Κορωνοϊός: 150 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 231 οι νεκροί – 7.222 τα κρούσματα συνολικά

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Τρίτη 18/08/2020: Στους 231 αυξήθηκαν οι νεκροί από κορωνοϊό καθώς την τελευταία του πρωί άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας ένας 63χρονος.

Ο άτυχος 63χρονος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν» και ήταν παχύσαρκος.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες (17/8/2020) 150 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Τα 1.692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Eγχώρια το 83% των κρουσμάτων – Κικίλιας: Τέλη Δεκεμβρίου, η πρώτη δόση του εμβολίου

Ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Eγχώρια το 83% των κρουσμάτων

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της επιστροφής των αδειούχων στις βάσεις τους είναι κυβέρνηση και επιστήμονες.

Η χθεσινή μείωση στα κρούσματα θεωρείται τυχαία και δεν αφήνει κανένα περιθώρια εφησυχασμού, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως είθισται στις αρχές της εβδομάδες τα κρούσματα να είναι πάντα λιγότερα σε σχέση με τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης παραμένουν πρώτες σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με την πρώτη να καταγράφονται χθες 46 κρούσματα και στη δεύτερη 30.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα σημερινά 46 κρούσματα στην Αττική, τα 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι σε άλλη περιοχή της χώρας, όπως επίσης και με τα 7 από τα 30 σημερινά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Κικίλιας: Στα τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα

Αισιόδοξος όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη Φάση 4.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη Φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η Φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση.

Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο.

Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στον Σκάι.

Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο το έχουμε βρει – Απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά

Αισιόδοξος για το εμβόλιο του κορωνοϊού εμφανίστηκε κα ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Μιλώντας στο Mega MEGA, είπε μεταξύ άλλων ότι «αν ήθελα να απαντήσω κυριολεκτικά, ναι, το εμβόλιο το έχουμε βρει απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά.

Το πιο πιθανό είναι ότι ένα από αυτά τα εμβόλια θα είναι πολύ αποτελεσματικό και κάποια λιγότερο αποτελεσματικά.

Αυτό το εμβόλιο που η Ρωσία αδειοδοτεί, δεν έχει αξιολογηθεί όσων αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έχει μικρό αριθμό ατόμων, με τους οποία έχει αξιολογηθεί η ασφάλεια…

Δε μπορεί να αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε. ή στην Αμερική διότι δεν έχει δεδομένα από αυτό που λέμε κλινική Φάση 3».

Χαρδαλιάς: Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια

Τους ισχυρισμούς ότι για την άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού ευθύνεται το άνοιγμα στον τουρισμό απέρριψε για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε ότι το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού.

«Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα.

Η μετάδοση οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση μέτρων.

Πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα για αποστάσεις, μάσκες, μέτρα υγιεινής, ωράρια» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 Ανακοίνωσε, δε, ότι θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας τις επόμενες ημέρες καθώς και έγκαιρη ενημέρωση για τα σχολεία.

«Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό. Ας μην βοηθήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα είναι να τηρούμε τα μέτρα» ειπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Ευθύνεται ο τουρισμός για την άνοδο των κρουσμάτων; Όχι.

Με το σύστημα των plf τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.000 ελέγχους από την 1η Ιουλίου σε εισόδους της χώρας από τις οποίες έχουν εισέλθει 2.597.000 άτομα» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «η Ελλάδα είναι 132η χωρα ανά 1 εκατ. κατοίους σε κρούσματα και 128η σε θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «παρατηρούμε άνοδο κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίας» και ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές. Τα μέτρα είναι για την προστασία των κατοίκων και των παραθεριστών».

Ερωτηθείς, πάντως, για την Αττική είπε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη, κανένα στατιστικό στοιχείο είτε σε προβολή είτε σε αλγόριθμο δεν δείχνει ότι πάμε για lockdown στην Αττική».

Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην Πάρο και την Αντίπαρο, ο κ. Χαρδαλίας είπε αρχικά ότι «η μη ανακοίνωση κρουσμάτων ανα νησί γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα γιατί ο αριθμός αυτός δεν είναι το μοναδικό κριτήριο».

«Τα χωροταξικά κριτήρια επηρεάζονται από την ιχνηλάτηση.

Αλλιώς αντιμετωπίζουμε 20 κρούσματα σε συγκεκριμένο κλάστερ, αλλιώς 20 κρούσματα με πολλές επαφές, αλλιώς 20 κρούσματα με ελάχιστες επαφές ή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Σε αυτά ερχονται να προστεθούν δεδομένα από ανθρώπους που έχουν φύγει από περιοχές και έχουν βρεθεί θετικοί. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση του επιδημιολογικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Χαρακτήρισε, δε, αστήριχτη τη φημολογία περί εκατοντάδων αδήλωτων κρουσμάτων. «Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του, ελέγχουμε τα εργαστήρια. Δεν υπάρχει λόγος πανικού στα δύο νησιά.

Υπάρχουν κρούσματα αλλά είναι απομονωμένα. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Οι ιχνηλατήσεις έχουν μεγάλο εύρος» είπε χαρακτηριστικά.

Κοντοζαμάνης: Θωρακισμένο το σύστημα Υγείας

Διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας παρείχε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος «συνόδευσε» τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Αντιμετωπίσαμε την επιδημία με επιτυχία και επιστρέψαμε στην κανονικότητα έχοντας θωρακίσει το σύστημα υγείας» τόνισε και επεσήμανε ότι προέχει η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «στις αρχές Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν 400 νέες θέσεις προσωπικού διαφόρων προσωπικοτήτων, εκ των οποίων οι μισές θα αφορύν τις ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη από τις 901 διαθέσιμες ΜΕΘ στη χώρα, οι 186 είναι διαθέσιμες για νοσηλεία covid19 αυτή στιγμή και θα αυξηθούν αν χρειαστεί.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του 2020, ο αριθμός των ΜΕΘ στην Ελλάδα θα φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. τις 1.200.

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις φήμες περί απόκρυψης κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Ψευδή δημοσιεύματα γράφουν ότι αποκρύβουμε κρούσματα.

Κάθε μέρα ανακοινώνουμε όλα τα κρούσματα της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Καθημερινοί, δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα Covid-19 στο λιμάνι του Πειραιά

Ειδικό κλιμάκιο Ιατρών και Νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ ξεκίνησε από σήμερα (10.00 π.μ.), σε μόνιμη βάση, στο λιμάνι του Πειραιά (Πύλη Ε1), να διενεργεί έλεγχους ρινοφαρυγγικού δείγματος, σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από κορονοϊό, π.χ. πυρετό ή βήχα και ιδιαίτερα σε όσους επιστρέφουν από προορισμούς με υψηλή επικινδυνότητα.

Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής-ΙΣΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής εκτίμησης της πορείας της πανδημίας.

Για το θέμα αυτό ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι τα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν όσους ελέγχους χρειάζονται για να διαμορφωθεί μία ικανοποιητική εικόνα ώστε να «αναλόγως να προσαρμοστούν και οι δράσεις μας το επόμενο διάστημα».

Προσέθεσε δε ότι «θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Στόχος μας η χώρα μας να παραμείνει ασφαλής».

Τα τρία σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, άλλωστε.

Σε κάθε περίπτωση, στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις των ειδικών με το Μέγαρο Μαξίμου, μελετώνται διάφορα σενάρια ως προς τα σχολεία, δηλαδή:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους
  • Εκ περιτροπής διδασκαλία.
  • Ωράριο με εναλλαγή πρωινού- απογευματινού και εύλογη απόσταση μεταξύ των συμμαθητών.

Πάντως, σήμερα (18/8/2020) συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να λάβει αποφάσεις.

Η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι πάντως αυτή που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται το μάθημα και τα μέτρα προστασίας, υποχρεωτικά και σε επίπεδο συστάσεων, που θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν τα σχολεία, εάν «πέσουμε» στα 40-60 κρούσματα ημερησίως

Με τον ρυθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού συσχετίζει το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμητζάκης.

«Aρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το βασικό πρόβλημα είναι.. ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως είναι θετικό  ότι μειώθηκαν τα κρούσματα και πήγαμε στα 150, ότι έχουμε μια σταθεροποίηση από 150 – 250 κρούσματα την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση.

Σύψας (Λοιμωξιολόγος): Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα μας σώσει κανένα lockdown

Την ανάγκη για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

αρά τα φαινόμενα χαλάρωσης, “δεν θα βγάλουμε το στρατό στο δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών” περιέγραψε ο Καθηγητής, προσθέτοντας μιλώντας στον Θέμα 104,6 ότι “αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών”.

 Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο κ. Σύψας εξήγησε πως “οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί και τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί” σημείωσε ο Καθηγητής, υπογραμμίζοντας όμως ότι “τα εμβόλια τώρα τα εγκρίνουμε με αποτελεσματικότητα 50%.

Δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες”.

“Είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν” υποστήριξε ο κ. Σύψας, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση.

“Αυτή τη στιγμή η πανδημία σαρώνει την υδρόγειο. Είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας”.

“Υπάρχει το καλό σενάριο, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις αρχές του Αυγούστου αυτή τη στιγμή να αποδίδουν” παρατήρησε ο Καθηγητής, ενώ για το ρωσικό εμβόλιο “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις στο διεθνή ιατρικό τύπο. Μένει να το δούμε” απάντησε σχετικά.

“Τον επόμενο χρόνο παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα θα ζήσουμε με τον ιό” ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας, ενώ “θα έχουμε δεύτερο κύμα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα” πρόσθεσε.

Με αυτά τα δεδομένα, “ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι: αποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει. Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε”, κατέληξε ο Καθηγητής.

Κυριακή 16/8/2020: 110 από τα 217 νέα κρούσματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη – 26 στην Κρήτη

Πέμπτη μέρα με πάνω από 200 κρούσματα και με άλλους δυο θανάτους επιπλέον σήμερα, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο να καταστούν οι νεότερες ηλικιακές ομάδες εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Οι δύο νέοι θάνατοι που κατεγράφησαν στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες έναν άνδρα 71 ετών από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ. Είναι  το πέμπτο  θύμα από το γηροκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου ο ιός ως γνωστόν μεταφέρθηκε από υπάλληλο που είχε προηγουμένως βρεθεί σε πάρτι στη Χαλκιδική.

Ο δεύτερος θάνατος αφορά σε μία 87χρονη  γυναίκα από την Καστοριά που νοσηλευόταν στον Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από τις 7 Αυγούστου και είχε υποκείμενα νοσήματα. 

Παράλληλα, τον συναγερμό που έχει ήδη σημάνει στους κόλπους των ειδικών επιτείνει η ύπαρξη μίας 17χρονης διασωληνωμένης ασθενούς, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Πρόσφατα, ο Δρ Χανς Κλούχε ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ μιλώντας στο BBC  τόνισε ότι «οι νέοι ευθύνονται για τη νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, άρα σε αυτούς θα πρέπει κυρίως να στραφεί η εκστρατεία ενημέρωσης για την αποφυγή δεύτερου κύματος της πανδημίας».

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, επίσης ανέφερε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα μεταξύ των νέων Ευρωπαίων φαίνεται να έχουν οδηγήσει στην επάνοδο της πανδημίας σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα στη Γηραιά Ηπειρο.

Για τον λόγο αυτό, επισήμανε, θα πρέπει οι αρχές να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα νεότερα μέλη κάθε κοινωνίας ώστε να περιοριστεί ξανά η εξάπλωση του ιού.

«Όλο και περισσότερες χώρες εμφανίζουν τοπικά ξεσπάσματα και επάνοδο των κρουσμάτων. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για συνέπεια της ανθρώπινης συμπεριφοράς», ανέφερε ο Δρ Κρούχε.

«Λαμβάνουμε αναφορές από αρκετές υγειονομικές υπηρεσίες για υψηλότερα ποσοστά νέων μολύνσεων ανάμεσα στους νεότερους ανθρώπους. Συνεπώς για ‘μένα είναι σαφές ότι πρέπει να ξανασκεφθούμε πώς θα απευθυνθούμε καλύτερα στους νέους», κατέληξε.

Να σημειωθεί πως στη χώρα μας δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού πραγματοποιεί από το πρωί της σήμερα η Περιφέρεια Αττικής σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές, στα λιμάνι Πειραιά και Ραφήνας.

Πιο αναλυτικά, ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, βρίσκονται από το πρωί και μέχρι τη δύση του ηλίου στα δύο μεγάλα λιμάνια για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Ταυτόχρονα, εθελοντές της Περιφέρειας Αττικής διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται σημειωτέον για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων που κατά την διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά  κρούσματα στη χώρα μας, 217 νέα εντοπίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να παραμένουν στο «κόκκινο» με 73 και 37 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ 26 βρέθηκαν στην Κρήτη και 18 είναι τα εισαγόμενα. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από επιπλοκές της covid-19 να ανέρχεται σε 228.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.075, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 1667 (23.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων:

  • 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 73 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 13 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 37 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές και 8 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 3 κρούσματα Π.Ε. Μαγνησίας, 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία αναφέρουν επαφή με γνωστό κρούσμα
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λαρίσης

Επιπλέον, 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 50.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τους 228 θανάτους, οι 79 (34.6%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

—————

Σάββατο 15/8/2020: Στους 225 οι νεκροί στην Ελλάδα -Ανησυχία για την επιστροφή των παραθεριστών

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρει: Σήμερα ανακοινώνουμε 230 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6858, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες.

  • 1648 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3293 (48.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 47.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού καταμερίζονται ως εξής:

  • 27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου ,1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 1 στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 1 στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία
  • 3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 1 στην Π.Ε. Καβάλας
  • 1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 2 στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή,
  • 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 2 στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή,
  • 2 στην Π.Ε. Λάρισας
  • 3 στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 1 στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 5 στην Π.Ε. Πέλλας
  • 8 στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 1 στην Π.Ε. Σερρών
  • 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 3 στην Π.Ε. Χανίων
  • 1 στην Π.Ε. Χίου

Τρεις νεκροί σε ένα 24ωρο

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 226 θανάτους συνολικά στη χώρα. 78 (34.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακόμα ένα θάνατος ηλικιωμένου από τον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζουμε, πως ακόμη ένα ηλικιωμένο άτομο, που διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό από τον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη, κατέληξε νωρίτερα σήμερα. Πρόκειται για έναν 82χρονο, ο οποίος όπως αναφέρει το thestival, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου και έπασχε από άνοια. Ο άνδρας είναι ο τέταρτος ηλικιωμένος που χάνει τη ζωή του από τον οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη 8 ηλικιωμένοι από το εν λόγω γηροκομείο εισήχθησαν σήμερα στο ίδιο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται 22 ασθενείς από το γηροκομείο και συνολικά 43 ασθενείς με κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή μία 81χρονη, θετική στον κορωνοϊό, η οποία διέμενε στον οίκο ευγηρίας, έφυγε από τη ζωή. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι γυναίκα εξέπνευσε μόλις διακομίσθηκε στα ΤΕΠ του ΑΧΕΠΑ.

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μια σειρά από νέα μέτρα για να μπει «φρένο» στη διασπορά κορωνοϊού.

Το νέο πακέτο μέτρων, μεταξύ άλλων, προβλέπει απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική από τις 12:00 το βράδυ μέχρι τις 7:00 το πρωί. Ειδικότερα, η απαγόρευση για την Αττική περιλαμβάνει και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:

Οριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 24 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές (σε ισχύ από τη Δευτέρα).

Εφαρμογή όλου του πακέτου μέτρων Πόρου και σε Πάρο και Αντίπαρο έως 24 Αυγούστου, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11:οο μ.μ. (σε ισχύ από αύριο)

Αυτό σημαίνει: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 το βράδυ έως τις 7:00 το πρωί, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα, και υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Παρατείνεται έως 24 Αυγούστου το πακέτο μέτρων για τον Πόρο, με διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα, αντί για 11:00 μ.μ.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτών που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (π.χ. εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Ανησυχία για την επιστροφή των παραθεριστών

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Νίκος Σύψας είπε πώς ένα από τα βασικά προβλήματα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων.

«Πραγματικά, τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών και ειδικά των νέων ατόμων», τόνισε χαρακτηριστικά συμβουλεύοντας όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους για τουλάχιστον 7 ημέρες να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να φορούν μάσκα, αν έχουν μέσα στο σπίτι ευπαθή άτομα, όπως γιαγιάδες και παππούδες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χαρδαλιάς, χθες, έκανε επιπλέον λόγο:

Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μία εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις, όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις

Παρασκευή 14/8/2020: Συναγερμός από τη διασπορά του κορωνοϊού – Στα 254 τα νέα κρούσματα

Κλείνουν και στην Αττική μπαρ και εστίαση μετά τις 00:00 – Στους 223 οι νεκροί.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες, ενώ θέτει εν αμφιβόλω ακόμα το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση προς τους νέους για την τήρηση των μέτρων επισημαίνοντας πως κανείς δεν είναι άτρωτος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε αργότερα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας νέα μέτρα.

Ωστόσο φαίνεται πως η διασπορά είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα τουλάχιστον για τον Αύγουστο, καθώς τα κρούσματα εκτείνονται σε 34 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η χαλαρότητα η οποία επικρατεί ως προς την εφαρμογή των μέτρων για αυτό και προειδοποιούν σε κάθε τόνο, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα και θα κρίνει πολλά.

Από το αν η χώρα θα περάσει ένα δύσκολο φθινόπωρο, αλλά και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξουν πχ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ακόμη και το αν θα επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί.

Αυστηρά μέτρα και στην Αττική

Σε αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό και στην Αττική προχώρησε η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει νέα έκκληση προς τους νέους για την τήρηση των μέτρων.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το μέτρο για το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδεσης επεκτείνεται και στην Αττική αλλά και σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα. Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι αυτοί θα κλείνουν στις 24:00.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε όριο 50 ατόμων για όλες τις συναθροίσεις στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές έως τις 24 Αυγούστου πλην εξαιρέσεων (θέατρα, εστίαση κ.α.).

Παράλληλα, επιβάλλονται ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Ειδικότερα, από αύριο (15/8/2020) το πρωί στις 6:00 απαγορεύονται εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης επιτρέπονται έως 4 άτομα ανά τραπέζι, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους χώρους. Επίσης τα καταστήματα θα κλείνουν στις 24:00.

Τα μέτρα στον Πόρο επεκτείνονται έως τις 24 Αυγούστου.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε:

  • Όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδειες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ με ευθύνη των εργοδοτών τους.
  • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στο δημόσιο στο εξής θα εργάζονται ή με τηλεργασία ή back office
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για μια εβδομάδα μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ειδικά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους για όσους επιστρέψουν από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον κορωνοϊό δείχνουν διασπορά σε τουριστικές περιοχές και κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι νέοι θα επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τονίζω ιδιαίτερα την ευθύνη των νέων ανθρώπων όχι μόνο να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους παππούδες τους» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κορωνοϊός: Νέο «άλμα» με 254 νέα κρούσματα – 2 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 14/8  254 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.632, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.
  • Τα 1.592 (24%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 3.207 (48,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • Επίσης 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
  • Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών.
  • Οι επτά (31,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • To 59,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
  • Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 223 θανάτους συνολικά στη χώρα.
  • Οι (34,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η έκκληση Μητσοτάκη προς τους νέους

Κατά την έναρξη της καθιερωμένης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα στους νέους: «Θέλω να κάνω ειδική έκκληση στους νέους μας, στα νέα παιδιά.

Έχω και εγώ παιδιά σε αυτή την ηλικία, 17, 23 και 22, γνωρίζω την ανεμελιά της ηλικίας.

Αλλά παρακαλώ, έκκληση: Προσοχή, προσέξτε τους εαυτούς σας, δεν είστε άτρωτοι, και κυρίως αυτοί που δεν είναι άτρωτοι είναι οι γονείς σας και οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε αυστηρή σύσταση προς όσους επιστρέφουν από τουριστικούς προορισμούς για μια εβδομάδα να φροντίζουν να προσέχουν, και ειδικότερα: «Να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να έχει στο σπίτι.

Αν συγκατοικεί με ανθρώπους από τους οποίους δεν μπορεί να πάρει φυσική απόσταση να φοράει μάσκα και τουλάχιστον για μια εβδομάδα -μέχρι που να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν επιστρέφει με τον ιό στα αστικά κέντρα- να προστατεύσουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο».

Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι από τη στιγμή που δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός και ένας λιμενικός δίπλα σε κάθε πολίτη, «αν θέλουμε πραγματικά να σταματήσουμε εν τη γενέσει του αυτό το δεύτερο κύμα -το οποίο φαίνεται να εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου- και να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία αναμφισβήτητα θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις, πρέπει τώρα όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Στο αέρα το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά τα σχολεία, επιστήμονες και κυβέρνηση επεξεργάζονται πολλαπλά σενάρια, και επί του παρόντος φαίνεται ότι οι επιλογές είναι δύο: ή τα σχολεία να ανοίξουν με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους ή να εφαρμοστεί και πάλι το σύστημα της εκ περιτροπής παρουσίας στο σχολεία σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση.

Επίσης, δεν αποκλείεται το άνοιγμα των σχολείων να καθυστερήσει προκειμένου να βελτιωθεί λίγο η επιδημιολογική εικόνα, εάν βέβαια μέχρι τότε δίνει ενδείξεις ότι βαίνει βελτιούμενη.

Τεστ κορωνοϊού στα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας

Με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορωνοϊού να ελλοχεύει, λόγω του συγχρωτισμού, δόθηκε εντολή για άμεσο επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Περιφέρεια ταξιδιώτες.

Η εντολή ήρθε από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: «Θα περιφρουρήσουμε την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές».

Στους 223 οι θάνατοι

Ακόμα δύο θανάτους από κορωνοϊό μετράει η Ελλάδα. Ειδικότερα, σήμερα (14/8/2020) κατέληξαν μια 84χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μία 81χρονη, η οποία προερχόταν από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 223.

 Χαλκιδική: 62χρονος με κορωνοϊό αγνόησε τη καραντίνα και το πλήρωσε ακριβά

Αυστηροποιούνται καθημερινά οι αστυνομικοί έλεγχοι και στη Χαλκιδική, προκειμένου να βεβαιώνονται πως τα μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, τηρούνται, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τι περιπτώσεις.

Όπως και στην περίπτωση 62χρονου, που ενώ αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, αγνόησε τις συστάσεις για καραντίνα και κυκλοφορούσε στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της Πέμπτης ο 62χρονος κυκλοφορούσε στην περιοχή της Σιθωνίας, όταν συνελήφθη από αστυνομικούς του τοπικού Α.Τ., για μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Ο άνδρας, εργαζόμενος του εργοστασίου τυποποίησης ελιάς όπου είχαν βρεθεί 50 θετικά κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, ένα εξ αυτών ο ίδιος, ενώ έπρεπε να βρίσκεται υπό καθεστώς καραντίνας δεν το έκανε.

Σύμφωνα με το thestival.gr του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ για αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού παραβίασε τα κυβερνητικά μέτρα για τη μη διασπορά του ιού.

Τσακρής: Είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα – Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα

«Στην ουσία είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα κορωνοϊού και υπάρχει ιδιαίτερα αυξητική τάση και είναι πιθανό να δούμε πια και στις νοσηλείες αυξητικές τάσεις», είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

«Είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε μεγάλη αύξηση», τόνισε.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας «αν δεν προλάβουμε να το ανακάμψουμε τώρα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα το επόμενο διάστημα.

Όλα είναι πιθανά».

Αναφερόμενος στις διαφορές με το κύμα κορωνοϊού την Άνοιξη, είπε ότι τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει είναι. Είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ότι εξαπλώνεται σε νεότερες ηλικίες και το καλοκαίρι, που οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι πιο ήπιες».

«Αν δεν πάρουμε έγκαιρα δραστικά μέτρα θα υπάρχει εξάπλωση και σε μεγαλύτερες ηλικίες», είπε.

Εξαδάκτυλος: Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε

Νέα έκκληση για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό απηύθυνε προς πάσα κατεύθυνση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Για τον Δεκαπενταύγουστο είπε ότι δεν τον φοβάται παραπάνω από τις προηγούμενες μέρες ή την επιστροφή των εκδρομέων.

«Είναι ένας δύσκολος κάβος που θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε με προσοχή και ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε καλό θα είναι να κάνουμε τη σκέψη ότι η μη τήρηση των μέτρων φέρνει και οικονομική ζημιά και ζημιά στην υγεία μας.

«Για όποιον δεν ανησυχεί για την υγεία του αλλά για την οικονομία, έχει συμφέρον να τηρήσει τα μέτρα» επεσήμανε.

Όσον αφορά τους νέους, ο ίδιος συνέστησε να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές.

«Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό» τόνισε.

Επίσης, συνέστησε όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς.

Τέλος, έκλεισε με ένα μήνυμα  προς τους νέους. «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε».

Πηγή: iefimerida.gr / bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged