Η ιταλική εισαγγελία ξεσκονίζει τη “μονάδα του τρόμου” των Καραμπινιέρων (photo)

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Η ιταλική εισαγγελία ξεσκονίζει τη “μονάδα του τρόμου”

Στο μικροσκόπιο της ιταλικής Δικαιοσύνης βρίσκονται επτά μέλη του σώματος των Καραμπινιέρων, από μονάδα της Πιατσέντσα στη βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της έρευνας των αρχών, πρόκειται για αδίστακτους εγκληματίες που συνεργάζονταν για καιρό με εμπόρους ναρκωτικών και εμπλέκονται σε εκβιασμούς και βασανιστήρια, επιπέδου οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και παράνομες συλλήψεις και κατάχρηση εξουσίας, ενώ λειτουργούσαν ως “νταβατζήδες” πουλώντας “προστασία”.

Έξι Καραμπινιέροι έχουν συλληφθεί και ένας βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ακολούθησαν 12 ακόμα συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση μέχρι στιγμής, κατόπιν εφόδου των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών στη μονάδα της Πιατσέντσα. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η εισαγγελέας Γκράτσια Πραντέλα, τα εγκλήματα των συλληφθέντων “τραβούν” πίσω ως το 2017 και είναι τόσο ειδεχθή που ο ιταλικός Τύπος χαρακτηρίζει τη μονάδα “Levante” της οδού Κατσιαλούπο “μονάδα του τρόμου”.

Οι ύποπτοι φέρονται να ξυλοκοπούσαν τα θύματά τους, ανυποψίαστους πολίτες, τους οποίους κατηγορούσαν ψευδώς με πλαστά ή φυτευτά στοιχεία, για να δικαιολογήσουν τις παράνομες συλλήψεις τους και μόνο ένα στέλεχος της “μονάδας τους τρόμου” φαίνεται να είναι καθαρός.  «Μου είναι δύσκολο να προσδιορίσω τους χαρακτήρες αυτών των καραμπινιέρων. Δεν υπάρχει τίποτε που να είναι σύννομο ή δικαιολογημένο», ανέφερε η Πραντέλλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και 24 τραπεζικοί λογαριασμοί, για τους οποίους είχε στοιχεία ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος εμφανίζεται να είναι ιδιοκτήτης βίλας με πισίνα. Το θράσος του κυκλώματος των παρανόμων φαίνεται, εν τω μεταξύ, από υποκλοπές που βρέθηκαν στη διάθεση των αρχών, συνολικά πάνω από 70 χιλιάδες αρχεία τηλεφωνικών και μη συνομιλιών. Ειδικότερα, η εισαγγελέας θεωρεί απορίας άξιο πώς κατάφεραν μερικοί αξιωματικοί των Καραμπινιέρων να συσσωρεύσουν τόση δύναμη.

 «Δεν μας αγγίζει κανείς»

Όπως αναφέρει ένας εξ αυτών, σε συνομιλία του: «Έφτιαξα μια εγκληματική οργάνωση. Κάναμε μια πυραμίδα. Εσύ κι αυτός είμαστε μέσα, εντάξει; Δεν μας αγγίζει κανείς». Το ίδιο πρόσωπο περιγράφει πώς έκαναν τις “μπίζνες” τους: «Τούτος εδώ πάει στους εμπόρους ναρκωτικών και τους λέει – κοιτάχτε, από σήμερα αν θέλετε να πουλάτε, θα πουλάτε αυτό, αλλιώς δεν θα δουλέψετε. Και θα σας το δίνουμε εμείς. […] Μια αλυσίδα που δεν θα φτάσει ποτέ σε εμάς».

Σε άλλο σημείο, ένας από τους πολίτες που συνελήφθησαν, αναφέρει σχετικά με μια υπόθεση εκβιασμού τον περασμένο Φεβρουάριο: «Έχεις δει τα Γόμορα; […] δες, έτσι ήταν ίδιο […]. Πρέπει να δεις τα χαστούκια που του έδινε». Επιπλέον, σε άλλο ηχητικό που δόθηκε στη δημοσιότητα, ένας εκ των υπόπτων ακούγεται να βρίζει και να χτυπά κάποιον, φωνάζοντας: «Τι γελάς; Περνάς καλά;», ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το θύμα του τον παρακαλά, βήχοντας, να σταματήσει. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν δηλώσει εντυπωσιασμένες από το εύρος των εγκληματικών πράξεων που φέρονται να διέπραξαν οι αστυνομικοί. Για αυτό και η μονάδα της Πιασέντσα έχει τεθεί ολόκληρη υπό περιορισμό για περαιτέρω έρευνες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ιταλία.

Πέραν αυτών, οι εμπλεκόμενοι φέρονται επίσης να χορηγούσαν πλαστές βεβαιώσεις σε εμπόρους ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του lockdown, ώστε να μεταφέρουν εμπόρευμα από και προς το Μιλάνο. Σύμφωνα με την άνω των 300 σελίδων δικογραφία, «την ώρα που η πόλη της Πιατσέντσα μετρούσε τους νεκρούς της από τον κορωνοϊό, αυτοί εδώ οι Καραμπινιέροι τροφοδοτούσαν με ναρκωτικά τους εμπόρους που είχαν ξεμείνει λόγω των μέτρων περιορισμού». Επίσης, ξυλοκοπούσαν άγρια όσους εμπόρους δεν συνεργάζονταν μαζί τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Λορέντζο Γκουερίνι χαρακτήρισε τις κατηγορίες «πολύ σοβαρές» και σημείωσε ότι διακυβεύεται η φήμη του σώματος των Καραμπινιέρων, που υπάγεται στις ένοπλες δυνάμεις αλλά έχει και καθήκοντα αστυνομίας. Σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό προσωπικό που εμπλέκεται στην υπόθεση, δόθηκε ήδη εντολή να τεθεί σε διαθεσιμότητα και λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα. Τέλος, για «χτύπημα στην καρδιά» έκανε λόγο ο διοικητής των Καραμπινιέρι της περιφέρειας, Μάσιμο Σάβο, δηλώνοντας ότι το σώμα θα συνεργαστεί πλήρως με την εισαγγελία για να πέσει φως στην υπόθεση.

Μουτζουρίδης Αλέξανδρος

Πηγή: slpress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged