Επιβραδύνεται η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού – Πάνω από 820 χιλ. οι νεκροί, στα 24 εκατ. τα κρούσματα

Οικονομικά

Εξαπλώνεται αλλά βραδύτερα ο κορωνοϊός. Στο κόκκινο Αμερική, Ευρώπη, Ινδία. Πάνω από 820 χιλ. οι νεκροί, στα 24 εκατ. τα κρούσματα. Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στη νοτιοανατολική Ασία και σε περιοχές της ανατολικής Μεσογείου

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πλέον με βραδύτερο ρυθμό στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη – με εξαίρεση τη νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου -, ο συναγερμός για την επιδημία παραμένει καθώς ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες σπεύδουν να επισημάνουν ενόψει του φθινοπώρου το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που μπορεί να προκαλέσει στη δημόσια υγεία η ταυτόχρονη δραστηριότητα του κορωνοϊού με τον ιό της γρίπης.

Η αμερικανική ήπειρος αποτελεί την πλέον πληγείσα περιοχή (εκεί καταγράφεται το 50% των νέων κρουσμάτων και το 62% των 39.240 θανάτων που σημειώθηκαν παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα) και ακολουθεί η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου και καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες αύξηση κατά 28% των νέων περιστατικών και κατά 15% των θανάτων με την Ινδία να πρωτοστατεί καθώς για 8η συνεχόμενη ημέρα καταγράφει καθημερινά περισσότερες από 60.000 μολύνσεις.

Σταθερή αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αν και μείωση αναφέρεται στον αριθμό των θυμάτων, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι αυτοί που μολύνονται κυρίως είναι άνθρωποι νεαρότερης ηλικίας ενώ σε ύφεση φαίνεται πως είναι ο ιός στην Κίνα, όπου για 10η συνεχόμενη ημέρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα εγχώριο κρούσμα, αν και οι κάτοικοι της πόλης Xinjiang παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες.

Συναγερμός πάντως έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για τις περιπτώσεις επαναμόλυνσης ασθενών από τον κορωνοϊό που καταγράφηκαν σε Ολλανδία, Βέλγιο και Χόνγκ Κόνγκ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία ξεπέρασαν τους 820.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 24 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περίπου από 15,6 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

  • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 23.925.642 και οι θάνατοι σε 820.192
  • Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 5.779.371 και σε νεκρούς με 178.524
  • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 116.580 και σε κρούσματα με 3.669.995
  • Τρίτo σε νεκρούς το Μεξικό με 61.450 και τέταρτη η Ινδία με 59.449
  • Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.535 νεκρούς.
  • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 968.297 – Στους 16.638 οι νεκροί
  • Έκτο σε κρούσματα το Περού με 600.438, έβδομο το Μεξικό με 568.621, όγδοη η Κολομβία με 562.113 και ένατη η Ισπανία με 412.553
  • Δέκατη η Χιλή με 400.985 κρούσματα
  • Στους 35.445 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.549 οι νεκροί στη Γαλλία.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 178.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – Μέτρα μετά την έξαρση κρουσμάτων σε φοιτητές

Ξεπέρασαν τους 178.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 1.210 νέοι θάνατοι.

Συνολικά οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 178.518 επί συνόλου 5.779.028 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Οι ΗΠΑ είναι σε απόλυτους αριθμούς η πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από την επιδημία του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας, καθώς καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και θετικών περιπτώσεων ανάμεσα στους φοιτητές λίγες ημέρες πριν αρχίσει το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Είναι χαρακτηριστικό πως το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα ανέφερε περισσότερους από 550 θετικούς φοιτητές και προσωπικό από την έναρξη των μαθημάτων από τις 19/8 με το δήμαρχο της Tuscaloosa να κάνει λόγο για δραματική αύξηση των κρουσμάτων και να διατάσσει το κλείσιμο των μπαρ για 14 ημέρες.

Αλλά και το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, η οποία άρχισε μαθήματα από τις 17 Αυγούστου, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 100 φοιτητές σε campus του Λος Άντζελες τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα καθώς εκτέθηκαν στον ιό.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τη Λατινική Αμερική – Αυξάνονται θύματα και κρούσματα

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική καθώς με αμείωτη ένταση αυξάνονται τα θύματα και τα κρούσματα.

Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.271 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και εντοπίστηκαν 47.134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Βραζιλία μετρά συνολικά 116.580 θανάτους επί συνόλου 3.669.995 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης και είναι η δεύτερη πληττόμενη χώρα παγκοσμίως – μετά τις ΗΠΑ – και σε νεκρούς και σε μολύνσεις.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 650 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.916 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Το Μεξικό, το οποίο κατατάσσεται τρίτο στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων, μετρά 61.450 νεκρούς επί συνόλου 568.621 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης.

Την ίδια στιγμή, στην Χιλή ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το όριο των 400.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όμως η κυβέρνηση του προέδρου Sebastian Pinera μιλά για σταθεροποίηση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος είχε φθάσει στην κορύφωση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Κατά τον ημερήσιο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 1.406 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις και καταγράφηκαν 42 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Συνολικά, οι μολύνσεις ανέρχονται σε 400.985, ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 10.958.

Αν στον αριθμό αυτό προστεθούν οι λεγόμενες ύποπτες περιπτώσεις, ο απολογισμός στη λατινοαμερικάνικη χώρα αυξάνεται στους 14.938 νεκρούς.

Από τον Μάιο, η Χιλή βίωσε ραγδαία επιτάχυνση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης. Το ρεκόρ, 6.938 σε 24 ώρες, καταγράφηκε τη 14η Ιουνίου.

Ωστόσο, η καμπύλη της εξάπλωσης άρχισε να κάμπτεται περί τα μέσα Ιουλίου. Έκτοτε, βρίσκεται σε επίπεδο γύρω στα 2.000 κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση.

Στο Σαντιάγο, όπου ζουν τα επτά από τα 18 εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής, η πανδημία μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί εδώ κι έναν μήνα, καθώς η μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας ξεκίνησε τη σταδιακή άρση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

 Προ των πυλών το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη

Αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Ευρώπη με τις περισσότερες κυβερνήσεις να μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους.

Η Ιταλία ανακοίνωσε πως αποκλείει ένα γενικό lockdown παρά τη σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων (το περασμένο Σάββατο 22/8 ανακοίνωσε 1.071 νέα κρούσματα, τα περισσότερα από τον περασμένο Μάιο όταν και χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα), αν και έχει θέσει σε εφαρμογή την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ σε όσους επιστρέφουν από διακοπές από Κροατία, Ελλάδα, Μάλτα και Ισπανία και έχει κλείσει τα night clubs.

Την επιβολή ενός νέου lockdown αποκλείει και η Γαλλία, η οποία πάντως έχει απαγορεύσει τη συνάθροιση πολλών ατόμων σε αρκετές επαρχίες ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε πολλές συνοικίες και σε δημόσιους χώρους στο Παρίσι ενώ η Ισπανία  έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες μετά την έξαρση κρουσμάτων ενώ έχει επιβάλλει την παραμονή στο σπίτι στην Καταλονία.

Η Γερμανία έχει καταστήσει υποχρεωτικό το τεστ στα αεροδρόμια της χώρας για όσους επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ το Βέλγιο έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις Βρυξέλλες ενώ περιορισμοί υπάρχουν και στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια.

Παράλληλα η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην οικονομία και στην κοινωνία ενώ έχει εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για πολλές χώρες της Ευρώπης.

Κίνα: Δέκα συνεχόμενες ημέρες χωρίς εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού με 15 εισαγόμενα

Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα η Κίνα ανακοινώνει πως δεν έχει καταγράψει κάποιο εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 15 εισαγόμενα κρούσματα, από 14 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 84.996 ενώ οι νεκροί φτάνουν στους 4.634, αριθμός αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν και 14 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών, από 16 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.

Αυστραλία: Νέα έξαρση κρουσμάτων στην Βικτόρια, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Νέα έξαρση καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Αυστραλία και ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Βικτόρια, η οποία δέχεται και το μεγαλύτερο πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως ανακοινώθηκε, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 24 νέοι θάνατοι από την επιδημία, αριθμός που αποτελεί τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό έως σήμερα.  Παράλληλα, καταγράφηκαν και 149 νέες μολύνσεις.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 8 θάνατοι και 148 νέες μολύνσεις. Παρά την αισθητή μείωση τους, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα 25.000.

Η κυβέρνηση της Βικτόρια κατέστησε σαφές πως σκοπεύει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί για έναν χρόνο, ώστε να μπορεί να επιβάλλει έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο αυτή.

Η πρόθεσή της έχει θορυβήσει αρκετούς, ανάμεσά τους στελέχη της ομοσπονδιακής κεντροδεξιάς κυβέρνησης, που χαρακτηρίζουν το προτεινόμενο μέτρο αντιδημοκρατικό.

ΠΟΥ: Εξαπλώνεται αλλά βραδύτερα ο κορωνοϊός

Η πανδημία της COVID-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται, όμως η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως, εκτός από τη νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην τελευταία του επιδημιολογική επικαιροποίηση των στοιχείων του, ο ΠΟΥ ανέφερε πως η αμερικανική ήπειρος παραμένει η πιο σκληρά πληγείσα περιοχή, καταγράφοντας το 50% των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης και το 62% των 39.240 θανάτων που σημειώθηκαν παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα.

«Πάνω από 1,7 εκατομμύριο νέα περιστατικά COVID-19 και 39.000 νέοι θάνατοι αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ την εβδομάδα που τελείωσε στις 23 Αυγούστου, μια μείωση 4% του αριθμού των περιστατικών και (μια μείωση 12%) του αριθμού των θανάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Η Νοτιοανατολική Ασία, η δεύτερη περισσότερο πληγείσα περιοχή, σημείωσε άλμα καταγράφοντας το 28% των νέων περιστατικών και 15% των θανάτων με την Ινδία να εξακολουθεί να καταγράφει την πλειονότητα των περιστατικών μόλυνσης, ενώ ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία και στο Νεπάλ.

Στην περιοχή ανατολικής Μεσογείου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε κατά 4%, όμως ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο Λίβανος, η Τυνησία και η Ιορδανία κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων που καταγράφηκαν στην Αφρική μειώθηκαν κατά 8% και 11% αντίστοιχα την περασμένη εβδομαδα, «κυρίως λόγω της μείωσης των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Αλγερία, την Κένυα, την Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική», ανέφερε ο ΠΟΥ.

«Στην περιοχή της Ευρώπης, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδας.

Ωστόσο, μόνο μια μικρή μείωση (1%) καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, και ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να μειώνεται σε όλη την περιοχή» ανέφερε ο ΠΟΥ.

Στην περιοχή δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 5%, λόγω κυρίως της μικρότερης διάδοσης του ιού στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Κίνα και το Βιετνάμ.

Η Νότια Κορέα κατέγραψε ένα άλμα 180% των κρουσμάτων «κυρίως λόγω μιας αύξησης των κρουσμάτων που συνδέονται με θρησκευτικές συναθροίσεις».

Προβληματισμός για τις επαναμολύνσεις ασθενών από κορωνοϊό σε Ολλανδία, Βέλγιο και Χόνγκ Κόνγκ

Προβληματίζουν τους επιστήμονες τα περιστατικά επαναμολύνσεων ασθενών από κορωνοϊό σε Ολλανδία, Βέλγιο και Χόνγκ Κόνγκ, καθώς παραμένει μεγάλο ερώτημα το πόσο διαρκεί η περίοδος ανοσίας ενός ανθρώπου που έχει μολυνθεί και θεραπευτεί από τον ιό.

Σε δηλώσεις της η ιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης της Ολλανδίας, Marion Koopmans υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής είναι πιο γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που ασθενούν από τον νέο κορωνοϊό για μεγάλο διάστημα, στη συνέχεια φαίνεται να αναρρώνουν, όμως μετά υποτροπιάζουν.

Όμως μια πραγματική επαναμόλυνση, όπως στις περιπτώσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Χονγκ Κονγκ, απαιτεί γενετικό έλεγχο του ιού και στην πρώτη και τη δεύτερη μόλυνση ώστε να ελεγχθεί αν ο ιός διαφέρει λίγο στις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Koopmans, οι επαναμολύνσεις ήταν αναμενόμενες.

«Το γεγονός ότι εμφανίζεται κάποιος με επαναμόλυνση δεν με ανησυχεί.

Πρέπει να δούμε αν συμβαίνει συχνά» είπε η Koopmans, τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει στο εάν αυτές οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης είναι σπάνιες ή αν υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που ενδέχεται να επαναμολυνθούν ύστερα από ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι μια επαναμόλυνση μπορεί να συμβεί λίγους μήνες αφότου κάποιος ανέρρωσε από την πρώτη μόλυνση», αναφέρει στην ανακοίνωση το τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής μολύνθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσαράμισι μηνών.

«Οι ασθενείς που προσβλήθηκαν ήδη από την Covid-19 θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να μολυνθούν και πάλι και οφείλουν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα και να πλένουν τα χέρια τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Kelvin Kai-Wang To.

«Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι ίσως είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθεί η Covid επειδή ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και μπορεί να επαναμολύνει τους ανθρώπους», όπως συμβαίνει και με άλλους κορονοϊούς οι οποίοι προκαλούν το απλό κρυολόγημα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο διαδοχικές μολύνσεις στον ίδιο άνθρωπο προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19.

«Αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για νέα μόλυνση και όχι για παρατεταμένη παρουσία του ιού», εξήγησε ο Kelvin Kai-Wang To.

Ρωσία: Στα σχέδια της Μόσχας η μηνιαία παραγωγή 6 εκατ. δόσεων του εμβολίου – Πάνω από 954 χιλ. τα κρούσματα

Aπό 1,5 εκατομμύριο μέχρι 2 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα του πιθανού εμβολίου της κατά της Covid-19 υπολογίζει να παράγει η Ρωσία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σταδιακά θα αυξήσει την παραγωγή στα 6 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, δήλωσε την Κυριακή 23/8  ο υπουργός Βιομηχανίας Denis Manturov, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν στη Ρωσία οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα του εμβολίου που αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, μετά τις ΗΠΑ , τη Βραζιλία και την Ινδία.

Συνολικά στη Ρωσία καταγράφηκαν 954.328 κρούσματα και 16.341 θάνατοι.

ΟΗΕ – Κορωνοϊός: Στο παγκόσμιο σχέδιο εμβολίων συμμετέχουν 172 χώρες – Ζωτική η μεγαλύτερη χρηματοδότηση

Τη συμμετοχή 172 χωρών στο πρόγραμμα COVAX, που σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 24 Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όμως υπάρχει ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση και οι χώρες πρέπει να κάνουν τώρα δεσμευτικές δηλώσεις.

Οι χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου προγράμματος COVAX έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, με επιβεβαίωση της πρόθεσής τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, και την καταβολή των αρχικών πληρωμών έως τις 9 Οκτωβρίου.

ΠΟΥ: Υποχρεωτική η μάσκα για τα παιδιά 12 ετών και άνω

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να φορούν μάσκες, όπως οι ενήλικες, προκειμένου να συνδράμουν στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, ανακοίνωσε το Σάββατο (22/8/2020) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκα με μια προσέγγιση βάσει κινδύνου.

Τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να φορούν ιδιαίτερα μάσκα όταν δεν είναι εγγυημένη η απόσταση του ενός μέτρου από τους άλλους και υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Το αν τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκες εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση της μετάδοσης στην περιοχή, η ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί τη μάσκα, η πρόσβαση σε μάσκες και η κατάλληλη επίβλεψη ενηλίκων, σημειώνει ο Οργανισμός σύμφωνα με το Reuters.

Ο πιθανός αντίκτυπος στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις που έχει το παιδί με άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες, θα πρέπει επίσης να διαδραματίσουν ρόλο.

Τα παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω δεν πρέπει να υποχρεούνται να φορούν μάσκες με βάση την ασφάλεια και το γενικό ενδιαφέρον του παιδιού, ανέφεραν o ΠΟΥ και η UNICEF.

Στο μεταξύ, σε περίπου δύο χρόνια αναμένει να τελειώσει η πανδημική κρίση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο Skynews, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, αντιπαρέβαλε το γεγονός πως και η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918 ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια.

Γερμανία: Ακόμη 2 θάνατοι και 782 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Ακόμη δύο ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου  και επιβεβαιώθηκαν 782 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Συνολικά οι νεκροί στη χώρα έφτασαν τους 9.272, επί συνόλου 233.861 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο του John Hopkins.

Βραζιλία: Ακόμη 892 θάνατοι και 50.032 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 892 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 50.032 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 114.250 νεκρούς επί συνόλου 3.582.362 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Μεξικό: Πάνω από 60 χιλ. οι νεκροί και 550.000 κρούσματα

Άλλους 644 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.482 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψε το υπουργείο Υγείας του Μεξικού.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε πλέον τους 60.254 νεκρούς επί συνόλου 556.216 μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο  απολογισμό στη Λατινική Αμερική, πίσω από αυτόν της Βραζιλίας.

Νότια Κορέα: Σχεδόν 400 νέα κρούσματα

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες

Καταγράφηκαν 397 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Νότια Κορέα το τελευταίο 24ωρο, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαρτίου.

Οι εστίες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με την αρχική να εντοπίζεται σε εκκλησία στη Σεούλ και συγκεντρώσεις στις οποίες πήρε μέρος το πολιτικά συντηρητικό ποίμνιό της.

Σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC, καταγράφηκαν πάνω από 300 κρούσματα τα τελευταία τρία συναπτά 24ωρα και τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων επί μία εβδομάδα και πλέον.

Έτσι, το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται ως εδώ σε 17.399.

Ωστόσο, δεν κατέγραψαν νέο θάνατο εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να παραμένει ως αυτό το στάδιο στους 309 νεκρούς.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή μέτρων κοινωνικής απόστασης, απαγορεύει τη λειτουργία εκκλησιών με φυσική παρουσία πιστών, κλείνει νυχτερινά κλαμπ, καφετέριες και άλλα καταστήματα πέραν της Σεούλ.

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, με κλείσιμο των σχολείων και ολόκληρων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, σε περίπτωση που η εξάπλωση δεν αποκλιμακωθεί σύντομα.

Ιράκ: Πάνω από 200 χιλ. τα κρούσματα – Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 6.300

Το Ιράκ, όπου καταγράφονται πλέον 4.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά κατά μέσον όρο, ξεπέρασε το όριο των 200.000 μολύνσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας, 201.050 Ιρακινοί έχουν προσβληθεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 6.353 υπέκυψαν στην COVID-19 και 143.393 κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν.

Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, η Βαγδάτη προχώρησε πρόσφατα την άρση των περιοριστικών μέτρων και έτσι, οι αρχές δεν επιβάλλουν πλέον παρά μόνο νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που έχει μειωθεί σε μερικές ώρες, ενώ άνοιξαν τα αεροδρόμια, ενώ κλειστά παραμένουν τα χερσαία σύνορα για τους ταξιδιώτες, όχι για τα αγαθά.

Τυνησία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 2 πόλεις

Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δύο πόλεις – Ελ Χάμα και Ελ Χάμα Γαρμπία- , στη νοτιοανατολική Τυνησία,προχώρησαν οι τυνησιακές αρχές μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν, επιβλήθηκε με άμεση ισχύ 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Ελ Χάμα και Ελ Χάμα Γαρμπία, στη νοτιοανατολική Τυνησία, όπου καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αλλά και αναστολή των δρομολογίων των τρένων προς και από την περιοχή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 17:00 ως τις 05:00 μέχρι την 27η Αυγούστου.

Στη Χάμα, μια πόλη των 100.000 κατοίκων, συνολικά έχουν καταγραφεί 441 κρούσματα, εκ των οποίων 50 την Πέμπτη 20/8 και πρόκειται κυρίως για νεαρούς, ασυμπτωματικούς φορείς, καθώς και πέντε θάνατοι αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην τυνησιακή επικράτεια τον Μάρτιο.

Σε ολόκληρη την Τυνησία καταγράφονται 2.543 κρούσματα και 63 θάνατοι, αλλά η χώρα ανακοινώνει ημερήσιους απολογισμούς μολύνσεων που ξεπερνούν τις 100 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι η χώρα της βόρειας Αφρικής άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της στις 27 Ιουνίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αναζωογονήσει την οικονομία, ειδικά τον καίριας σημασίας τομέα του τουρισμού.

Ωστόσο, η τυνησιακή κυβέρνηση προειδοποιεί πως δεν είναι σε θέση να επιβάλλει νέο lockdown.

Τέλος, οι γάμοι και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις αποφασίστηκε να απαγορευθούν ξανά στην πόλη στα μέσα Αυγούστου, ενώ καφέ και εστιατόρια δεν μπορούν να προσφέρουν αφεψήματα ή γεύματα παρά μόνο σε πελάτες που τα παίρνουν μαζί τους.

Αργεντινή: Στο «κόκκινο» το βόρειο τμήμα της χώρας

Αντιμέτωπη με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι η επαρχία Χουχούι, μια από τις φτωχότερες της Αργεντινής, αν και πέρασε σχεδόν 100 ημέρες χωρίς να καταγράψει κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης.

Οι γιατροί προετοιμάζονται για τον κίνδυνο να υπάρξει «κατάρρευση» του συστήματος υγείας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Γύρω στο 93% των κλινών στις μονάδες εντατικές θεραπείας είναι κατειλημμένο», προειδοποιεί ο Σέρχιο Μπαρέρα Ρουίς, γιατρός στο νοσοκομείο Wecensalao Gallardo, στην πόλη Παλπαλά, και στέλεχος του ιατρικού συλλόγου της Αργεντινής, σημειώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για την κατάρρευση».

Ο γιατρός εκτιμά ότι «σε δύο ή τρεις εβδομάδες, θα έρθει η κορύφωση στο Σαν Σαλβαδόρ», την πρωτεύουσα της επαρχίας, που γειτονεύει με τη Βολιβία, 1.500 χιλιόμετρα βόρεια του Μπουένος Άιρες, που ήδη μετράει τρεις «κόκκινες ζώνες», περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η επαρχία Χουχούι κατέγραψε την Παρασκευή 21/8 ακόμη 250 νέα κρούσματα μόλυνσης και 10 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των περιπτώσεων μόλυνσης να φθάνει πλέον τις 5.874 σε αυτή και το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 165, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές ανησυχούν για την έξαρση της μετάδοσης σε αυτή την επαρχία των 719.000 κατοίκων, όπου ζει λιγότερο από το 2% των 44 εκατομμυρίων κατοίκων της Αργεντινής, αλλά πια υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στη χώρα, πίσω μόνο από το Μπουένος Άιρες (όπου καταγράφεται σχεδόν το 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων).

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 10/6 η επαρχία Χουχούι είχε έξι κρούσματα μόλυνσης, όμως στις 1/7 ο αριθμός έφτασε τα 2.347.

Στο μεταξύ, το 30% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην επαρχία έχει μολυνθεί και έτσι, η Χουχούι είναι πλέον αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη εντατικολόγων, αλλά και ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας, οξυγόνου και άλλου απολύτως αναγκαίου ιατρικού υλικού, όπως οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, προειδοποιεί ο ιατρικός σύλλογος της Αργεντινής.

Ήδη, στην επαρχία στάλθηκαν ενισχύσεις σε έμψυχο υλικό δύο φορές και η κυβέρνηση έχει φθάσει στο σημείο να προσφέρει σε γιατρούς αμοιβές 200.000 πέσος (περίπου 2.000 ευρώ) για 15 ημέρες εργασίας, ποσό τριπλάσιο από τον μέσο μηνιαίο μισθό για τους επαγγελματίες στις εν λόγω θέσεις υπό κανονικές συνθήκες.

Μεταξύ των τριών «κόκκινων ζωνών» στην επαρχία είναι η Λεδέσμα, όπου βρίσκεται η βιομηχανία ζάχαρης της ισχυρής οικογένειας Μπλακιέρ, που δεν διέκοψε την παραγωγή της παρά τα 300 κρούσματα μόλυνσης και τους 10 νεκρούς μεταξύ των 3.150 εργαζομένων της, αλλά και η Σούσκες, περιοχή όπου βρίσκονται μεταλλεία και η εξόρυξη λιθίου επίσης ουδέποτε ανεστάλη.

Νέα Ζηλανδία: Έξι κρούσματα το τελευταίο  24ωρο

Κατέγραψε έξι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας τις προηγούμενες 24 ώρες, το οποίο αποσαφήνισε ότι σε όλες τις περιπτώσεις η μετάδοση έγινε στην κοινότητα.

Τα 4 από τα κρούσματα συνδέονται με προϋπάρχουσα εστία στην πόλη Όκλαντ, ενώ για τα υπόλοιπα δύο διενεργείται έρευνα.

Συνολικά στη Νέα Ζηλανδία τα κρούσματα φτάνουν τους 1.321 και έχουν καταγραφεί 22 θάνατοι.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 111 και 9 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση και τρεις βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 24/8 η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για το εάν θα αρθεί ή θα παραταθεί το lockdown στο Όκλαντ.

ΗΑΕ: Ακόμη ένας θάνατος  και 391 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλα 391 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων στη χώρα να φθάνει τις 66.193.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη ένας ασθενής υπέκυψε στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στα ΗΑΕ να φθάνει τους 370 νεκρούς.

Τέλος, ακόμη 143 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολο τους να ανέρχεται πλέον σε 58.296, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ουκρανία: Ακόμη 2.328 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Η Ουκρανία κατέγραψε 2.328 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, αναφέροντας ότι πρόκειται για νέο ρεκόρ όσον αφορά τα νέα κρούσματα που αναφέρονται σε μια μέρα.

Ο αριθμός αυτός που δόθηκε στη δημοσιότητα από το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας και άμυνας ξεπερνάει το ρεκόρ της Πέμπτης, κατά την οποία είχαν καταγραφεί 2.134 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 σε ένα 24ωρο.

Συνολικά στην Ουκρανία τα κρούσματα νέου κορωνοϊού ανέρχονται σε 102.971 και οι νεκροί σε 2.244, με τους αξιωματούχους να υπογραμμίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Πηγή: bankingnews.gr

Tagged