Stratfor: Ο «special friend» («φίλος Τραμπ») φεύγει – ο Μπάιντεν θα στριμώξει στη γωνία τον Ερντογάν

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Ο «φίλος Τραμπ» αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο και η Αγκυρα επικεντρώνει την προσοχή της στο πώς θα καλύψει την απώλεια της ειδικής σχέσης που είχε μαζί του. Δύο μήνες μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν ξεκινά η δίκη της Halkbank και ο τούρκος πρόεδρος έχει χάσει πια τον «προστάτη» του. Πόσο πιθανή είναι η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας; Στην Αγκυρα ετοιμάζονται για τέσσερα «πέτρινα» χρόνια, συμπληρώνει για τη νέα εικόνα το Bloomberg.

Η διεθνούς κύρους πλατφόρμα γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor προεξοφλεί ότι ο Τζο Μπάιντεν θα… στριμώξει στη γωνία τον Ταγίπ Ερντογάν, που πλέον δεν απολαμβάνει την κάλυψη και προστασία του special friend, Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ερντογάν μπόρεσε να κάνει ό,τι ήθελε για τέσσερα χρόνια κυριολεκτικά επειδή είχε έναν φίλο στον Λευκό Οίκο», σχολίασε ο Ντάμιαν Μέρφι, ειδικός αναλυτής του γερουσιαστή Μενέντεζ. «Ολα αυτά», συμπλήρωσε, «σίγουρα θα αλλάξουν σε σχέση με την οπτική των ΗΠΑ, όταν έχετε μια διοίκηση με πιο υπεύθυνη προσέγγιση στην περιοχή και απέναντι στον Ερντογάν».

Στην ανάλυσή του, το Startfor εκτιμά πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Αγκυρα θα συνεχίσει να δοκιμάζει πόσο μπορεί να «τραβήξει το σκοινί» με το ΝΑΤΟ, χωρίς να πυροδοτήσει κυρώσεις. Αυτό όμως, προσθέτει, θα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο και με σαφώς μεγαλύτερο κόστος για την Τουρκία του Ερντογάν καθώς μέχρι σήμερα «η κυβέρνηση Τραμπ είχε σε μεγάλο βαθμό προστατεύσει την Αγκυρα από τις κυρώσεις που πρότεινε το Κογκρέσο».

Σύμφωνα με το Strartfor, το καθεστώς Ερντογάν αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή του στο πώς θα καλύψει την απώλεια της ειδικής σχέσης που είχε με τον προκάτοχο του Μπάιντεν. Και αυτό διότι, με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα παρουσιάσει μία σαφώς πιο συνεκτική πολιτική σε μία σειρά από μέτωπα όπου τα αμερικανικά συμφέρονται συγκρούονται με αυτά της Τουρκίας.

 «Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για τέσσερα πέτρινα χρόνια»

Η ανάλυση του Stratfor έρχεται στο φως της δημοσιότητας μία ημέρα μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg για το τι περιμένει τον Ταγίπ Ερντογάν ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται για τέσσερα «πέτρινα» χρόνια απέναντι στον Τζο Μπάιντεν, καθώς τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια στις σχέσεις της Αγκυρας με τον Λευκό Οίκο,  αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται ότι ο μόνος λόγος που η Τουρκία  γλύτωνε μέχρι σήμερα τις αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400, ήταν επειδή τις μπλόκαρε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά τόσο στη δήλωση Μπάιντεν για τον Ερντογάν σε συνέντευξή του  τον περασμένο Ιανουάριο στους New York Times («πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα», είχε καταλογίζοντας στον τούρκο πρόεδρο ότι συμπεριφέρεται ως «αυτοκράτορας»), όσο και στην πρόσφατη επισήμανση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 11 Νοεμβρίου, μετά από συνάντησή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι , αναφορικά με  τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

«Είμαι βέβαιος», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των συλλογικών ισορροπιών ασφαλείας στην ευαίσθητη περιοχή μας, μια περιοχή που γνωρίζει καλά καθώς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και δεκαετίες».

Το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει ο Ερντογάν, εκτιμά το Bloomberg, «θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές. Εκτός από την απειλή κυρώσεων – δυνητικά, άλλωστε, βαριές κυρώσεις μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή εξαιτίας της πολλαπλής προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας – υπάρχουν επίσης ανεπίλυτες διαφορές ως προς το καθεστώς των κούρδων μαχητών στη Συρία, ή τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Ταγίπ Ερντογάν «προετοιμάζεται για τα χειρότερα» συνεχίζει το Bloomberg και υπενθυμίζει ότι την Πέμπτη το τουρκικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο για την μεταφορά στο εξωτερικό της έδρας των τουρκικών εταιρειών ενέργειας και εξόρυξης, σε μία ακόμη κίνηση -όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας- που  αποσκοπεί ακριβώς στην προστασία των τουρκικών εταιρειών από πιθανές κυρώσεις.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι το Κογκρέσσο να προτείνει και ο Τζο Μπάιντεν να επιλέξει ανάμεσα σε 12 προτάσεις κυρώσεων που ποικίλουν σε αυστηρότητα από τη συμβολική έως την… εξαντλητική εξαίρεση της Τουρκίας από όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές  δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις για τους S-400 θα είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Ερντογάν στην προεδρία Μπάιντεν, παράλληλα όμως, το Bloomberg σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλες, εξαιρετικά σοβαρές, διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, «χωρίς προφανείς λύσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ανάμεσα στις εν λόγω «εκκρεμότητες»,  η υπόθεση της τουρκικής τράπεζας HalkBankasi AS που βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ευθεία εμπλοκή στο σπάσιμο του οικονομικού εμπάργκο κατά του Ιράν.

Τον Ιούνιο, ο Τραμπ ανάγκασε σε παραίτηση τον βασικό εισαγγελέα της υπόθεσης. Η Halkbank αρνείται τις κατηγορίες και η υπόθεση εκδικάζεται τον Μάρτιο, δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged