Κ.Μητσοτάκης: Είστε αναξιόπιστοι στον ΣΥΡΙΖΑ – κάθε φορά εξαγγέλλεται διπλάσια από όσα ανακοινώνουμε

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Εϊναι πολύ εύκολο να παίρνεις αυτά που δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις. Αυτή η φόρμα όμως δεν δουλεύει και δεν βοηθά να χτίσετε αξιοπιστία καθώς η κοινωνία αναζητά σαφή πολιτικό λόγο, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είστε σε vertigo, τού απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

 Για νομοσχέδιο που συμπληρώνει την οικονομική θωράκιση της χώρας, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης ευάλωτων ομάδων, εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση από την περασμένη άνοιξη, συνολικού ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ, ενώ στηλίτευσε την στείρα στάση της αντιπολίτευσης που όπως είπε, αδυνατεί να εκφέρει ουσιαστική προταση.

«Το μόνο που ακούμε είναι “όχι”σε κάθε κυβερνητική πρόταση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης,  «ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πάντα τα διπλάσια από όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση. Εϊναι πολύ εύκολο να παίρνεις αυτά που δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις. Αυτή η φόρμα δεν δουλεύει και δεν βοηθά να χτίσετε αξιοπιστία καθώς η κοινωνία αναζητά σαφή πολιτικό λόγο.

Το δικό μας βλέμμα», όμως τόνισε, «δεν είναι στραμένο στην αντιπολίτευση, αλλά στην κοινωνία και την μάχη κατά της πανδημίας». Στην αρχή της παρέμβασής του ο Πρωθυπουργός θέλησε να σημειώσει ότι το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας υπηρετεί τον κεντρικό στόχο κυβέρνησης: την συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και συνέχιση ελάφρυνσης επιχειρήσεων.

«Το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες κορωνοϊού. Δεν περιορίζονται οι μεταρρυθμίσεις μας», τόνισε και αναφέρθηκε στη συνέχεια των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Παρά τις πολλές δυσκολίες και  την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, παραμένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες και μιλά τη γλώσσα αλήθειας. «Στηρίξαμε έμπρακτα και όχι στα λάγια το ΕΣΥ. Ετσι και απέναντι στις συνέπειες, προκρίνουμε την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Επιστρεπτέα και το 2021

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο «εξαιρετικά επιτυχημένο» -όπως το χαρακτήρισε- μέτρο της επιτστρεπτέας προκαταβολής. «Το πρόγραμμα αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και θα γίνει ακόμα πιο ενισχυμένο εφόσον αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των καιρών. Μόλις προχθές, λίγες ημέρες αφότου άνοιξε η πλατφόρμα, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκ. από τον 4ο κύκλο του προγράμματος. Το 50% δεν είναι επιστρεπτέο. Οι αρχικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 225.000», τόνισε, ενώ όπως έκανε γνωστό, ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών ότι «ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν εντός της ημέρας ακόμα 700 εκατομμύρια ευρώ».

«Μιλάμε», σημείωσε, «για επιχειρήσεις που δεν είναι μεγάλες. Καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, λογιστές, φροντιστήρια σε κάθε γωνιά της χώρας […]

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές και να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα, ώστε να ξανασυναντηθούν με την ανάκαμψη όταν με το καλό απομακρύνουμε την πραγματικότητα των μέτρων».

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή

Επέλεξα να μιλήσω σήμερα στην βουλή σε μια στιγμή δύσκολης μάχης με την πανδημία για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που προσθέτει ακόμα μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Το νομοσχέδιο υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο κυβέρνησης: την συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και συνέχιση ελάφρυνσης επιχειρήσεων.

Βρίσκομαι εδώ για να δείξω ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες κορωνοϊού. Δεν περιορίζονται οι μεταρρυθμίσεις μας. Απόδειξη ότι ακολουθεί στην Βουλή κρίσιμο νομοσχέδιο για επαγγελματική εκπαίδευση και απαντά σε πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Ακολουθεί το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο λύνει τολμηρά, χρόνια προβλήματα όπως οι παρεκκλίσεις από την εκτός σχεδίου δόμηση. Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο και για τον εκσυγχρονισμό πλαισίου δημόσιων συμβάσεων. Είναι πλευρές του κυβερνητικού έργου που είχαμε παρουσιάσει προεκλογικά, είχα ανακοινώσει στην ΔΕΘ.

Παρά τις πολλές δυσκολίες και την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην συμφωνία της με τους πολίτες και μιλά την γλώσσα αλήθειας. Πριν λίγο ο αναπληρωτής υπ Οικονομίας έκανε την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Το προσχέδιο έχει ήδη σταλεί στην ΕΕ. Το υλικό έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση.

Λιγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην ΕΕ θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία για να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων Το νομοσχέδιο που συζητούμε αποσκοπεί στην αντοχή και συνοχή κοινωνίας. Παρέχει ασπίδες σε ευάλωτους και συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο κεντρικής στρατηγικής μας κατεύθυνσης: οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από τα βάρη και παράλληλα να τονώνεται η απασχόληση.

Κεντρικός στόχος η νέα αποκλιμάκωση των βαρών εργαζόμενων και εργοδοτών. Γνωρίζουμε από όλες τις έρευνες ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο. Αποθαρρύνει επενδύσεις και ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή. Συνεπώς κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους διευλκολύνει επενδύσεις κα ενισχύει το πορτοφόλι εργηαζόμενων

Σωρευτικά οι εισφορές μειώνονται 3,9%. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατ. εργαζόμενους. Ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για μισθωτό των 1000 ευρώ, 456 ευρώ για μισθωτό των 2000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική η παρέμβαση ειδικά για μισθωτή εργασία που χτυπήθηκε από την πανδημία και πρέπει να κάνουμε πιο ελκυστική για να δημιουργήσουμε καλά πληρωμένες θέσεις απασχόλησης.

Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα μιλούν με μεγάλες και μικρές συνδικαλιστικές ενώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις που λένε ότι η μείωση εισφορών είναι πολύ σημαντική ίσως πιο σημαντική από τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της γι’ αυτό και έχει προχωρήσει και σε μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις όπως ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών. Διευκολύνονται περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι και διευθετείται για 1,5 εκατ. εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού εισφορών.

Για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Ισως είναι συμβολικό ότι ψηφίζεται σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης βίας κατά γυναικών και καλύπτουμε αυτό το κενό.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι μηχανισμός στήριξης πιο αδύναμων που δοκιμάζονται. Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώθηκε συνταγματικά από την κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα διπλασιάζουμε το επίδομα του Δεκεμβρίου.

Με το νομοσχέδιο ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για επαγγελματίες επιστημονικών κλάδων με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Επεκτείνεται το καθεστώς αναστολής συμβάσεων. Τέλος αναθεωρείται το πλαίσιο για περιστασιακή εργασία ανέργων ή μακροχρόνια ανέργων που θα διατξρούν τα δικαίώματα έστω και αν εργάστηκαν για λιγότερες από 70 ημέρες

Το νομοσχέδιο πλαισιώνουν μια σειρά από διατάξεις που αφορούν ευάλωτους συμπολίτες μας. Αφορούν ζητήματα που δεν απασχολούν τα μίντια. Όμως αυτή την κυβέρνηση την απασχολούν όλες οι όψεις της κοινωνίας. Διπλασιάζεται η σύνταξη τέκνων που έχουν χάσει και δύο γονείς. Ενισχύονται οι συμπολίτες μας με κυστική ίνωση ενισχύεται το πρόγραμμα στέγαση και εργασία για αυτόνομη διαβίωση και εξασφαλισμένη εργασία στα μέλη τους

Παρατείνονται οι προθεσμίες για κατάθεση αίτησης επιδόματος γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατ. ευρώ Ευχομαι να με διαψεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, όμως έως τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει ουσιαστική προταση.

Συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με την μείωση εισφορών με την αύξηση εγγυημένου εισοδήματος. Το μόνο που ακούμε είναι «όχι» σε κάθε κυβερνητική πρόταση και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πάντα τα διπλάσια από όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση. Εϊναι πολύ εύκολο να παίρνεις αυτά που δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις. Αυτή η φόρμα δεν δουλεύει και δεν βοηθά να χτίσετε αξιοπιστία καθώς η κοινωνία αναζητά σαφή πολιτικό λόγο.

Το δικό μας βλέμμα δεν είναι στραμένο στην αντιπολίτευση αλλά στην κοινωνία και την μάχη κατά της πανδημίας. Οι ρυθμίσεις νομοσχεδίου αποτελούν ψηφίδες που δίπλα σε άλλες δράσεις δημιουργούν ολοκληρωβμένη κοινωνική πολιτική.

Εχουν ιδεολογικό πρόσημο τα μέτρα και αποτελούν καθρέπτη του τρόπου που αντιλαμβανμόμαστε κυβερνητικό έργο. Απέναντι στον κροωνοΪό προκρίναμε την δημόσια υγεία. Στηρίξαμε έμπρακτα και όχι στα λάγια το ΕΣΥ. Ετσι και απέναντι στις συνέπειες προκρίνουμε την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

Οι κόσμοι της παραγωγής και εργασίας οφείλουν να συναντηθούν για αμοιβαία ευημερία και αυτή είναι η πολιτική μας. Δεν της δίνω ιδεολογικό προσανατολισμό. Είναι πολιτικα δίκαιη και στρέφει το βλέμμα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Διαπνέεται από εθνική ματιά και το συνολικό καλό της κοινωνμίας χωρίς διαρίσεις και αποκλεισμούς. Θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και πάνω από όλα ενωμένοι.

Τσίπρας: Σε vertigo o Πρωθυπουργός

«Είστε σε βέρτιγκο, έχετε πλήρη απώλεια επαφής με την πραγματικότητα», απάντησε στον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δίκτυα δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και οι σχετικές γραμμές SOS ήταν έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την ικανοποίηση του  για το γεγονός ότι το αναγνώρισε ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Περνώντας στα ζητήματα της επικαιρότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «δραματική» και «εκτός ελέγχου» την κατάσταση που βιώνει η χώρα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στην κυβέρνηση.

«Η κατάσταση που είναι εκτός ελέγχου και η αίσθηση που μας δίνετε, είναι ότι βρίσκεστε σε βέρτιγκο, σε πλήρη απώλειας επαφής με την πραγματικότητα», παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Δεν σας ζητάμε να γίνετε Μεσσίας, ούτε Μωυσής ούτε ‘Αη Γιώργης και να σκοτώσετε τον ιό. Σας ζητάμε να μην σκοτώνετε την κοινή λογική, να μη νομίζετε ότι εσείς και οι υπουργοί σας απευθύνεστε σε κρετίνους», συνέχισε με αφορμή τις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις υπουργών, καλώντας τους να «αναλάβουν μέρος της πολιτικής ευθύνης» για ό,τι συμβαίνει.

Στο ζήτημα, τέλος, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «οι άνθρωποι θα βράζουν από θυμό αν άκουσαν την ομιλία σας». «Ο προϋπολογισμός προβλέπει 3,6 εκατομμύρια περισσότερα σε φόρους και έρχεστε να τους πείτε ότι παίρνουν ζεστό χρήμα», πρόσθεσε, σε μία προφανή διάλειψη, καθώς από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι ξέχασε τη «ληστρική» επιδρομή σε βάρος των μικρομεσαίων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Πρώτης Φοράς Αριστερά.

Δευτερολογία Μητσοτάκη

«Μόνο ως πυροτεχνήματα μπορώ να εκλάβω τη μόνιμη τακτική της πλειοδοσίας», απάντησε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα όσα ανέφερε προηγουμένως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, «Κάνατε μία αναφορά στο ζήτημα της γραμμής υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών, το 15900.

Σύμφωνα με τη δικιά μου πληροφόρηση κ. Τσίπρα, η γραμμή αυτή, ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάρτιο του 2011. Τι συμβαίνει εδώ; Μου φαίνεται τουλάχιστον παράξενο να έρχεστε στο βήμα τόσο ανενημέρωτος. Γιατί προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε ζήτημα στο οποίο υπάρχει απόλυτη διακομματική συναίνεση», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. «Δεν έχετε λόγο να τα λέτε αυτά τα πράγματα όταν μπορούμε να συμφωνήσουμε», όπως και «δεν έχω δυσκολία να αναγνωρίσω κάποια θετικά που έχει κάνει η κυβέρνησή σας», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα.

«Τα δισ. που έχουμε δώσει για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία τι είναι; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι το ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση αυτού που το λαμβάνει.

Στα επιδόματα δεν είχαμε εικόνα αν έπρεπε να τα λαμβάνουν. Ερχεστε και λέτε για φιλοδώρημα και ψίχουλα, μιλήστε στους συμπολίτες μας που το μικρό ποσό που λαμβάνουν, θα το δουν διπλό», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged