Πανδημία Κορωνοϊού: Καλπάζει σε όλον τον κόσμο, χωρίς ενδείξεις επιβράδυνσης

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

ΗΠΑ: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1.000 και πλέον χθες Τρίτη, με τον ημερήσιο απολογισμό αυτό να είναι ο βαρύτερος από τις αρχές του Ιουνίου, με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Έπειτα από εβδομάδες μειωμένων αριθμών απωλειών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 19η Ιουλίου σημειώθηκαν πάνω από 5.200 θάνατοι, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, αναλύει το Ρόιτερς. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αύξησης των νεκρών.

Σχεδόν 142.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 μέχρι σήμερα, απολογισμός που ειδικοί προειδοποιούν πως θα επιδεινωθεί με ραγδαίους ρυθμούς, μετά την πρόσφατη εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και την πολύ ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία σε πολλές πολιτείες. Οι ημερήσιοι απολογισμοί θυμάτων είχαν κορυφωθεί τον Απρίλιο, όταν στη χώρα καταγράφονταν κατά μέσον όρο 2.000 θάνατοι κάθε 24ωρο. Ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε σταθερά, στους 1.300 ημερησίως κατά μέσον όρο τον Μάιο και σε κάτω από 800 ημερησίως κατά μέσον όρο τον Ιούνιο, πάντα σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ρόιτερς.

Όμως, μετά την απόφαση πολλών πολιτειών να ξανανοίξουν χωρίς να έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις από πλευράς υγειονομικής ασφάλειας, όπως για παράδειγμα τη μείωση των μολύνσεων για δύο εβδομάδες, οι θάνατοι αυξάνονται και πάλι σε 21 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων της Αριζόνας, της Φλόριντας και του Τέξας, με βάση τη σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων εβδομάδων με εκείνα των δύο προηγούμενων.

Ενώ εν μέρει η αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης μπορεί να αποδοθεί στο ότι διενεργούνται περισσότερα τεστ, η αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, που δεν έχει καμιά σύνδεση με τον αριθμό των εξετάσεων, άρχισε να αυξάνεται ραγδαία στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι τώρα μέσα στον Ιούλιο 17 πολιτείες καταγράφουν ρεκόρ πασχόντων από την COVID-19 που νοσηλεύονται, με εννέα πολιτείες να ανακοινώνουν ρεκόρ την Τρίτη, ανάμεσά τους την Αλαμπάμα, το Τέξας και την Καλιφόρνια. Στη Φλόριντα, σχεδόν πενήντα νοσοκομεία ενημέρωσαν ότι οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλήρεις.

  • Πάλι πάνω από 1.000 νεκροί την ημέρα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, πάνω από εξήντα χιλιάδες — πλησίασαν τα 70.000 — κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας). Οι 68.524 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα αύξησαν σε πάνω από 3,89 εκατομμύρια τον συνολικό απολογισμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, που πρόσβαλε τον άνθρωπο για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη σχολή ιατρικής αυτή της Βαλτιμόρης, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 961 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να φθάνει έτσι τους 141.883. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που κάνει δική του, ανεξάρτητη καταμέτρηση, μετέδωσε νωρίτερα ότι οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας του σοβαρού οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ξεπέρασαν τους χίλιους χθες.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, όδευαν να καταγράψουν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, όμως εδώ και αρκετές εβδομάδες, η καμπύλη της εξάπλωσης βρίσκεται ξανά σε άνοδο, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Η κατάσταση «δυστυχώς θα χειροτερέψει προτού καλυτερέψει», δήλωσε χθες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στην πανδημία, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου που ήταν αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση από τον Απρίλιο. Εξάλλου, ο μεγιστάνας για πρώτη φορά συνέστησε απερίφραστα στους Αμερικανούς να φορούν μάσκα, όταν «δεν είναι δυνατή η τήρηση της κοινωνικής απόστασης». «Είτε σας αρέσουν οι μάσκες είτε όχι, έχουν αντίκτυπο», αναγνώρισε ο Τραμπ, ενώ παράλληλα «εκλιπάρησε» τους νέους να «αποφεύγουν τα γεμάτα μπαρ».

  • Τι λέει ο Φάουτσι

Ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος ειδικός της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τις λοιμώδεις νόσους, δήλωσε χθες Τρίτη ότι επείγει να βελτιωθεί η δυναμικότητα των ΗΠΑ ως προς τη διενέργεια τεστ για την εξακρίβωση μολύνσεων από τον κορονοϊό, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσής του σε νότιες και δυτικές πολιτείες. «Ασφαλώς πρέπει να τα πάμε καλύτερα», τόνισε ο Δρ. Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Συνολικά, πρέπει να βελτιώσουμε» τη δυναμικότητα ως προς τα τεστ, επέμεινε.

Το τρέχον διάστημα μπορεί να περάσουν μέρες, ακόμη και μία εβδομάδα, προτού κάποιος ή κάποια να μάθει τη διάγνωση. Αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται ότι δεν επιτρέπει να περιοριστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του SARS-CoV-2. «Όταν έχεις ραγδαίες αυξήσεις (των κρουσμάτων) όπως αυτή που βλέπουμε τώρα το σύστημα εξουθενώνεται λιγάκι», είπε ο Φάουτσι, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας στον αμερικανικό Νότο.

Ακόμη, ο ανοσιολόγος ανέφερε ότι θεωρεί τον εαυτό του ρεαλιστή, προφανώς απαντώντας έμμεσα σε πρόσφατη δήλωση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε «κινδυνολόγο». Ο Φάουτσι διευκρίνισε στο CNN ότι δεν προσκλήθηκε να παίρνει μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου για την πορεία της πανδημίας από τον Λευκό Οίκο, που ξανάρχισε χθες ο Τραμπ έπειτα από μήνες.

  • Αίγυπτος

Μειώνονται τα κρούσματα του κορονοϊού και οι θάνατοι στην Αίγυπτο, αν και χθες καταγράφηκαν 676 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μολύνσεων, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 89.078 άτομα από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά η πανδημία στη χώρα, στις 14 Φεβρουαρίου. Εξάλλου, 47 άνθρωποι κατέληξαν χθες από τον COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάνει τα 4.399 άτομα. Μέχρι σήμερα, αρνητικά στον ιό παρουσιάζονται 29.473 άτομα.

  • Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 14 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν διαπιστώνονται μολύνσεις μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα εννέα περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στο απώτερο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ανέφερε ακόμη πως εντοπίστηκαν 22 νέα περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, από έξι την προηγουμένη. Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα τους ασυμπτωματικούς φορείς του SARS-CoV-2. Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, κατά την ίδια πηγή. 23 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 233, οι έξι σε κρίσιμη κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου ξέσπασε τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς — αυτός ο αριθμός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 83.707 μολύνσεων.

  • Γερμανία

Άλλοι πέντε άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 454 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία να φθάνει ως εδώ τους 9.095 νεκρούς επί συνόλου 202.799 κρουσμάτων μόλυνσης, καταγράφουν τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

  • Αυστραλία

Στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν δύο νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 484 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Οι ασθενείς που υπέκυψαν ήταν δύο ενενηντάρηδες, διευκρίνισε ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Ντάνιελ Άντριους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στη Μελβούρνη. Το προηγούμενο ρεκόρ μολύνσεων από τον κορονοϊό σε 24 ώρες ήταν 428 και καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

  • Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 1.367 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και άλλες 41.008 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία ανέρχεται ως εδώ σε 81.487 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 2,2 εκατομμύρια κρουσμάτων μόλυνσης, με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, τα οποία όμως μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα, ελλείψει επαρκούς αριθμού τεστ στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων.

  • Κολομβία

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην Κολομβία ξεπέρασε χθες Τρίτη τους 7.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας των Άνδεων. Τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν ακόμη 237 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών που έχουν καταγράψει οι αρχές στην Μπογοτά να φθάνει τους 7.166 αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, την 6η Μαρτίου.

Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε τα 211.038, σύμφωνα με τις αρχές. Στην πρωτεύουσα Μπογοτά των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων συγκεντρώνεται το ένα τρίτο των μολύνσεων. Στην Μπογοτά και στη Μεδεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, επιβάλλεται αυστηρός περιορισμός στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να επιβραδύνουν την εξάπλωση της ασθένειας και να αποφύγουν την επαπειλούμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Ανήσυχη μπροστά στο χτύπημα που δέχεται η οικονομία, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε χαλάρωσε κάποια μέτρα, την ώρα όμως που ειδικοί προειδοποιούν πως η κορύφωση αναμένεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο πρόεδρος ενέκρινε πριν από μερικές ημέρες την παράταση του περιορισμού ως την 1η Αυγούστου, αλλά με πολλές εξαιρέσεις. Η Κολομβία κατατάσσεται αυτή τη στιγμή πέμπτη στη Λατινική Αμερική τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

  • Βολιβία

Η αστυνομία περισυνέλεξε πάνω από 400 πτώματα ανθρώπων από τους δρόμους και τα σπίτια τους σε όλη τη Βολιβία κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ημερών, εκ των οποίων το 85% θεωρείται ότι είχαν υποκύψει στην COVID-19, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η υπηρεσία δίωξης του εγκλήματος (FELCC). Μεταξύ της 15ης και της 20ής Ιουλίου, στελέχη της FELCC προχώρησαν στην περισυλλογή 191 πτωμάτων στην Κοτσαμπάμπα (κεντρικά), 141 στη Λα Πας και 68 στη Σάντα Κρους, περιφέρεια στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν οι μισές από τις 61.000 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 στη χώρα των Άνδεων, διευκρίνισε μιλώντας στον Τύπο ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης αυτής, ο Ιβάν Ρόχας.

Άλλα 11 πτώματα περισυνελέγησαν στην Ποτοσί (νοτιοδυτικά) και 9 στην Τσουκισάκα (νοτιοανατολικά). Περίπου το 85% των ανθρώπων αυτών είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό ή είχαν συμπτώματα, σύμφωνα με τον Ρόχας. Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν πως η πανδημία του κορονοϊού επιταχύνεται στη Λα Πας και στην Κοτσαμπάμπα.

  • Ισημερινός

Ο Ισημερινός, που γειτονεύει με τη Βολιβία, είχε βιώσει ανάλογες καταστάσεις την άνοιξη, όταν οι αρχές, που αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν μπροστά στην κορύφωση της πανδημίας, αναγκάστηκαν να στείλουν την αστυνομία και τον στρατό για να απομακρυνθούν τα πτώματα από τους δρόμους και τα σπίτια στη Γουαγιακίλ (δυτικά), μεγάλο λιμάνι και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. Επισήμως, στη Βολιβία των 11 εκατομμυρίων κατοίκων καταμετρώνται πάνω από 2.200 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

  • Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε 915 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.859 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπέρασε έτσι το όριο των σαράντα χιλιάδων νεκρών — έφθασε τους 40.400 — ενώ το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν ανέρχεται πλέον σε 356.255. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged