Σχολεία: Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στις 14 Σεπτεμβρίου με το πρώτο κουδούνι – Τι προβλέπεται για τον αγιασμό και μάσκα…

Β/θμια
Μοιραστείτε το:

Η ώρα των ανακοινώσεων για το άνοιγμα των σχολείων και όλων των λεπτομερειών για τη νέα σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού έφτασε.

Βάζοντας τέλος στο σίριαλ των τελευταίων ημερών σχετικά με την οριστική ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε πως όλες οι σχολικές βαθμίδες θα επαναλειτουργήσουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως συμπλήρωσε, η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και θα διανεμηθεί δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

«Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για τη νέα σχολική χρονιά. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τα βιβλία έφτασαν στα σχολεία εγκαίρως» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας.

Τα μέτρα με τα οποία θα αρχίσουν

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου, με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα προφύλαξης.

Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι:

  • Χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
  • Ενημέρωση και οδηγίες έτοιμες οδηγίες ΕΟΔΥ
  • Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
  • Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου
  • Διαφορετικά διαλείμματα
  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ
  • Μαθηματικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας
  • Δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές (επισκέψεις σε μουσεία και περίπατοι ανά τμήμα
  • Αθλήματα (μικρές ομάδες ανά τμήμα)
  • Εργαστήρια (σταθερές ομάδες συνεργασίας
  • Πληροφορική (καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικού συστηματικά)
  • Μουσικά όργανα (απόσταση τριών μέτρων)
  • Ατομικό παγούρι (Το κάνουμε λόγους προστασίας της υγείας)

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

  • Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
  • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους

———————

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο αγιασμός στα σχολεία – Τι προβλέπεται για το προαύλιο και για τις αίθουσες [εγκύκλιος]

Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για την έναρξη της νέας χρονιάς.

Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να είναι έτοιμα όλα τα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών με ασφάλεια στις τάξεις. Την ίδια στιγμή ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την εφαρμογή των μέτρων, κυρίως ως προς τη χρήση της μάσκας από τα παιδιά.

Οσο κυλούν οι μέρες πάντως, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνεται το μάθημα τη νέα σχολική χρονιά γίνονται όλο και πιο σαφείς. Αρχικά, ξεκαθαρίστηκε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα επιστροφής στα θρανία, θα γίνει τελικά και ο αγιασμός, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία εορτάζει την Υψωση του Τιμίου Σταυρού.

Από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι «ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του διευθυντή με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί».

Κεραμέως: Η χρήση μάσκας στα σχολεία είναι πλήρως τεκμηριωμένη από τους ειδικούς

Οσον αφορά στη μάσκα πάντως και τις ανησυχίες που εκφράζονται, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε χθες ότι η χρήση της είναι πλήρως τεκμηριωμένη από τους ειδικούς.

Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν εξεταστεί όλα τα μέτρα προστασίας και οι εναλλακτικές, επαναλαμβάνοντας ότι τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα αφιερωθεί χρόνος για να μάθουν οι μαθητές γιατί η μάσκα είναι απαραίτητη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα τα αναλώσιμα (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) θα είναι εγκαίρως στα σχολεία.

Για να δείτε την εγκύκλιο για  τον αγιασμό κάντε εδώ.

Σχολεία: Πότε δικαιολογούνται οι απουσίες για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως η απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του (απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης)

Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή (απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας)

Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι (απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας)

Καθορίζονται, βάσει οδηγιών των Ειδικών, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

  • Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
  • Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
  • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
  • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500) Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
  • Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
  • Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
  • Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
  • Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ (ΚΥΑ, 15 Μαΐου 2020).

Κατά την απουσία μαθητών και/ή εκπαιδευτικών, προβλέπεται:

  • Σύγχρονη διδασκαλία και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο και
  • Επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Χρήση μάσκας

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει -τελικά- το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, «η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού».

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες κατηγορίες μαθητών, οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αυτές είναι:

Γενικά εξαιρούνται:

  • Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφορά
  • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους
  • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό

———————

Έκκληση Πέτσα στους γονείς

Στην αρχή της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν τα παιδιά. «Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν με τα παιδιά τους στο σπίτι» ανέφερε συγκεκριμένα.

 «Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων» πρόσθεσε.

Σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων μια εβδομάδα αργότερα, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. «Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».

—————-

Θεοδωρικάκος: Έξι εκατ. ευρώ για δωρεάν μάσκες στα σχολεία

 «Έξι εκατομμύρια ευρώ για δωρεάν μάσκες στα σχολεία» ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με όσα είπε:

  • Το πρώτο μέτρο του υπουργείου Εσωτερικών είναι η έγκαιρη κεντρική επιχορήγηση για την προμήθεια μέσω της ΚΕΔΕ μασκών δωρεάν για εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές -τριες όλων των σχολείων, ακολουθώντας τις προδιαγραφές και συμβουλές των ειδικών για τα ζητήματα ασφάλειας. Όλα τα παιδιά και όλοι οι εκπαιδευτικοί χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.
  • Το δεύτερο είναι η πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια ώστε 5000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο αλλά και 4474 με μειωμένο ωράριο να ριχτούν άμεσα στη μάχη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας.
  • Το τρίτο αφορά τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών ύψους 175 εκ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση 240 χιλιάδων μαθητών στα σχολεία.
  • Το τέταρτο αφορά τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών, με συνολικό ποσό 128 εκ. μέσω των ΚΑΠ.

H ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου:

Από την πρώτη μέρα της πανδημίας του κορονοιού, ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΠΘ Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Μετά από 6 μήνες συνεχιζόμενης υγειονομικής απειλής για την κοινωνία, η πορεία παραμένει πολύπλοκη.

Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας με προβλήματα και πρωτόγνωρες δυσκολίες.

Με τον σωστό επιτελικό και στοχευμένο δι-υπουργικό συντονισμό και σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή του μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά τη νέα πραγματικότητα. Κοινός στόχος η δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Δίπλα στο σχέδιο και την υλοποίησή του, απαιτείται να υπάρξει ενότητα, πειθαρχία, αλληλεγγύη, δηλαδή όλα όσα διέκριναν όλους τους Έλληνες μαζί, την προηγούμενη άνοιξη.

Διασφαλίζουμε ο καθένας από τον τομέα κυβερνητικής ευθύνης του, τους όρους μέχρι τον ερχομό της οριστικής υγειονομικής λύσης.

Το νέο σχολικό έτος αποτελεί για όλους μας το μεγάλο στοίχημα, επενδύοντας στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας που είναι η νέα γενιά.

Η επιτυχία στο κρίσιμο μέτωπο του σχολικού περιβάλλοντος είναι μια συνάρτηση δράσης όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Τα παιδιά μας πρέπει να νιώθουν χαρά για την επιστροφή στο φυσικό τους χώρο και οι γονείς πρέπει να αισθάνονται απόλυτη σιγουριά για την ασφάλεια, την καθαρότητα και τον ανθρώπινο και φιλικό χαρακτήρα του σχολικού περιβάλλοντος. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί ως στυλοβάτες της κοινής προσπάθειας στο σχολείο.

Αγκαλιάζουμε όλους τους μαθητές και μαθήτριες στο νέο ξεκίνημα, μοιραζόμαστε τη χαρά και τα όνειρά τους. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις μαθήτριες και τους μαθητές, στα παιδιά μας:

όποια μάσκα και αν φέρετε στο πρόσωπο λόγω των καιρών που ζούμε, αυτή δε μπορεί και δε θα κρύψει ποτέ την καθαρή ματιά σας στο αύριο, στη ζωή που σχεδιάζετε και δημιουργείτε, αυτή την καθαρή ματιά που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Σας εμπιστευόμαστε, όπως εμπιστευόμαστε και την Ελληνική οικογένεια που αγωνίζεται να είναι ενωμένη, αγαπημένη και ασφαλής στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Όπως εμπιστευόμαστε τον Έλληνα εκπαιδευτικό.

Ως ΥΠΕΣ, έχοντας την ευθύνη της στενής συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση, επισημαίνω πως η μαθησιακή διαδικασία θα ενισχυθεί με τους όρους μιας ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία θεσμικά και με δυνατό λόγο, υποστηρίζει και εγγυάται σε όλες τις περιοχές της χώρας, την εκπαιδευτική λειτουργία.

Όλες οι προβλέψεις και τα πακέτα μέτρων στηρίζονται στη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων, και στη νέα κατεύθυνση ενδυνάμωσής τους με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει διαρκώς την αυτοδιοίκηση, τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες με πράξεις και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Το πρώτο βασικό στοιχείο είναι η έγκαιρη κεντρική επιχορήγηση για την προμήθεια μέσω της ΚΕΔΕ μασκών δωρεάν για εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές -τριες όλων των σχολείων, ακολουθώντας τις προδιαγραφές και συμβουλές των ειδικών για τα ζητήματα ασφάλειας. Όλα τα παιδιά και όλοι οι εκπαιδευτικοί χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Το δεύτερο είναι η πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια ώστε 5000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο αλλά και 4474 με μειωμένο ωράριο να ριχτούν άμεσα στη μάχη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας.

Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό γίνεται – σε αντιδιαστολή με παλαιότερα – απολαμβάνοντας οι εργαζόμενοι αυτοί πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Συγκρίνοντας τα στοιχεία, μέχρι πέρυσι οι καθαρίστριες που ήταν πλήρους απασχόλησης και καθάριζαν πάνω από 13 αίθουσες ήταν 3761. Για αυτό το λόγο φέτος δίνουμε 28 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Όσον αφορά τη λειτουργία των κυλικείων αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά με προμήθεια και διάθεση μόνο σφραγισμένων και προσυσκευασμένων υλικών.

Το τρίτο αφορά τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών ύψους 175 εκ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση 240 χιλιάδων μαθητών στα σχολεία.

Το τέταρτο αφορά τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών, με συνολικό ποσό 128 εκ. μέσω των ΚΑΠ.

Υπογραμμίζουμε πως το ΥΠΕΣ μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους για προγράμματα αντισεισμικής προστασίας, όπως επίσης αναπλάσεων και διαμόρφωσης αύλιων χώρων, ειδικό πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων.

Ακόμη ως ΥΠΕΣ έχουμε προβλέψει τα ζητήματα άδειας ειδικού σκοπού ως επίσης και αναλυτικά τους κανόνες τηλε-εργασίας των γονέων εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, και επιπλέον το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί όταν κάποιος – απευχόμαστε – βρεθεί θετικός ή νοσήσει εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Στηριζόμαστε στο επιτυχημένο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόσαμε ήδη από την περασμένη άνοιξη με κυρίαρχη σκέψη μας την ασφάλεια των εργαζομένων.

Εφόσον και όπου απαιτηθούν επιπλέον λύσεις σε επί μέρους τοπικά προβλήματα, εκεί η υποστήριξη που θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από εμάς ως Κεντρική Διακυβέρνηση, θα είναι ουσιαστική και άμεση.

Με αφορμή το κρίσιμο ορόσημο της έναρξης του εκπαιδευτικού έτους,

Έχουμε πλήρως αντιληφθεί και κατανοήσει ως ΥΠΕΣ πως η πανδημία, με τις ειδικότερες εκφράσεις της στη χώρα μας επιβεβαίωσε ότι η συγκυρία, δείχνει τον δρόμο.

Δηλαδή την ανάγκη ανασυγκρότησης του κράτους μέσω της θέσπισης μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες και φροντίδα για τον Έλληνα πολίτη. Αυτή είναι η σαφής κυβερνητική προτεραιότητα που έχει χαράξει ο ΠΘ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην περίπτωση του νέου σχολικού έτους και σε ότι μας αφορά ως ΥΠΕΣ, αυτό το κάνουμε έγκυρα και έγκαιρα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την αυτοδιοίκηση

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged