Συνδικαλιστικός νόμος: Αλλάζουν τα πάντα στον νόμο-απολίθωμα – Τι «χάνουν» οι συνδικαλιστές και τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι

Απασχόληση
Μοιραστείτε το:

Αλλάζουν όλα στις απεργίες – Προσωπικό ασφαλείας και αποζημίωση στον εργοδότη

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις στις απεργίες με ευθύνη των συνδικάτων σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος συνδικαλιστικός νόμος. Παράλληλα προβλέπονται ποινές στα συνδικάτα για να μην παραλύει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας κατά την διάρκεια απεργίας.

της Αλεξάνδρας Κλειδαρά

Την εκ βάθρων αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με την πλήρη καταγραφή των συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων.

Όπως έχει γράψει το Dikaiologitika News για πρώτη φορά σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο θα προβλέπεται, για την λειτουργία του κράτους, η ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας κατά την διάρκεια απεργίας σε τομείς ζωτικής σημασίας, ενώ θα τροποποιηθούν προνόμια των συνδικαλιστών και θα ενεργοποιηθούν ποινές προκειμένου να μην παραλύει ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας.

Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να δημιουργηθούν γενικά ηλεκτρονικά Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών που θα τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με την καταγραφή των μελών τους αλλά και όλων των απαιτούμενων στοιχείων. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «μετά από 38 χρόνια εφαρμογής του συνδικαλιστικού νόμου οι ανάγκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές και απαιτείται να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα». Ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί η εξ’ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας. Μάλιστα υπεύθυνες για την παροχή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι τους. Η μη παροχή εξ’ αποστάσεως συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση και ψήφου σε όποιο μέλος το επιθυμεί θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η διευκόλυνση συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και οργανώσεων εργοδοτών στις αποφάσεις της διοίκησης της οργάνωσης σε περίπτωση που δεν μπορούν να συμμετάσχουν δια της φυσικής τους παρουσίας είτε με την αποστολή επιστολής, είτε με ηλεκτρονική ψήφο.

Μάλιστα το νομοσχέδιο ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης του θα είναι σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα νέα ηλεκτρονικά δεδομένα, πιθανότατα τρείς μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση η σύσταση τους ή κάποια απόφαση τους θα είναι άκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο συνδικαλιστικό νόμο προωθούνται μεταξύ άλλων οι εξής αλλαγές:

  • Αλλάζουν τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών για την απόλυση τους μετά την λήξη της θητείας, ενώ μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης που προστατεύονται με βάση τον αριθμό των μελών της οργάνωσης.
  • Μειώνονται οι μέρες αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστών από την εργασία τους, από 7 ημέρες που είναι σήμερα. Στους όρους δεν συμπεριλαμβάνεται η άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ στους όρους απόλυσή θα συμπεριληφθεί η περίπτωση να υπάρχει ποινικό αδίκημα ή η υποβολή μήνυσης. Ακόμη εξετάζεται στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών να συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο να εμποδίζουν την απασχόληση εργαζόμενων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
  • Για τη λήψη απεργιακής κινητοποίησης θα ισχύει όπως και σήμερα η 24ωρη προηγουμένως ενημέρωση του εργοδότη με την πλήρη καταγραφή όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.
  • Η νέα διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.
  • Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει στο σωματείο, συνδικαλιστική οργάνωση, διαδικτυακό τόπο στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι της επιχείρησης προκειμένου να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων.
  • Θα υπάρξει ειδική μέριμνα, όπως ισχύει σήμερα, για τις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, όπου η προκήρυξη απεργίας επηρεάζει την λειτουργία του κράτους και του συνόλου των πολιτών. Στο παρελθόν έχει ενεργοποιηθεί η επίταξη των εργαζομένων. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα θεσμοθετηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών με προσωπικό ασφαλείας για το οποίο υπεύθυνο θα είναι το ίδιο το συνδικάτο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων που θα πρέπει να εργαστούν ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα γνωστοποιούνται στην επιχείρηση.
  • Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των συνδικάτων θα υπάρχουν ποινές, ενώ για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διεκδίκησης από τον εργοδότη αποζημίωσης.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged