Ο «τραπεζίτης» του Μαδούρο, οι αδελφοί Χαλίντ, οι χρηματοδοτήσεις και οι «συνεργάτες» σε Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Φωτιά στη… Μεσόγειο βάζει ο «τραπεζίτης» του Μαδούρο, στο μικροσκόπιο οι αδελφοί Χαλίντ

Η Μεσόγειος… φλέγεται και αιτία δεν είναι αυτή τη φορά ο Ερντογάν αλλά ο στενός του φίλος και σύμμαχος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση πανικού βλέποντας τον προσωπικό του «τραπεζίτη», τον Κολομβιανό επιχειρηματία Αλέξ Σάαμπ να οδεύει προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή τα αδέλφια Χαλίντ, ο Μαχέντ Χάλεντ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών τεσσάρων χωρών.

του  Τάσου Ευαγγελίου

Το Πράσινο Ακρωτήρι βρίσκεται ένα βήμα πριν την έκδοσή του Αλεξ Σάαμπ γεγονός το οποίο αναμένεται να φέρει σημαντικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν τον χρυσό τα ναρκωτικά και τις σχέσεις με χώρες όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και ο Λίβανος.

Γνωρίζοντας πρόσωπα, εταιρείες και λογαριασμούς, ποσά που έχουν διακινηθεί και έχοντας συμμετάσχει σε σειρά διαπραγματεύσεων και συμφωνιών αποτελεί νούμερο ένα στόχο των διωκτικών αρχών. Οι φερόμενοι ως συνεργάτες τους τα τελευταία χρόνια μέσω εταιρειών τροφίμων, αδελφοί Χαλίντ έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Το θέμα με τα ναρκωτικά που διακινούνται από τη Βενεζουέλα και του χρυσού της χώρας που μεταφέρεται με τη δικαιολογία της προμήθειας τροφίμων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, μετά και την άρση του γενικού lockdown που δυσκόλευε τις κινήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο το δίκτυο που έχει στηθεί και που επί σειρά ετών δρα όχι μόνο εντός της χώρας τους αλλά και στην Ευρώπη, όπου διατίθεται μεγάλο μέρος ναρκωτικών κυρίως κοκαΐνης.

Το γεγονός πως ενεργοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, με σημαντικές επιτυχίες ο MAOC (N), το Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης και Επιχειρήσεων κατά των ναρκωτικών που έχει ως έδρα τη Λισαβόνα και διαθέτει παρατηρητές ακόμη και απο τις ΗΠΑ είναι ενδεικτικό των εξελίξεων που αναμένονται. To MAC (N) έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του από το 2007, πλέον όμως κινείται με βάση συγκεκριμένες πληροφορίες ώστε να κλείσουν οι θαλάσσιοι διάδρομοι. Πληροφορίες που συλλέγονται από συγκεκριμένες ομάδες που δρουν στις χώρες αιχμής αναζητώντας του λεγόμενους «παρατηρητές» αλλά και τους «διαχειριστές» των τεραστίων ποσών από την πωληση ναρκωτικών αλλά τα τελευταία χρόνια και από τη διακίνηση του χρυσού της Βενεζουέλας.

Στόχος η πίεση προς συγκεκριμένα πρόσωπα να μιλήσουν. Το ιστιοφόρο που πιάστηκε να μεταφέρει 1.200 τόνους κοκαίνης στις ακτές της Γαλικίας αποτελεί δείγμα των κινήσεων αυτών.

Ο Αλεξ Σααμπ

Η σύλληψη του Αλεξ Σάαμπ του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως τραπεζίτης του καθεστώτος Μαδούρο ήρθε τη στιγμή που όλοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει ελέγχους και πιέσεις. Ότι οι άνθρωποι της DEA Και του FBI έχουν χαλαρώσει τον στενό κλοιό. Αντιθέτως έχοντας χαρτογραφήσει το δίκτυο, των «Παρατηρητών» και των «Διαχειριστών» ακολουθούν τώρα τη γραμμή του χρήματος και μετά τον Σααμπ βάζουν στο στόχαστρο επιχειρηματίες όπως τα αδέλφια Χαλίντ, παλιοί γνώριμοι της Ελλάδας…

Ο Αλεξ Σααμπ

Η αναφορά της ομάδας του Ισπανού πρώην δικαστή που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Σάαμπ στην προσπάθεια αποφυγής της διαδικασίας έκδοσης στις ΗΠΑ δύναται να εκληφθεί ως μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένος να σιωπήσει αν τελικά βρεθεί στα χέρια των αρμοδιών αρχών. Δηλώνοντας πως το πετρέλαιο και τα υλικά για την εξόρυξή του που πήγε να προμηθευτεί από το Ιράν πληρώνονται με «ίδιους πόρους» (σύμφωνα με τους Νew York Times, ενδεχομένως αποτελεί μια κίνηση για έναν μελλοντικό συμβιβασμό.

Συμβιβασμό που ανησυχεί τον Μαδούρο και προκαλεί πανικό σε πρόσωπα ακόμη και πολιτικά στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ισπανία και φτάνοντας στην Τουρκία με ενδιάμεσες χώρες όπως η Ελλάδα.

Κυρίαρχο ρόλο στο παιχνίδι αυτό έχει η Τουρκία, όπου ο αδελφός της συζύγου του Σάαμπ, Λορέντζο Αντονέλι, φέρεται να έχει δημιουργήσει εταιρείες μέσω των οποίων γίνεται και η διαχείριση του προγράμματος «χρυσός για τρόφιμα» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Νικολάς Μαδούρο. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και δηλώνει επιχειρηματίας

Οι σχέσεις Μαδούρο – Ερντογάν βρίσκονται άλλωστε στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ο Μαδούρο στέλνει χρυσό στην Τουρκία και ο Ερντογάν τρόφιμα ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πλυντήριο παγκοσμίως και είναι χαρακτηριστικό πως οι υπηρεσίες που ελέγχουν την περιοχή έχουν μεταφέρει τις έδρες τους σε γειτονικές χώρες για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ελέγχεται από χώρες όπως η Ελλάδα, που στην πορεία ενεπλάκει στην υπόθεση του χρυσού της Βενεζουέλας μέσα από καταγγελίες βενεζουελάνων Βουλευτών.

Κολομβιανοί αστυνομικοί στην έπαυλη του Άλεξ Σααμπ

Τα αδέλφια Χαλίντ στο μικροσκόπιο, το ταξίδι στην Ελλάδα

Δυο πρόσωπα που έγιναν γνωστά στην Ελλάδα από ένα ταξίδι του Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα το 2013 βρίσκονται στο προσκήνιο. Τα αδέλφια Χαλίντ, ο Μαχέντ και ο Χάλεντ, με δεκάδες εταιρείες στην ιδιοκτησία τους και με συνεχή ταξίδια τα προηγούμενα χρόνια σε Ευρώπη και Τουρκία. Με ενδιάμεσο σταθμό τον Λίβανο. Βενεζουελανολιβανέζοι όπως φέρονται στην καταγωγή, με ισχυρούς δεσμούς με ισλαμιστές, χορηγοί και υποστηρικτές τζαμιών στην Βενεζουέλα και αλλού, βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο.

Οι σχέσεις του με τον Τσάβεζ και εν συνεχεία με τον Μαδούρο τους κατέστησαν εξ αρχής «πρόσωπα ενδιαφέροντος». Τα ταξίδια στην Τουρκία, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη του Χάλεντ Χαλιντ συνεχή.

Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των αρχών ήταν το ταξίδι τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια η καταγραφή μια άφιξης του ιδιωτικού αεροσκάφους στην Ελλάδα και μάλιστα όχι στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας. Ο Χαλέντ Χαλίντ φέρεται να βρέθηκε όμως στην Αθήνα για δύο βραδιές και να είχε συναντήσεις με έλληνες αξιωματούχους. Ένας εξ αυτών στέλεχος στην προηγούμενη κυβέρνηση που διατηρεί σχέσεις με την Τουρκική πλευρά.

Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός πως δύο σχεδόν μήνες πριν είχε περάσει από την Ελλάδα ο Αλεξ Σάαμπ έδωσε το έναυσμα και την εντολή να τεθεί υπό νέο καθεστώς η έρευνα που αφορά τα δύο αδέλφια, αφού φέρονται να συνεργάζονται τόσο στην υπόθεση χρυσός για τρόφιμα όσο και σε άλλες περιπτώσεις για τις οποίες οι αρμόδιες δικωτικές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν περί ναρκωτρομοκρατίας.

Ποιοι είναι οι αδελφοί Χαλίντ

Στην Βενεζουέλα οι αδελφοί Χαλίντ είναι από τους πλέον γνωστούς και ιδιαίτερα πλούσιους επιχειρηματίες συνεργάτες του καθεστώτος Μαδούρο. Οι αμερικανικές αρχές ασχολούνται με αυτούς από την δεκαετία του 2000 και μάλιστα ο ένας εξ αυτών ο Μαχέντ είχε απωλέσει την βίζα του τελώντας υπό έρευνα για τις εταιρείες του.

Στην Ελλάδα έγιναν γνωστοί μόλις το 2016. Όταν αποκαλύφθηκε το ταξίδι του Νίκου Παππά, συνοδεία του κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, στη Βενεζουέλα..

Ήταν το ταξίδι για το οποίο ο Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως μετείχε αντιπροσωπείας προκειμένου να διερευνηθεί η εισαγωγή τροφίμων απο τη Βενεζουέλα, μια χώρα που από τότε αντιμετώπιζε επισιτιστικό πρόβλημα.

Η φωτογραφία του Νίκου Παππά και του Αρτέμη Αρτεμίου στο ιδιωτικό αεροσκάφος των αδελφών Χαλιντ προκάλεσε τότε εντυπώσεις. Οπως και το γεγονός πως απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καράκας για να προσγειωθεί στη νήσο Μαργαρίτα. Την χαρακτηρισμένη ως «Ιθάκη» των αδελφών Χαλίντ όπου διαθέτουν και μεγάλα ξενοδοχεία με σπά και όλες τις ανέσεις. Σε ένα εξ αυτών φέρεται να φιλοξενήθηκαν τότε και τα πρόσωπα που μετακινήθηκαν με το ιδιωτικό αεροσκάφος.

Η συμμετοχή των αδελφών Χαλίντ σε εταιρείες χάνεται στο μέτρημα. Πρόκειται για δεκάδες εταιρείες αναφέρουν στελέχη των αρμοδίων διωκτικών υπηρεσιών, με έδρα την Βενεζουέλα και την Ισπανία, κυρίως αλλά και φορολογικούς παραδείσους στους οποίους βρίσκονται και οι έδρες πολλών εταιρειών του Σάαμπ.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός πως τα αδέλφια Χαλιντ εμφανίζονται, μετά το 2013 ως αφανείς ιδιοκτήτες εταιρειών στον Παναμά, χώρα που προτιμήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και από το δικηγορικό γραφείο του κύπριου δικηγόρου.

Τα «μυστικά» του «κολλητού» του Μαδούρο που έφταναν από τη Βενεζουέλα ως τη Μεσόγειο

Σημαντικές εξελίξεις στη Μεσόγειο μέσω… Βενεζουέλας παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά τη σύλληψη του Άλεξ Σάαμπ, του Κολομβιανού επιχειρηματία και προσωπικού φίλου του Νικολάς Μαδούρο, την ώρα που οι αρχές ασφαλείας τεσσάρων χωρών έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους αδελφούς Χαλίντ, δύο μεγιστάνες από τη Λατινική Αμερική που είναι γνωστοί και στην Ελλάδα, λόγω ενός ταξιδιού του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα το 2013.

Σύμφωνα με το liberal.gr, το Πράσινο Ακρωτήρι βρίσκεται ένα βήμα πριν την έκδοσή του Αλεξ Σάαμπ, από τον οποίον οι αρμόδιες αρχές αναμένουν να λάβουν σημαντικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν τον χρυσό, τα ναρκωτικά και τις σχέσεις του καθεστώτος του Μαδούρο με χώρες όπως η Τουρκία και ο Λίβανος.

Η άκρη του νήματος άρχισε σε αυτήν την τεράστια υπόθεση πιθανού ξεπλύματος χρήματος και διακίνησης τόνων χρυσού από τη Βενεζουέλα προς χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ξεκίνησε να ξετυλίγεται στα μέσα Ιουνίου. Ο 48χρονος Κολομβιανός πολίτης Λιβανικής καταγωγής Αλεξ Σάαμπ, συνελήφθη από τις αρχές του Πρασίνου Ακρωτηρίου, καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη νησιωτική χώρα της Δυτικής Αφρικής με προορισμό το Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν την έκδοσή του ώστε οι αμερικανικές αρχές να μπορέσουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το παγκόσμιο δίκτυο που φαίνεται να έστησε ο κ. Σάαμπ, ως ένας από τους στενοτερους συνεργάτες του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Η πιθανοτητα έκδοσής του στις ΗΠΑ προκαλεί πανικό στο Καράκας και την Άγκυρα, λόγω ενός δικτύου εταιρειών με έδρα την Κωνσταντινούπολη που έχει στήσει ο Αλεξ Σάαμπ, ο οποίος φαίνεται να είναι γνώριμος και σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Σύμφωνα με το liberal.gr, ο Σάαμπ, γνωρίζοντας πρόσωπα, εταιρείες και λογαριασμούς, ποσά που έχουν διακινηθεί και έχοντας συμμετάσχει σε σειρά διαπραγματεύσεων και συμφωνιών αποτελεί νούμερο ένα στόχο των διωκτικών αρχών. Οι φερόμενοι ως συνεργάτες του, τα τελευταία χρόνια μέσω εταιρειών τροφίμων, αδελφοί Χαλίντ έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Ο Αλεξ Σάαμπ, ο οποίος χαρακτηρίζεται και ως ο «ταμίας της Χεζμπολάχ» στη Λατινική Αμερική, συνελήφθη όταν το ιδιωτικό του αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο για ανεφοδιασμό. Ο δισεκατομμυριούχος μετέβαινε στο Ιράν ως εκπρόσωπος για διαπραγμάτευση συμβάσεων προμήθειας τροφίμων και ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Στη Βουλγαρία, το όνομα του Σάαμπ συνδέεται με πολλές εταιρείες που εκπροσωπούνται από γνωστό δικηγόρο της γείτονος χώρας, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση αγοράς αδαμαντωρυχείου στην Νότιο Αφρική.

Εκτός από τη Ρωσία και την Κίνα, η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ ενός μικρού αριθμού «φίλων» κρατών για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, με τις αμερικανικές αρχές να έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για τη μεταφορά χρυσού από το Καράκας στην Άγκυρα. Από τις αρχές του 2018, καθώς τα αποθέματα συναλλάγματος εξαντλήθηκαν, η Βενεζουέλα άρχισε να πωλεί χρυσό για να εισάγει τρόφιμα και φάρμακα .

Εταιρείες τις οποίες φαίνεται να έστησε ο Άλεξ Σάαμπ σε συνεργασία με τον Μαδούρο, με έδρα την Τουρκία, αγόραζαν αγαθά τα οποία πωλούσαν υπερτιμημένα στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, μεταξύ Νοεμβρίου 2011 και Σεπτεμβρίου 2015, ο Σάαμπ συνεργάστηκε με άλλα πρόσωπα με σκοπό να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια από παράνομα κέρδη του σε τραπεζικούς λογαριασμούς αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων, δίνοντας έτσι στην Ουάσιγκτον δικαιοδοσία για την υπόθεση.

Όπως αναφέρει το liberal.gr το θέμα με τον χρυσό της Βενεζουέλας του που μεταφέρεται με τη δικαιολογία τις προμήθειας τροφίμων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, μετά και την άρση του γενικού lockdown που δυσκόλευε τις κινήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο το δίκτυο που έχει στηθεί και που επί σειρά ετών δρα όχι μόνο εντός της χώρας τους αλλά και στην Ευρώπη, όπου διατίθεται μεγάλο μέρος ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης.

Η σύλληψη του Αλεξ Σάαμπ του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως τραπεζίτης του καθεστώτος Μαδούρο ήρθε τη στιγμή που όλοι πίστευαν ότι οι πράκτορες της DEA και του FBI έχουν χαλαρώσει τον στενό κλοιό. Αντιθέτως, έχοντας χαρτογραφήσει το δίκτυο των «Παρατηρητών» και των «Διαχειριστών» ακολουθούν τώρα τη γραμμή του χρήματος και μετά τον Σααμπ βάζουν στο στόχαστρο επιχειρηματίες όπως τα αδέλφια Χαλίντ, παλαιών γνώριμων της Ελλάδας…

Τα αδέλφια Χαλίντ στο μικροσκόπιο – Το ταξίδι στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει το liberal.gr, δυο πρόσωπα που έγιναν γνωστά στην Ελλάδα από ένα ταξίδι του Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα το 2013 βρίσκονται στο προσκήνιο. Τα αδέλφια Χαλίντ, ο Μαχέντ και ο Χάλεντ, με δεκάδες εταιρείες στην ιδιοκτησία τους και με συνεχή ταξίδια τα προηγούμενα χρόνια σε Ευρώπη και Τουρκία. Με ενδιάμεσο σταθμό τον Λίβανο. Βενεζουελανολιβανέζοι όπως φέρονται στην καταγωγή, με ισχυρούς δεσμούς με ισλαμιστές, χορηγοί και υποστηρικτές τζαμιών στην Βενεζουέλα και αλλού, βρίσκονται εκ νέου στο μικροσκόπιο.

Αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον των αρχών ήταν το ταξίδι τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια η καταγραφή μια άφιξης του ιδιωτικού αεροσκάφους στην Ελλάδα και μάλιστα όχι στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας. Ο Χαλέντ Χαλίντ φέρεται να βρέθηκε όμως στην Αθήνα για δύο βραδιές και να είχε συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους. Ένας εξ αυτών στέλεχος στην προηγούμενη κυβέρνηση που διατηρεί σχέσεις με την Τουρκική πλευρά. Η πληροφορία αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός πως δύο σχεδόν μήνες πριν είχε περάσει από την Ελλάδα ο Αλεξ Σάαμπ έδωσε το έναυσμα και την εντολή να τεθεί υπό νέο καθεστώς η έρευνα που αφορά τα δύο αδέλφια, αφού φέρονται να συνεργάζονται τόσο στην υπόθεση «χρυσός για τρόφιμα» όσο και σε άλλες περιπτώσεις για τις οποίες οι αρμόδιες διωκτικές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν.

Στην Ελλάδα, οι αδελφοί Χαλίντ έγιναν γνωστοί μόλις το 2016. Όταν αποκαλύφθηκε το ταξίδι του Νίκου Παππά, συνοδεία του κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, στη Βενεζουέλα.. Ήταν το ταξίδι για το οποίο ο Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως μετείχε αντιπροσωπείας προκειμένου να διερευνηθεί η εισαγωγή τροφίμων από τη Βενεζουέλα, μια χώρα που από τότε αντιμετώπιζε επισιτιστικό πρόβλημα. Η φωτογραφία του Νίκου Παππά και του Αρτέμη Αρτεμίου στο ιδιωτικό αεροσκάφος των αδελφών Χαλίντ προκάλεσε τότε εντυπώσεις. Όπως και το γεγονός πως απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καράκας για να προσγειωθεί στη νήσο Μαργαρίτα. Την χαρακτηρισμένη ως «Ιθάκη» των αδελφών Χαλίντ όπου διαθέτουν και μεγάλα ξενοδοχεία με σπά και όλες τις ανέσεις. Σε ένα εξ αυτών φέρεται να φιλοξενήθηκαν τότε και τα πρόσωπα που μετακινήθηκαν με το ιδιωτικό αεροσκάφος.

Η συμμετοχή των αδελφών Χαλίντ σε εταιρείες χάνεται στο μέτρημα. Πρόκειται για δεκάδες εταιρείες αναφέρουν στελέχη των αρμοδίων διωκτικών υπηρεσιών, με έδρα την Βενεζουέλα και την Ισπανία, κυρίως αλλά και φορολογικούς παραδείσους στους οποίους βρίσκονται και οι έδρες πολλών εταιρειών του Σάαμπ.

Πηγή: liberal.gr / msn.com

Μοιραστείτε το:
Tagged