Το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον αλλάζει όνομα σε «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και βγαίνει στον «αέρα»

Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

Οι νέες εργασίες «μπόνους»

Το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον αλλάζει όνομα σε «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σηματοδοτώντας την διεύρυνση των δαπανών των νοικοκυριών προκειμένουν να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους.

Το νέο πρόγραμμα πρόκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, να προκηρυχθεί εντός του Φθινοπώρου, χωρίς να αποκλείεται να βγει στον αέρα ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ενώ ο προϋπολογισμός του δεν έχει ακόμα κλειδώσει. Οι πληροφορίες λένε ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 350 με 500 εκατ. ευρώ και το οριστικό ύψος θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε συνδυασμό ενδεχομένως και με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με δήλωσή του στα “ΝΕΑ” ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς περιγράφει τις κύριες αλλαγές της δράσης. Σκοπός είναι να χρηματοδοτηθούν περί τις 60.000 κατοικίες και ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά του “πακέτου” για το ενεργειακό λίφτινγκ περιλαμβάνονται:

  1. Η διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, προκειμένου να τύχουν επιδότησης ή και δανεισμού περισσότερα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.
  2. Πέραν των καθιερωμένων παρεμβάσεων που θα επιδοτηθούν, αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα ψύξης – θέρμανσης, προστίθενται και οι ακόλουθες δαπάνες:
  • έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home)
  • συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ- φωτοβολταϊκά
  • ηλεκτρικοί φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων
  • συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες)
  1. Μπόνους με προσαύξηση της ενίσχυσης σε όσους προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες των κατοικιών τους που θα τους οδηγήσουν στις υψηλότερες κλίμακες της χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Τις οκτώ αλλαγές στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που θα «τρέξει» από το φθινόπωρο ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΝ, με κυριότερη αλλαγή ότι ανοίγει  η επιδότηση και για μεσαία εισοδήματα.

Σχεδιασμός να συμπεριληφθούν και οι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στις νέες επιλέξιμες κατηγορίες παρεμβάσεων  στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομών κατ οίκον», υπάρχει στο Υ.Π.ΕΝ,  με το φάσμα των παρεμβάσεων να διευρύνεται σε ΑΠΕ και έξυπνα συστήματα. Για πρώτη φορά ανοίγει και  η επιδότηση για μεσαία εισοδήματα.

Διευρύνεται το φάσμα των παρεμβάσεων των ενεργειακών αναβαθμίσεων στο νέο «Εξοικονομώ». Στις επιλέξιμες κατηγορίες εντάσσονται για πρώτη φορά έξυπνα συστήματα, και η εγκατάσταση εξελιγμένων συστημάτων  τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανοίγοντας το δρόμο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες να γίνουν αυτοπαραγωγοί ενέργειας, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος αλλά και δημιουργώντας συνθήκες συρρίκνωσης της ενεργειακής φτώχειας.  Στο σχεδιασμό των νέων επιλέξιμων παρεμβάσεων φαίνεται να μπαίνει και η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στις νέες ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνεται και η διεύρυνση του ανώτατου εισοδηματικού ορίου, δημιουργώντας συνθήκες ένταξης και στα μεσαία εισοδήματα.

Η Αρχιτεκτονική του νέου Εξοικονομώ

Τις συντεταγμένες της νέας αρχιτεκτονικής του νέου «Εξοικονομώ» παρουσίασε η διευθύντρια της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιωάννα Νίκου στο πλαίσιο του  e-forum Ενέργειας, που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και  την εβδομαδιαία εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Στις νέες βελτιωτικές διαφοροποιήσεις του νέου προγράμματος

συμπεριλαμβάνεται το άνοιγμα της επιδότησης και στα μεσαία εισοδήματα  με τη διεύρυνση του ανώτατου εισοδηματικού ορίου, καθώς στα προηγούμενα προγράμματα είχαν πολύ χαμηλό ποσοστό ή δεν επιδοτούνταν. «Η επιδότηση βεβαίως μειώνεται όσο  αυξάνεται το εισόδημα, αλλά ωστόσο υπάρχει και στην τελευταία κατηγορία, επιχορήγηση. Μικρότερη μεν, αλλά υπάρχει.», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νίκου. Πέραν της επιχορήγηση σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. στα νέα δεδομένα, του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται προσαύξηση της επιχορήγησης, όχι πλέον ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των ωφελουμένων (προσταυτευόμενα τέκνα), αλλά  συνδέεται με ενεργειακά κίνητρα και την αναβάθμιση που μπορούμε να πετύχει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης:  «Στόχος είναι να δοθεί ένα ενισχυμένο κίνητρο σε ιδιοκτήτες παλαιών και ενεργοβόρων κτιρίων κατηγορίας Η και Ζ ». Αναφέρει η κ. Νίκου. Όσον αφορά στις κατηγορίες παρεμβάσεων, αυτές περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις ΑΠΕ και έξυπνα συστήματα:  «Υπάρχει και η σκέψη για συσκευές φόρτισης για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα», υπογράμμισε.

Οκτώ νέες συντεταγμένες

Σε οκτώ νέες συντεταγμένες βασίζεται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», όπως αυτές αναφέρθηκαν από την διευθύντρια  της επιτελικής δομής, η οποία τόνισε ότι οι ανακοινώσεις  για τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα γίνουν από το Υ.ΠΕΝ και θα δοθεί παράλληλα ο αρκετός χρόνος στους ενδιαφερόμενους να προετοιμάσουν τις αιτήσεις τους. Οι οκτώ αλλαγές που φέρνει το νέο «Εξοικονομώ» συνίστανται στα εξής:

  • Μείωση του πλήθους των εισοδηματικών κατηγοριών και διεύρυνση του ανωτάτου εισοδηματικού ορίου, ώστε να καλυφθούν επαρκώς τα μεσαία εισοδήματα.
  • Αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης
  • Πρόσθετη προαύξηση επιχορήγησης (ενεργειακό κίνητρο) για την αναβάθμιση παλαιών και και ενεργοβόρων κτιρίων ενεργειακής κατηγορίας Η& Ζ
  • Ειδική προσαύξηση επιχορήγησης στους λιγνιτικούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Εξορθολογισμός τιμών παρεμβάσεων
  • Νέες κατηγορίες παρεμβάσεων όπως χρήσης ΑΠΕ και έξυπνα συστήματα
  • Αύξηση ενεργειακού στόχου και επιλέξιμου Προϋπολογισμού
  • Απλοποίηση διαδικασιών υποβολής αίτησης

Όπως ανέφερε η  κ. Νίκου, το νέο πρόγραμμα «Θα έχει πόρους από το τρέχον ΕΣΠΑ και  θα είναι αυξημένοι σε σχέση με το β’ κύκλο. Το ακριβές ύψος θα καθοριστεί στις επόμενες ημέρες. Θα γίνει και επίσημη εξαγγελία του προγράμματος από το υπουργείο ΠΕΝ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία». Όσον αφορά τις νέες παρεμβάσεις ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυξάνουμε τον ενεργειακό στόχο αυξάνοντας κίνητρα. Αρα είμαστε πιο απαιτητικοί για να έχουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και βέβαια θα πρέπει να αυξηθεί και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις μέσα σε ένα λογικό κόστος».

Ντίνα Καράτζιου

Πηγή: dikaiologitika.gr / ecopress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged