Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Στην αντεπίθεση οι «προεδρικοί» με άρθρο παρέμβαση…

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Βολές για τάσεις και προσωπικές στρατηγικές από Κοτσακά, Ρήγα και Σκορίνη

«Στις άγονες και εσωστρεφείς αντιπαραθέσεις, που συχνά αποπροσανατολίζουν, είναι ώρα να απαντήσουμε προωθητικά» αναφέρουν σε άρθρο – παρέμβασή τους τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης, παρέμβαση που αποτιμάται ως ιδιαίτερα βαρυσήμαντη για την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, δεδομένου οι τρεις υπογράφοντες ηγούνται της «Κίνησης Μελών», δηλαδή της πολυπληθέστερης τάσης στο εσωτερικό του κόμματος, επιλέγοντας να σπάσουν τη σιωπή τους στη σκιά της διαγραφής Κοντονή, δηλαδή σε μια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση βιώνει μια έντονη κρίση εσωστρέφειας, με αποτέλεσμα την πρώτη ηχηρή διαγραφή επί ημερών Τσίπρα.

«Δυστυχώς, αυτή την ίδια περίοδο -ανεξαρτήτως προθέσεων- οι επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κινούνται σε αντίθετη γραμμή απ’ αυτή που ο πολιτικός φορέας σηματοδοτεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εικόνα αποπροσανατολισμού» επισημαίνουν για πρώτη φορά δημόσια οι κ. Κοτσακάς, Ρήγας και Σκορίνης, ενώ προσθέτουν με νόημα πως «ο ρόλος των τάσεων έχει πλέον υπερβεί τα όριά του», δείχνοντας εύσχημα προς τους 53.

Αναλυτικά, το άρθρο – παρέμβαση:

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η κρίση διευρύνεται λόγω των ασκούμενων υπέρ των ολίγων μεροληπτικών πολιτικών της Ν.Δ. Οι επιπτώσεις γίνονται αρνητικά πολύπλευρες τόσο για τον ρόλο της χώρας στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις όσο και στο εσωτερικό. Οι χειρισμοί τής κυβέρνησης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής γεννούν πολλά ερωτήματα. Η δημοκρατική λειτουργία δέχεται συνεχείς επιθέσεις συρρίκνωσης. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μετατρέπονται σε καθεστώς.

Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εισέρχονται σε καθεστώς επισφαλούς εργασίας. Η ύφεση οδηγεί ήδη τη χώρα σε αποπληθωρισμό και σε ελλείμματα που φέρνουν τη χώρα πίσω στα χρόνια που ξεκίνησαν τα Μνημόνια. Τα μεσαία στρώματα κατακρημνίζονται, η Παιδεία δοκιμάζεται από επικίνδυνους πειραματισμούς. Η λάθος διαχείριση της πανδημίας απειλεί τους πολίτες και φέρνει στα όρια αντοχής το δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο η Ν.Δ. εξακολουθεί να εχθρεύεται.

Εικόνες αποπροσανατολισμού

Δυστυχώς, αυτή την ίδια περίοδο -ανεξαρτήτως προθέσεων- οι επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κινούνται σε αντίθετη γραμμή απ’ αυτή που ο πολιτικός φορέας σηματοδοτεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εικόνα αποπροσανατολισμού. Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές -πέραν των προσωπικών στρατηγικών- ότι σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες εκείνων των πολιτών οι οποίοι όχι απλά μας στηρίζουν, αλλά διεκδικούν να γίνει ευδιάκριτα πλειοψηφική μια νέα αριστερή προοδευτική εναλλακτική στρατηγική διακυβέρνησης.

Ο ρόλος των τάσεων κλείνει τον κύκλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διαδρομή συγκρότησής του από εκλογικό συνασπισμό κομμάτων σε ενιαίο πολιτικό φορέα, βίωσε τη χρήσιμη για την εποχή εκείνη εμπειρία των τάσεων ως μεταβατικό στάδιο των συνιστωσών προκειμένου να υπάρξει ιδεολογική ώσμωση που θα οδηγούσε στην πολιτική ενότητα. Αναμφισβήτητα, αυτό λειτούργησε θετικά στη μετεξέλιξή του σε φορέα με ενεργό ρόλο στη συγκρότηση μιας σύγχρονης προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που μέσα από τον πλουραλισμό απόψεων συνθέτει και δημιουργεί.

Όμως τα νέα δεδομένα, οι σύγχρονες εξελίξεις και οι κοινωνικές ανάγκες δείχνουν ότι ο ρόλος των τάσεων έχει πλέον υπερβεί τα όριά του. Αταλάντευτη επιδίωξή μας πρέπει να είναι η δημιουργική σύνθεση με ορίζοντα το μέλλον για τις ανάγκες τής κοινωνίας και της χώρας. Γίνεται πλέον κοινωνική, πολιτική και οργανωτική ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να λειτουργήσει στη βάση της λογικής των ρευμάτων ιδεών.

Ένα πλειοψηφικό ρεύμα ιδεών, το οποίο θα είναι ανοιχτό να συμμετέχουν όλα τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι που θέλουν να συμβάλουν στη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και στον μετασχηματισμό του φορέα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως κορμού της προοδευτικής παράταξης στη βάση των αρχών της Αριστεράς.

Αρχές, όπως αυτές της δημοκρατίας, της προστασίας των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του τύπου, του σεβασμού στο περιβάλλον.

Ρεύμα ιδεών σημαίνει ενδυνάμωση της επανεκκίνησης «από τα κάτω». Σημαίνει αυτοοργάνωση που θα έχει ως συνεκτικό ιστό την κοινά εκπεφρασμένη στρατηγική μας επιδίωξη που τα κομματικά όργανα αποφασίζουν.

Τι επιδιώκουμε

Στρατηγική επιδίωξη είναι η δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η μεγάλη νίκη στις εκλογές, για να υλοποιηθεί το σύγχρονο πολιτικό σχέδιο του κόμματος (πρόγραμμα), όπως έχει εξαγγελθεί από τον πρόεδρο και τα συλλογικά όργανα.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ισχυροποίηση όλων των συλλογικών κοινωνικών εκφράσεων και των κινημάτων που αντιστέκονται στην επέλαση των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης.

Σε μια περίοδο πολλαπλής κρίσης την οποία μεγεθύνει δραματικά η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. και ο λεγόμενος «εξουσιοδοτισμός στους λίγους αξιωματούχους», ο ουσιαστικός ρόλος και η συμμετοχή της κοινωνίας καθίστανται απαραίτητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται να εκφράσει μαζί της τις αγωνίες, τα αιτήματα, τις επιδιώξεις της για ένα ελπιδοφόρο μέλλον χωρίς τις αβυσσαλέες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που υπηρετεί η Ν.Δ..

Η ανάγκη μετεξέλιξης της κοινωνικής σε πολιτική πλειοψηφία

Τώρα είναι η ώρα ώστε η κοινωνική αριστερή και προοδευτική πλειοψηφία που καταγράφεται διαχρονικά στη χώρα να μετεξελιχθεί σε πολιτική πλειοψηφία. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την ουσιαστική διεύρυνση, ανασυγκρότηση, και μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε έναν φορέα με οργανωμένες διαδικασίες, δομές και λειτουργίες. Διασυνδεδεμένες με την κοινωνική διεργασία, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν σύνθεση απόψεων και αντιλήψεων όλων των αριστερών, προοδευτικών, σοσιαλιστικών και δημοκρατικών ρευμάτων.

Στις άγονες και εσωστρεφείς αντιπαραθέσεις, που συχνά αποπροσανατολίζουν, είναι ώρα να απαντήσουμε προωθητικά. Να ενισχύσουμε τον εσωκομματικό διάλογο, να ανοίξουμε τον δρόμο σε γόνιμες συνθέσεις που θα υπερβαίνουν διαιρετικά σχήματα που αφορούσαν τις αντιθέσεις του χθες. Μ’ αυτή την πυξίδα το κόμμα μπορεί να κινηθεί με εξωστρέφεια, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μελών και φίλων για δράσεις στο οργανωμένο συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό χώρο, στα κινήματα και στις συλλογικότητες ανά περιοχή.

Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επόμενης μέρας ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβερνώσα Αριστερά που επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

  • Ο Αντώνης Κοτσακάς είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
  • Ο Πάνος Ρήγας είναι πρώην γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ο Νίκος Σκορίνης είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Πηγή: sofokleous10.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged