Λίβανος: Οι φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού έφεραν το χάος …

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις και το χάος – Παραιτήθηκε η υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου…

Σάββατο 08/08/2020: Η έκρηξη στην Βηρυτό με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες και αστέγους έχει πυροδοτήσει μια μαζική αντικυβερνητική οργή

Χάος, οικονομική και κοινωνική παράλυση επικρατούν στον Λίβανο λίγες ημέρες μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό, ενώ πρόωρες εκλογές πρότεινε ο πρωθυπουργός της χώρας για την εκτόνωση της κρίσης.

Την ίδια ώρα ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις καθώς αρχίζει να αποδομείται η κυβέρνηση.

Η υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου Manal Abdel Samad ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της, επικαλούμενη την αποτυχία της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις μετά και τη φονική έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι η μόνη που θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό σχηματισμό μετά τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται από τους διαδηλωτές αλλά και ξένες δυνάμεις.

Βίαιες διαδηλώσεις

Οι αστυνομικές δυνάμεις στο Λίβανο έκαναν το Σάββατο (8/8/2020) χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών, που προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να μπουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο της Βηρυτού, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters. Κατά τις συγκρούσεις έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πόλης, ενώ μερικοί από αυτούς πετούσαν πέτρες.

Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων όταν μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στο κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση», ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν «Φύγετε, είστε όλοι δολοφόνοι».

«Θέλουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια.

Δε θέλουμε να πάει χαμένο το αίμα των θυμάτων της έκρηξης» δήλωσε μία εκ των διαδηλωτών.

Εισβολή στο υπουργείο Εξωτερικών

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια φωτογραφία του προέδρου Michel Aoun

«Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία», φώναζε ένας διαδηλωτής από το μεγάφωνο.

Mάλιστα, ακούστηκαν πυροβολισμοί στα σημεία των κινητοποιήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει στο Reuters τη ρίψη πυρών.

Στις εικόνες που μεταδίδουν απευθείας τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, την ώρα που η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τον Ερυθρό Σταυρό, ο αριθμός των διαδηλωτών που έχει τραυματιστεί στα επεισόδια ανέρχεται σε τουλάχιστον 109.

Εισβολή και στα γραφεία της Ένωσης Τραπεζών

Διαδηλωτές έκαναν έφοδο σήμερα το βράδυ στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών στο κέντρο της Βηρυτού, βάζοντας φωτιά εκεί προτού τους απωθήσουν στρατιώτες, μεταδίδει φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

«Κάτω η βασιλεία των τραπεζών!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, άλλες ομάδες διαδηλωτών πολιορκούσαν τα κτίρια των υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου, μετά την ογκώδη κινητοποίηση κατά των αρχών, στις οποίες οι πολίτες επιρρίπτουν την ευθύνη για τις πολύνεκρες εκρήξεις που ισοπέδωσαν μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Πρόωρες εκλογές στον ορίζοντα

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Hassan Diab  ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στον απόηχο των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού κι ενώ διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διατρανώσουν την οργή τους για την πολιτική τάξη, που θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου επισήμανε πως μονάχα «οι πρόωρες εκλογές μπορούν να επιτρέψουν να εξέλθουμε από τη διαρθρωτική κρίση», προσθέτοντας πως εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τα βαθιά οικονομικά και πολιτικά δεινά της χώρας.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Diab.

Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών εωσότου συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Diab.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Κύματα αντικυβερνητικής οργής

Εξάλλου η έκρηξη στην Βηρυτό με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες και αστέγους έχει πυροδοτήσει μια μαζική αντικυβερνητική οργή που απειλεί την υπόσταση της κυβέρνησης, που ελέγχεται από τη Χεζμπολά αλλά και των κομμάτων γενικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο 3 βουλευτές του κόμματος Καταέμπ των Χριστιανών Φαλαγγιτών, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση απέναντι στη ισχυρή Χεζμπολά, παραιτήθηκαν από το Κοινοβούλιο. Και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι οι τελευταίες.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον ηγέτη του κόμματος Sami Gemayel, στην κηδεία ενός ηγετικού μέλους του κόμματος, που σκοτώθηκε από την καταστροφική έκρηξη που έγινε την Τρίτη, στο λιμάνι της Βηρυτού και η οποία κατέστρεψε τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

“Οι βουλευτές του Καταέμπ αποφάσισαν…, να περάσουν στην αντιπαράθεση για έναν ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο,” είπε ο ίδιος.

“Προσκαλώ όλους τους αξιότιμους [βουλευτές] να παραιτηθούν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει, χωρίς κάποιος να τους επιβάλλει κάτι,” πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ, είναι η μόνη οργάνωση που κράτησε τα όπλα της από την εμφύλια σύρραξη στο Λίβανο (1975-1990), ενώ οι πολιτικοί της σύμμαχοι έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 128 έδρες και έχουν εκλεγεί το 2018.

Στους 158 οι νεκροί από τις εκρήξεις

Ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού αυξήθηκε σε 158, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων σε 6.000. Από την έκρηξη, αγνοούνται 21 άνθρωποι.

Βυθίζεται η οικονομία του Λιβάνου

Πολύ καιρό πριν σημειωθεί το τραγικό γεγονός των διαδοχικών εκρήξεων οι οποίες ισοπέδωσαν, στην κυριολεξία, τη μισή Βηρυτό, η οικονομία του Λιβάνου βυθιζόταν.

Πλέον, όμως, η βιβλική καταστροφή αναμένεται να διπλασιάσει τη συρρίκνωση της λιβανέζικης οικονομίας, καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την εξασφάλιση της χρηματοδότησης που πρέπει να πάρει η χώρα για να επανέλθει στην κανονικότητα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η έκρηξη της Τρίτης, η οποία προκάλεσε κολοσσιαίες ζημιές σε μεγάλα τμήματα της εμπορικής Βηρυτού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση μεγαλύτερη από 20-25% το 2020.

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο για ύφεση -12% λόγω της βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης που κατατρύχει τη χώρα.

Σύμφωνα με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, που εκτίμησαν το οικονομικό κόστος του τραγικού συμβάντος, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 150 ατόμων και τον τραυματισμό χιλιάδων, αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Λίβανος είχε ήδη στραφεί στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, καθώς δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει χρέος εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα.

Ωστόσο, οι συνομιλίες ατόνησαν λόγω έλλειψης μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτές λένε ότι η έκρηξη δείχνει πόσο αμελής είναι η κυβέρνηση του Λιβάνου και πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, ενώ η διεθνής κοινότητα προσέτρεξε να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, υπήρξε αξιοσημείωτη απουσία δεσμεύσεων σε οικονομικό επίπεδο.

«Εάν δεν πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron την Πέμπτη από το λιμάνι της Βηρυτού.

Τα κράτη του Κόλπου, τα οποία κάποτε βοήθησαν τον Λίβανο, φοβούνται τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

«Είναι απίθανο ο Λίβανος να μπορέσει να λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να ξεπεράσει τα θεμελιώδη οικονομικά του προβλήματα.

Ορισμένοι εταίροι μπορεί να είναι απρόθυμοι να παράσχουν υποστήριξη, δεδομένου του ρόλου της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν» δήλωσε ο Jason Tuvey της Capital Economics.

Το χρέος της χώρας «καλπάζει» ταχύτατα, η λιβανέζικη λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ τα διαρκή κρούσματα διαφθοράς στην πολιτική ηγεσία έχουν προκαλέσει μια ευρεία και παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή.

Στη χώρα έχουν ξεσπάσει ταραχές και οι φονικές εκρήξεις, από ό,τι φαίνεται, θα φέρουν κοινωνική έκρηξη.

Η έκρηξη άσκησε νέα πίεση στη λιβανέζικη λίρα, η οποία διαπραγματευόταν στα 8.300 δολάρια ανά δολάριο στη μαύρη αγορά μετά την έκρηξη, έναντι των 8.000 προ του τραγικού συμβάντος, λένε οι traders.

Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 80% της αξίας της από τον Οκτώβριο, με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 56%.

«Πιστεύουμε ότι η έκρηξη θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τις χρησιμοποιήσει ως… δικαιολογία, για να μην καταναλώσει το πολιτικό κεφάλαιό της για δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις», δήλωσε ο Patrick Curran, της Tellimer, μια βρετανική εταιρεία ερευνών.

Επιχειρηματίες και οικονομολόγοι λένε ότι το λιμάνι – ένα από τα μεγαλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο- έχει ήδη απολέσει έσοδα, καθώς οι ναυτιλιακές έχουν εκτρέψει την πορεία των φορτίων.

«Το λιμάνι αποδείχθηκε αδυναμία του Λιβάνου» δήλωσε ο Jawad Anani, οικονομικός σύμβουλος και πρώην υπουργός της Ιορδανίας.

«Υπήρχε τόσο μεγάλη εξάρτηση από αυτό» συμπληρώνει.

Στο μεταξύ, οι πολίτες του Λιβάνου έχουν από καιρό «γυρίσει την πλάτη» στο πολιτικό τους σύστημα, γιατί έχουν εξαντληθεί από τα μαζικά φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Όσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται και η οικονομική κρίση θα βαθαίνει, τόσο πιο εξοργισμένοι θα καθίστανται οι πολίτες.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged