Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου – Καλή σχολική χρονιά στο Περιστέρι θα υπάρξει μόνο με διεκδίκηση ουσιαστικών όρων υγιεινής και ασφάλειας

Περιστέρι

Καλή σχολική χρονιά στο Περιστέρι θα υπάρξει μόνο με διεκδίκηση ουσιαστικών όρων υγιεινής και ασφάλειας

Με μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση διαπιστώνουμε πως η έναρξη και αυτής της σχολικής χρονιάς θα βρει τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και στο Δήμο μας αντιμέτωπους με τεράστια προβλήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί λόγω της πανδημίας. Ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε σχολεία πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς (30ο Δημοτικό, 16ο Γυμνάσιο και Εσπερινό Γυμνάσιο).

Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, η Διοίκηση Παχατουρίδη δεν αξιοποίησαν το χρόνο, που κερδήθηκε από τη συνεπή στάση που έδειξε ο λαός για να εξασφαλιστούν με κρατική ευθύνη οι όροι για ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Η κάλυψη των προ πανδημίας τεράστιων κενών σε κτιριακές υποδομές, οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και υπαλλήλων καθαριότητας καθώς και η στελέχωση με εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό αποτελούν αυτονόητες προϋποθέσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου επισκεφτήκαμε βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου όπως και σχολεία και η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από αυτό που παρουσιάζει η Διοίκηση Παχατουρίδη.

Η πλειοψηφία των σχολείων δεν πληρούν ούτε αυτά που έχουν αναγγείλει οι αρμόδιες υπηρεσίες από τα προβλεπόμενα μέτρα:

  • οι μαθητές, εν μέσω πανδημίας, θα στριμώχνονται ανά 25 σε κάθε τάξη.
  • Υπάρχει ακόμα το αίσχος με τα container.
  • Δεν εξασφαλίζεται- με το προσωπικό που αυτή τη στιγμή υπάρχει – η καθαριότητα και η υγιεινή, όταν για κάθε σχολείο αναλογεί 1 ή 2 καθαρίστριες (στην καλύτερη περίπτωση) και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
  • Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ιατρική παρακολούθηση και συστηματικές θερμομετρήσεις.
  • Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αντί να προσληφθεί προσωπικό απολύθηκαν 14 εργαζόμενες με αυθαίρετη απόφαση της δημοτικής αρχής την ίδια ώρα που έμειναν εκτός σταθμών 250 παιδιά.

Η κυβέρνηση βαφτίζει τη μόρφωση των παιδιών μας, την προστασία της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους «δημοσιονομικό κόστος». Από το κονδύλι των 32 δις που θα πάρει το κράτος, στα παιδιά μας φτάνει ένα παγουρίνο – από χορηγία – και στοίβαγμα σε ακατάλληλους χώρους.

Η Διοίκηση Παχατουρίδη εδώ και τώρα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, να πιέσει και να διεκδικήσει χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων της περιοχής!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να γίνει συγκεκριμένη καταγραφή των χώρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αποσυμφορηθούν οι τάξεις και να λειτουργούν με 15 παιδιά. Για παράδειγμα, το 18ο Γυμνάσιο το οποίο δεν αξιοποιείται εδώ και καιρό, αίθουσες κενές που υπάρχουν σε σχολεία και άλλοι χώροι που είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου!
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων του Δήμου!
  • Να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς!
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ιδιαίτερα στα σχολεία που ήδη έχουν εμφανιστεί κρούσματα.
  • Να παρθούν πίσω οι παράνομες απολύσεις των 14 εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε να γίνει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο, δια ζώσης και όχι με «συνεδριάσεις» δια περιφοράς, ώστε να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα εν’ όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Υπάρχουν θέματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τα σχολεία της περιοχής μας και απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα και ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών.

Η Δημοτική αρχή να διευκολύνει τις προσπάθειες των συλλόγων γονέων και να μην προσπαθεί να τους αποκόψει από το φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο. Κάθε προσπάθεια απαγόρευσης των συνελεύσεων και των δραστηριοτήτων των συλλόγων μέσα στο σχολείο των παιδιών τους είναι απαράδεκτη, ακατανόητη και παραβιάζει κάθε έννοια άσκησης των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, τα 5μελή και 15μελή, τους Συλλόγους Γονέων, την ΕΛΜΕ Περιστερίου, το σύλλογο ΠΕ Έλλη Αλεξίου να οργανώσουν τη διεκδίκηση για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Tagged