Νόμπελ Φυσικής: Σε τρεις επιστήμονες που μελέτησαν τις «Μαύρες Τρύπες»

Εφευρέσεις
Μοιραστείτε το:

Νόμπελ Φυσικής σε τρεις επιστήμονες που μελέτησαν τις «Μαύρες Τρύπες»

Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το φετινό Νόμπελ Φυσικής και το χρηματικό βραβείο των 1,1 εκατ. δολαρίων που το συνοδεύει, για τη σπουδαία συνεισφορά τους στην επιστήμη και την ανθρωπότητα. Πρόκειται για τον Βρετανό Ρότζερ Πένροουζ, τον Γερμανό Ράινχαρντ Γκέντσελ και την Αμερικανίδα Αντρέα Γκεζ, οι οποίοι έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις αναφορικά με ένα από τα πλέον «εξωτικά» φαινόμενα του σύμπαντος, τις αποκαλούμενες «μαύρες τρύπες».

Συγκεκριμένα, στον πρώτο η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το μισό φετινό βραβείο, «για την ανακάλυψη ότι ο σχηματισμός των μαύρων τρυπών αποτελεί μια ισχυρότατη απόδειξη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας», πατέρας της οποίας είναι ως γνωστόν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, από το 1915. Οι άλλοι δύο επιστήμονες μοιράστηκαν το υπόλοιπο μισό βραβείο, «για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας», όπως ανέφερε το σκεπτικό της επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γκεζ είναι μόλις η τέταρτη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, μετά τη Μαρία Κιουρί το 1903, τη Μαρία Γκέπερτ Μάιερ το 1963 και την Ντόνα Στρίκλαντ το 2018. «Πρέπει να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι αυτό που βλέπεις είναι αυτό που νομίζεις ότι βλέπεις. Έτσι, συνυπάρχουν η αμφιβολία και ο ενθουσιασμός», δήλωσε η ίδια στην επικοινωνία της με την επιτροπή μετά την απονομή, προσθέτοντας πως «το πρώτο πράγμα είναι η αμφιβολία».

Η απονομή των φετινών βραβείων συνεχίζεται αύριο, με την ανακοίνωση των ονομάτων που θα λάβουν το Νόμπελ Χημείας.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged