Ερντογάν: Το ζητούμενο είναι να μοιρασθούμε το Φ.Α. και τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Η ΕΕ εθελοτυφλεί – Να μην μπαίνει μπροστά για Ελλάδα και Κύπρο στη Μεσόγειο

Επιμένει στην πολιτική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει απρόθυμος να προβεί σε υποχωρήσεις, την ώρα που όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται πως στρέφονται προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια μηνύματός του, σε τηλεδιάσκεψη τουρκικών πανεπιστημίων με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν κατηγόρησε για την ένταση την Ελλάδα και την Κύπρο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να εθελοτυφλεί.

«Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και πολλές χώρες παρακολουθούν όσα γίνονται. Δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις… από την εξέδρα. Παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε σχέδια και χάρτες που στοχεύουν στον περιορισμό της Αττάλειας. Δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα συμφέροντα και τους νόμους κανενός. Όμως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, πειρατικές συμπεριφορές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες» συνέχισε ο Ερντογάν.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο για να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τις λύσεις. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη διπλωματία αν θέλουμε μόνιμη λύση» πρόσθεσε και στη συνέχεια, άφησε τις αιχμές του για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ.

«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας στα θέματα με την Ελλάδα και την Κύπρο μετά το 2003. Διατηρούμε επίσης την ίδια συμβιβαστική στάση και σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιείται ως «κεφαλή» στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Η Ένωση, στο όνομα της αλληλεγγύης, δεν πρέπει να είναι άδικη για την Τουρκία».

Τέλος, ο Ερντογάν ανέφερε πως η πρότασή του για μια σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. «Τους έχουμε προσκαλέσει και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των γειτόνων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα της Ελλάδας».

Πιο κοντά στην μη επιβολή κυρώσεων η ΕΕ

Οι προκλητικές ενέργειες με τις νέες παράνομες Navtex, την εμπρηστική ρητορική όπως αυτή του εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιατζί ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε ζήτημα για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες  αλλά και τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την κυριαρχία στο Καστελλόριζο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να περάσει αυτή τη φορά στη φάση των κυρώσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν σήμερα το κατά πόσον θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο, προτού οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της να αποφασίσουν, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εάν θα κάνουν πράξη την απειλή τους να προχωρήσουν στη λήψη τιμωρητικών μέτρων.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας απορρίπτει τη σεναριολογία περί επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή δεν θα ήταν εποικοδομητική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις την 26η Νοεμβρίου. Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι και η πρόσκληση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Ευρωπαίους για διάλογο μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί πως δίνουν στην ΕΕ λόγους να μην προχωρήσει, προς το παρόν.

«Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι» αλλά η επιβολή τους «δεν είναι αυτόματη», εξήγησε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  παίζει τα ρέστα της και τα μηνύματα που στέλνει είναι άκρως απειλητικά. Μένει να φανεί πως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση.

Παζάρια Ερντογάν: Να βρεθεί φόρμουλα «επωφελής για όλους» – Όχι στον «ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό»

 Είμαι πεπεισμένος πως μια φόρμουλα επωφελής για όλους, η οποία να διαφυλάσσει τα δικαιώματα κάθε μέρους, μπορεί να βρεθεί, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα να βρεθεί μια «φόρμουλα επωφελής για όλους» για τη διευθέτηση των διενέξεων στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς πλησιάζει η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής, στη διάρκεια της οποίας θα βρεθεί στο τραπέζι το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας.

«Καλώ όλες τις γειτονικές και τις παρόχθιες χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα την Ελλάδα, να μην βλέπουν αυτό το ζήτημα σαν ένα παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος (σ.σ.: όπου το κέρδος του ενός είναι ίσο με τη ζημιά του άλλου)», δήλωσε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Είμαι πεπεισμένος πως μια φόρμουλα επωφελής για όλους, η οποία να διαφυλάσσει τα δικαιώματα κάθε μέρους, μπορεί να βρεθεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ωστόσο πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η «πειρατική νοοτροπία», την οποία επιδεικνύουν, όπως είπε, άλλες χώρες, να την περιορίσει σε μια στενή λωρίδα υδάτων. «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμό… Δεν θα επιτρέψουμε ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», δήλωσε.

Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου. Η ΕΕ καταδίκασε την Παρασκευή τη συνέχιση «μονομερών ενεργειών» και της «εχθρικής ρητορικής» εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο παραμένει στο στάδιο αυτό διαιρεμένη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα τιμωρήσει αυτές τις συμπεριφορές.

«Ζητούμε από τους συνομιλητές μας να μην αγνοήσουν το χέρι που τείνει η Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην πρότασή του να οργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για τη διευθέτηση των διενέξεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης την ΕΕ «να μην αφεθεί να χειραγωγηθεί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους», που πιέζουν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Πηγή: in.gr / newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged