«Βόμβα» Τραμπ: Ζητά αναβολή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου – Δηλώνει ότι φοβάται «νοθεία» στις ψήφους

Διεθνείς Σχέσεις

«Βόμβα» Τραμπ: Ζητά αναβολή των προεδρικών εκλογών

Την αναβολή των επερχόμενων προεδρικών εκλογών των Νοεμβρίου ζήτησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος ότι το σύστημα της ψήφου μέσω επιστολής μπορεί να είναι είναι «διάτρητο» και το αποτέλεσμα «νοθεύσιμο».

Ειδικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του υποστήριξε ότι μια καθολική ψηφοφορία μέσω αλληλογραφίας θα είναι ανακριβής και θα αποτελέσει ντροπή για την ιστορία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Τραμπ έγραψε:

«Το 2020 θα είναι η πιο ψευδής και νοθευμένη εκλογή στην ιστορία των ΗΠΑ. Θα είναι μεγάλη ντροπή για τη χώρα. Να αναβληθούν οι εκλογές μέχρι να μπορούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν κανονικά;;;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Τραμπ αναφέρεται στο θέμα της επιστολικής ψήφου καθώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, δήλωσε προ μηνός ότι «έτσι είναι πιθανόν να ανοίξουν οι στρόφιγγες της νοθείας»

Απηχώντας τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ που προκαλούν ανησυχία, ο Μπαρ είχε πει «Όταν οι πολιτειακές κυβερνήσεις αρχίζουν να υιοθετούν αυτές τις πρακτικές, όπως η επιστολική ψήφος, που ανοίγουν τις στρόφιγγες πιθανής νοθείας, τότε η εμπιστοσύνη των ανθρώπων για το αποτέλεσμα των εκλογών υπονομεύεται».

Οι δηλώσεις αυτές, που αντανακλούν αυτές που έχει κάνει ο Τραμπ, ανησυχούν τους Δημοκρατικούς που υποψιάζονται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να μειώσει την αξιοπιστία των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, σε περίπτωση ήττας του.

Το θέμα της επιστολικής ψήφου είναι στο επίκεντρο της διοργάνωσης των προσεχών προεδρικών εκλογών λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου της πανδημίας Covid-19 στην περίπτωση που είναι ακόμη ενεργή εκείνη την ημερομηνία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η επιστολική ψήφος ήταν αναγκαστικά «απάτη» κάτι που ώθησε για πρώτη φορά το Twitter τον Μάιο να προειδοποιήσει το κοινό να ελέγξει ένα από τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφέροντας ότι ένα tweet του ήταν παραπλανητικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε τη «βόμβα» προτείνοντας με tweet να αναβληθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι με την επιστολική ψήφο θα αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Με την πανεθνική επιστολική ψήφο (όχι ψήφο απουσίας, που είναι καλή), το 2020 θα σημαδευτεί ως η χρονιά των πιο ανακριβών και απατηλών εκλογών στην ιστορία. Θα είναι μεγάλη ντροπή για τις ΗΠΑ. Μήπως να αναβάλουμε τις εκλογές, ώσπου οι άνθρωποι να μπορούν σωστά, με ασφάλεια να ψηφίσουν;» έγραψε συγκεκριμένα στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ διαμαρτύρεται για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, η οποία προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από το αμερικανικό εκλογικό σύστημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να παραποιηθεί το αποτέλεσμα της κάλπης στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία των εκλογών ορίζεται από το Κογκρέσο, όμως το αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι η ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου πρέπει να γίνει στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Αμερικανοί αναλυτές ήδη κάνουν λόγο ότι η πρόταση αυτή του Τραμπ έχει να κάνει με την δημοτικότητα του η οποία κατρακύλα και με την διαφορά με τον αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν, η οποία σταθερά βρίσκεται στις 10 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα πάντως, ο εκδότης της εφημερίδας Politico, Τζον Χάρις με κεντρικό άρθρο του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ο Τραμπ να αποσυρθεί πριν τις εκλογές.

Τα μαζεύει εκπρόσωπος του Τραμπ για τα περί αναβολής των εκλογών μετά τον σάλο: Έθεσε απλά ένα ερώτημα

Μετά το σάλο που προκάλεσε με τα περί αναβολής των προεδρικών εκλογών, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ τα… μαζεύει λέγοντας πως απλώς έθεσε ένα ερώτημα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «απλώς έθεσε ένα ερώτημα», με την ανάρτησή του στο Twitter στην οποία αναφερόταν στην πιθανότητα αναβολής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της προεκλογικής του εκστρατείας.

 «Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δι’ αλληλογραφίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χόγκαν Γκίντλεϊ.

Με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ το Κογκρέσο ορίζει την ημερομηνία των εκλογών και πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές απέρριψαν αμέσως την «πρόταση» του προέδρου, όπως και ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής (FEC).

Σάλος στις ΗΠΑ

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι, επίσης στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί. Όλοι οι Αμερικανοί  –Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί–  θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης δημοκρατικός, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19», συνέχισε.

Ο ανεξάρτητος εκλογικός αναλυτής Κάιλ Κόντικ, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η ανάρτηση του Τραμπ φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους προσέγγισής του όταν θέλει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα «άσχημα νέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατακρήμνιση του ΑΕΠ. Υπενθύμισε και αυτός ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Να σημειωθεί ότι η προεδρική ανάρτηση έγινε λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η ιστορική «βουτιά» του αμερικανικού ΑΕΠ κατά -32,09% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο πρόεδρος Τραμπ, αντιμέτωπος με τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν να υπολείπεται του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, μιλά για μαζική νοθεία στις εκλογές. Οι δηλώσεις του για το θέμα αυτό ανάγκασαν στα τέλη Μαΐου το Twitter να επισημάνει, για πρώτη φορά, μια ανάρτησή του ως παραπλανητική.

Στα τέλη Απριλίου, ο Μπάιντεν είχε προβλέψει ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναβάλει τις εκλογές. «Θυμηθείτε αυτό που σας λέω, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τις εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνουν», είχε πει τότε. Λίγες ημέρες αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (…) Γιατί να το κάνω;» απάντησε, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» των Δημοκρατικών.

Οι ισχυρισμοί Ντόναλντ Τραμπ για νοθεία μέσω επιστολικής ψήφου

Τον περασμένο Μάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει δύο αναρτήσεις στο Twitter, υποστηρίζοντας πως η επιστολική ψήφος θα αποτελέσει τον «Δούρειο ίππο» για τη νοθεία στις επικείμενες εκλογές.

«Δεν υπάρχει περίπτωση (ΚΑΜΙΑ!) η επιστολική ψήφος να μην είναι παρά μια ξεκάθαρη απάτη. Οι ψήφοι θα κλαπούν, οι κάλπες θα παραποιηθούν, ακόμη και θα τυπωθούν παράνομα και θα υπογραφούν εσφαλμένα. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια στέλνει ψηφοδέλτια σε εκατομμύρια ανθρώπων, οποιοσδήποτε μένει στην Πολιτεία, ανεξάρτητα ποιος είναι ή πώς έφτασε εκεί, θα πάρει ένα. Αυτό θα ακολουθηθεί από επαγγελματίες που θα λένε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ψηφίσει ποτέ πριν, πώς και για ποιον να ψηφίσουν. Αυτές είναι υποκινούμενες εκλογές. Ποτέ!».

Παλαιότερες αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα της επιστολικής ψήφου

Για τους ισχυρισμούς του αυτούς, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε επισημάνει τα tweet του ως ανυπόστατα, τα οποία διαδίδουν ανακριβείς πληροφορίες για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου στις ΗΠΑ.

Για πιθανή νοθεία στις εκλογές μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Οταν οι πολιτειακές κυβερνήσεις αρχίζουν να υιοθετούν αυτές τις πρακτικές, όπως η επιστολική ψήφος, που ανοίγουν τις στρόφιγγες πιθανής νοθείας, τότε η εμπιστοσύνη των ανθρώπων για το αποτέλεσμα των εκλογών υπονομεύεται», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στο δίκτυο Fox News.

 «Και αυτό μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς μια πολύ σκοτεινή κατάσταση, αν χάσουμε την εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα των εκλογών μας», δήλωσε. Καθώς «ένα από τα πλεονεκτήματά μας, κυρίως με τους έντονους διχασμούς μέσα σε αυτή τη χώρα, είναι ότι έχουμε ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», χάρη στις εκλογές.

Τι είναι η επιστολική ψήφος που φοβάται ο Ντόναλντ Τραμπ;

Η επιστολική ψήφος προβλέπει τη δυνατότητα σε κάθε ψηφοφόρο να ζητήσει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς τη φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα. Σε αντίθεση με την ψήφο απουσίας, όπου ο ψηφοφόρος θα πρέπει να δηλώσει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία -δυσκολία μετακίνησης, ασθένεια ή ταξίδι μακριά από την εκλογική του περιφέρεια- προκειμένου να μπορέσει να ψηφίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Φαίνεται, ωστόσο, πως τουλάχιστον 35 Πολιτείες των ΗΠΑ δίνουν τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου χωρίς να είναι απαραίτητη η καταχώρηση συγκεκριμένης αιτιολογίας γι’ αυτή.

Πίσω στις δημοσκοπήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις και έτσι άρχισε να κατηγορεί τους Δημοκρατικούς πως προσπαθούν να καταστρέψουν τον αμερικανικό τρόπο ζωής.

«Θέλουν να ξεριζώσουν και να κατεδαφίσουν όλες τις αμερικανικές αξίες», υποστήριξε ο Τραμπ στο Τέξας, όπου θεωρητικά θα επισκεπτόταν απλώς ενεργειακή εγκατάσταση, αλλά άδραξε την ευκαιρία να κάνει μια αυτοσχέδια προεκλογική ομιλία, τρεις μήνες προτού στηθούν κάλπες στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι Δημοκρατικοί και προσωπικά ο Τζο Μπάιντεν θα απαγορεύσουν την εκτροφή βοοειδών, στο πλαίσιο κάποιου υποτιθέμενου προγράμματος της αντιπολίτευσης για την περιβαλλοντική προστασία. Προέβλεψε ακόμη, κάτι που έθεσε ως εάν να επρόκειτο για απειλή, ότι ο Μπάιντεν θα επανεντάξει τη χώρα στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ στις αρχές της θητείας του.

«Δεν θα υπάρχουν πια αγελάδες», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, μολονότι ο Μπάιντεν ουδέποτε έχει πει κάτι τέτοιο. Το Τέξας έχει μακρά παράδοση στην εκτροφή βοοειδών, όπως και στην εξόρυξη πετρελαίου.

Βλέπουν αμφίρροπη μάχη στις εκλογές οι ειδικοί

Τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε Πολιτείες-κλειδιά, ο Μπάιντεν προηγείται πολύ, όμως αρκετοί επιμένουν να θυμίζουν πως ακόμη είναι πολύ νωρίς και η μάχη ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο αμφίρροπη.

Ο Τραμπ, που όπως ανέμεναν αρκετοί αναλυτές βασίζει μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του στην καλλιέργεια κλίματος φόβου, διατείνεται πως οι Δημοκρατικοί έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τον νόμο και την τάξη, να επιβάλουν στις ΗΠΑ τον… σοσιαλισμό, και αναφέρεται συχνά στη Βενεζουέλα και την κρίση που διέρχεται η λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Θέλουν να σβήσουν κάθε ίχνος της θρησκείας από τη δημόσια ζωή. Θέλουν να κάνουν ιδεολογική κατήχηση στα παιδιά μας, να κόψουν τη χρηματοδότηση στην αστυνομία, να καταργήσουν τα προάστια, να προκαλέσουν ταραχές, να αφήσουν κάθε πόλη στο έλεος της ριζοσπαστικής αριστεράς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: iefimerida.gr / liberal.gr

Tagged