«Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά»: Νέα κοινωνική και πολιτική τοπική – περιφερειακή «Συλλογικότητα» της Δυτικής Αθήνας

Δήμοι Χαϊδάρι
Μοιραστείτε το:

Ίδρυση Πρωτοβουλίας Πολιτών «Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά»

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μεγάλους κινδύνους για τη ζωή και τη δημόσια υγεία, ακραίες ανισότητες, αμφισβήτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια, ενώ οι συνθήκες αυτές είναι πολύ πιο δύσκολες και οδυνηρές για τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στις περιοχές Δυτικά του Κηφισού, στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Η πανδημία σε συνδυασμό με τις προηγούμενες παγκόσμιες κρίσεις, την κατάσταση κόκκινου συναγερμού που βρίσκεται ο πλανήτης λόγω της  οικολογικής καταστροφής και της κλιματικής κρίσης και την έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας λόγω κυρίως της πολύχρονης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, οδήγησαν την τοπική κοινωνία σε αδιέξοδα και προβάλουν την ανάγκη για ενότητα και δράση.

Κάτω από το βάρος αυτών των προκλήσεων συνειδητοποιήσαμε την αξία της Ενότητας, της Αλληλεγγύης, της Ενεργούς Συμμετοχής και ότι από αυτή τη μεγάλη μάχη πρέπει να βγούμε πιο δυνατοί, αλλά και πιο Ανοιχτοί και περισσότερο ανθρώπινοι.

Ως Ενεργοί Πολίτες που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στις γειτονιές Δυτικά του Κηφισού (Περιστέρι, Αιγάλεω, Ίλιον, Χαϊδάρι, Αγ. Ανάργυροι, Πετρούπολη, Αγ. Βαρβάρα)  ιδρύσαμε πριν λίγες μέρες την κοινωνική Πρωτοβουλία Πολιτών «Κοινωνική Παρέμβαση ΔυτικάΖω, Συμμετέχω, διαμορφώνω το Aύριο» που έχει σαν στόχο να αναδείξει και να καταπολεμήσει τις κοινωνικές ανισότητες και τη διαφθορά στις περιοχές μας.

Μετά από αρκετές συζητήσεις με συμπολίτες μας συνδιαμορφώσαμε και καταθέτουμε δημόσια την Ιδρυτική Διακήρυξη, όπου αναλύουμε το κοινό μας όραμα, που μας ώθησε να ενωθούμε και να δράσουμε συλλογικά.

Κύρια επιδίωξή μας είναι η Ενεργός Συμμετοχή των Πολιτών της Δυτικής Αθήνας, η δημιουργία πολυπολιτισμικής κουλτούρας, η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Δυτικής Αθήνας και η διαμόρφωση νέων νοοτροπιών για μια προηγμένη και δίκαιη κοινωνία χωρίς στερεοτυπικές αντιλήψεις, με έμφαση στον άνθρωπο, τη συλλογικότητα και το συλλογικό όφελος.

Η πρωτοβουλία μας είναι αναμφισβήτητα μια πολιτική πράξη με προοδευτικό πρόσημο, αλλά δεν έχει κομματικό χαρακτήρα.

Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικοί απέναντι σε αντίστοιχα κινήματα, φορείς, δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις. Στόχος μας είναι να συμμαχήσουμε, να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όσες/ους προοδευτικούς Πολίτες, Πρωτοβουλίες Πολιτών, Συλλογικούς Φορείς, Ομάδες και Άτυπες Ομάδες της Δυτικής Αθήνας που έχουν το ίδιο όραμα, κοινές αξίες, κοινούς στόχους με μας.

Η «Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά» έχει τοπικό – περιφερειακό κυρίως γεωγραφικό χαρακτήρα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μένει απαθής για το τι συμβαίνει στους γειτονικούς δήμους, στην Αττική, στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με το θέμα και τις κάθε φορά προκλήσεις μπορεί να συνεργάζεται με πολίτες και φορείς εκτός της Δυτικής Αθήνας, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας και δραστηριοποίησής τους.

Στην «Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά» μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη Πολίτες – φυσικά πρόσωπα που κατοικούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας και αποδέχονται – συνυπογράφουν την Ιδρυτική Διακήρυξη και το Πλαίσιο Οργάνωσης και Λειτουργίας. Όλα τα μέλη συμμετέχουν ως άτομα και όχι ως εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων, κομμάτων, συλλογικοτήτων κλπ, όπου μπορεί παράλληλα να είναι μέλη. Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν πολίτες που ασπάζονται τις αρχές της πολυφωνίας και της δημοκρατίας, είναι αντίθετοι στο ρατσιστικό και ομοφοβικό λόγο καθώς και αντίθετοι σε όποια διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλη.

Τα Ιδρυτικά μέλη της Κοινωνικής Παρέμβασης Δυτικά με τη χρονική σειρά προσχώρησής τους είναι:

  1. Ελένη Σταύρου, Πολιτική Επιστήμονας – με ενεργή δράση για τα ανθρώπινα Δικαιώματα & την Κοινωνική Δικαιοσύνη
  2. Κώστας Φωτεινάκης, Πρόεδρος Ελλην. Δικτύου Φίλοι της Φύσης
  3. Ελευθερία Κεντρωτή, Εκπαιδευτικός
  4. Χαρά Σαμούχου, Εκπαιδευτικός
  5. Χρήστος Ρήγας, Ιδιωτικός Υπάλληλος
  6. Aθηνά Δασκαλάκη, Κοινωνιολόγος– Ελεύθερη Επαγγελματίας
  7. Αριστοτέλης Γεωργόπουλος, Συνταξιούχος Τραπεζικός Υπάλληλος
  8. Μαρία Γκοτσοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός Δημοτικός Υπάλληλος
  9. Σοφία Δημητρίου, Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Συλλόγου Οικο.πολι.ς – Χημικός
  10. Ελένη Μπάστα, Αρχιτέκτονας, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω
  11. Αντώνης Δουκέλλης, Coach – Συγγραφέας
  12. Βασίλης Μουκουβίνας , Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου
  13. Θανάσης Χαραλαμπόπουλος , Φοιτητής – ιδιωτικός υπάλληλος
  14. Νίκος Λαγός, Ασκούμενος Δικηγόρος
  15. Κώστας Μακρυνιώτης, Συνταξιούχος της ΔΕΗ

Την Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά εκπροσωπεί δημόσια η 3μελης, για την πρώτη περίοδο λειτουργίας, Συντονιστική Ομάδα της οποίας μέλη είναι οι:

  • Ελένη Σταύρου
  • Κώστας Φωτεινάκης
  • Ελευθερία Κεντρωτή

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά

στο email [email protected]  –  τηλέφωνο 6973551168

Μοιραστείτε το:
Tagged