Νέα Δημοτική Αστυνομία: Και τώρα τι θα κάνουν οι Δήμοι που δεν την επανίδρυσαν επί ΣΥΡΙΖΑ…;

Δήμοι Υπουργεία
Μοιραστείτε το:

Ο Μητσοτάκης την κατήργησε, ο Θεοδωρικάκος την επαναφέρει …

Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να επανιδρύσει «μία ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές, και στην πόλη και στην επαρχία».

Την ανάγκη υιοθέτησης από όλους ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, που θα επιτρέψει πολιτικές συγκλίσεις και συναινέσεις σε μία εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των ιστορικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο μέτωπο της πανδημίας, επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Παράλληλα, προαναγγέλλει την πρόθεση του υπουργείου να επανιδρύσει «μία ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές, και στην πόλη και στην επαρχία».

ΥΠΕΣ: “Σε διάλογο με την ΚΕΔΕ άμεσα επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας”

Την αναγκαιότητα επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8, παραθέτοντας τις ενέργειες που δρομολογεί το Υπουργείο γι’ αυτόν το σκοπό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε πως στην κατεύθυνση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης επίκειται η ενίσχυση της αυτοτέλειας και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης -τόσο των Δήμων όσο και των Περιφερειών- με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την απλοποίηση των διαδικασιών και την αναπτυξιακή διαδικασία σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, αντικείμενο συζήτησης είναι και η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο υπουργός τόνισε πως κατά την «πρώτη φάση του κορωνοϊού αποδείχτηκε πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, πολύ λίγοι Δήμοι έχουν επαρκή Αστυνομία. Όλο το βάρος ή το μεγάλο βάρος του ελέγχου των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού πέφτει πάνω στην ΕΛ.ΑΣ. Με αυτό τον τρόπο, η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει καθήκοντα που θα μπορούσε να εκπληρώσει η Δημοτική Αστυνομία. Και η Ελληνική Αστυνομία νομίζω ότι έχει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο αρμοδιοτήτων και δράσεων απέναντι στο έγκλημα. Επομένως, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι αναγκαίο να επανιδρυθεί παντού, να καλύπτει το σύνολο των Δήμων της χώρας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε πως μέσα από έναν ταχύρρυθμο διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη τη χώρα, θα οριστεί το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και ο τρόπος που θα επανασυσταθεί. Η Δημοτική Αστυνομία για να είναι ισχυρή και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης που σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ευρύτερα το πλαίσιο ασφάλειας στις γειτονιές.

Aναφερόμενος στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης επισήμανε πως στην παρούσα φάση, πρέπει να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιτυχία της πρώτης φάσης. «Στην πρώτη φάση είχαμε: σχέδιο, αντανακλαστικά, ενότητα ως κοινωνία, υπευθυνότητα ως πολιτικό σύστημα και μεγάλη αλληλεγγύη. Κάπως έτσι θεωρώ ότι πήγαμε μέχρι τα τέλη Μαΐου, με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο υπουργός.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως το καλοκαίρι υπήρξε χαλάρωση. «Υπήρξε γενικότερη χαλάρωση στην κοινωνία και σε όλους μας. Ίσως υπήρξε η αίσθηση ότι είχαμε νικήσει τον κορωνοϊό, ενώ πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο και αόρατο εχθρό, ο οποίος τώρα έχει επιστρέψει και αποτελεί μία τεράστια απειλή», είπε χαρακτηριστικά.

Σκουρλέτης: Η ΝΔ θα «επανασυστήσει» τη Δημοτική Αστυνομία που είχε επανασυστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η, εκ των υστέρων, ανακάλυψη της σημασίας και της αναγκαιότητας της Δημοτικής Αστυνομίας από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, διακρίνεται για τον βαθιά αυτοκριτικό χαρακτήρα της και αντικειμενικά συνιστά έμμεσο πολιτικό “χαστούκι” προς τον σημερινό πρωθυπουργό», αναφέρει σε δήλωσή του ο Π. Σκουρλέτης.

Αναλυτικά η δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου  του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη:

«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα.

Η, εκ των υστέρων, ανακάλυψη της σημασίας και της αναγκαιότητας της Δημοτικής Αστυνομίας από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, διακρίνεται για τον βαθιά αυτοκριτικό χαρακτήρα της και αντικειμενικά συνιστά έμμεσο πολιτικό “χαστούκι” προς τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος το 2013, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατάργησε τη Δημοτική Αστυνομία μέσα σε μια νύχτα, υπηρετώντας μνημονιακές επιταγές.

Βεβαίως, ο κ. Θεοδωρικάκος, μίλησε σήμερα για την επανασύσταση μιας υπηρεσίας η οποία ήδη έχει επανασυσταθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, από το 2015 και έπειτα, με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε αδικίες και αναβάθμισε τις συνθήκες εργασίας των δημοτικών αστυνομικών. Ενδεικτικά, νομοθέτησε τη δυνατότητα επιστροφής των δημοτικών αστυνομικών που είχαν μετακινηθεί αλλού, στις παλιές θέσεις τους. Την προτεραιότητα υπαλλήλων με την ειδικότητα του δημοτικού αστυνομικού στην κάλυψη θέσεων προϊσταμένου των υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας. Τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας. Τη διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

Τον περασμένο Ιανουάριο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον κ. Θεοδωρικάκο, στην οποία ανέφεραν ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η Δημοτική Αστυνομία είναι “επιφορτισμένη με 33 συνολικά αρμοδιότητες που συμβάλλουν στην εξομάλυνση προβλημάτων και στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων της χώρας” και ζητούσαν να μάθουν τι θα πράξει ο υπουργός “προκειμένου να ενισχύσει τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού”, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Τότε ο υπουργός γνώριζε ότι η Δημοτική Αστυνομία υφίσταται, γι’ αυτό και απάντησε ότι θα προωθούσε ρυθμίσεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών της. Σήμερα, καθυστερημένα και με απίστευτες ανακρίβειες, επανέρχεται στο θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το υπουργείο Εσωτερικών προωθήσει τελικά κάποιας μορφής παρέμβαση, είναι προφανές ότι οι όροι λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί παρά να υπηρετούν με απόλυτο τρόπο το ευρύτερο πλαίσιο των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών».

Πηγή: airetos.gr / aftodioikisi.gr / epoli.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged