Αξιολόγηση υπαλλήλων σε Δημόσιο & ΟΤΑ: Ξεκίνησε η διαδικασία – Όροι, Προϋποθέσεις και προθεσμίες (Εγκύκλιος)

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Εγκύκλιο για τη διενέργεια της αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων για την αξιολογική περίοδο του 2019, εξέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών την 15η Ιουλίου, με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη Τροπολογία   – που ψηφίστηκε την 29η Ιουνίου θετικά μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής – ορίστηκε ότι η αξιολόγηση του 2019 θα διεξαχθεί από 15 Ιουλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Όπως λοιπόν εξειδικεύεται στην Εγκύκλιο, τα επιμέρους χρονικά διαστήματα θα είναι τα εξής:

  • Από 15/7/2020 έως 18/9/2020 η οικεία Διεύθυνση Διοικητικού/ Προσωπικού εκτελεί τις απαραίτητες κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες για την έναρξη της συμπλήρωσης των εκθέσεων αξιολόγησης.
  • Από 21/9/2020 έως 2/10/2020 ο αξιολογούμενος ολοκληρώνει τη συμπλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης κατά το σκέλος που τον αφορά και υποβάλει αυτή αρμοδίως.
  • Από 5/10/2020 έως 20/11/2020 ο αξιολογητής Α΄ ολοκληρώνει τη συμπλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης κατά το σκέλος που τον αφορά και υποβάλει αυτή αρμοδίως.
  • Από 23/11/2020 έως 31/12/2020 ο αξιολογητής Β΄ ολοκληρώνει τη συμπλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης κατά το σκέλος που τον αφορά και υποβάλει αυτή αρμοδίως.

Κατά τα λοιπά, η Εγκύκλιος δίνει αναλυτικές Οδηγίες ειδικά για το πρώτο στάδιο, που ξεκίνησε χθες και πρέπει να εκτελεστεί από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού, οι οποίες καλούνται να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των διαδικασιών.

Επί παραδείγματι, αναφέρεται τι χρειάζεται να γίνει στις περιπτώσεις:

  • υπαλλήλων που υπηρετούσαν με απόσπαση,
  • υπαλλήλων που δεν συμπλήρωσαν το απαραίτητο χρονικό διάστημα υπηρεσίας (6μηνο) εντός της αξιολογικής περιόδου,
  • πραγματικής αδυναμίας προϊσταμένου (που π.χ. ήταν σε μακροχρόνια άδεια),
  • προϊσταμένου που ασκούσε νομίμως καθήκοντα προϊσταμένου υπερκείμενης οργανικής μονάδας,
  • υπαλλήλων που υπηρετούσαν σε Γραφεία Βουλευτών, κλπ.

Για να δείτε την Εγκύκλιο ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/4/οικ.14000/15.7.2020 κάντε κλικ εδώ

——————

Παράνομος ο αποκλεισμός Υπαλλήλου από τις κρίσεις προϊσταμένων λόγω αποχής από την αξιολόγηση

Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία δικαιώνεται Δημόσιος Υπάλληλος, ο οποίος είχε αποκλειστεί από τις κρίσεις επιπέδου Διεύθυνσης, επειδή συμμετείχε στην απεργία – αποχή για την αξιολόγηση, έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΔΕΔΥ.

«Είναι η πρώτη Απόφαση που δικαιώνει, επί της ουσίας, συνάδελφο και κρίνει ότι η συμμετοχή στην απεργία – αποχή είναι νόμιμο δικαίωμα των υπαλλήλων και δεν μπορούν, για αυτόν τον λόγο, να αποκλειστούν από τις κρίσεις στελεχών», επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, δημοσιεύοντας ταυτόχρονα σχετικό Ενημερωτικό Σημείωμα.

Αναλυτικότερα, δημοσιεύθηκε η με αρ. 559/2020 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία έγινε δεκτή Αίτηση Ακυρώσεως Υπαλλήλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που είχε αποκλειστεί από την διαδικασία πλήρωσης θέσεως ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του εν λόγω Υπουργείου, λόγω συμμετοχής του στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την διαδικασία αξιολόγησης του ν.4369/2016.

Με τη Δικαστική Απόφαση ακυρώθηκε ως παράνομος ο αποκλεισμός του από την διαδικασία επιλογής για τοποθέτησή του σε θέση Προϊσταμένου, κάτι που έχει ως συνέπεια την υποχρέωση της Διοικήσεως να συνεχίσει την διαδικασία από το στάδιο από το οποίο ακυρώθηκε, ήτοι να προβεί πλέον σε μοριοδότηση του αιτούντος, να τον καλέσει σε δομημένη συνέντευξη και να προβεί σε βαθμολογική κατάταξή του.

Με την Απόφαση κρίθηκε συγκεκριμένα ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ καλύπτεται από τεκμήριο νομιμότητας και ότι συνεπώς νομίμως ο αιτών δεν προέβη στην αξιολόγηση των υφισταμένων του λόγω συμμετοχής του στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση κάτι που δεν εκώλυε την συμμετοχή του στην επίδικη διαδικασία επιλογής του ίδιου ως προϊσταμένου.

Ειδικότερα, το κρίσιμο σκεπτικό της αποφάσεως (σκ.8) έχει ως εξής: «8. Επειδή, ενόψει των ανωτέρω και ειδικότερα της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος της απεργίας και του τεκμηρίου νομιμότητας αυτής, πρέπει να γίνει δεκτό ότι η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016 έχει την έννοια ότι η μη εκπλήρωση από μέρους του αξιολογητή των υπαλλήλων της υποχρέωσης αξιολόγησης των υφισταμένων του δεν κωλύει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, όταν τούτο οφείλεται στη συμμετοχή του σε απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η οικεία συνδικαλιστική οργάνωση.»

Με την αιτιολογία αυτή, το Δικαστήριο ακύρωσε ως παράνομο το προσβαλλόμενο πρακτικό του Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένου (ΣΕΠ) με το οποίο ο αιτών είχε αποκλειστεί από την διαδικασία επιλογής για τοποθέτησή του σε θέση προϊσταμένου, επειδή παρέλειψε να αξιολογήσει τους υφισταμένους του λόγω συμμετοχής του στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Αντίστοιχη Αίτηση Ακυρώσεως του ανωτέρω αιτούντος έχει υποστηρίξει η ΑΔΕΔΥ (μαζί με άλλες δύο Αιτήσεις Ακυρώσεως ακόμη) και εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή η εκκρεμής Αίτηση Ακυρώσεως στρέφεται κατά της πράξεως αποκλεισμού του από διαδικασία πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διευθύνσεως και έχει προσδιοριστεί μετ’ αναβολή για τις 15.10.2020.

Πηγή:  airetos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged