Σε Αυξημένη Επιφυλακή οι ΕΔ – πληροφορίες για 20 τουρκικά πολεμικά πλοία… στο Αιγαίο

Άμυνα
Μοιραστείτε το:

Νεότερες πληροφορίες από πηγές στην παραμεθόριο, επιβεβαιωνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να “παίξει” με τους Τούρκους. Ήδη, το 85% του Στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο πανέτοιμος και με σαφείς οδηγίες…

Από τον Έβρο μέχρι και την ταξιαρχίας Πεζοναυτών επικρατεί πλήρης κινητοποίηση για παν ενδεχόμενο, με τις τοπικές πηγές να δηλώνουν αγανάκτηση για το ότι η Τουρκία ξεπέρασε πλέον κάθε όριο.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφορές μάλιστα, θέλουν να έχει διαταχθεί σε τοπικό επίπεδο ο εξοπλισμός όλων των μέσων που διαθέτουν οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας.

Η ετοιμότητα είναι πλήρης και φαίνεται ότι και σε “κεντρικό” επίπεδο επικρατεί συναίσθηση ότι η τουρκική συμπεριφορά δεν μπορεί να μην υπόκειται ποτέ σε όρια, όπως οτιδήποτε από στη ζωή…

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του DP, περίπου 20 πολεμικά πλοία του τουρκικού Στόλου έχουν αποπλεύσει και κινούνται προς την περιοχή της Λιβύης, κάτι το οποίο προσφέρεται προφανώς για εναλλακτικές ερμηνείες.

Τα πλοία των Τούρκων μπορεί όντως να κινηθούν προς τη Λιβύη, με σκοπό να λάβουν μέρος στη μάχη για την Σύρτη. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν απέναντι στα συμφέροντα τόσο της Γαλλίας και της Αιγύπτου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούν απομακρυσμένα και δύσκολο να καλυφθούν αεροπορικά. Η Ελλάδα οφείλει να συνεννοηθεί άμεσα με το Παρίσι και το Κάιρο. Επειδή η πιθανότητα επιστρέφοντας να εμπλακούν στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX, καλό θα ήταν να τους ασκηθεί πολυμερών η δέουσα πίεση…

Εάν αντιθέτως τα περί Λιβύης αποδειχθούν απόπειρα τουρκικής παραπληροφόρησης, τότε η Ελλάδα έχει μια πρώτη ιδέα των ναυτικών δυνάμεων που θα εμπλακούν. Το τουρκικό Ναυτικό θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία να εμπλακεί σε απόπειρα επίδειξης ναυτικής κυριαρχίας εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Θα επαναλάβουμε στο σημείο αυτό το συμπέρασμα – εκτίμηση του DP, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μαζευτεί εάν δεν δεχθεί πλήγμα, με το οποίο η Ελλάδα θα της χαράξει την πιο ξεκάθαρη και μη επιδεχόμενη παρερμηνειών κόκκινη γραμμή, ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και με τα όπλα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες σημειώνονται μετά σταθμεύσει τουρκικών μαχητικών δυτικά και νοτιοδυτικά της Τουρκίας. Υπό το φως αυτών των πληροφοριών αποκτούν αυξημένη αξιοπιστία οι πληροφορίες περί ανάκλησης αδειών στους Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν και επισήμως δεν έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σύστημα Συναγερμού.

——————–

Νωρίτερα: Ιδιαίτερα σοβαρή φαίνεται πως κρίνεται από την Αθήνα η νέα τουρκική Navtex που αφορά έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Το Πολεμικό Ναυτικό είναι πάντως ήδη… στην περιοχή και περιμένει.

Η Τουρκία στέλνει στην περιοχή τα πλοία Oruc Reis, Ataman και Cengiz. Παράλληλα, η Άγκυρα “συστήνει να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας” των σκαφών της. Ίσως στο πλαίσιο αυτό να εντάσσονται οι υπερπτήσεις των Τούρκων σήμερα ακριβώς πάνω από το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στις 14.23, σε ύψος 12.500 ποδών. Επιπρόσθετα, στις 14.56 το ίδιο ζεύγος τουρκικών F-16 που πραγματοποίησε τις πρώτες υπερπτήσεις, πάταξε και πάλι πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 29.000 ποδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Oruc Reis πλέει προς το Καστελόριζο συνοδεία φρεγατών.

Πάντως, προς αποφυγήν υπερβολών, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κατάσταση τελεί υπό απόλυτο έλεγχο και κάθε βήμα των Τούρκων παρακολουθείται στενά. Αιφνιδιασμός δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει από την Κύπρο σήμερα για να ηγηθεί της ομάδας παρακολούθησης της κατάστασης με πρώτο στόχο να μην εξελιχθεί σε κρίση. Αυτό δεν εξαρτάται όμως αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Ενδεχομένως δεν το επιθυμούν καν οι Τούρκοι που επείγονται λόγω και της προβληματικής οικονομίας τους να οδηγηθούμε το συντομότερο, διά του στρατιωτικού καταναγκασμού, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων… Η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να τους κάνει το χατίρι…

Η τουρκική Navtex

Η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας. Αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz. Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από σήμερα, 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

  • 33 55.22 N – 027 59.83 E
  • 34 58.25 N – 030 31.50 E
  • 34 18.18 N – 030 54.52 E
  • 34 17.03 N – 030 06.12 E
  • 33 49.13 N – 030 06.38 E
  • 33 40.95 N – 028 46.62 E
  • 33 47.37 N – 028 20.27 E
  • 33 52.98 N – 027 59.97 E

Πού βρίσκονται τα τουρκικά πολεμικά

Το τουρκικό κομβόι αποτελείται από τορπιλάκατους, φρεγάτες και υποβρύχια αν και έχει σημασία να δει κανείς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους τα οποία, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπ. Αμυνας δεν είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία.

Τα 19 τουρκικά πλοία πλέουν κόστα-κόστα στα παράλια της Μικράς Ασίας και όχι πάση δυνάμει, σε δύο κατευθύνσεις: Νότια και νοτιοδυτικά με κατεύθυνση προς τη ρόδο. Αυτή τη στιγμή είναι κοντά στην Τήλο ενώ τα πληρώματα δοκιμάζονται και από τις καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ.

Πηγές υπ. Αμυνας: Πόλεμος νεύρων, δοκιμάζουν τις αντιδράσεις μας

Πηγές του υπ. Αμυνας εκτιμούσαν ότι πρόκειται για «πόλεμο νεύρων» από την πλευρά Ερντογάν. «Ερχονται να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις μας και να ζυγίσουν τις αντοχές μας» έλεγε επιτελικό στέλεχος του Πενταγώνου. Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πόλεμος νεύρων θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουλίου οπότε έχει προγραμματιστεί η πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά που μετετράπη με απόφαση Ερντογάν σε τζαμί.

Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός

Σε ομιλία του για τον απολογισμό δύο χρόνων διακυβέρνησης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε άκρως προκλητικός. Οπως υπογράμμισε η Αγκυρα δεν χρειάζεται κανενός την άδεια σχετικά με τις έρευνες.

 «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμικά ερευνητικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό, τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει τα μέτρα μας σε αυτό το πλαίσιο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι πολιτικοδιπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης

Σε πολιτικό επίπεδο επικρατεί επαγρύπνηση αλλά και αποφασιστικότητα.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έκτακτη συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο. Ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησαν το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την τουρκική NAVTEX.

Επιπλέον ξεδιπλώθηκαν αμέσως όλες οι πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο: Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, όπως και ο Ν. Δένδιας ο οποίος επίσης μίλησε με τον Κύπριο ομόλογό του, ενώ ο υπ. Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε με τον Αμερικανό υπ. Αμυνας.

Παναγιωτόπουλος σε Εσπερ: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, έστειλε σαφές μήνυμα σε Άγκυρα και Βρυξέλλες για την τουρκική προκλητικότητα. Οπως τόνισε, «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις τις Αγκυρας ως έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πιθανόν η Τουρκία να ενοχλείται «από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες».

Δένδιας: Διάλογος υπό καθεστώς απειλών, δεν νοείται

Σαφές μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και, βεβαίως, διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Τσίπρας για τουρκική NAVTEX: Αναμένω από την κυβέρνηση να αποτρέψει απόπειρα έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

«Το ελάχιστο που αναμένω από την κυβέρνηση είναι σε περίπτωση απόπειρας έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που έγινε το απόγευμα στην Κουμουνδούρου.

Γεννηματά: Αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Από την Κρήτη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι «τώρα προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ασκησε κριτική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που «έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Πηγή: defence-point.gr / iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged