Τι στοιχίζει η πανδημία του COVID στις γυναίκες…

Άνδρας-Γυναίκα
Μοιραστείτε το:

Το κόστος του COVID στις γυναίκες

NEW HAVEN – Παρόλο που οι μολύνσεις και οι θάνατοι του COVID-19 αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, οι πρόσφατες ανακοινώσεις για φαινομενικά επιτυχημένες δοκιμές εμβολίων έδωσαν φως στο τέλος της σήραγγας. Κάποιος ελπίζει ότι θα μπορέσουμε σύντομα να επαναπροσανατολίσουμε την προσοχή μας από την επείγουσα ανάγκη να σώσουμε ζωές στο μακροπρόθεσμο κόστος της πανδημίας, ιδίως εκείνων που βαρύνουν δυσανάλογα τις γυναίκες.

Η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο: μεγάλα και επίμονα εμπόδια στη συμμετοχή στην οικονομία και τη δημόσια ζωή σε ίση βάση με τους άνδρες. Σε μια πρόσφατη μελέτη που βασίζεται στη βάση δεδομένων για τις γυναίκες, τις επιχειρήσεις και το δίκαιο του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι συν-συγγραφείς μου και εγώ δείχνουμε ότι, παρά τις δεκαετίες προόδου στη μείωση των διακρίσεων λόγω φύλου, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες και οι άνδρες στο πλαίσιο της νόμος. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έχουν μόνο τα τρία τέταρτα των νομικών δικαιωμάτων που έχουν οι άνδρες και υποφέρουν από έντονες ανισότητες όσον αφορά τις αμοιβές και τη στέγαση για τη γονιμότητα.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο ζοφερή σε ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Πακιστάν και της Κίνας – και στις περισσότερες χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και αυτά τα ευρήματα καλύπτουν μόνο τις διακρίσεις που περιλαμβάνονται στους νόμους. Οι εκ των πραγμάτων μορφές διακρίσεων στο σπίτι και στο χώρο εργασίας είναι πιθανώς πιο διαδεδομένες, ακόμη και σε προηγμένες οικονομίες.

Παρά την ιατρική έρευνα που τεκμηριώνει χαμηλότερη θνησιμότητα COVID-19 για τις γυναίκες, πολλοί παρατηρητές προειδοποίησαν ότι η πανδημία χτυπά τις γυναίκες πιο σκληρά με πολλούς άλλους τρόπους. Εκτός από τους προφανείς κινδύνους που θέτει ο ιός στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι είναι δυσανάλογα γυναίκες, τα συνοδευτικά μέτρα κλειδώματος έχουν οδηγήσει σε λήψεις στη φροντίδα της μητρότητας και σε αύξηση της οικιακής κακοποίησης.

Η κρίση COVID-19 είχε επίσης δυσανάλογες οικονομικές επιπτώσεις στις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων οικονομικών συσπάσεων, οι απώλειες απασχόλησης ήταν συνήθως υψηλότερες για τους άνδρες, επειδή η ύφεση επηρέασε κυρίως τομείς που απασχολούσαν περισσότερους άνδρες από τις γυναίκες, όπως η κατασκευή. Ωστόσο, η πανδημία έπληξε κυρίως τομείς υπηρεσιών όπως η φιλοξενία και τα εστιατόρια, όπου οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο απασχόλησης. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις που βασίζονται σε δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία δείχνουν ότι τα ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας λόγω του COVID-19 ήταν περίπου 1,8 φορές υψηλότερα από τα ποσοστά απώλειας θέσης εργασίας των ανδρών.

Υπάρχει μια μεγάλη βιβλιογραφία στα οικονομικά που δείχνει ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της ύφεσης έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, επειδή οι άνεργοι τείνουν να χάνουν σχετικές εργασιακές δεξιότητες και επαγγελματικές συνδέσεις με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι αρνητικές συνέπειες απειλούν τώρα να μειώσουν τις οικονομικές ευκαιρίες των γυναικών στο μέλλον.

Ακόμη χειρότερα, οι επιστημονικές εκτιμήσεις υποτιμούν πιθανώς τον πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στις εργαζόμενες γυναίκες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι περισσότερες από τις οποίες απασχολούνται στον άτυπο τομέα (η οποία, εξ ορισμού, δεν καταγράφεται επαρκώς σε επίσημα δεδομένα ή έρευνες). Για τη συντριπτική πλειοψηφία των άτυπων εργαζομένων, η απομακρυσμένη εργασία δεν αποτελεί επιλογή κατά τη διάρκεια του κλειδώματος και οι προσπάθειες ανακούφισης που λειτουργούν μέσω των επίσημων καναλιών απασχόλησης είναι ελάχιστες ή καθόλου. Επιπλέον, οι δημόσιες πολιτικές όπως η μεταφορά μετρητών απαιτούν αξιόπιστη αναγνώριση και πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες. Aλλά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, εκτιμάται ότι το 45% των γυναικών άνω των 15 ετών δεν έχουν ταυτοποίηση, σε σύγκριση με μόλις το 30% των ανδρών.

Το κλείσιμο του σχολείου είχε επίσης σοβαρότερες συνέπειες για γυναίκες και κορίτσια. Ακόμα κι αν είναι σχετικά μικρή σε διάρκεια, το κλείσιμο σε περιβάλλον χαμηλού εισοδήματος μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες απώλειες ανθρώπινου κεφαλαίου μεταξύ των κοριτσιών. Προηγούμενη έρευνα που βασίστηκε στο ξέσπασμα του Έμπολα το 2014 στη Σιέρρα Λεόνε διαπίστωσε αύξηση στις εγκυμοσύνες εκτός γάμου και έδειξε ότι όταν τα σχολεία άνοιξαν ξανά, τα αγόρια επέστρεψαν στις τάξεις, αλλά πολλά κορίτσια δεν το έκαναν.

Εξίσου διαδεδομένη είναι η επίδραση του κλειδώματος και του κλεισίματος στη φροντίδα των παιδιών. Με νταντά, μπέιμπι σίτερ, γείτονες, φίλους και παππούδες και γιαγιάδες, πολλές οικογένειες έπρεπε να παρακολουθήσουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στο σπίτι τους. Και δεδομένου του παραδοσιακού ρόλου των φύλων στο σπίτι, το βάρος αυτής της πρόσθετης εργασίας έχει προστεθεί δυσανάλογα στις γυναίκες. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλές γυναίκες, που αντιμετωπίζουν αυτά τα διπλά καθήκοντα, εγκαταλείπουν εντελώς την αγορά εργασίας. Στις ΗΠΑ, στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας αποκαλύπτουν ότι τέσσερις φορές περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό τον Σεπτέμβριο του 2020.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες, πρέπει πρώτα να φέρουμε τα ζητήματα φύλου στο προσκήνιο σε συζητήσεις πολιτικής, κάλυψη μέσων και ακαδημαϊκή έρευνα. Η διάσταση του φύλου της πανδημίας έχει λάβει πολύ λιγότερη προσοχή από τις φυλετικές και κοινωνικοοικονομικές πτυχές της. Κάθε φορά που μετατοπίζουμε την εστίασή μας στη μετά την πανδημία ανάκαμψη, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να κάνουμε αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή των γυναικών.

Η υιοθέτηση και η προώθηση ευέλικτων προγραμμάτων εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ένα ουσιαστικό σύνολο ερευνητικών εγγράφων ότι οι προοπτικές της αμοιβής και της σταδιοδρομίας των γυναικών αρχίζουν να αποκλίνουν σημαντικά από εκείνες των ανδρών όταν έχουν παιδιά. Οι πιο ευέλικτες ώρες εργασίας θα επιτρέψουν στις γυναίκες να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψουν τον οικογενειακό χρόνο. Η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξε τι είναι δυνατό με τις σημερινές τεχνολογίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς κατά τη διάρκεια του κλειδώματος υπογράμμισαν πόσο σημαντική είναι η βασική φροντίδα των παιδιών για την ευρύτερη οικονομία.

Η πανδημία  μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική αλλαγή στη στάση απέναντι στις δουλειές του σπιτιού, τη γονική μέριμνα και τη φροντίδα των παιδιών. Η καθολική, δωρεάν και υψηλής ποιότητας φροντίδα των παιδιών θα επιτρέψει σε όλες τις μητέρες να επικεντρωθούν στη σταδιοδρομία τους, ανεξάρτητα από το εάν εργάζονται ή όχι από το σπίτι. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει πιο ικανοποιητική απασχόληση σε θέσεις εργασίας που δεν θα απειλούνταν από ρομπότ.

Ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διασφαλίσουμε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές για την προώθηση της ισότητας των φύλων δεν θα αναβληθούν ή θα αντιστραφούν, καθώς άλλες προτεραιότητες τραβούν την προσοχή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε σε όλα τα κορίτσια την ευκαιρία να επιστρέψουν στην τάξη μόλις ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Όλα τα μέτρα μπορούν να πραγματοποιηθούν με λογικό κόστος. Όμως, η πραγματοποίηση πραγματικής αλλαγής θα απαιτήσει μια προοπτική φύλου για την πανδημία που μέχρι στιγμής λείπει.

  • Pinelopi Koujianou Goldberg, a former World Bank Group chief economist and editor-in-chief of the American Economic Review, is Professor of Economics at Yale University.
  • Copyright: Project Syndicate, 2020. / www.project-syndicate.org

Πηγή: sofokleous10.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged