Άρειος Πάγος: Νόμιμη η χρήση και αποδεικτική αξιοποίηση παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας (Γνωμάτευση)

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Με την με αριθμό Γνωμοδότηση 14/2020/αριθμ. πρωτ.: 8444/22.10.2020 Γνωμοδότησή του ο Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου κος Χαλντούπης Βασίλειος, απαντά στο ερώτημα της ΑΑΔΕ ως προς τη νομιμότητα χρήσης και αποδεικτικής αξιοποίησης υλικού (ηχογραφημένης συνομιλίας) στα πλαίσια πειθαρχικής διαδικασίας.

Το ερώτημα, αφορά την περίπτωση μαγνητοφώνησης εφοριακού που ζήτησε αμοιβή από φορολογούμενο προκειμένου να μην του επιβάλει πρόστιμο/α για όσα βρήκε κατά τον έλεγχο των φορολογικών στοιχείων. Με απλά λόγι η ΑΑΔΕ, ζήτησε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να γνωματεύσει  στο αν μπορεί να γίνει δεκτή η παράνομη μαγνητοφώνηση του εφοριακού παραβάτη.

Ο Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου κος Χαλντούπης Βασίλειος, απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα γμωμάτευσε τα εξής:

«Ναι η χρήση παράνομης μαγνητοφώνησης ως αποδεικτικό υλικό, αντίκειται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που εξετάζει το ελληνικό ποινικό δίκαιο. Παρόλα αυτά, όμως, μπορεί νομίμως να χρησιμοποιηθεί εφόσον α) αποτελεί το μοναδικό αποδεικτικό υλικό και β) η μη χρήση του θα είχε σαν αποτέλεσμα να πλαγεί ακόμη περισσότερο η ανθρώπινη αξία στο πρόσωπο του θύματος».

Για να δείτε όλη την γνωμάτευση κάντε κλικ εδώ

Μοιραστείτε το:
Tagged