Κ. Μητσοτάκης: Στη χώρα μας θα εισρεύσουν πάνω από 70 δισ. ευρώ

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Μετά από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, που πολλές φορές έφτασαν στο όριο του αδιεξόδου, λίγο μετά τις έξι τα ξημερώματα προέκυψε… λευκός καπνός στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι 27 ηγέτες, που πραγματοποίησαν ακόμα έναν κύκλo μαραθώνιας διαπραγμάτευσης από το απόγευμα της Δευτέρας, κατέληξαν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ανοίγοντας την οδό της θωράκισης των ευρωπαϊκών οικονομιών, οι οποίες βρέθηκαν σε… κυκλώνα, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού.

του Δημήτρη Γκάτσιου 

Οι συμβιβασμοί επιτεύχθηκαν, οι κοινοί τόποι, έστω και δια μέσου… Συμπληγάδων, έγιναν κτήμα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφερε στην πρώτη γραμμή τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται για τη χώρα μας, στο πέρασμα από την ύφεση προς την ανάκαμψη και από εκεί στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Στη χώρα μας εισρέουν πάνω από 70 δισεκατομμύρια, μαζί με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 19 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις. 12,5 δισεκατομμύρια σε δάνεια. Σύνολο 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. “Πετύχαμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είχαμε ζητήσει μία μεγάλη και φιλόδοξη αντίδραση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μετά από πολλή προσπάθεια και αμοιβαίους συμβιβασμούς, πετύχαμε μία πολύ φιλόδοξη αντίδραση, που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου (για να δείτε το επίσημο έγγραφο της συμφωνίας στην ελληνική κάντε κλικ εδώ).

 Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου

“Η Ελλάδα έχοντας κατακτήσει την αξιοπιστία της συμμετείχε ενεργά στο να συνδιαμορφώσουμε αποφάσεις”, ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, επεσήμανε πως χρήματα που αφορούν στην Ελλάδα θα εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. “Παρά τη μείωσή του, πετύχαμε την αύξηση των πόρων από το ταμείο συνοχής”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα εστιασμένο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Για να στείλει, παράλληλα, ηχηρό μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στη διαχείριση του συγκεκριμένου πακέτου-μαμούθ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το σπαταλήσουμε”, τόνισε, κρατώντας στην πρώτη γραμμή τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργασίας, της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας. “Προβλέπει 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή δανείων… Καμία χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δε μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση”, επεσήμανε.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

  • Έχουμε σημαντικότατους πόρους στη διάθεσή μας. Έχουμε πια τη δυνατότητα να απαντήσουμε στην ύφεση που θα χτυπήσει τις οικονομίες το 2020. Για την επόμενη τριετία έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο. Αυτό το εργαλείο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Ένα κεντρικό σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας με συνέπεια.
  • Ο κορονοϊός μάς έδωσε το έναυσμα να κάνουμε ένα βήμα που φάνταζε αδιανόητο. Αυτό που έγινε τις τέσσερις ημέρες είναι ένα σημαντικό άλμα για το μέλλον.
  • Το τίμημα, για να πείσουμε τις φειδωλές χώρες ήταν να πάρουν περισσότερες επιστροφές.
  • Έχουμε ένα σχέδιο σε βάθος τριετίας. Δημοσιονομικά η χώρα έχει πάρει πολλά μέτρα. Για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Εργαζόμενους, επιχειρήσεις, πραγματική οικονομία. Έχουμε υποχρέωση να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.
  • Σε περίπτωση ένστασης υπάρχει η διαδικασία του…χειρόφρενου, χωρίς κάποια χώρα να έχει δικαίωμα βέτο και να μπλοκάρει εκταμίευση.
  • Το θέμα της Τουρκίας συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. Στην επόμενη συνεδρίαση θα υπάρχει συζήτηση για το πώς η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός σημειώνει το εξής:

“Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και σήμερα πετύχαμε να προχωρήσουμε με μία πολύ φιλόδοξη απάντηση στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία. Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Ευρώπη και μία σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα”.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1285455267434500096?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1285455267434500096%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.capital.gr%2Fpolitiki%2F3469482%2Fk-mitsotakis-sti-xora-mas-eisreoun-pano-apo-70-dis-euro

Τι προβλέπει η συμφωνία των ηγετών της ΕΕ – όλο το κείμενο της συμφωνίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα για ένα πακέτο μέτρων που θα τονώνει τις οικονομίες τους μετά από την πανδημία, συμφωνώντας να δανειστούν και να δαπανήσουν εκατοντάδες δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια και να τα αποπληρώσουν μέσω νέων φόρων.

  1. Κλειδί για τη συμφωνία είναι ένα νέο στοιχείο στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ: Η Κομισιόν θα δανείζεται τεράστια ποσά από την αγορά και στη συνέχεια θα χορηγεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αντί να τα δανείζει, σε χώρες που χρειάζονται περισσότερο τόνωση της οικονομίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Κομισιόν θα δανειστεί φθηνά 750 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας την αξιολόγησή της “ΑΑΑ”. Από αυτό το ποσό, θα διανείμει τα 390 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και τα 360 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια.

  1. Οι επιδοτήσεις υποχρεώνουν την Ένωση να δημιουργήσει κεφάλαια για την αποπληρωμή των δανεικών μέχρι το 2058. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι:
  • η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία θα χάσουν την τρέχουσα έκπτωση στο ποσό του ΦΠΑ που μεταβιβάζουν στην ΕΕ
  • οι χώρες της ΕΕ θα επιβάλουν φόρο σε μη ανακυκλώσιμο πλαστικό και θα μεταβιβάσουν τα έσοδα στα ταμεία της ΕΕ.
  • από το 2023 θα υπάρξει φόρος στα αγαθά που εισάγονται στην ΕΕ από χώρες με χαμηλότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων από αυτά που ισχύουν στην Ένωση.
  • ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι άλλη μία επιλογή, όπως είναι η απόκτηση ορισμένων χρημάτων από την επέκταση του συστήματος διαπραγμάτευσης ρύπων στους τομείς της ναυτιλίας και της αεροπορίας.

Τέτοιοι νέοι φόροι θα διατεθούν ρητά για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που δανείστηκαν, αλλά θα γίνουν μέρος της πραγματικότητας της ΕΕ για τα επόμενα 38 χρόνια.

  1. Οι επιχορηγήσεις θα διανεμηθούν σε χώρες που παρουσιάζουν σχέδια τα οποία ενισχύουν τη δυναμική ανάπτυξής τους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ευελιξία των οικονομιών τους. Τα σχέδια πρέπει επίσης να καθιστούν τις οικονομίες πιο “πράσινες” και περισσότερο ψηφιακές και να ευθυγραμμίζονται με τις ετήσιες συστάσεις της Κομισιόν.

Η εκταμίευση θα απαιτήσει την έγκριση της ειδικής πλειοψηφίας των κυβερνήσεων της ΕΕ και θα συνδέεται με την επίτευξη ορόσημων και στόχων. Εάν οποιαδήποτε κυβέρνηση της ΕΕ εκτιμά πως αυτοί οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, μπορεί να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να το συζητήσουν εντός τριών μηνών.

Τα λεφτά θα συνδέονται επίσης με την τήρηση της αρχής του κράτους δικαίου –ένας όρος που αφορά για την Πολωνία και την Ουγγαρία οι οποίες υπόκεινται σε διαδικασίες έρευνας από την ΕΕ για τις πρακτικές τους σε βάρος του κράτους δικαίου. Ωστόσο θα υπάρξει μεγάλη παρέκκλιση πολιτικών: εάν η Κομισιόν αποφασίσει ότι υπάρχουν “εμφανείς γενικευμένες ελλείψεις στη χρηστή διακυβέρνηση των αρχών των Κρατών-μελών αναφορικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου”, μπορεί να προτείνει μέτρα τα οποία θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των κυβερνήσεων.

  1. Για να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους για το σχέδιο ανάκαμψης, οι χώρες που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία και η Γερμανία, θα λάβουν πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις από ό,τι στο παρελθόν, για το τι πρέπει να δίνουν κάθε χρόνο στα ταμεία της ΕΕ, με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους.

Πηγή:  capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged