Τράπεζες: Το ΤΧΣ έστω και αργά, αξιοποιεί το κρατικό χρήμα που έδωσε για να σωθούν

Τράπεζες
Μοιραστείτε το:

Με μοντέλο Ηank Paulson και όχι John Paulson η ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς – Τα σχέδια για κεφάλαια 2 δισ και η ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου 1,5 με 2 δισ

Το ΤΧΣ βλέπει αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και εν συνεχεία placement διάθεση μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές

Με μοντέλο Hank Paulson και όχι John Paulson θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας Πειραιώς η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι επιταχυνόμενη παρά τις αναφορές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι… θα διευκολύνει εντός του 2021 την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Με βάση πληροφορίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό το οποίο θα φθάσει στο 61,34% μετά την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισεκ. σε μετοχές από 26,4% της τρέχουσας περιόδου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει – σε γνώση της κυβέρνησης – …. το μοντέλο Ηank Paulson και όχι John Paulson.

Ο Ηank Paulson ήταν υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ το 2008 στην εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης όπου πήρε μια απόφαση μεταξύ άλλων να ενισχύσει κεφαλαιακά την Citigroup και την ασφαλιστική AIG και υπήρξε προσωρινά κρατικοποίηση της Citigroup και της AIG.

Στην Citigroup όπου η μετοχή είχε δραματικά υποχωρήσει στα 2 δολάρια και σήμερα βρίσκεται στα 53,30 δολάρια με αποτίμηση 111 δισεκ. ευρώ το αμερικανικό δημόσιο επένδυσε 45 δισεκ. στις 28 Οκτωβρίου 2008 και Ιανουάριο 2009, μέσω του προγράμματος Troubled Asset Relief Programme (TARP).

Η Citigroup εθνικοποιήθηκε και μετά από 2 χρόνια το αμερικανικό δημόσιο άρχισε να πουλάει τις μετοχές που είχε αποκτήσει στην τότε Citigroup που είχε σχεδόν 2 τρισεκ. δολάρια ενεργητικό κερδίζοντας 12,4 δισεκ. δολάρια με την μορφή placement διάθεσης μετοχών σε επενδυτές.

Πρακτικά θα υπάρξουν δύο κινήσεις από την μια η Πειραιώς θα αναζητήσει 2 δισεκ. χωρίς αύξηση κεφαλαίου και ταυτόχρονα με την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 1,5 με 2 δισεκ. όχι 700 ή 800 εκατ για να θωρακιστεί η Πειραιώς και μετά την ολοκλήρωση των κινήσεων αυτών θα ακολουθήσει η διάθεση μετοχών μέσω placemment σε επενδυτές.

Προυπόθεση να ψηφιστεί ο νέος νόμος που θα επιτρέπει την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αυξήσεις κεφαλαίου, εξέλιξη που αναμένεται περί  Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2021.

Η Πειραιώς αναζητάει 2 δισεκ. χωρίς αύξηση κεφαλαίου

Σε ανακοίνωση της η Πειραιώς στην σελίδα 22 της παρουσίασης αποτελεσμάτων παρουσιάζει ένα κεφαλαιακό πλάνο, το οποίο είναι πανομοιότυπο με το κεφαλαιακό πλάνο της τράπεζας όπως διαμορφώθηκε από τον John Paulson μέτοχο με 6,64% της Πειραιώς… όταν σχεδίαζε την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ.

Το κεφαλαιακό πλάνο της Πειραιώς περιλαμβάνει:

  • 300 εκατ από την πώληση των POS
  • Τιτλοποίηση ενήμερων δανείων που θα αποφέρει 300 εκατ
  • Μη καταβολή τόκων 320 εκατ που δεν θα αφαιρεθούν από τα κεφάλαια
  • Έκδοση ομολόγου 600 εκατ
  • Άντληση κεφαλαίων 400 εκατ από ανάθεση διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών σε τρίτους.

Με τις κινήσεις αυτές η Πειραιώς θα μπορούσε να διαγράψει επιπλέον 5 δισεκ. NPEs.

Η Πειραιώς διαθέτει 22,6 δισεκ. NPEs ή 47% των δανείων με 7 δισεκ. συνολικά κεφάλαια.

Θα πραγματοποιήσει δύο τιτλοποιήσεις το Phoenix 1,9 δισεκ. ευρώ με έκδοση κύριου ομολόγου 1 δισεκ. ευρώ και την τιτλοποίηση Vega 5 δισεκ. ευρώ με έκδοση 1,4 δισεκ. κύριου ομολόγου.

Για τις δύο εκδόσεις θα δαπανήσει συνολικά 1,3 με 1,4 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.

Το ΤΧΣ βλέπει αύξηση κεφαλαίου

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα καταστεί μέτοχος με ποσοστό 61,34% λόγω της ειλημμένης απόφασης να μετατραπεί το Cocos σε μετοχές, τα 2,040 δισεκ. ευρώ θα μετατραπούν σε μετοχές με έκδοση 394 εκατ και τιμή μετατροπής 6 ευρώ αναφέρει ότι…

«Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του έτους 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού, αποσκοπώντας στη διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της Τράπεζας και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος»

Το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο αναφέρει ότι θα διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει placement – διάθεση μετοχών που θα οδηγούσε σε μείωση του ποσοστού του δημοσίου… αλλά συμπληρώνει ότι η κίνηση αυτή πρέπει να αποσκοπεί στην διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της Πειραιώς και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Για να συνδυαστούν όλα αυτά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν από αύξηση κεφαλαίου.

Το ΤΧΣ υποχρεωτικά θα πρέπει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον αλλά και για να διατηρηθεί η κεφαλαιακή ισχύς της Πειραιώς.

Μόνο μέσω placement δεν μπορούν να διασφαλιστούν όλα αυτά.

Συν τοις άλλοις το ΤΧΣ μετέτρεψε το Cocos των 2,040 δισεκ. σε μετοχές στα 6 ευρώ που σημαίνει ότι έχει χάσει από αυτή την συναλλαγή.

Αυτό σημαίνει ότι για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον πρώτα θα πρέπει να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου, να εισέλθουν νέα κεφάλαια από το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί placement διάθεση μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.

Ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα

1) Η Πειραιώς δεν μπορεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου πριν τα stress tests καθώς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τυχόν κεφαλαιακά ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν όχι μόνο ειδικά για την Πειραιώς αλλά ευρύτερα για τον κλάδο.

Μόνη περίπτωση να απαιτηθεί αύξηση κεφαλαίου νωρίτερα από τον Ιούλιο 2021 – ημερομηνία ανακοίνωσης των stress tests – θα σχετίζεται με τα stress tests, δηλαδή για να περάσει τα stress tests θα πρέπει να προηγηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση.

2) Υπάρχει μια αντίφαση του κεφαλαιακού πλάνου της Πειραιώς, που όπως αναφέραμε είναι το ίδιο με αυτό που είχε σχεδιάσει ο Paulson ο μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 6,64% και του σχεδιασμού του ΤΧΣ να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον

3) Η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 1,3 με 1,4 δισεκ. θα δαπανηθούν για τις δύο τιτλοποιήσεις 7 δισεκ. ευρώ. Θα απομείνει με 5,7 δισεκ. κεφάλαια.

Η Πειραιώς υποστηρίζει ότι μπορεί να συγκεντρώσει μέσα σε ένα έτος 2 δισεκ. κεφάλαια χωρίς αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή 1 δισεκ. από διάθεση assets και άλλες κινήσεις και άλλο 1 δισεκ. από έκδοση ομολόγου και ανάθεση διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών π.χ. μετοχές, MIG κ.α.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι από αυτή την διαδικασία θα μπορούσε να διαγράψει 5 δισεκ. ευρώ NPEs.

4) H Πειραιώς διαθέτει 22,6 δισεκ. NPEs – 7 δισεκ. οι δύο τιτλοποιήσεις NPEs που θα περιέλθουν στην Intrum καθώς όπως έχουμε αναλύσει η σύμβαση Intrum με Πειραιώς δεσμεύει την τράπεζα.

Υπάρχει ρήτρα που αναφέρει ότι οι τιτλοποιήσεις θα περιέρχονται στην Intrum την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών δανείων ειδάλλως εάν διατεθεί σε τρίτο επενδυτή θα πρέπει να καταβάλλει η Πειραιώς στην Intrum penalty ίσο με το 2,5% της κάθε τιτλοποίησης.

Π.χ. τιτλοποίηση 5 δισεκ. θα επιφέρει penalty 125 εκατ ευρώ που θα πρέπει να δώσει η Πειραιώς στην Intrum εάν αποφασίσει να πουλήσει την τιτλοποίηση σε τρίτο επενδυτή.

Η Πειραιώς από 22,6 δισεκ. ΝPEs θα βρεθεί με 15,6 δισεκ. NPEs.

Η τράπεζα με τις κινήσεις που σχεδιάζει και με βάση το κεφαλαιακό πλάνο θα μπορεί να διαγράψει άλλα 5 δισεκ. NPEs δηλαδή θα απομείνει στο τέλος του 2021 με 10,6 δισεκ. και πάντα υπό τον όρο ότι το κεφαλαιακό πλάνο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Θα έχει απομείνει με 10 δισεκ. NPEs και υποθέτουμε ότι θα δημιουργηθούν περίπου 3 δισεκ. νέα NPEs συνολικά 13 δισεκ.

Για να βρεθεί η Πειραιώς με NPEs περίπου 3 -4 δισεκ. θα πρέπει να μειώσει άλλα 10 δισεκ. τα προβληματικά ανοίγματα τα οποία μεταφράζονται σε 2 δισεκ. κεφάλαιο

Με βάση αυτή την ανάλυση, η Πειραιώς έχει 7 δισεκ. κεφάλαια με 16,1% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Τα κεφάλαια θα μειωθούν στα 5,7 δισεκ. με βάση τις δυο πρώτες τιτλοποιήσεις.

Το 1 δισεκ. κεφάλαια που θα συγκεντρώσει θα μειώσουν τα NPEs περαιτέρω 5 δισεκ. αλλά για να αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια θα απαιτηθούν επιπλέον 2 δισεκ. κεφάλαια.

Πόσα κεφάλαια χρειάζονται;

5) Έχοντας υπόψη ότι η Πειραιώς διαθέτει ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ή SREP 11,25% και στο μέλλον θα οδηγηθεί στο 13,75% – όχι 14,25% που ήταν – στα επίπεδα των άλλων τραπεζών.

Και θα πρέπει επίσης να διαθέτει και ένα επαρκές κεφαλαιακό μαξιλάρι για τυχόν μελλοντικές ζημίες και βεβαίως ανάπτυξη θα απαιτηθεί να προστεθούν με αύξηση κεφαλαίου 1,5 με 2 δισεκ. καθώς αύξηση 700 εκατ ή 800 εκατ δεν επαρκεί.

Το 1,5 με 2 δισεκ. είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσει η Πειραιώς να διαγράψει οριστικά το παρελθόν και να γυρίσει πραγτικά σελίδα, τα 700 ή 800 εκατ είναι απλά μια αύξηση στο όριο μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

6) Για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί με placement εάν πρώτα δεν προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου γιατί με αυτό τον τρόπο θα αποκαταστήσει την στρέβλωση που δημιουργήθηκε με την μετατροπή του Cocos σε μετοχές της Πειραιώς στα 6 ευρώ και όχι στα 1,08 ευρώ που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή – δυνητικά μπορεί να φθάσει έως τα 1,30 ή 1,40 ευρώ –

7) Να ληφθεί υπόψη ότι το capital plan το κεφαλαιακό πλάνο που ανακοίνωσε η Πειραιώς είναι πανομοιότυπο με αυτό που σχεδίαζε ο Paulson στην προσπάθεια του να ελέγξει την Πειραιώς με 800 εκατ αύξηση κεφαλαίου.

Συν τοις άλλοις η διάθεση μετοχών μέσω placement έχει αξία μόνο υπό τον όρο ότι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον δεν διασφαλίζεται προφανώς καθώς η τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ ΔΕΝ ευνοούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συν τοις άλλοις η ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, είναι έννοια σχετική καθώς και στην Εθνική βρίσκεται το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ με 40,3% και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην λειτουργία της τράπεζας.

Υποσημείωση

Ο Χρήστος Μεγάλου ο διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί και επιχειρεί να σταθεροποιήσει και εξυγιάνει την τράπεζα Πειραιώς και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.

Ωστόσο θεωρούμε ότι το capital plan που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς έχει πολλές ομοιότητες με το capital plan του Paulson ο οποίος εκ του πονηρού επιχείρησε να πάρει την Πειραιώς με 800 εκατ εκμηδενίζοντας το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον.

Η εμφάνιση του capital plan έχει να κάνει με προσπάθεια ισότιμης ενημέρωσης των μετόχων, πέραν της παρουσίασης ενός κεφαλαιακού σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων της τράπεζας;

Τα λέμε όλα αυτά γιατί φαίνεται ότι το σχέδιο John Paulson δεν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί με την διαφορά ότι είναι ξεκάθαρα κατά του δημόσιου συμφέροντος.

Επίσης το ΤΧΣ με 61,34% θα πρέπει να κατανοήσει ότι ιδιωτικοποίηση χωρίς αύξηση δεν υπάρχει ως επιλογή και αυτό έχει καταστεί αντιληπτό στο Ταμείο.

Τιμή αύξησης κεφαλαίου;

Η άνοδος της χρηματιστηριακής τιμής της Πειραιώς έχει φθάσει στα 1,08 ευρώ είναι απόρροια της μετατροπής του Cocos σε μετοχές κίνηση που υποστηρίζουμε από το 2017 ότι έπρεπε να είχε γίνει, για τους ιδιώτες μετόχους είναι κίνηση θετική.

Ωστόσο η άνοδος της μετοχής της Πειραιώς συνδέεται και με σχέδια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που νομοτελειακά έρχεται.

Ας υποθέσουμε ότι η μετοχή της Πειραιώς σε ένα ιδανικό σενάριο μπορεί να φθάσει στα 2 ευρώ αυτό σημαίνει ότι μια αύξηση 1,5 δισεκ. θα προσδιορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών με discount 40% επί των χρηματιστηριακών τιμών.

Πηγή:  bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged