Γεραπετρίτης: “Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η συμμετοχή της στο Ταμείο Ανάκαμψης”

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:

Η συμμετοχή της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία μεταπολιτευτικά για να μετακινηθούν πόροι που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θα οδηγηθούμε σε ένα ριζικό μετασχηματισμό του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. “Πρόκειται για μεγάλη τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να αξιοποιηθεί με το βλέμμα μπροστά και στις επόμενες γενιές παρά στη λογική της εφήμερης ανάλωσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Θα προσπαθήσουμε να δρομολογήσουμε προγράμματα και δράσεις που δεν θα είναι η συντήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά ο ριζικός μετασχηματισμός του”, είπε ο υπουργός Επικρατείας. Συνεχίζοντας ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην σκληρή διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της συμφωνίας.

“Ξεκινήσαμε από το μηδέν για να καταλήξουμε σήμερα σε ένα σύνολο 70 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Από αυτά τα 32 δισ. ευρώ αφορούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν ειδικοί πόροι που μας αφορούν άμεσα όπως είναι η αγροτική ανάπτυξη, η πολιτική προστασία της ΕΕ και είναι επίσης σπουδαίο το γεγονός ότι διασφαλίσαμε πως στο Tαμείο Aνάκαμψης να εμπίπτουν και προγράμματα αναδρομικά από τις αρχές του 2020, άρα μπορούμε να λειτουργήσουμε εμπροσθοβαρώς και προγράμματα που ήδη έχουν ξεκινήσει να ενταχθούν στο Tαμείο Aνάκαμψης”, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε στη συνέχεια την μορφή των πόρων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο, ενώ ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν υπάρχει σύνδεση με νέο μνημόνιο και το κάθε κράτος θα έχει την ευχέρεια να επιλέγει τα μέτρα που θα κρίνει αναγκαία.

“Από τα 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης τα 19 δισ. ευρώ θα είναι με τη μορφή των επιδοτήσεων που δεν συνδέονται και δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, και 12,5 δισ. ευρώ θα είναι με τη μορφή των δανείων εφόσον τα χρειαστεί. Ήδη με τα 19 δις. έχουμε ένα πολύ μεγάλο καινούργιο ΕΣΠΑ που θα μπορεί να διοχετευθεί εκεί που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία” είπε ο υπουργός Επικρατείας και τόνισε:

“Είναι πολύ σημαντικό που υφίστανται αυτοί οι πόροι, αυτή η δεξαμενή άντλησης. Δεν υπάρχει σύνδεση με νέο μνημόνιο αλλά μέσω ενός ελεγκτικού μηχανισμού στο πλαίσιο της Κομισιόν και της δημοσιονομικής αρχής της ΕΕ και με βασικές μεταρρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε χώρας. Το κάθε κράτος-μέλος θα έχει την διακριτική ευχέρεια να επιλέγει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία ή όχι. Η έγκριση αυτών των προγραμμάτων δεν θα απαιτεί ομοφωνία ούτε μνημόνιο-αιρεσιμότητα παρά μόνο αυστηρό έλεγχο”.

Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των σχεδίων και των προτάσεων που θα υποβληθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ πιο προωθημένο στάδιο επεξεργασίας των δικών της προτάσεων σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δημιουργήσει τέτοιου τύπου προϋποθέσεις, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Οκτώβριο όταν θα χρειασθεί να καταθέσουμε συγκροτημένο σχέδιο για την λήψη των πόρων”.

Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι θα υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο με συναίνεση, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι “θα υπάρξει εκτεταμένος κύκλος διαβούλευσης όχι μόνον με τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους για να υπάρξει κοινωνική και πολιτική σύγκλιση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση “έχει καθήκον εμπιστοσύνης και χρηστής διαχείρισης των πόρων αυτών και θα υπάρξει πολύ υψηλή διαφάνεια στον τρόπο που θα καταρτισθεί το πρόγραμμα”.

Ιδού η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 της Ευρώπης… Τι προβλέπει;

Οι 27 κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία επί πακέτου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας, συνοδευόμενου από έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.

Χρηματοδότηση μέσω δανεισμού

Το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (όλα τα ποσά αναφέρονται σε σταθερές τιμές του 2018, εκτός αν υπάρχει εξαίρεση) θα χρηματοδοτηθεί από δάνειο που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος της Ενωσης, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη. Η εξουσία αυτή που δίδεται στην Κομισιόν θα είναι «περιορισμένη σε μέγεθος και διάρκεια». Η αποπληρωμή πρέπει να γίνει μέχρι το 2058 το αργότερον».

Δάνεια και επιχορηγήσεις

Συνολικά, 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη μέσω επιχορηγήσεων και 360 δισεκατομμύρια μέσω αποπληρωτέων δανείων. Ο κορμός των πόρων ανασυγκρότησης θα αφιερωθεί στην χρηματοδότηση μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που θα καταρτισθούν από τα κράτη-μέλη (312,5 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις).

Το 70% των προβλεπόμενων επιχορηγήσεων από τα εθνικά προγράμματα ανασυγκρότησης θα διατεθούν την περίοδο 2021-2022, ανάλογα με κριτήρια «ανθεκτικότητας» (πληθυσμός, επίπεδο ανεργίας των τελευταίων 5 ετών). Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί το 2023 και θα ληφθεί υπ΄όψιν η απώλεια σε ΑΕΠ της περιόδου 2020-2021, που θα αποτελεί ευθεία συνέπεια της κρίσης του κορονοϊού.

Οι υπόλοιποι πόροι οικονομικής ανασυγκρότησης θα αφιερωθούν σε διάφορα προγράμματα που θα τελούν υπό την διαχείριση της ΕΕ, όπως η έρευνα (5 δισεκατομμύρια), η αγροτική ανάπτυξη (7,5 δισεκατομμύρια) ή το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (10 δισεκατομμύρια) που προορίζεται για τις πλέον καθυστερημένες στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης περιοχές.

Μηχανισμός εγγυήσεων

Τα εθνικά προγράμματα ανασυγκρότησης θα αξιολογούνται από την Κομισιόν και στην συνέχεια θα επικυρώνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27 (55% των χωρών και 65% του πληθυσμού). Εισάγεται μηχανισμός έκτακτης τροχοπέδησης, ο οποίος επιτρέπει σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, που θεωρούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων δεν εκπληρώνονται, να ζητήσουν την εξέταση του φακέλου στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Σεβασμός του κράτους δικαίου

Στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται «η σημασία της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «του σεβασμού του κράτους δικαίου». Θα εισαχθεί ένα «καθεστώς αιρεσιμότητας». «Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέτρα σε περίπτωση παραβιάσεων», που θα υιοθετούνται με ενισχυμένη πλειοψηφία. Η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι κυβερνήσεις των οποίων είναι υπόλογες απέναντι στις Βρυξέλλες για παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να καλλωπίσουν αυτήν την ρύθμιση.

Δαπάνες για το Κλίμα

Οι δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα; πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Η Ένωση θέτει ως στόχο να αφιερώσει το 30% των δαπανών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027, καθώς και το ταμείο ανασυγκρότησης θα πρέπει να υπηρετούν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 και με τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

1.074 δισεκατομμύρια ευρώ

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός 2021-2027 περιλαμβάνει ειδικό ταμείο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για βοήθεια προς τις χώρες και τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από το Brexit. Περιλαμβάνει επίσης μέτρα ευελιξίας για την πολιτική της σύγκλισης (υποστήριξη στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές) και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση αυτών των δύο ιστορικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολιτική σύγκλισης διαθέτει 330,2 δισεκατομμύρια ευρώ και η ΚΑΠ 336,4 δισεκατομμύρια (258,6 δισεκατομμύρια απευθείας συνεισφοράς και 77,8 δισεκατομμυρίων για την αγροτική ανάπτυξη). Κονδύλια που προορίζονται για την πολιτική σύγκλισης και την ΚΑΠ περιλαμβάνονται και στο πακέτο της οικονομικής ανασυγκρότησης.

Νέοι ίδιοι πόροι

Για την αποπληρωμή του δανείου των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου ανασυγκρότησης, η ΕΕ θα αποκτήσει νέες πηγές εσόδων. Σε πρώτο στάδιο θα θεσπισθεί φόρος για τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά από τις αρχές του 2021. Η Κομισιόν έχει επιφορτισθεί με την παρουσίαση πρότασης για θέσπιση μηχανισμού προσαρμογής στα σύνορα (ανατιμολόγησης προϊόντων που έχουν παραχθεί μέσω πολύ ρυπογόνων διαδικασιών), καθώς και για την θέσπιση φόρου επί των ψηφιακών κολοσσών. Και τα δύο μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2023. Τέλος, ζητείται από την Κομισιόν να εξετάσει νέα μεταρρύθμιση της αγοράς του άνθρακα, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Αύξηση των επιστροφών

Παρά την επιμονή πολλών χωρών, ανάμεσά τους και το Παρίσι, οι επιστροφές που χορηγούνται στις χώρες που κρίνουν ότι η συνεισφορά τους στην Ένωση είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με ό,τι λαμβάνουν διατηρούνται και αυξάνονται. Ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν από την αύξηση των επιστροφών οι τέσσερις που συνέπηξαν μέτωπο αντίστασης κατά του σχεδίου ανασυγκρότησης, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία. Οι επιστροφές για την συνολική τους συμβολή στον προϋπολογισμό 2021-2027 ανέρχεται σε 377 εκατομμύρια (σταθερές τιμές 2020) για την Δανία (αύξηση 91%) 1,92 δισεκατομμύριο για την Ολλανδία (+22%), 565 εκατομμύρια για την Αυστρία (+138%) και 1,07 δισεκατομμύριο για την Σουηδία (+34%). Η επιστροφή της Γερμανίας , ύψους 3,67 δισεκατομμυρίων ευρώ παρέμεινε σταθερή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged