Επεισόδια στο Σύνταγμα: Δίωξη από τον εισαγγελέα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αγνώστων

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Στον ανακριτή την Δευτέρα οι εννέα συλληφθέντες κατηγορούμενοι για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων

Στον ανακριτή παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν, την ερχόμενη Δευτέρα (13/07), για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, οι εννέα συλληφθέντες για τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης για το νομοσχέδιο που αφορά τις διαδηλώσεις.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για τρία κακουργήματα και εννέα πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, οι εννέα συλληφθέντες, οκτώ άνδρες και μια γυναίκα, κατά περίπτωση, κατηγορούνται για κατοχή εκρηκτικών υλών κατ’ εξακολούθηση, έκρηξη κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Τα πλημμελήματα που τους βαρύνουν, κατά περίπτωση, είναι διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων, ελευθέρωση κρατουμένου και σε απόπειρα, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απείθεια, εξύβριση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός άσκησε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συν’ αυτουργία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά αγνώστων. Ωστόσο, η κατηγορία δεν έχει προσωποποιηθεί και σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές αφορά στην επίθεση με μολότοφ από το ένα μέτρο σε ευθεία βολή κατά αστυνομικού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, όπου οδηγήθηκαν οι κατηγορούμενοι, συγκεντρώθηκαν περίπου 500 άτομα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των συλληφθέντων και κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Ανακοίνωση για επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. τα επεισόδια κράτησαν περίπου μία ώρα, ενώ οι επιθέσεις σημειώθηκαν κυρίως στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Ομήρου, Βουκουρεστίου, Λ. Αμαλίας έξω από τη Βουλή και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια:

«Κατά τη διάρκεια χθεσινής μαζικής διαδήλωσης – πορείας στο κέντρο της Αθήνας, πολυάριθμες ομάδες ατόμων, οι οποίες δεν συμμετείχαν στον κύριο όγκο της πορείας, προκάλεσαν επεισόδια και επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις με ρίψεις βομβών μολότοφ, πετρών κ.α. αντικειμένων καθώς και με ξύλα, κοντάρια και σίδερα που κρατούσαν. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν 50 περίπου λεπτά της ώρας.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα κατά αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ», κυρίως στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Ομήρου, Βουκουρεστίου, Λ. Αμαλίας έξωθεν της Βουλής και σε άλλα σημεία του κέντρου της πόλης.

Ενδεικτικά:

την 20:15 ώρα, στην οδό Βουκουρεστίου, αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από ομάδα περίπου (200) ατόμων με πέτρες και (30) βόμβες μολότοφ. Οι διμοιρίες με τη συνδρομή της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» αντιμετώπισαν τις επιθέσεις με κινήσεις τακτικής και την αναγκαία χρήση δακρυγόνων μέσων και απώθησαν τα άτομα προς την οδό Πανεπιστημίου,

την 20:35 ώρα, αστυνομικές δυνάμεις που πραγματοποιούσαν «φραγμό» επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας (λουλουδάδικα) δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από (300) περίπου άτομα, με τουλάχιστον (20) βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες, μάρμαρα κ.α. αντικείμενα. Οι αστυνομικές δυνάμεις με κινήσεις τακτικής και χρήση δακρυγόνων μέσων απώθησαν τα άτομα προς την οδό Πανεπιστημίου, όπου δέχτηκαν νέες επιθέσεις με άλλες (30) βόμβες μολότοφ,

την 20:45 ώρα, αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση με (10) τουλάχιστον βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες ευθείας βολής, κ.α. αντικείμενα από (200) περίπου άτομα στην οδό Βουκουρεστίου. Οι αστυνομικοί απώθησαν τα άτομα προς την οδό Βασ. Γεωργίου, όπου στη συμβολή της με την Λ. Αμαλίας δέχτηκαν εκ νέου επίθεση με άλλες (7) βόμβες μολότοφ, ενώ άλλα (50) άτομα που τους επιτέθηκαν απωθήθηκαν προς την οδό Σταδίου και

την 20:55 ώρα, αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν σφοδρή επίθεση με (20) βόμβες μολότοφ και μάρμαρα όταν έφτασαν στην οδό Βουκουρεστίου, όπου (50) περίπου άτομα προκαλούσαν φθορές σε υποκατάστημα τράπεζας.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις επιθέσεις με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων και απώθησαν τους επιτιθέμενους βάσει σχεδίου με στοχευμένες κινήσεις επιχειρησιακής τακτικής.

Από τις επιθέσεις των ομάδων αυτών, τις συγκρούσεις και τα δακρυγόνα επηρεάστηκε το περιβάλλον, παρακωλύθηκε προσωρινά η απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαδήλωσης και αναφέρθηκαν περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων.

Με το τέλος των επεισοδίων και με την επιτήρηση – προστασία των αστυνομικών δυνάμεων η διαδήλωση – πορεία συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά.

Για τις επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων συνελήφθησαν (9) άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγούνται στην αρμόδια Εισαγγελία.

Στην κατοχή συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξύλινα κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, κ.λπ. καθώς και σακίδιο με βαριοπούλα, αντιασφυξιογόνα μάσκα, καπέλο, μάσκα fullface και γάντια.

Μετά το πέρας της πορείας συνελήφθη άλλο ένα άτομο καθώς έφερε ξύλινο κοντάρι και σακίδιο με αναδιπλούμενο μαχαίρι στρατιωτικού-κυνηγετικού τύπου.

Κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των επεισοδίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας:

  • σακίδιο με (3) ακέραιες βόμβες μολότοφ,
  • ναυτική φωτοβολίδα χειρός,
  • γάντια και κινητό τηλέφωνο, σακίδιο με (9) ακέραιες βόμβες μολότοφ,
  • σακίδιο με (2) ακέραιες βόμβες μολότοφ,
  • σακούλα με (4) βόμβες μολότοφ,
  • (5) ακέραιες βόμβες μολότοφ και
  • (2) βαριοπούλες.

Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν (9) αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ», ο οποίος δέχτηκε εξ επαφής βόμβα μολότοφ στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το υπηρεσιακό του κράνος και να υποστεί εγκαύματα και θραύση δύο οδόντων.

Τέλος καταγράφηκαν φθορές:

  • σε (4) υπηρεσιακά δίκυκλα και σε
  • εξοπλισμό αστυνομικών, προστατευτικά κράνη, καλαμίδες, περιαγκωνίδες κ.λπ.
  • σε (2) ξενοδοχεία,
  • (2) καταστήματα και
  • υποκατάστημα τράπεζας,

με θραύση υαλοπινάκων, μαρμάρων και αναγραφή συνθημάτων με σπρέι, ενώ μετά το πέρας της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων προκλήθηκε εμπρησμός σε αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να υποστεί φθορές».

Καταγγελία ειδικών φρουρών: Αστυνομικός συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ, απέτρεψε τη σύλληψη κουκουλοφόρου στα χθεσινά επεισόδια

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών καταγγέλλει ότι συνάδελφός τους αστυνομικός, που ήταν εκτός υπηρεσίας, απέτρεψε σύλληψη κουκουλοφόρου.

Οπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, κουκουλοφόρος επιτέθηκε σε αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ωστόσο, λόγω της παρέμβασης του εκτός υπηρεσίας αστυνομικού δεν συνελήφθη. «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την καταδίκη μας για γεγονός που φέρεται αξιωματικός της αστυνομίας που συμμετείχε, εκτός υπηρεσίας, στην πορεία διαμαρτυρίας να απέτρεψε χειροδικώντας, τη σύλληψη κουκουλοφόρου που είχε πριν επιτεθεί σε αστυνομικό της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, με αποτέλεσμα να διαφύγει της σύλληψης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αστυνομικός είναι συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες όταν αστυνομικός του ζήτησε τα στοιχεία του και τον ρώτησε γιατί εμπόδισε τη σύλληψη και έδωσε χρόνο στον κουκουλοφόρο, ο αστυνομικός του απάντησε «δώσε μου εσύ τα στοιχεία σου».

Την ταυτότητα του αξιωματικού που απέτρεψε την σύλληψη, επιβεβαίωσε μιλώντας στον Σκάϊ, ο Πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν είναι κακό που είναι αποσπασμένος στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών για τον αστυνομικό που απέτρεψε τη σύλληψη κουκουλοφόρου

Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α ως μοναδικός παραστάτης των χαμηλόβαθμων κυρίως αστυνομικών εκφράζει την συμπαράσταση του στους Συναδέλφους που έδωσαν τη «μάχη» της υπεράσπισης της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας των πολιτών σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, εκφράζοντας παράλληλα ιδιαίτερες ευχές για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες αστυνομικούς και τον τραυματία Διοικητή της Ομάδας ΔΡΑΣΗ. Αντιπροσωπεία του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. μετέβη από την πρώτη στιγμή στο 401 Στρ. Νοσοκομείο που διακομισθηκαν ευτυχώς εκτός κινδύνου οι συνάδελφοι.

Επίσης, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την καταδίκη μας για γεγονός που φέρεται αξιωματικός της αστυνομίας που συμμετείχε, εκτός υπηρεσίας, στην πορεία διαμαρτυρίας να απέτρεψε χειροδικώντας, τη σύλληψη κουκουλοφόρου που είχε πριν επιτεθεί σε αστυνομικό της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, με αποτέλεσμα να διαφύγει της σύλληψης. Ήδη το Προεδρείο του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α επικοινώνησε με τον συνάδελφο της Ομάδας ΔΡΑΣΗ εκφράζοντας την προσωπική και συνδικαλιστική του στήριξη, όπως επίσης δίνοντάς στη διάθεσή του το Νομικό του “οπλοστάσιό για την απόδοση τυχών ευθυνών σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ο Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες: Αστυνομικός αποσπασμένος στον ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισε σύλληψη διαδηλωτή

Επιβεβαίωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ότι αστυνομικός που έχει αποσπαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισε τη σύλληψη ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των ειδικών φρουρών ενώ απαντώντας στον Νίκο Βούτση και τον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευθύνες που του απέδωσαν για την αντιμετώπιση της χθεσινής συγκέντρωσης τόνισε: «Ορισμένοι άνθρωποι νομίζουν ότι βρίσκονται σε άλλες εποχές, στις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι ο αστυνομικός που βρισκόταν στο προαύλιο της βουλής με τον ασύρματο συντόνιζε τις αστυνομικές δυνάμεις και δεν έπαιξε κάποιο άλλον ρόλο.

Χρυσοχοΐδης: Χίλια άτομα επιτέθηκαν στην αστυνομία

Αναφορικά με τα επεισόδια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι περίπου χίλια άτομα, μπήκαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση χημικών, αν και όχι εκτεταμένη.

Τέλος, σημείωσε ότι ο νόμος για τις συναθροίσεις θα εφαρμοστεί και υπογράμμισε ότι θα εκπαιδευτή η αστυνομία καταλλήλως.

Δικογραφία για αξιωματικό της ΕΛΑΣ που φέρεται οτι εμπόδισε την συλληψη διαδηλωτή

Ποινική δικογραφία στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίζεται από την Κρατική Ασφάλεια για την υπόθεση αξιωματικού της ΕΛΑΣ, που φέρεται ότι είναι αποσπασμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, και σύμφωνα με καταγγελίες των ειδικών φρουρών απέτρεψε την σύλληψη διαδηλωτή που προκαλούσε επεισόδια κατά την διάρκεια των χτεσινών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι, δήλωσε ότι έχει επίσημη ενημέρωση πως έχει υποβληθεί μήνυση σε βάρος του συγκεκριμένου αξιωματικού.

Όπως είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, πράγματι ο αξιωματικός είναι αποσπασμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί στο θέμα, τονίζοντας ότι είναι πλέον αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΛΑΣ, να αναζητήσουν ευθύνες για τον συγκεκριμένο αστυνομικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε: «Όχι μόνο δεν έχουν θέση τέτοιες συμπεριφορές στο Σώμα, αλλά είναι περίεργο πως αντιλαμβάνονται την αποστολή τους κάποιοι αστυνομικοί. Είναι πολύ λυπηρό».

Σημειώνεται ότι το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελία του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, που σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «εκφράζει τον αποτροπιασμό και την καταδίκη για γεγονός που φέρεται αξιωματικός της Αστυνομίας που συμμετείχε, εκτός υπηρεσίας, στην πορεία διαμαρτυρίας να απέτρεψε χειροδικώντας, τη σύλληψη κουκουλοφόρου που είχε πριν επιτεθεί σε αστυνομικό της Ομάδας ΔΡΑΣΗ, με αποτέλεσμα να διαφύγει της σύλληψης».

Σε βάρος του αξιωματικού (υπαστυνόμου), υπέβαλε μήνυση για απελευθέρωση κρατουμένου ο επικεφαλής της ομάδας ΔΡΑΣΗ, γι’ αυτό αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / iefimerida.gr / newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged