Ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown: Μετά τα εποχικά ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία

Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την άρση του lockdown στη χώρα μας. Ωστόσο, τα πρώτα, δειλά, βήματα γίνονται από τη Δευτέρα με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για την άρση του lockdown στη χώρα, εκτός κι εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέψουν την αποκλιμάκωση των μέτρων και απαιτηθεί νέα, τρίτη, παράταση. Ωστόσο, οι πρώτες οικονομικές δραστηριότητες επανεκκινούν από τη Δευτέρα.

Κλειστά τα καταστήματα εστίασης λόγω κορονοϊού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου καθώς ο ρυθμός επιβράδυνσης του κορονοϊού είναι πολύ αργός. «Η παράταση των γενικών υφιστάμενων μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε, όμως, το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων αναμένεται να ξεκαθαριστούν από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος θα προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση.

Γεωργιάδης: Εάν τα μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα δεν τηρούν τα μέτρα, θα τα κλείσω την Τρίτη

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρωινή του συνέντευξη στο MEGA έκανε λόγο για 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ εξήγησε πως η απόφαση για το άνοιγμά τους ελήφθη καθώς «αν αυτοί οι άνθρωποι δεν δουλέψουν καθόλου τις γιορτές δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν το εμπόρευμά τους την 1η Ιανουαρίου και μεγάλο μέρος του εμπορεύματος δεν μπορεί να πωληθεί ούτε του χρόνου τα Χριστούγεννα».

Ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρά μέτρα και παράλληλα έκανε λόγο για μία «άσκηση ευθύνης» για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τους εργαζομένους τους αλλά και τους καταναλωτές.

Προειδοποίησε, τέλος, πως σε περίπτωση που παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού τότε θα κλείσουν αμέσως. «Την Τρίτη θα τα κλείσω» είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως οι καταναλωτές που επιθυμούν να κάνουν τα ψώνια τους στα εποχικά καταστήματα θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 2.

Η δεύτερη «γραμμή» ανοίγματος

Άλλος ένας τομέας ο οποίος αναμένεται να «ξεκλειδώσει» το επόμενο διάστημα είναι τα κομμωτήρια.

Κατάστημα εστίασης

Κραυγή αγωνίας από εστίαση και μπαρ: «Μία στις τρεις επιχειρήσεις μπορεί να μην ανοίξει ξανά». Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης έχουν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο άνοιγμα τους, έχουν αρκεστεί, όμως, στο να πουν ότι το «λουκέτο» θα βγει σύντομα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, τα κομμωτήρια θα ανοίξουν την επόμενη βδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Η κρατική τηλεόραση δεν παρείχε καμία λεπτομέρεια σχετικά με την είδηση. Άλλες πληροφορίες θέλουν τα κομμωτήρια να ανοίγουν μετά τις 14 Δεκεμβρίου, μαζί με το λιανεμπόριο.

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε πως μετά τα εποχικά καταστήματα, σειρά θα πάρουν τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, και τα κομμωτήρια. Ωστόσο, δεν έδωσε -ούτε αυτή τη φορά- σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση οι ακριβείς κινήσεις που θα ακολουθηθούν θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, όλα, όμως δείχνουν πως τα Χριστούγεννα δεν θα μοιάζουν με καμία άλλη χρονιά.

Η τελευταία δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτό που τόνισε ο Στέλιος Πέτσας ως προς τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. «Φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Μετά τις γιορτές τα σχολεία

Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, το τοπίο παραμένει ακόμη θολό. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την Πέμπτη να μην ανοίξουν τα σχολικά ιδρύματα πριν από τις γιορτές.

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξε και από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή η σοφή προσέγγιση, δεδομένου ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή μέχρι στιγμής. Τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων» είπε επ’ αυτού ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει εδώ και ημέρες πως τα σχολεία θα ανοίξουν όταν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς.

Πηγή: sputniknews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged