Αυστρία: Έκλεισε δύο τζαμιά στη Βιέννη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής στην πρωτεύουσα. Η Αυστρία έκλεισε δύο τζαμιά στη Βιέννη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς -ανάμεσα τους ο 20χρονος δράστης- και 23 τραυματίες, η Αυστρία προχώρησε στο κλείσιμο δύο τζαμιών στην πρωτεύουσα. Σε αυτά φέρεται να δραστηριοποιούνταν ο δράστης και να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί εκεί, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Ενσωμάτωσης και Θρησκευμάτων, Σουζάνε Ράαμπ.

Το κλείσιμο των δύο τζαμιών, στον 12ο και στον 16ο τομέα της Βιέννης, διατάχθηκε μετά από συνάντηση της κ. Ράαμπ και του υπουργού Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, Ουμίτ Βουράλ, και αφορά την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους (νομικού καθεστώτος) και τη διάλυση συλλόγων.

Η υπουργός Ενσωμάτωσης και Θρησκευμάτων ανέφερε ότι η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα ενημερώθηκε την Πέμπτη (05/11) από το υπουργείο Εσωτερικών ότι ο δράστης επισκεπτόταν συχνά τα δύο τζαμιά, το ένα από τα οποία, εκείνο στον 12ο τομέα, είχε ιδρυθεί ως ενορία από την Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα το 2016.

Το άμεσο κλείσιμο είναι προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας, καθώς, δεν υφίσταται η «θετική στάση απέναντι στην κοινωνία και το κράτος» που απαιτείται από τον νόμο περί Ισλάμ, σημείωσε η ίδια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το άλλο τζαμί στον 16ο τομέα της αυστριακής πρωτεύουσας δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας, και στην περίπτωση αυτή ξεκίνησε μια διαδικασία διάλυσης, βάσει του νόμου περί συλλόγων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, αυτό το τζαμί ευνόησε επίσης τη ριζοσπαστικοποίηση του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης, και σε αυτό το τζαμί φέρεται να βρίσκονταν σε τακτικά διαστήματα, μεταξύ άλλων, ο Ισλαμιστής Μωάμεθ Μ. και ο Λόρεντζ Κ., ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 9 χρόνια φυλάκισης ως τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι το κλείσιμο των δύο τζαμιών δεν αποτελεί επίθεση κατά μίας θρησκείας, αλλά «κοινό αγώνα κατά της εκμετάλλευσης της θρησκείας για τον ριζοσπαστισμό».

Σε σχέση με τη ριζοσπαστικοποίηση σε αυτά τα τζαμιά, αυτή αφορά κυρίως την ιδεολογία που μεταφέρεται, η οποία μπορεί να μην έχει ακόμη εγκληματική σημασία, ωστόσο πρέπει κανείς να αναλάβει επίσης “προληπτική δράση εναντίον αυτού του εύφορου εδάφους της ιδεολογίας”, επισήμανε η Αυστριακή υπουργός Ενσωμάτωσης και Θρησκευμάτων Σουζάνε Ράαμπ.

Σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής στη Βιέννη

Ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Βιέννης (LVT) τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της Αστυνομίας της πόλης, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου και τις αποκαλύψεις περί παραλείψεων στην παρακολούθηση του δράστη.

Ο Έριχ Τσβέτλερ, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, «μου ζήτησε να τον απαλλάξω από τα καθήκοντά του επειδή δεν θέλει να αποτελέσει εμπόδιο στην έρευνα», είπε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της Αστυνομίας, Γκέρχαρντ Πιρστλ.

Η Ελβετία έχει συλλάβει δύο άνδρες σε σχέση με την επίθεση

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας σε σχέση με τέσσερις ανθρώπους που πιστεύεται ότι είχαν σχέση με τον φερόμενο δράστη της επίθεσης στην Βιέννη, ο οποίος σκότωσε τη Δευτέρα τέσσερις ανθρώπους, ανοίγοντας πυρ σε περαστικούς και παρευρισκόμενους σε μπαρ στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Αυτός, ένας 20χρονος υπήκοος Αυστρίας και Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος είχε προηγουμένως εκτίσει ποινή φυλάκισης επειδή είχε αποπειραθεί να πολεμήσει στο πλευρό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας της Βιέννης.

Το τμήμα δίωξης εγκλήματος BKA της γερμανικής αστυνομίας ανακοίνωσε σε μήνυμά της στο Twitter ότι πραγματοποιεί έρευνες σε σπίτια και επιχειρήσεις στις πόλεις Όσναμπρικ και Κάσελ και στην περιοχή Πίνεμπεργκ, κοντά στο Αμβούργο.

 «Δεν υπάρχει σε αρχικό στάδιο η υποψία ότι οι τέσσερις αυτοί, τους οποίους αφορούν οι σημερινές έρευνες, μετείχαν στην επίθεση, αλλά πιστεύεται ότι είχαν σχέσεις με τον φερόμενο δράστη», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η μονάδα αυτή της γερμανικής αστυνομίας.

Τα εντάλματα έρευνας εκδόθηκαν μετά τη μεταβίβαση πληροφοριών από τις αυστριακές εισαγγελικές αρχές στην γερμανική εισαγγελία, σύμφωνα με την BKA.

Παράλληλα και η Ελβετία έχει συλλάβει δύο άνδρες σε σχέση με την επίθεση της Δευτέρας, ενώ η Αυστρία βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλη μία χώρα, την οποία δεν έχει κατονομάσει, στο πλαίσιο των ερευνών της, σύμφωνα με δήλωση που έκανε χθες, Πέμπτη, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Στην Αυστρία και οι 15 συλληφθέντες σε σχέση με την φονική επίθεση της Δευτέρας ανήκουν στον ριζοσπαστικό ισλαμιστικό χώρο, σύμφωνα με αξιωματούχους του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών.

Μοιραστείτε το:
Tagged