Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Θεολογικά
Μοιραστείτε το:

Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία. «Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε ανακοίνωση.

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανήρτησε το διάταγμα στο Twitter σχολιάζοντας «με τις καλύτερες ευχές».

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε άκυρο το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ με το οποίο αποκτούσε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης το καθεστώς μουσείου το 1934, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την μετατροπή του ιστορικού πολιτισμικού μνημείου σε τζαμί, παρά το πλήθος των διεθνών ανησυχιών που είχαν εκφραστεί.

Στην απόφαση του τουρκικού ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ιστορικός ναός αποτελεί κτήμα του κοινωφελούς ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και είχε μετατρέψει τον ορθόδοξο ναό σε τέμενος. Κατά συνέπεια «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό,  εκτός από αυτόν του τεμένους». Η δικαστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. 

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα εκφωνήσει ομιλία για το θέμα (λίγο πριν από τις 9 μ.μ.), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Προκλητικό διάγγελμα Ερντογάν: Στις 24 Ιουλίου θα ανοίξει για προσευχή Αγιά Σοφιά – Ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα

Η πρώτη δήλωση μετά την υπογραφή του διατάγματος για τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με την οποία ακυρωνόταν η απόφαση του Νοεμβρίου του 1934, σύμφωνα με την οποία η Αγιά Σοφιά είχε το καθεστώς μουσείου.

Στις 24 Ιουλίου θα ανοίξει ως τζαμί η Αγιά Σοφιά, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμά του, μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με την οποία ακυρωνόταν η απόφαση του Νοεμβρίου του 1934, σύμφωνα με την οποία η Αγιά Σοφιά είχε το καθεστώς μουσείου.

Το διάγγελμα Ερντογάν

«Η προετοιμασία για να αλλάξει η Αγιά Σοφιά θα κρατήσει μέχρι και 6 μήνες, ενώ το μνημείο θα το επισκέπτονται και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι» ανέφερε ο Ερντογάν. «Όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου» διαβεβαίωσε λίγο αργότερα. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε.

Την απόφασή του τουρκικού δικαστηρίου είχε προαναγγείλει λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας (και γαμπρός του Τ. Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαυράκ, σε ανάρτησή του στο twitter, επικαλούμενος στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου έκανε το ακόλουθο τουίτ:

Υπενθυμίζεται, ότι τις ενστάσεις της για τη μετατροπή είχε εκφράσει το τελευταίο 24ωρο και η UNESCO, με τον οργανισμό να τονίζει ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί ως μουσείο στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος στο οποίο βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Επίσης σημείωνε ότι θα έπρεπε να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή της ώστε να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μήνυμα στην Άγκυρα να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο είχε στείλει πρόσφατα και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, τονίζοντας ότι είναι κάτι που συνιστά μέρος της δέσμευσης της Τουρκίας να σέβεται τις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και ιστορικές καταβολές.

Πανηγυρισμοί Τούρκων έξω από την Αγία Σοφία μετά την απόφαση

Όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται έξω από την Αγία Σοφία, μετά την υπογραφή από πλευράς Ερντογάν του διατάγματος, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί.

Όπως δείχνει και η εικόνα που μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ, Τούρκοι πολίτες συγκεντρώνονται έξω από την Αγία Σοφία και πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις, ενώ αρκετοί κρατούν την τουρκική σημαία.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τ. Ερντογάν αναφέρει ότι «αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή».

Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε άκυρο το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ με το οποίο αποκτούσε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης το καθεστώς μουσείου το 1934, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την μετατροπή του ιστορικού πολιτισμικού μνημείου σε τζαμί, παρά το πλήθος των διεθνών ανησυχιών που είχαν εκφραστεί.

Αγία Σοφιά: Με απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει τζαμί

Το τουρκικό ΣτΕ, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει καθεστώς μουσείου και περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση που πήρε η Τουρκία

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές. Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του τμήματος για τις αμοιβαίες σχέσεις της εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόϊντα.

«Είναι πολύ λυπηρό ότι η ανησυχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, άλλων ορθόδοξων εκκλησιών δεν εισακούσθηκε. Η εν λόγο απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, όπως είχε πει στις 6 Ιουλίου σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης (Μόσχας και Πασών των Ρωσιών) Κύριλλος», δήλωσε ο Νεγκόϊντα.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Παρέμβαση UNESCO για Αγία Σοφία σε Τουρκία: Κάντε διάλογο πριν οποιεσδήποτε αλλαγές, έχετε νομικές δεσμεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, το κόμμα του Ερντογάν, δια του αντιπροέδρου του Νουμάν Κουρτουμούς, είχε ξεκινήσει να δημιουργεί κλίμα υπέρ της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε λατρευτικό ναό.

Ο Τούρκος πολιτικός σε δηλώσεις του την Τετάρτη είπε πως η δικαστική απόφαση για το θέμα, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. «Ελπίζουμε πως το δικαστικό σώμα θα λάβει θετική απόφαση επί του θέματος» σημείωσε και τόνισε πως η διατήρηση του ως μουσείου, επί τη βάση του διατάγματος του 1934, δεν είναι σωστή «Αναμένουμε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για λατρεία, το ελπίζουμε» σημείωσε.

Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο όμως και της Γαλλίας και της Ρωσίας, που ζητούν από την Τουρκία να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ναού και πάλι σε τζαμί.

Αγία Σοφία όπως… Παναγία των Παρισίων, λέει εκπρόσωπος του Ερντογάν

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη του δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν αναιρεί ότι θα συνεχίσει να είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ άνοιξε και συζήτηση για τις χριστιανικές εικόνες. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Παναγία των Παρισίων, η οποία, όπως είπε, είναι εκκλησία, αλλά την επισκέπτονται και τουρίστες.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι και εκκλησία και μουσείο. Την ώρα της λειτουργίας πηγαίνουν χριστιανοί και προσεύχονται, ενώ τις άλλες ώρες επισκέπτονται τον χώρο τουρίστες. Το ίδιο και στην εκκλησία Sacre-Coeur στο Παρίσι. Δεν υπάρχει εμπόδιο σε αυτό. Και η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρος λατρείας δεν είναι εμπόδιο επίσκεψης ξένων και ντόπιων τουριστών. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα να χάσει κάτι από την παγκόσμια κληρονομιά της. Η ιστορία της Αγιάς Σοφιάς έχει ξεκινήσει ως εκκλησία, συνέχισε ως τζαμί και έπειτα ως Μουσείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Συμπλήρωσε δε ότι «ακριβώς όπως οι πρόγονοί μας διατήρησαν τις χριστιανικές εικόνες, το ίδιο θα διατηρηθούν εφεξής, θα ανοίξουν σε επίσκεψη και θα γίνουν σχετικές μελέτες. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο», προκαταλαμβάνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged