος φέρεται να δηλώνει αθώος και να ισχυρίζεται πλέον ότι ουδεμία σχέση έχει με τα όσα του καταλογίζονται, ουδέποτε τράβηξε κάποια ή κάποιες φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων, ουδέποτε κατέγραψε συνομιλίες ή οτιδήποτε άλλο από όλα αυτά που φέρεται να είπε προανακριτικά.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών ο 52χρονος φέρεται μάλιστα να διευκρινίζει ότι γνωρίζονταν με τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου, ότι πράγματι ο τελευταίος τον είχε προσεγγίσει, όμως εκείνος αρνήθηκε να κάνει το οτιδήποτε. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθεί και κατά την απολογία του, αναιρώντας ουσιαστικά τα όσα φέρεται να δήλωσε στην προανακριτική του κατάθεση. Μιλώντας στη “Ροδιακή” ο συνήγορος υπεράσπισης του 52χρονου μάγειρα κ. Στέλιος Αλεξανδρής δήλωσε τα εξής:

“Ο εντολέας μου είναι αθώος, δεν έχει ουδεμία σχέση με την Τουρκία και ουδέποτε συνεργάστηκε με τον προξενικό υπάλληλο. Αντιθέτως είχε διακόψει όλες τις σχέσεις εδώ και μήνες”. Αναλυτικά, πάντως εξηγήσεις για τις αρχικές και μετέπειτα δηλώσεις – καταθέσεις του, ο 52χρονος αναμένεται να δώσει πλέον στην ανακρίτρια Ρόδου όταν θα απολογηθεί.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο 52χρονος ενώπιον των αστυνομικών όπου έδωσε κατάθεση φέρεται να έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ότι δηλαδή φωτογράφιζε, και συγκέντρωνε πληροφορίες που αφορούσαν τα ελληνικά πολεμικά πλοία, στρατιωτικούς αλλά και επισκέψεις επισήμων στο Καστελλόριζο, τις οποίες στη συνέχεια έδινε στον 35χρονο υπάλληλο της προξενικής αρχής. “Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά. Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο, συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό στο Ενυδρείο σε διάφορα καφέ.

“Για να κλείνουμε τα ραντεβού, μιλούσαμε στο What’s app και σε άλλες εφαρμογές” φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς ο 52χρονος και πρόσθεσε: “Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσε σε κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτούσα διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ”.

Από την πλευρά του και ο 35χρονος προξενικός υπάλληλος αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ροδιακής”, στις γραπτές εξηγήσεις που έδωσε προχθές στην αστυνομία, ο 35χρονος φέρεται να παραδέχεται ότι γνωρίζει τον 52χρονο συγκατηγορούμενό του, ωστόσο δήλωσε πλήρης άρνηση για φωτογραφίες, πληροφορίες και ηχογραφημένες συνομιλίες που φέρεται να ελάμβανε από τον μάγειρα. Άλλωστε, βάσει των ίδιων πληροφοριών, την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και αύριο το πρωί απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εξιχνιάστηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, ωστόσο οι δύο άνδρες είχαν “κλειδωθεί” στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού.  Οι αστυνομικοί ήθελαν – σύμφωνα με πληροφορίες- προτού αποκαλυφθούν να έχουν “δέσει” καλά την υπόθεση, όπως και έγινε.

Κατά την “έφοδο” που πραγματοποίησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, οι αστυνομικές αρχές στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στους χώρους διαμονής των δύο εμπλεκομένων κατασχέθηκαν 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα, τα οποία βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους. Οι αρχές ερευνούν για στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα δεδομένα για τη δράση των εμπλεκομένων αλλά και αν πρόκειται για ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.

Υ.Γ.: Προφυλακίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι μετά την μαραθώνια απολογία τους εχθές στον Ανακριτή…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΕΡΤ /bankingnews.gr /rodiaki.gr /reader.gr /liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged