Οργή Άγκυρας για τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, στηρίζει Τουρκία η Ρωσία

Εξοπλισμοί Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Οργισμένη είναι η αντίδραση της Άγκυρας στην ανακοίνωση των κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναφορικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε άμεσα την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και υποσχέθηκε αντίποινα. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, προειδοποίησε η Άγκυρα, ενώ επέμεινε πως η άλλη πλευρά δεν δέχεται την επίλυση του προβλήματος μέσω διπλωματίας και διαλόγου.

Θέση πήρε, όμως, και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ρητορική των κυρώσεων κατά της χώρας μας έχει ενταθεί πρόσφατα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη». «Αυτά τα μέτρα κατά της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, έπειτα από την ανακοίνωση των ΗΠΑ, επέμεινε πως η χώρα του θα συνεχίσει τα αποφασιστικά βήματα για να επιτύχει τους στόχους της στο τομέα της άμυνας, ενώ σε σειρά εμπρηστικών αναρτήσεων στο Twitter προχώρησε ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρεντίν Αλτούν. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «παράλογη και ατελέσφορη» απόφαση, κάλεσε την Ουάσινγκτον να βοηθήσει την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως οι κυρώσεις δεν κλονίζουν τη δέσμευση για εθνική κυριαρχία.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι κυρώσεις βάζουν στο «στόχαστρο» τις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας και τον επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαΐλ Ντεμίρ, αλλά και ακόμη τρεις Τούρκους αξιωματούχους. «Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντελώς ανεξάρτητη. Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση ούτε η δική μου ούτε της ομάδας μου εξαιτίας οποιασδήποτε απόφασης που λαμβάνεται στο εξωτερικό εναντίον μου ή κατά της υπηρεσίας μας. Δεν είναι σε θέση να εμποδίσει με κανέναν τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία» ήταν η απάντηση του Ντεμίρ στις κυρώσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η θέση της Μόσχας

Επί του ζητήματος υπήρξε αντίδραση και από ρωσικής πλευράς, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, να κάνει λόγο για αυθαίρετα και παράνομα μέτρα. «Οι κυρώσεις) αποτελούν άλλη μία εκδήλωση της αλαζονικής στάσης απέναντι στο διεθνές δίκαιο, μια εκδήλωση παράνομων μονομερών υποχρεωτικών μέτρων που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια, για δεκαετίες», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Πώς αντέδρασε η Αθήνα

Ικανοποίηση προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση για τις κυρώσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)».

Το Ιράν

Αντίδραση, όμως, υπήρξε και από το Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να κάνει λόγο για «περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου». «Ο εθισμός των ΗΠΑ στις κυρώσεις και η περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο σε πλήρη επίδειξη και πάλι. Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε πως η Τεχεράνη θα σταθεί στο πλευρό της Άγκυρας.

Πηγή: SPUTNIK

Μοιραστείτε το:
Tagged