Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας: Συγκέντρωση τεχνολογικού εξοπλισμού τηλε-εκπαίδευσης για σχολεία και μαθητές

Επαγγελματική
Μοιραστείτε το:

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται όλο και περισσότερο από τους φορείς και την κοινωνία γενικότερα η εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι ο ρυθμός ενσωμάτωσης των ΤΠΕ για αυτό το σκοπό στην Ελλάδα υστερεί σε σχέση με το μέσο όρο τόσο της Ε.Ε.1 όσο και του ΟΟΣΑ.

Ως Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) επισημαίνουμε διαρκώς: την ανάγκη αναβάθμισης του μαθήματος της πληροφορικής με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, εκσυγχρονισμό του περιεχομένου, πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού καθηγητών Πληροφορικής και κάλυψη των ελλείψεων σε επίπεδο υποδομής (σχολικά εργαστήρια, πρόσβαση στο Διαδίκτυο).

Παράλληλα και ανεξάρτητα από τις συνεχείς θεσμικές παρεμβάσεις της ΕΠΕ για τη βελτίωση των παραπάνω ζητημάτων στην Παιδεία, η ΕΠΕ συντονίζει ή συμπράττει σε συλλογικές δράσεις εθελοντικής προσφοράς έργου ή υλικού. Η πάγια θέση της ΕΠΕ είναι να έχουν όλοι οι μαθητές τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και πρόσβαση στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που λόγω covid-19 πολλά σχολεία θα στραφούν πάλι προς την τηλεκπαίδευση.

Φέτος η ΕΠΕ στηρίζει την πρωτοβουλία του Αλληλέγγυου Σχολείου της “Μεσοποταμίας”, σε συνεργασία με το Open Lab Athens (https://olathens.gr), για τη συλλογή τεχνολογικού υλικού από εθελοντικές προσφορές (δωρεές). Σκοπός είναι η κάλυψη αναγκών μαθητών των Αλληλέγγυων Σχολείων και ευρύτερα συμπολιτών μας που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην εξ αποστάσεως στην εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, η ΕΠΕ θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει αντίστοιχες προσφορές-χορηγίες από επιχειρήσεις του χώρου των ΤΠΕ που πιθανότατα διαθέτουν τέτοιο τεχνολογικό υλικό προς απόσυρση.

Το σχολείο λειτουργεί από το 2013 προσφέροντας μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας όλων των επιπέδων, μαθήματα ξένων γλωσσών και μουσικής, εκδηλώσεις και σεμινάρια, σε εκατοντάδες μαθητές και ενήλικες κάθε χρόνο. Ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας και της ανάγκης κάλυψης των μαθημάτων μέσω τηλε-εκπαίδευσης, υπάρχει σημαντικό ποσοστό μαθητών αλλά και δασκάλων με σοβαρή ή και καθολική αδυναμία πρόσβασης σε αντίστοιχο τεχνολογικό εξοπλισμό, ακόμα και μεταχειρισμένο, λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Είναι ήδη ο τρίτος χρόνος συνεργασίας μας σε επίπεδο προσφοράς έργου, μεταξύ άλλων στη διδασκαλία του μαθήματος “Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον” (Γ’ ΓΕΛ) σε αντίστοιχα τμήματα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η κατάλληλη αφορμή φέτος να συμβάλλουμε και σε επίπεδο υποδομής ΤΠΕ, όχι μόνο για τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου της “Μεσοποταμίας”, αλλά εν γένει οποιουδήποτε σχολείου ή μαθητή έχει σημαντικές και άμεσες ανάγκες σε αυτό τον τομέα.

Καλούμε τους συναδέλφους Πληροφορικούς και κάθε άλλο πολίτη να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή, δωρίζοντας αν διαθέτει παρόμοιο εξοπλισμό (ελαφρώς μεταχειρισμένο, αλλά λειτουργικό) και προωθώντας τις σχετικές ανακοινώσεις.

———————-

Ακολουθεί (Παράρτημα) η αναλυτική ανακοίνωση του Αλληλέγγυου Σχολείου της “Μεσοποταμίας”.

Αλληλέγγυο Σχολείο: Συγκέντρωση Τεχνολογικού Εξοπλισμού

02/09/2020

Από τον Μάρτιο, το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας, όπως και οι υπόλοιπες δομές αλληλέγγυων σχολείων (https://solidarityschools.gr) κλήθηκαν να προσαρμοστούν στις συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Ξεκινώντας την συνεργασία με το Open Lab Athens, με σκοπό την αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση διαπιστώθηκε η ένταση της ανισότητας που προκάλεσαν οι νέες συνθήκες και η ανάγκη τόσο μαθητών/τριών, όσο και εκπαιδευτικών στην πρόσβαση σε τεχνολογικούς πόρους. Είναι πλέον φανερό, ότι η ελεύθερη πρόσβαση σε σταθερή σύνδεση ίντερνετ είναι βασική ανάγκη και θα πρέπει να διασφαλίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη.

Το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας σε συνεργασία με το Open Lab Athens οργανώνουν συγκέντρωση τεχνολογικού εξοπλισμού: tablet, laptop, ακουστικών, μικροφώνων κλπ, μεταχειρισμένων σε καλή κατάσταση ή καινούργιων, για την κάλυψη αναγκών μαθητών των Αλληλέγγυων Σχολείων και ευρύτερα συμπολιτών μας που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην εξ αποστάσεως στην εκπαίδευση.

Αν διαθέτετε εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.

Η συλλογή του εξοπλισμού γίνεται με δύο τρόπους:

  • Στον χώρο της Μεσοποταμίας (Πλάτωνος 13, Μοσχάτο), Δευτέρα – Παρασκευή 17:00-21:00.
  • Στον χώρο του Open Lab Athens (Κεραμεικού 50, Αθήνα), κατόπιν συνεννόησης στέλνοντας ένα email στο [email protected].

Αν παρόλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα στη μεταφορά, συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο για να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

URL: http://www.epe.org.gr , mailto:info<στο>epe.org.gr

—————

Πληροφορίες:

Μοιραστείτε το:
Tagged