Σπιρουλίνα / Spirulina: Η εκπληκτική μη ζωική πρωτεΐνη

Διατροφή Καλλιεργητικά

Σπιρουλίνα: Τι πρέπει να ξέρετε.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ σπιρουλίνα; Το μπλε-πράσινο φύκι περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα και βοηθάει στην προφύλαξη από λοιμώξεις. Τι είναι η σπιρουλίνα; Η σπιρουλίνα είναι ένα μικρό φυτό που το συναντάμε σε θαλασσινό νερό με καταγωγή από την Αφρική και την Νότια Αμερική, όπου έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για αιώνες. Εισήχθη προς την Δύση στην δεκαετία του 1970 και θεωρείται εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο καλή τροφή που η NASA την δίνει στους αστροναύτες της!!!

Η σπιρουλίνα απορροφά θρεπτικά συστατικά από το νερό στο οποίο μεγαλώνει. Αυτό μας θέτει σε κίνδυνο αν το νερό περιέχει βαρέα μέταλλα και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πηγή κάθε σπιρουλίνας. Τα φύκια περιέχουν περισσότερα από 100 θρεπτικά συστατικά. Έτσι η σπιρουλίνα θεωρείται το πιο πλήρες τρόφιμο στον κόσμο.

Η spirulina είναι ένα κυανοβακτήριο που παίρνει το όνομά της από το σπειροειδές της σχήμα. Είναι τόσο πράσινο λόγω της χλωροφύλλης της μέσα σε αυτό. Έχει επίσης πολλές εκπληκτικές θρεπτικές ουσίες , όπως αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά υγιή διατροφή, χωρίς να υπάρχει ούτε δείγμα τεχνητής χημικής ουσίας. Είναι επίσης πολύ εύκολη στην χώνεψη και δίνει μια αίσθηση πληρότητας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν την spirulina στην διατροφής τους, ακολουθώντας τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Οι οργανισμοί αυτοί λένε ότι είναι καλό να την χρησιμοποιούμε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, ακόμη και ως τρόπο αντιμετώπισης του υποσιτισμού σε ανθρωπιστικές κρίσεις, διότι βοηθάει στην αποκατάσταση των σωμάτων των ανθρώπων με σταθερό τρόπο.

Είναι γνωστά τα οφέλη της spirulina για την υγεία σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, οι πραγματικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της άρχισαν με δημοσίευση το 1940 από τον Γάλλο φυτολόγο Pierre Dangeard. Παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στην λίμνη Τσαντ, στην Αφρική, ήταν ισχυροί, καλά ανεπτυγμένοι και ποτέ δεν αρρώστησαν, παρόλο που ζούσαν κάπου χωρίς πολλές θρεπτικές πηγές τροφής. Αργότερα μελέτες έδειξαν ότι αυτοί οι άνθρωποι τρέφονταν καθημερινά με ένα είδος αποξηραμένου από τον ήλιο πράσινο κέικ. Μόλις ανέλυσαν τα θρεπτικά συστατικά, τότε ανακάλυψαν την σπιρουλίνα. Είναι μια φυσική τροφή που περιέχει έναν τόνο βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων κι αμινοξέων.

Η σπιρουλίνα ήταν γνωστή στις περιοχές που ανέπτυξαν πολιτισμό (Βαβυλώνιοι, Σουμέριοι, Αιγύπτιοι, Ελληνες, Αζτέκοι, Μάγιας) ως τροφή που κάλυπτε τις διατροφικές ανάγκες ακόμη και ως μοναδική τροφή σε περιόδους λιμού και πολέμων. Η σύνθεσή της το επιβεβαιώνει κι επιστημονικά περιέχοντας την καλύτερης ποιότητας μη ζωική πρωτεΐνη που γνωρίζουμε σήμερα σε μεγάλη ποσότητα (>65%), μια πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ενώσεων και ιχνοστοιχείων και ένα αξιοσημείωτο περιεχόμενο με σπάνια ή μοναδικά, απαραίτητα λιπαρά και πολυσακχαρίτες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η σπιρουλίνα εισήχθη σχετικά πρόσφατα στην φαρέτρα της φυσιολογικής ιατρικής μετά από μελέτες στις οποίες βελτίωσε το μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης, μείωσε το λίπος στο ήπαρ και ανέδειξε καρδιοποροστατευτική δράση. Η σπιρουλίνα έχει αρκετά ενεργά συστατικά με σημαντικές βιολογικές δράσεις όπως το phycocyanobilin, χημική ένωση που αναστέλλει την δραστηριότητα της οξειδάσης NADPH (Nicotinamide Adenine Dinucleotide Phosphate). Με την αναστολή αυτή η σπιρουλίνα εκδηλώνει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η σπιρουλίνα περιέχει υψηλή συγκέντρωση zeaxantuin, που συνδέεται με την υγεία των ματιών και συντελεί στην μείωση του κινδύνου καταρράκτη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε προχωρημένες ηλικίες.

Η σπιρουλίνα με όλα τα θρεπτικά συστατικά της, βελτιώνει αισθητά την μνήμη, την συγκέντρωση και γενικώς την υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ενισχύει επίσης την ψυχική και πνευματική διαύγεια με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Η σπιρουλίνα αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν αποικίες υπό μορφή νηματίων, τα οποία, τις περισσότερες φορές, είναι σπειροειδή, από όπου προέρχεται το όνομά της. Διαβιώνει και αναπτύσσεται σε ύδατα πλούσια σε ανθρακικά και όξινα ανθρακικά άλατα με αλκαλικό pH (μέχρι 11). Η έλικα είναι αριστερόστροφη και η γεωμετρία της επηρεάζεται από την θερμοκρασία και το pH. Κάθε κύτταρο της σπιρουλίνα εμφανίζει την τυπική μορφολογία του προκαρυωτικού κυττάρου, στερούμενου σχηματισμένου πυρήνα και πλαστιδίων. Το κυτταρικό τοίχωμα αποτελείται από πεπτιδογλυκάνη και είναι αρκετά λεπτό (40 – 60 nm) και κατά Gram αρνητικό. Η φωτοσυνθετική δραστηριότητα επιτελείται χάρη στις χρωστικές χλωροφύλλη και φυκοκυανίνη (φωτοδεσμευτική χρωστική κυανού χρώματος).

Η σπιρουλίνα προωθεί τις διαδικασίες φυσικού καθαρισμού του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αίματος. Αισθανόμαστε πιο υγιείς και περισσότερο εύθυμοι, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουμε περισσότερη ενέργεια.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυτταρικής και Μοριακής Ανοσολογίας το 2011, αναφέρει ότι τα άτομα άνω των 50 ετών που λαμβάνουν σπιρουλίνα βοηθούνται στην βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας τους και στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 τεύχος του Journal of Medicinal Food διαπίστωσε ότι η σπιρουλίνα ενισχύει τις μεμβράνες στα εντερικά τοιχώματα του οργανισμού κι αυτό, με την σειρά του, βοηθά στην προστασία του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

Βιολογικές – Φαρμακολογικές Ιδιότητες

Αυτές οφείλονται στις δύο κύριες ουσίες που συγκεντρώνει η σπιρουλίνα την φυκοκυανίνη και την σπειρουλάνη. Η φυκοκυανίνη είναι η κυριότερη πρωτεΐνη της σπιρουλίνας. Είναι μία φυκομπιλιποπρωτείνη επειδή περιέχει μία κυανή χρωστική, το τετραπυρρολικό χρωμοφόρο κυανομπιλίνη, στο οποίο οφείλεται το βαθύ κυανούν χρώμα της πρωτεΐνης αυτής. Συμμετέχει στην διαδικασία της φωτοσύνθεσης μαζί με την φυκομπιλιποπρωτείνη αλλοφυκοκυανίνη και την χρωστική χλωροφύλλη. Η σπειρουλάνη είναι ένας θειικός πολυσακχαρίτης μεγάλου Μοριακού βάρους και αποτελείται από απλά σάκχαρα, παράγωγα της ραμνόζης, ξυλόζης καθώς και ουρονικά οξέα.

Τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα συναντώνται στην σπιρουλίνα και είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας γιατί τρέφουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Ενισχύουν αισθητά την ενέργεια μας, ανεβάζουν την διάθεση, καταπολεμούν την κατάθλιψη. Αυξάνουν την ηρεμία μας και ανακουφίζουν από το στρες. Μειώνουν την υπερκινητικότητα, ενισχύουν την συγκέντρωση, βελτιώνουν την νοητική αντίληψη και επιταχύνουν την μάθηση. Η υγεία και η εμφάνιση του δέρματος οφείλεται σε αυτά. Η καθημερινή πρόσληψη καλών λιπαρών οξέων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων (καρκίνο, διαβήτη, καρδιακά νοσήματα).

Η σπιρουλίνα βελτιώνει την πέψη και την συνολική εικόνα του εντέρου, μειώνοντας παράλληλα και τις όποιες φλεγμονές. Η καθημερινή κατανάλωση σπιρουλίνας μειώνει εντυπωσιακά τα επίπεδα άγχους, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συνδυάζοντας αρμονικά την ψυχική και σωματική υγεία!

Βελτιώνει την μνήμη: Η κατανάλωση σπιρουλίνας βοηθάει στην βελτίωση χωρητικότητας της μνήμης. Αυτό συμβαίνει γιατί προστατεύει τα γνωστικά συστήματα και διεγείρει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, κρατώντας το σε κίνηση. Είναι επίσης εξαιρετικό για την γενική ευημερία. Ετσι διατηρήσετε την διάθεσή σας σταθερή και μειώνετε το άγχος.

Χαλαρώνει τον εγκέφαλο: Ένα από τα κύρια συστατικά της σπιρουλίνας είναι η τριπτοφάνη, η οποία συνθέτει άλλες πρωτεΐνες και εξισορροπεί το νευρικό σύστημα. Η τριπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που είναι το κλειδί για την παραγωγή σεροτονίνης του σώματός, ορμόνης της ευτυχίας. Επειδή είναι απαραίτητο για την σεροτονίνη, βοηθά στην ρύθμιση της διάθεσης, του στρες και της όρεξης. Χρειάζεται επίσης τριπτοφάνη για την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα. Η μελατονίνη είναι η κύρια ορμόνη για την ρύθμιση των κύκλων ύπνου, γι ‘αυτό η τριπτοφάνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο του καλού ύπνου. Αλλά τα σώματά μας δεν μπορούν να παράγουν τριπτοφάνη από μόνα τους. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να το παίρνουμε μέσω της σωστής, δηλαδή της ζωντανής διατροφής. Τα υψηλά επίπεδα τριπτοφάνης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη α-σθενειών όπως η αϋπνία, η κατάθλιψη, η εξάντληση και το άγχος. (αναζήτησε το άρθρο: Σεροτονίνη η Μυστηριώδης)

Είναι νευροπροστατευτική για τον εγκέφαλό: Η σπιρουλίνα έλαβε πρόσφατα προσοχή επειδή ήταν νευροπροστατευτική. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη και την θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας που σχετίζεται με το γνωστικό σύστημα: το Αλτσχάιμερ, το Parkinson, η σχιζοφρένεια, οι επιπλοκές από σοβαρές ψυχώσεις … Υπάρχουν πολλά επιβλαβή βαρέα μέταλλα και τοξίνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο από την σαβουροφαγία και το άσχημο περιβάλλον των τσιμεντουπόλεων. Είναι γνωστό ότι αυτές οι τοξίνες οδηγούν σε νευρολογικής και νοητικές ασθένειες. Χάρη στα υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης, η σπιρουλίνα είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για να απαλλαγείς από βαρέα μέταλλα και τοξίνες. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και προστατεύει τους νευρώνες από ζημιές.

Μειώνει τον κίνδυνο εμβολισμού: Οι εμβολισμοί και η ισχαιμία του εγκεφάλου σημαίνουν ότι δεν υπάρχει αρκετή ροή αίματος στον εγκέφαλό. Το λιγότερο οξυγόνο, στην συνέχεια θα προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμα κι αν η ροή του αίματος στον εγκέφαλό διακοπεί μόνο για 10 δευτερόλεπτα μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Μπορεί να σε κάνει να χάσεις την συνείδηση, μαζί με άλλες σοβαρές συνέπειες. Το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Δελχί διαπίστωσε ότι οι μικρές δόσεις σπιρουλίνας βοηθούν στην προστασία του νευρικού συστήματος των αρουραίων που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες ελεύθερων ριζών. Οι αρουραίοι που δεν έλαβαν σπιρουλίνα δεν είχαν τα ίδια επίπεδα προστασίας.

Δίνει ενέργεια: Η σπιρουλίνα είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για τους αθλητές, επειδή βοηθά τους μύες να θεραπεύονται πιο γρήγορα μετά την άσκηση. Είναι επίσης ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά ακόμα περισσότερο. Η κατανάλωση μερικών ημερών μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε λιγότερο κουρασμένοι. Γι ‘αυτό είναι καλό τόσο για τους αθλητικούς ανθρώπους όσο και για τους ανθρώπους που δεν ασκούν πολύ, αλλά προσπαθούν να ξεκινήσουν. Μπορεί να βοηθήσει όλους να ωθήσουν τον εαυτό τους και να κάνουν την εκπαίδευσή τους πολύ πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Κατά του AIDS: Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιρουλίνας και ιδιαίτερα της σπιρουλάνης είναι η ικανότητά της να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του ιού HIV-1, καθώς και άλλων ιών. Μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 5γρ σπιρουλίνας την ημέρα αυξάνει το επίπεδο IgE στο σίελο ανθρώπων, ενώ κανονικοποιεί τα επίπεδα IgE στο αίμα (μείωση αλλεργικών αντιδράσεων). Παράλληλα προστατεύει έναντι της αλλεργικής ρινίτιδας. Η κατανάλωση σπιρουλάνης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων IFNγ. Επίσης και τα επίπεδα της IL1 και του νεκρωτικού παράγοντα των όγκων TNFα στα ανθρώπινα κύτταρα Τ.

Τροφή των Αστροναυτών: Λόγω των ανωτέρω ιδιοτήτων που εκτέθηκαν, η σπιρουλίνα προσέλκυσε την προσοχή των ερευνητών της NASA για κάποιο υποκατάστατο της υψηλής απαιτήσεων διατροφής των αστροναυτών, κατά τις μακροχρόνιες παραμονές τους στους διαστημικούς σταθμούς. H NASA ακόμη μαζί με άλλες συνεργαζόμενες Εθνικές Διαστημικές Υπηρεσίες, σχεδιάζει ένα «Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής» το οποίο θα παρέχει οξυγόνο και τροφή στους αστροναύτες και θα ανακυκλώνει τα απόβλητα, ανθρώπινα και μη, με την βοήθεια διαφόρων βακτηρίων, κατά την διάρκεια των διαπλανητικών ταξιδίων. Ενα παρόμοιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ονομάζεται MELISSA και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA). Στο σύστημα αυτό υποστήριξης της ζωής προβλέπεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών και η σπιρουλίνα έχει τον κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Τα κύρια αντιοξειδωτικά συστατικά είναι η φυκοκυανίνη, σπειρουλάνη, το β-καροτένιο, και ορισμένες πολυφαινόλες. In vitro έχει αποδειχθεί ότι η φυκοκυανίνη δεσμεύει τις πολύ δραστικές ρίζες του υδροξυλίου και υπεροξειδίου, καθώς και τα δραστικά υπεροξυνιτρώδη ιόντα, παρεμποδίζει την οξείδωση λιπιδίων καθώς και εκλεκτικά την δράση του ενζύμου κυκλοοξυγενάση-2 COX-2, το οποίο είναι υπεύθυνο για διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις και υπερεκφράζεται σε διάφορους τύπους καρκίνου. Η σπιρουλάνη δεσμεύει ρίζες υδροξυλίου και λιπιδίων καθώς και άλλες ελεύθερες ρίζες.

Αντικαρκινικές Ιδιότητες: Έρευνες σε ανθρώπινα κύτταρα αλλά και σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 1γρ σπιρουλίνας την ημέρα προκαλεί πλήρη εξάλειψη βλαβών λευκοπλακίας (προκαρκινική βλάβη βλεννογόνου του στόματος). Η φυκοκυανίνη επάγει απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας, ενώ η σπιρουλάνη μειώνει την μεταστατικότητα στον πνεύμονα κυττάρων μελανώματος. Παράλληλα εκχύλισμα πολυφαινολών σπιρουλίνας αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ανθρώπινων κυττάρων ηπαττώματος (όγκος ήπατος). Πρόσφατα άρχισε να δοκιμάζεται η χρήση της χρωστικής φυκομπιλίνης για την στοχευμένη δημιουργία ελεύθερων ριζών, μετά από διέγερσή της με φωτεινή ακτινοβολία με σκοπό την καταστροφή καρκινικών όγκων (φωτοδυναμική θεραπεία).

Ο Ζούκι δεν λέει ποτέ όχι στην αγαπημένη του Spirulina Supreme. Η Μπάρκι επίσης, περιμένει ανυπόμονα κάθε μεσημέρι την σπιρουλίνα της, προτιμάει τα δισκία γιατί της θυμίζουν τις κρατσανιστές της λιχουδιές. Η σπιρουλίνα προστατεύει τα ζωάκια όπως ακριβώς και τους ανθρώπους. Ενισχύει δραστικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Το συστήνουν και οι κτηνίατροι.

Η σπιρουλίνα είναι βασική τροφή για την πλούσια σύνθεσή της.

 • Βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, Ε, Κ.
 • Αντιοξειδωτικές Ενώσεις: Β καροτένιο, Φυκοκυανίνη, ζεαξανθίνη
 • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Ασβέστιο, σίδηρος, χαλκός, χρώμιο, μαγγάνιο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο
 • Λιπαρά οξέα: (GLA) γ-λινολενικό οξύ, (ALA) α-λινολενικό οξύ, Σουλφολιπίδια
 • Πολυσακχαρίτες: Ca-Sp Ασβεστούχο Σπιρουλάν
 • Αμινοξέα: Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη, Μεθειονίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Βαλίνη, Φαινυλαλανίνη.
 • Εχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη άλλων τροφών, όπως η σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%).
 • Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 2-6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι.
 • Περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές περισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι.
 • Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και έχει 49% καλύτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε.
 • Εχει 25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ότι τα ωμά καρότα.
 • Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο λάδι νυχτολούλουδου.
 • Η περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη είναι 30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σιταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.

Πώς να πάρετε σπιρουλίνα: Μεγάλη σημασία έχει ότι πλέον ​​δεν χρειάζεται να λάβετε μεγάλη ποσότητας σπιρουλίνας για να απολαύσετε τα οφέλη στην διατροφή σας. Μπορείτε να την αγοράσετε  σε μορφή σκόνης, αποξηραμένη ή χαπιών -στην πιο κάτω διεύθυνση. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση της σπιρουλίνας είναι περίπου 500mg και είναι σοφό να ελέγξετε την πηγή της προτού αγοράσετε. Δεδομένου ότι η σπιρουλίνα μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα, πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία υγείας πριν την χρήση της.

@ Aliki Alisa / 2009

——————–

Που παράγεται

Στις μέρες μας αποτελεί τροφή της φυλής kanembu στην περιοχή της λίμνης Τσαντ στην Δημοκρατία του Τσαντ στην Αφρική. Εκεί πωλείται σαν αποξηραμένο είδος ψωμιού και ονομάζεται dihe. Για την καλλιέργεια του προς μαζική παραγωγή χρησιμοποιούνται μεγάλες δεξαμενές αλλά και συγκεντρώσεις σε φυσικές λίμνες. Η σημερινή παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά τους 3.000 τόνους.

Μπορεί να καταναλωθεί και ως πρόσθετο σε διάφορα είδη τροφίμων (ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, χυμού κλπ) αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως άριστη ζωοτροφή, ως τροφή σε υδατοκαλλιέργειες, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωστικών τροφών και καλλυντικών, για φθορίζοντες δείκτες σε ιατρικά τεστ καθώς και για την παραγωγή ενζύμων στην Μοριακή Γενετική.

Είναι ασφαλέστατο διατροφικό προϊόν και αυτό έχει αποδειχθεί τόσο από εκτενείς τοξικολογικές μελέτες όσο και από την μακροχρόνια κατανάλωσή της ανά τους αιώνες.

Η Spirulina στην Ελλάδα: Για την σπιρουλίνα της περιοχής Νιγρίτας Σερρών να πούμε εν συντομία ότι η ιδέα της παραγωγής ξεκίνησε το 1992 έπειτα από 10ετη έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του τμήματος Γεωλογίας-Γεωθερμίας και του Ινστιτούτου Γεωμεταλλευτικών Ερευνών. Ο καθηγητής του Αριστ. Παν. Θεσσαλονίκης Δρ.Μιχαήλ Φύτικας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω περιοχή είναι όχι μόνον ιδανική για την παραγωγή σπιρουλίνας, αλλά αποτελεί και την μοναδική περιοχή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης που συνδυάζει αρμονικά τις παραμέτρους καλλιέργειας του κυανοπράσινου φύκους.

Η Spirulina Supreme

Το 2012 δύο καλοί φίλοι, ο Βασίλης Λυκούδης και ο Αντώνης Παπακωνσταντίντου πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν μια εταιρεία η οποία θα είχε ως αντικείμενο την παραγωγή σπιρουλίνας. Βήμα -βήμα, με σεβασμό προς τον καλό συνεργάτη τους, Dr Ιωάννη Τζοβένη, οι νέοι παραγωγοί εκπαιδεύτηκαν στην ορθή παραγωγή σπιρουλίνας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τη συνέπεια που πρέπει να έχουν τα πραγματικά ποιοτικά προϊόντα. Το 2016 ξεκινάει το χτίσιμο μιας νέας, καινοτόμας γραμμής παραγωγής, η οποία συνδυάζει την αγάπη για το περιβάλλον και το σεβασμό προς τον καταναλωτή. Σήμερα μετά από έξι χρόνια συνεχούς εξέλιξης, αναζήτησης και πειραματισμού, προέκυψε μια νέα οπτική στην παραγωγή και συσκευασία ενός πολυδύναμου τροφίμου που παρουσιάζει η εταιρεία τους, Spirulina Maxima Ι.Κ.Ε. Η Spirulina Supreme, μια νέα πνοή, εγκαινιάζεται αφού πρώτα έχει νιώσει το πάθος για Premium προϊόντα και το συναίσθημα ευθύνης των παραγωγών. Τα εργαστηριακά αποτελέσματα από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αποδεικνύουν την φροντίδα και την εμπειρία για το τέλειο αποτέλεσμα ανεβάζοντας τον πήχη της εξέλιξης.

 • Spirulina Maxima Ι.Κ.Ε.
 • 10χλμ Σερρών Νιγρίτας
 • Θέση Αυλές Κοιν. Σκουτάρεως
 • 2321600920 / spirulinasupreme@gmail.com

Πηγή: terrapapers.com

Tagged