Βέρτιγκο Τσαβούσογλου: Ανακάλυψε δυσαρέσκεια Ε.Ε. για τη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου – Στον πάγο από την ΕΕ για την αντίδρασή του

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ενόχληση Κομισιόν από την τουρκική αντίδραση

Ενοχλημένη εμφανίστηκε η Κομισιόν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι δυσαρεστημένη για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο.

 «Δε γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο. «Εκπροσωπώντας την ΕΕ έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός επιλεγμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι Μπορέλ και Τσαβουσογλου μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ένταση προκλήθηκε με πράξεις σε βάρος δύο κρατών μελών της ΕΕ, όπως άλλωστε συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών τον Ιούλιο και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο».

Ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο ήταν τρόποι για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις δράσεις της Τουρκίας. «Ήταν ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Βέρτιγκο ο Τσαβούσογλου: Ανακάλυψε δυσαρέσκεια Ε.Ε. για τη συμφωνία τη Ελλάδος-Αιγύπτου

Σε μία πρωτοφανώς αντιδιπλωματική ενέργεια, ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνεται η Τουρκία τις διεθνείς σχέσεις, ο Τσαβούσογλου ανακάλυψε «απογοήτευση ΕΕ» στο άκουσμα της είδησης για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε δηλώσει τους, έπειτα από συνάντηση που είχε χθες με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τη Λιβύη.

Ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και υποστήριξε ότι με βάση τις συντεταγμένες που είδαν η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα ΗΕ και επομένως δεν έχει ισχύ.

Στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από την Μάλτα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε συγκεκριμένα ότι συναντήθηκε με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον ευχαριστεί για τις προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι για την μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από την Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ», είπε. Πρόσθεσε ότι άλλωστε, η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».

Ακριβώς εκείνη τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, «ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση. Γι αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι άκουσαν για τη συμφωνία εκεί, πρώτα προέβη σε δήλωση ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου και στη συνέχεια κοίταξαν τις συντεταγμένες που δόθηκαν, ωστόσο ακόμη δεν είδαν το κείμενο της συμφωνίας, ούτε και τον χάρτη.

«Αλλά από αυτές τις συντεταγμένες βλέπουμε εύκολα ότι αυτή η συμφωνία στην οποία αναφέρθηκαν παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα τόσο της Τουρκικής Δημοκρατίας όσο και της Λιβύης. Επομένως μια συμφωνία η οποία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που είχαμε προηγουμένως δηλώσει στα ΗΕ δεν έχει ισχύ για μας. Και άλλωστε ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε εδώ μέχρι σήμερα είναι η προσπάθεια για βήματα της Ελλάδας με τον “Ε/κ τομέα’  να υπογράψουν συμφωνίες και πάλι με χώρες όπως την  Αίγυπτο, το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία», υποστήριξε ο ίδιος.

Κι εμείς, πρόσθεσε, «κάναμε απτά και καθαρά βήματα για να προστατέψουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ. Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στο πεδίο δράσης όχι μόνο με σεισμικές έρευνες αλλά και με τα γεωτρύπανά μας».

«Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε και στο τραπέζι και στο πεδίο της δράσης ότι δεν έχει ισχύ. Τόσο σε αυτούς, όσο και σε όλο τον κόσμο», είπε. Και η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην δική της υφαλοκρηπίδα και γύρω από την Κύπρο, καθώς και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο της δράσης».

«Αυτού του είδους οι συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από τον δρόμο μας και κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας. Εμείς δεν το επιτρέψαμε ποτέ αυτό και δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε.

Πηγή: defence-point.gr / hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged