Ερντογάν & Μέρκελ μίλησαν για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό σε επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παραλήρημα Άγκυρας-Ερντογάν… Παχιά λόγια και απειλές στην Ελλάδα

Συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις η Τουρκία με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open ΤV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο η Τουρκία στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο. Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες θα ζήσουν μεγάλη απογοήτευση. Εχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το πράξουμε».

Μιλώντας στη γενέθλια εκδήλωση για τα 19 χρόνια του κυβερνώντος κόμματος, του AKP ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει με πολλούς ξένους ηγέτες, εκφράζοντας τις θέσεις της Τουρκίας για τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο κι αποκάλυψε ότι «σήμερα θα έχω επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ». Αφού ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την πολεμική ρητορική του, έτεινε ξανά «χείρα φιλίας» λέγοντας ότι «καλούμε την Ελλάδα σε διάλογο»…

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Έχουμε δηλώσει ότι καμία ξένη εταιρεία ή πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες εξερεύνησης στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις με τη βοήθεια μιας χώρας που δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η Τουρκία δεν αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο, η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος προσπαθούν να αγνοήσουν τη νοοτροπία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλώ ειλικρινά. Ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν.

«Το Oruç Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί (σ.σ.: Καστελόριζο), το οποίο απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογική και κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων km2» τόνισε στον παραληρηματικό του λόγο. Κλείνοντας όμως έτεινε χείρα φιλίας λέγοντας: «Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις…».

Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική επικράτεια εισήλθαν οι γαλλικές δυνάμεις που προανήγγειλε ότι θα στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από την επικοινωνία που είχε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντάς του τη συμπαράσταση των Γάλλων απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ελληνική ΑΟΖ και στα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, από το Oruc Reis και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ / defence-point.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged