Μάσκα για τον COVID-19: Εγκύκλιος του Υπ.Υγείας ξεκαθαρίζει τι αποτελεί (και τι όχι) μάσκα και πως χρησιμοποιείται

Κοινωνία Υγεία
Μοιραστείτε το:

«Οι ασπίδες προσώπου (faceshields), λαμβάνοντας υπόψη ότι προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό προστασίας από τη μάσκα, όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης σταγονιδίων, δεν ισοδυναμούν με μάσκα και η χρήση τους γίνεται συμπληρωματικά με τις μάσκες προστασίας. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ασπίδες προσώπου, πρέπει να διασφαλιστεί η σωστή σχεδίαση που καλύπτει τις πλευρές του προσώπου και κάτω από το πηγούνι καθώς και ο επαρκής καθαρισμός και απολύμανσή τους.

Ασπίδες, που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και την μύτη (mouthshields) θα πρέπει να αποκλείονται γιατί δεν προσφέρουν προστασία ούτε στον χρήστη ούτε σε άλλο άτομο και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μάσκα προστασίας.»

Αυτά ξεκαθαρίζει με τον πιο επίσημο τρόπο Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, ξεδιαλύνοντας ότι τα κωμικοτραγικά που βλέπουμε γύρω μας καθημερινά –δυστυχώς ακόμα και σε καταστήματα τροφίμων, καφέ και εστιατόρια – με τις ασπίδες προσώπου, πόσο μάλλον εκείνες που καλύπτουν μόνο μερικώς το πρόσωπο, δεν θεωρούνται μάσκα προστασίας.

Η Εγκύκλιος εκδόθηκε χθες 22 Οκτωβρίου και, όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποστέλλεται στις Περιφέρειες (στα Γραφεία Περιφερειαρχών και τις Γενικές Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με την παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι Δήμοι.

Το έγγραφο περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα των μασκών, επισημαίνοντας τον ορισμό του τι αποτελεί μάσκα προσώπου, ιατρική και μη ιατρική, και ποιες μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρύ κοινό.

Δίνει, επίσης, πέντε οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας, τονίζοντας ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας όπως η φυσική απόσταση >1,5μ, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή φτάρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Δείτε το πλήρες κείμενο της αριθμ. Δ1α/ΓΠοικ 67851/22.10.2020 Εγκυκλίου για την μάσκα και τον τρόπο προφύλαξη από τον κορωνοϊό, κάνοντας κλικ εδώ.

Πηγή: airetos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged