ΣΥΡΙΖΑ: Η Χαώδης διαφορά του με τη ΝΔ, η διαρροή των ψηφοφόρων του προς ΝΔ + δύο «πληγές»…

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση Marc: Μεγάλο προβάδισμα 21,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλο προβάδισμα 21,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εδραιώνει το μεγάλο προβάδισμα της η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha η «ψαλίδα» ανοίγει στις 21,2 μονάδες.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 41,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20,4%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Κάτω από 3% μετρήθηκε το ΜέΡΑ25 (1,9%), ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 14% και το Λευκό-Άκυρο-Αποχή το 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Θωμάς Γεράκης που παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει σημαντικές διαρροές προς την ΝΔ.

Στα υπόλοιπα σημεία, οκτώ στους δέκα πολίτες αξιολογούν θετικά και μάλλον θετικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Στην ερώτηση εάν οι πολίτες εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, το 47,1% απαντά «ναι όπως και πριν», το 41,6% «ναι, αλλά λιγότερο από πριν» και το 10,9% «όχι πλέον».

Χαρακτηριστικό είναι πως το 69,6% των ερωτηθέντων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 βλέπουν θετικά και μάλλον θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57,3%) αναφέρει ότι δεν κάνει κάτι όταν διαπιστώσει παραβίαση των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό και μόλις ένας στους τρεις (34,5%) διαμαρτύρεται στον υπεύθυνο. Ελάχιστοι (2,4%) είναι εκείνοι που επιλέγουν την οδό της επίσημης καταγγελίας.

Σε άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης, θετικά ή μάλλον θετικά «βλέπει» το 55,1% τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πήρε η κυβέρνηση, έναντι 41,1% που θεωρεί το αντίθετο.

Επιπλέον το 51,4% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν θα πάει φέτος ούτε ολιγοήμερες διακοπές.Από αυτούς που δηλώνουν ότι θα πάνε, η πλειοψηφία (18,2%) αναφέρει ότι θα κάνει διακοπές στο εξοχικό ή στο χωριό. Μικρό είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν πως θα πάνε σε μικρό ή μεγάλο ξενοδοχείο.

Επίσης, οι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για την οικονομική τους κατάσταση. Το 64,7% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να υποστεί μείωση αποδοχών λόγω κορονοϊού. Το 61,1% ανησυχεί και για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, ωστόσο το 79,4% δεν θεωρεί πιθανό να κλείσει η επιχείρηση ή ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται λόγω της πανδημίας.

——————-

Οι δύο «πληγές» του ΣΥΡΙΖΑ που ζαλίζουν τον Τσίπρα

Προφανώς και μετά από μία εκλογική ήττα και μάλιστα με «καθαρή» διαφορά, το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα χρειάζεται έναν ικανό χρόνο προκειμένου να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι αυτός ο χρόνος κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας περάσει δώδεκα μήνες από την ήττα στις κάλπες του Ιουλίου 2019, θα έπρεπε σιγά σιγά να είχε αρχίσει η ώρα της αναδιοργάνωσης.

Φαίνεται όμως πως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως καταγράφουν όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με τελευταία αυτή της MARC, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει ώστε να φέρει το κόμμα του ξανά σε απόσταση βολής από την ΝΔ.

Πέρα όμως από την μεγάλη διαφορά που καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου, στοιχείο που πολλές φορές δεν είναι το πρωτεύον, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση καταγράφει τις δύο βασικές «πληγές» της Κουμουνδούρου. Δύο «καυτά» ζητήματα που θα πρέπει να επιλύσει άμεσα ο κ. Τσίπρας εάν επιθυμεί να απειλήσει ξανά το κυβερνών κόμμα.

  • Από την μία, ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019, αυτή την περίοδο δηλώνουν αναποφάσιστοι. Με άλλα λόγια εάν γίνονταν αύριο εκλογές δεν γνωρίζουν αν θα ψήφιζαν ξανά τον κ. Τσίπρα. Όλα αυτά, μάλιστα, μόλις δώδεκα μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές.
  • Από την άλλη, η δημοσκόπηση της MARC αλλά και παρόμοιες έρευνες επιβεβαιώνουν πως ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα στήριζαν την ΝΔ. Ένα εύρημα που δυνητικά και με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να υφίσταται, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον κ. Τσίπρα.

Έναν χρόνο λοιπόν μετά τις κάλπες και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην έχει ακόμα αντιληφθεί ή να μην θέλει να καταλάβει γιατί έχασε τις εκλογές. Μοιάζει να μην μπορεί να λάβει το μήνυμα της κάλπης, αφού συνεχίζει το ίδιο μοτίβο μιας αντιπολίτευσης που έχει κουράσει ακόμα και αρκετούς από αυτούς που τον στήριξαν.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτές την περίοδο αποτελούν χωρίς αμφιβολία «καμπανάκια» για τον πρώην πρωθυπουργό. Προειδοποιήσεις για αλλαγή τακτικής αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, βυθίζεται περισσότερο σε δημοσκοπικά ποσοστά που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία σκορπίζουν.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και μία λεπτομέρεια, που αφορά το Μέγαρο Μαξίμου. Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι «φωτογραφία της στιγμής», δεν ισοδυναμούν όμως με εκλογικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια ενθουσιασμοί και πανηγυρισμοί δεν χωρούν. Πολλώ δε μάλλον φαινόμενα αλαζονείας…

Πηγή:  liberal.gr

Tagged